Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 14
(#) KBal76 válasza Jzsolt79 hozzászólására (») Jan 6, 2025
A sztereo poti helyett (ami a legjobb választás), lehetne arról a potiról egy (zöld vagy fehér) led fényét is változtatni, és az 555 frekvenciameghatározó ellenállása (ami most a poti) helyére betenni fényellenállást (LDR).
Tehát a led (vagy egymással sorba kötött több led) megvilágítja a két (vagy több) fényellenállást, és így együtt változnak a 555-ök időzítési paraméterei.
Azt azért érdemes tudni, hogy az LDR nem precíziós alkatrész (persze az 555 RC tagjai sem azok általában), így az 555-ök együttfutása sem garantált.
Egy ilyen több idôzítéses feladatra már elgondolkodhatsz egy Arduino Nano felhasználásán, hamar bele lehet rázódni ha használatába.
(#) proli007 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Júl 10, 2024
Hello!
Ha tényleg bontó a nyomógomb, az lehet jó is. Ha nem, próbálj meg azt használni.
A tápon nem látok kondit (de lehet a valóságban van.)
Egyébként nem írtad, hogy a nyomógomb milyen távolságra van az áramkőrtől.
Sajnos a bemeneti 1µF az egy differenciáló tag, ami pont a zavarokat tudja a legjobban átvinni.
Igazából a nyomógomb után egy RC integrálótag kellene, majd egy hiszterézises komparátor (pld. egy 555) és ez után a differenciáló tag.
De esetleg egy optocsatolót is lehet alkalmazni. Ugyan itt nincs szükség a galvanikus elválasztásra, de az optocsatoló led diódája "árammal működik", kizárhatja a zavarjeleket.
(#) sdrlab válasza Massawa hozzászólására (») Júl 21, 2023
Nem tudom, konkrétan milyen led-ek vannak ott, de nagy általánosságban alapvető tulajdonság, hogy a led fényereje egész jó linearitást mutat a rajta átfolyó áramra! Nyilván nem matematikai pontosság, de jellemzően kicsi a hiba, szemmel nem fogod látni, max kimérhető az eltérés. Ennyit a nem úgy működésről....

A feszültség változtatásával kialakuló probléma természetét is leírtam világosan, honnan ered...nyilván emiatt nem ajánlott ennek használata. Csak elmagyaráztam, miért nem működött jól ezen elv szerint a tesztetek.

De...valamit nem értek: ha mindenben is ilyen jól tudod az elveket, és a válaszokat, mit kérdezgetsz itt a fórumon?!!
(#) Massawa válasza sdrlab hozzászólására (») Júl 20, 2023
Egyformák csak nem ugy müködik ahogy gondolod. A ledek fényereje nem lineáris a rajta átfolyo áramra. ( csak van egy kis tartomány ahol ez igaz, ezt a tartományt használják az analog optikai adatátvitelnél)). Azaz a szem nem tudja megkülönböztetni a led fényerö változását, ha csak a rajta átfolyo áramot kezeled.
A feszültség változásával csak meglehetösen rosszul és nem lineárisan lehet szabályozni a led fényerejét. Ezért alapvetöen PWMet használnak a fényerö változtatására.
Igen, ki fogja a barátom probálni a független cca 2 kHzes PWM tápot. Az lesz a menö, csak még vannak némi kétségeim az interferenciával kapcsolatban ( a fentiek miatt) , de talán majd sikerül olyan frekit találni, ami legkevesebb mellékhatást okoz.
(#) sdrlab válasza Massawa hozzászólására (») Júl 20, 2023
Idézet:
„...de ugy, hogy a PWM valojában a ledekre juto DC feszültséget változtatja, ami természetesen nem egyszerre halványitja le a ledeket.”

Itt azt írtad, hogy van különbség a csökkenő fényerő felé! Ergó a led-ek nemegyformák. Miért is lennének azok, ha nem válogatottak?! De még válogatottakkal is nehéz jó eredményt elérni e téren...
Ha 200Hz körüli az alap PWM freki, a táp PWM-jét(csak hogy nem legyen félreértés, ez nem DC-t állít elő) 1-2Khz közé választanám elsőre... Szerintem nem fog összelebegni..., de előfordulhat olyan, amire most nem gondolok.... Ki kell próbálni!
(#) Massawa válasza sdrlab hozzászólására (») Júl 19, 2023
Kösz.
Miután valamennyi led egyforma (fehér) igy szerintem nincs különbség közöttük. Ez ki lett már probálva olyan led láncban ahol 50 led volt párhuzamosan kapcsolva, és egyszerre DCvel hajtva. ( ami nem erre a projektre lette tesztelve, hanem azt teszteltem, hogy van-e különbség ilyen szempontbol a ledek között).
Ebben a projektben a 555-sök kb 200 Hz-el hajtják a ledeket. Nyilván nem pontosan az RC tag miatt.
Azt még ki fogja probálni mi történik ha joval nagyobb frekivel probálja kezelni a fényeröt, de szerintem ott is megjelenik az interferencia.
(#) sdrlab válasza Massawa hozzászólására (») Júl 19, 2023
Pedig, ha a panel már készen van, alighanem az egyetlen értelmes és működőképes verzió a led-ek tápjának PWM szabályozása! Természetesen olyan frekvenciát kell választani, ami lényegesen eltér az 555-ök frekvenciájától. Ebben az esetben a különbségi frekvencia ha nagyobb mint pár 100Hz, elvileg nem kellene vibrálnia...
A DC azért nem jó, mert ha van előtét ellenállás(gondolom igen), akkor pont a nagyobb fényerőknél lesz hasonló fényerő az egyes led-ek között..., ahogy csökken a feszültség, úgy kezd dominálni a led-ek különböző nyitófeszültsége, aminek az a vége, hogy pont kis fényerőnél lesz nagy különbség.
Ezt csak áramgenerátorral, vagy PWM-el lehet egyszerűen kiejteni...
(#) Massawa hozzászólása Júl 19, 2023
Egy érdekes problémával fordult hozzám egy barátom. Egy speciális optikai panelt csinált, ahol kb 90 led van 30 darab 555-sel van individuàlisan PWM jellel hajtva változo fényerövel és egymástol függetlenül. ( egy 555-s 3 ledet hajt - mind egyforma fehér led). Ez az egész szépen müködik is, de most kitalálta, hogy kellene egy fö fényerö szabályzo ami egyszerre csökkentené az összes éppen világito led fényerejét nulláig. Ezt most ugy oldotta meg, hogy a ledek áramellátását is PWM-re változtatta, de ugy, hogy a PWM valojában a ledekre juto DC feszültséget változtatja, ami természetesen nem egyszerre halványitja le a ledeket.
A másik ötlet sem jo, a tápot tiszta PWMre cserélni, mert annak végeredménye az individuális PWM interferenciája lesz.
2 ötletem lett volna, valahogyan szinkronizálni az össze PWM forrást ( 30+1 darab NE555), vagy egy vagy processzorral megoldani a feladatot. Az utobbit elvetette, mert a panel már kész és müködik.

Mi más modon lehetne a villogo ledek fényét szépen lassan csökkenteni.
Még nem láttam a kapcsolását, de lehet, hogy azt is megkapom.
(#) proli007 válasza Marty McFly hozzászólására (») Aug 15, 2022
A D1 helyére ha led-et teszel, az gondot jelenthet. Mert az 555 kimenete nem tud a tápig felmenni. Pedig oda kellene hogy töltse a kondit. He pedig nem tölti fel megfelelő szintre, akkor a táp 1/3-ada is közelebb kerül, vagy is sokkal kisebb feszültségváltozással kell a kondit kisütni.
Ha a táp kisebb mint 12V, akkor a led nyitófeszültsége még jobban befolyásolja a működést.
(#) Marty McFly hozzászólása Aug 15, 2022
Esetleg az lehet baj hogy D1 helyére led et raktam?
(#) Marty McFly hozzászólása Aug 14, 2022
Tételezzük fel van egy led ami 5 szekundumonként felvillan. Megvolt a villanás telik az idő és mondjuk 2 szekundum után érkezik egy külső jel. Ennek a hatasara a led felvillan és onnan újra számolja az 5 szekundumot. Alapból a frekvencia nem változik csak az "első" jel kezdete odébb igazítható.
(#) jandras válasza proli007 hozzászólására (») Jún 16, 2022
Köszönöm!
A feszültségesésekkel számoltam, ezért a led-ek párhuzamosan lesznek kötve külön-külön ellenállással és a csökkentett feszültséggel számolva.
Teljes mértékben igazad van, rohadt figyelmetlen voltam, amikor a szimulátorban megrajzoltam a 10nF még a kapcsoló másik ágán volt, csak amikor Eagle-be átrajzoltam vétettem egy "apró" hibát.
Igen, takarékossági szempontok vezéreltek, a tápot 3db 18650 akkumulátor szolgáltatja. A CD4093 eszembe se jutott, de igazad van. Sajnos fiatal korom óta végigkísér ez az átok, hogy soha nem a legegyszerűbb megoldást sikerül megtalálnom... most még hagyján,de képzeld el amikor programozóként dolgoztam és a kollégáknak kibogarászni a kódjaimat....
Igen, NPN lesz, nem tudom miért de a PNP tranyók használatától zsigeri módon idegenkedem.

A teszt verzió már elkészült, de a végleges verziót áttervezem a 4093-ra.
Még egyszer Köszönöm!

András
(#) proli007 válasza jandras hozzászólására (») Jún 16, 2022
Hello! Tudom hogy át szeretnéd alakítani, de tanulságul..
- Azt tudni kell, hogy az 555 Kimenetének van maradék feszültsége. Ebben a felállásban ezek szépen összeadódnak, plusz a tranyók BE nyitófeszültsége. Vagy is a led-ek felé menő kimenet feszültsége minimálisan 4V-al lesz kevesebb mint a 12V. És akkor a bázisellenállások feszültségesésével nem számoltunk.
- A monostabil vezérlése így nem megfelelő. Ki fogja kisütni a 10nF-os kondit, a jóindulat? És zavarérzékeny is így a bemenet.
- Miért kellene kapcsolni az astabil tápfeszültségét? Ha energia takarékosságból, akkor inkább egy CD4093-al elegánsan és kis önfogyasztással megoldható a dolog. Ha PNP nyitott kollektoros lesz a kimenet hogy kapcsolod össze, ha a táp lekapcsol? Ha NPN, akkor megoldható.
(#) azxo1 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 17, 2022
Bocsánat. BD243. De mindegy. Működik. Tökéletesen! A led fehér, de nem is kell igazán. Pont most egyszerűsítem a kapcsolást a nekem fölösleges alkatrészektől és huzalozástól. Nagyon szépen köszönöm mégegyszer. Nagyon nagy fej vagy!!! A képen még csak tesztelem, majd összerakom rendesen. A lényeg az, hogy ha sokan csatlakoznak egy routerhez, akkor az lefagy. (tenda1200, ez van, 12 db) Ekkor az összes ledje halványan pislákol. Ekkor az általad kreált kapcsolás azonnal újraindítja a routert, nincs lefagyva napokig, nem kell álmenyezet fölött ki-be kapcsolgatni, mindig lesz net. Nem a táppal volt gond, otthon napokig ment, így valszeg a túlterhelés miatt akadnak ki.
(#) proli007 válasza azxo1 hozzászólására (») Jan 17, 2022
Szívesen. De nagyon ronda ez a kék led. Arra azért felhívnám a figyelmed, hogy a BD139 NPN, ide meg PNP tranyó kell. Ha meg nem a relét kapcsolod, akkor jobb egy Fet. Persze nem tudom hogy építed be és hová.
(#) határpont válasza proli007 hozzászólására (») Jan 15, 2022
Nos megépítettem az általad küldött kapcsolási rajzot. Azt kell mondjam, tökéletesen teszi a dolgát. Nem ismertem ezt az ic-t de nagyon megtetszett. Amint lesz egy kis időm, akkor be is szerelem a kocsiba. Klassz lett, köszönöm a segítséget Érdekes, először nem tudtam miért lett beletéve a led, mostmár az is világos . A nyáktervem bal oldala elég üres volt amikor elkészült, így kipróbáltam, hogy festene ha valami logo féleséget raknék oda. Az itteni felhasználó nevem lett az, remélem nem haragszol érte. Az 555-el szeretnék még majd foglalkozni, csak idő kell hozzá. Köszönöm mégegyszer a segítséget
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2022
(#) azxo1 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 13, 2022
Nagyon szépen köszönöm!
Nem tudom, miből gondoltad, hogy nem fogom megépíteni.
Kerítek egy 4093-as-t és megépítem. Amúgy már azon kezdtem gondolkodni, hogy van ugyebár az alkonykapcsoló, ami jelet küldene két időzítőnek. Az egyik 10 másodpercre megszakítja a router tápot, a másik meg 2 percre az alkony tápját. A routerben simán bütykölök, nem gond. A fotoellenállást a ruter led-jével egy csőbe akartam rakni. Az is lehet, hogy nem is kell alkony, csak simán leveszem a led-ről a feszt, és azt mérem. Annak függvényében újraindítom a routert.
Amúgy sok router van, mint említettem 4-6 órás időzítőket építettem beléjük, amik újraindítják őket. Lefagyni valószínűleg azért szoktak, mert sokan csatlakoznak rájuk. LAN-ra vannak konfigolva, így wifi roamingként üzemel mind. Összesen 25 db van. Vannak tp-linkesek, amiken openwrt fut, de vannak Tenda routerek is. Kizárólag az utóbbiak fagynak le, de ezekre nem lehet openwrt-t rakni.
(#) proli007 válasza azxo1 hozzászólására (») Jan 12, 2022
Hello! Vélhetően Tibinek igaza van. De talán így már kivitelezhető a dolog. Egyébként az elgondolás legkritikusabb pontja pont az érzékelés és annak kivitelezése, hogy biztos legyen és ne befolyásolják a környezeti tényezők. Volt már valami hasonló igény egy gázkazánál, Ahol talán érthető okból megbontani nem szerette volna az illető és átmeneti megoldásnak szánta a hba elhárításáig. De ezt csak Te tudod eldönteni és megoldani. Én csak az áramkörbe öntésében tudok segíteni, ha bíbelődnél vele.. (Az egyik led a jel detektálást segíti, a másik a letiltás ideje alatt jelez.)
(#) azxo1 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 11, 2022
Igen, igazad van, jobb lett volna leírni mit is szeretnék pontosan.
Van egy routerem. Néha lefagy. Jelenleg a fentebbi 555-ös kapcsolással automatikusan újraindítom kb 6 óránként. (30M ellenállás + 220u kondi) Ez éppen nem a legelegánsabb módszer.
Azt találtam ki, hogy :
amikor lefagy a router, akkor a led-je nem világít teljes fényerővel. Na ezt a sötétebb állapotot "mérem" alkonykapcsolóval, ha ez bekövetkezik, akkor újraindul a router. Ezzel csak az lenne a gond, hogy amikor bebootol a router, villognak rajta a led-ek, így folyamatosan újraindulgatna. Na ezért lenne szükség arra, hogy ebben a kb 2 perces időszakban az alkonykapcsoló ne adjon újabb jelet az időzítő-újraindító áramkörnek. Amolyan reteszelést kellene ilyenkor megvalósítani. (jelenleg ne menjünk bele abba, hogy miért fagy le a router)
(#) ssdroon30 hozzászólása Dec 11, 2021
Sziasztok!

Találtam pár napja egy ne555 ic-t, és nosztalgiából szeretném felhasználni egy 38KHz-es infra led meghajtásra.
A Hobbielektronika oldalon az NE555 kalkulátor segítségével beállítottam a megfelelő elérhető alkatrészek megválasztásával a 38KHz-et, 52%-os kitöltési tényezővel. Egy dolog nem tiszta előttem: az 5. CV lábra mekkora kondenzátor kell, vagy esetleg azt a lábat be sem kellene kötni?

Válaszotokat előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
ssdroon30
(#) proli007 válasza airwalker hozzászólására (») Dec 2, 2021
Akkor hogy stílusosak legyünk, két 555-öt is használhatsz. Egyik astabil, a másik inverter üzemmódban, és a két kimenet közé kötöd a led-eket. Az 555 az 5V-ból "lecsal majd 1V-ot, de az is elég lesz. 100mA-ig tudod használni.
(#) airwalker hozzászólása Dec 2, 2021
Üdv!
Van egy elemes led fényfüzérem, több funkcióval. A képen a bal oldali módon oldották meg a bekötést, PWM jellel hajtva, aminek a vezérlő cserélgeti a polaritását, így fenntartva a folyamatos világítás hatását. A problémám az, hogy a vezérlő időzített, 6h be és 18h ki módon. Ezt nem lehet kikapcsolni benne, ezért szeretnék egy vezérlőt csinálni hozzá. Ha a ledek egyik vezetékét fél tápra húzom, a másik felét pedig megfelelő értékű ellenállással a kimenetre rakom, jó lehet? Akkor elvileg váltogatná a polaritást, de javítsatok ki, ha tévedek.
(#) pipi válasza Mzolee hozzászólására (») Nov 30, 2021
Nézd meg a kapcsolását, hová megy a led, szerintem egy tranyó kollektorára, és földet kapcsol.
Zárd rövidre a C-E-t, vagy tegyél párhuzamosan egy másik tranyót, aminek a bázisa ellenálláson keresztül a betápra + ra megy
(#) pipi válasza Mzolee hozzászólására (») Nov 30, 2021
Miért nem kötöd át a ledet a táp kimenetére, esetleg összediódázni...
Az akkutöltőmnél hasonló elalvós volt a háttérvili, ott én azt csináltam, hogy a világítás kapcsolótranyójával párhuzamosan kötöttem egy "megfelelő" ellenállást, így ha világítani "akar" akkor max fényerő, ha "nem akar" világítani, fél fényerővel virít
(#) majkimester válasza bbatka hozzászólására (») Szept 12, 2021
Inkább ne ezt, hanem a két tranzisztoros meghajtást használjátok: Bővebben: Link

Az 1 tranzisztoros megoldásnál a FET nyitása 330+10 Ohm-on keresztül történik, ami úgy lassabb lesz.

kzozo:
Az eredeti kapcsolás ITT található (3.1), abban ott egy 47µF-os kondi van a táp és GND között, nem a kimeneten rövidzár.
Nyilván teszti a felesleges sallangoktól akart megszabadulni, de igazából nem véletlen van ott a Cb és D3 sem. A led az ellenállással mondjuk elhagyható.
(#) proli007 válasza samtron77 hozzászólására (») Aug 8, 2021
Hello! A kapcsolás elviekben nem hibás. Ez egy újraindítható monostabil kapcsolás. Az időzítés a 2-es láb alacsony szintre húzásával indul. De ha ez tartós (és nem csak egy impulzus) akkor a tranyó nyitása miatt nem tud töltődni a 10µF-os kondi. De ez alatt a 3-as lábnak magas szinten kell tartózkodnia. Ha a kapcsoló bont, a tranyó lezár és indul az időzítés. Ennek lejárta után a 3-as láb alacsony szintre vált.
Tekintve hogy ez egy CMOS Ic, bemeneti lába nem lóghat a levegőben, mert az meghülyítheti a működését. Főleg, hogy az egész a hálózati feszültségen van, tehát rengeteg zavarjelet szedhet össze. És a nagy impedanciák miatt gondos (átvezetés mentes) nyáktervezés szükséges.
A táp bekapcsolásakor azért indul el egy időzítési ciklus, mert a 10nF egy pillanatra lehúzza a 2-es lábat. De mivel az áramkör állandóan tápfeszültségen van, ez csak az első tápra kapcsoláskor fog megjelenni.
Ha megtáplálod egy 10V-nál kisebb táppal (pld. 9V-os elemmel) és a triac helyett (Gate-MT1) egy led-et kötsz, akkor tesztelhető a leírtak szerinti helyes működés.
(#) proli007 válasza olika76 hozzászólására (») Jan 26, 2021
Ha rövid ideig van a tápfeszültség kikapcsolva, akkor előfordulhat hogy a C5 Reset kondi energiája nem tud elvészni. Ilyenkor a megoldás, hogy az R8-al párhuzamosan kell kötni egy diódát záró irányban. (Vagy is a katódja kerül a tápfeszültség felé.) Ekkor kikapcsoláskor az IC fogyasztása "felzabálja" a töltést a kondiból.
Sajnos a problémába maga az 555-ös is ludas, mert nem túl korrekt a Reset áramköre. Alacsony a küszöbfeszültsége és nincs hiszterézise. (De ez már így marad..) Mivel a küszöbfeszültség mintegy 0,8..1V értékű, eddig kell kisütni a kondit, a dióda nyitófeszültsége meg kb. 600mV. Tulajdonképpen Schottky diódát kellene alkalmazni az alacsonyabb küszöbfeszültség miatt.
De ha már variálunk vele, akkor ki lehet egészíteni a Reset áramkört egy tranyóval + zénerrel vagy led-el. Így a küszöbfeszültséget feljebb lehet vinni és a Reset hálózat (több 555 esetén) alacsonyan lehet tartani.
(#) harmatij hozzászólása Dec 10, 2020
Sziasztok!

Új vagyok az oldalon egy kis segítséget szeretnék kérni.
Monostabil 555 időzítőt kellene csinálnom, gyújtás kapcsolt 12V-os (autóba lesz) táppal ahol a trigger jelet is a gyújtás ráadásakor a 12V-os tápnak kellene adnia (tehát amikor tápot kap indulnia kellene az időzítésnek )
A kimeneten egy darab led van. Meg is építettem próbapanelon az időzítés tökéletesen működik de csak a Gnd-re kötött trigger kapcsolóval.
A segítségre ott lenne szükségem , hogy trigger lábat hogyan kellene kötni, hogy a tápra induljon. Ha jól sejtem valami tranzisztoron keresztül.
Csak egyszer kell lefutnia az időzítésnek.
Sajnos nagyon kezdő vagyok, úgyhogy ha lehet laikusnak is érthetően
Előre is kösz a válaszokat.
(#) proli007 válasza Fricu hozzászólására (») Jún 18, 2020
- Nem tisztáztad hogyan működik együtt a KR relé a végállással. Mert ez ugye csak megnyomja az öntartó relét. Mert itt a végállás (End), csak letiltja az indítást, vagy ha menet közben (az időzítések alatt) jön a végállás törli az időzítési műveletet.
- A C7 R8 biztosítja, hogy táp bekapcsoláskor ne képződjön impulzus, a tárolók törlésével.
- A K1 a végállás kapcsoló. Ha bekapcsol (vagy amíg be van kapcsolva) törli vagy nem engedélyezi az időzítést, hiába nyomkodod a nyomógombot-
-A Leg jelzi, ha az időzítés "szabad". De leginkább szinteltoló szerepe van, mer az 555 Reset bemenete, már 1V felett engedélyezi a működését. A led pedig ezt kiegészíti kb. 2.2V-al. Tehát a végállás kapcsolónak nem 0,8V alatt kell dolgoznia. Az R7 pedig "megengedi" hogy a Q1 követő kapcsolását büntetlenül lehúzzuk a GND-re.
- Az R2/C1 időállandója biztosítja a nyomógomb felől érkező zavarok megszüntetését. Ha ez kevés, akkor a C1-et növelni lehet, akár 1µF értékig is, így kb 100ms lesz a szúrés. Ha ez nem elegendő a 20 méterre (mert nem tudom milyen környezetbe működik a dolog és milyen a vezeték zavarvédettsége), akkor esetleg használható optocsatoló is, ami áramra működik, ne feszültségre.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2020
(#) layzi hozzászólása Máj 6, 2020
Sziasztok. Érdeklődnék tud e valaki nekem egy kapcsolást küldeni. A funkcio az lenne hogy... 12-15v táp autóba lenne. Alaphelyzet áram alá helyezve nulla. Egy gombnyomás relé behúz, masodik gombnyomásra 2es relé behúz 1es elenged. Harmadik gombnyomás 2es relé elenged, illetve áramelvételkor mindegyik elengedett állapotba kerül. Ráadásnak 3 lábú kétszinű 3mm led dioda 3v, középső láb pozitív, kék és piros két szélső láb negatív, egy relével egyik szín, masodik relével másik szín világít.
Következő: »»   1 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem