Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2430 / 2489
(#) btamas81 válasza reloop hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Parancsolj
(#) reloop válasza btamas81 hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Emberi számítás szerint a zöld, meg a sárga, amiből két ág jön ki, lesz a két jelvezeték.
A képen nem látható másik végük könnyebben elérhető? Rajtuk kéne mérni a jel nagyságát.
Rendelkezel olyan eszközzel ami mV nagyságrendű váltakozó feszültséget képes mérni/ábrázolni?
(#) btamas81 válasza reloop hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Igen azok jönnek a hangerő potiról.
Sajna olyan műszer nincs
(#) Melphi válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Szia!
Köszönöm megvan!
(#) vision61 válasza reloop hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Szia!

Köszönöm, meg is rendeltem.
(#) soos csaba válasza Melphi hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Itt még egy kis infó Magyarul is.

PA-300.jpg
    
(#) reloop válasza vision61 hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Ilyen elrendezésű panellel szoktam pótolni a beszerezhetetlen végfok IC-ket. Megkeressem az alapfájlt?
(#) alienco válasza compozit hozzászólására (») Jan 3, 2023 /
 
Ma ráraktam a TPA3116-os panelre a 18uH+3,3µF alkatrészeket, szeretném megerősíteni, hogy kiválóan működik. AC30V/DC50V-os (wima) kondit kaptam, szépen elfért (ugye, ott nincs magasabb feszültség?).
Köszönöm szépen a segítséget neked, és a többieknek is!
(#) compozit válasza alienco hozzászólására (») Jan 3, 2023 /
 
Szivesen és örülök, hogy sikerrel jártál. Ami kondit betettél, hát nem biztos, hogy hosszú távon jó lesz, de az ic megvédi magát, ha a kondi esetleg tönkremegy. ( Benne van a 18 uH, ami korlátozza az árammeredekséget, tehát lesz ideje megszólalnia az áramkorlátnak. )
Egyébként, milyen a hangja? Sztereó színpad?
(#) alienco válasza compozit hozzászólására (») Jan 4, 2023 /
 
Sajnos még mindig nem jó. Ugyan már sehogy nem tiltott le, ezért írtam, hogy OK. De ma először oszcilloszkópra kötöttem. Mindenféle jel nélkül a master csatorna rendben van, némi zajjal. Viszont a slave oldal sajnos "gyönyörű" kb. 120kHz-es háromszögjelet ad, ismétlem, bemeneti jel nélkül. Biztos lehet köze ahhoz, hogy az szeretett letiltódni. Azt is kipróbáltam, hogy csak bekapcsolva, de semennyire nem terhelve kb. negyed óráig, önmagában is melegszenek a slave oldal fojtói, kézzel is egyértelműen érezni. Az biztos, hogy az erősítő panel állítja elő a háromszögjelet. (Hogy tutira menjek, megtápláltam egy 9V-os elemmel, és úgy is megjelent.)
(#) compozit válasza alienco hozzászólására (») Jan 4, 2023 /
 
Ajaj... kezd bonyolódni. Az ic adatlapja szerint, sokkal magasabbnak kellene lennie a vivő frekvenciának, nem 120 kHz-nek. Ez nem függ a kimeneti szűrőtől. Nézz körül a nyákon, valami nem jó, lehet, hogy már gyárilag. Meg nézd meg, hogy mit csinál szinkron nélkül, bár nem ismerem az ic-t, egyáltalán lehet e.
A háromszögjel az normális, csak nem ilyen frekvencián.
(#) vision61 válasza reloop hozzászólására (») Jan 4, 2023 /
 
Köszönöm, megtaláltam az Eagle sch, brd terveket.
(#) alienco válasza compozit hozzászólására (») Jan 4, 2023 /
 
Megszüntettem a master-slave kapcsolatot a két IC közti ellenállás kiforrasztásával, valamint a volt slave IC erősítését és masterségét a megfelelő két ellenállás segítségével ugyanúgy állítottam be, mint a másik csatornán eredetileg van (26dB + master mód most mindkettő IC).
Hangfrekvenciás bemenet nélkül rámértem mindkét csatorna kimenetére, sokkal jobb a helyzet (amúgy 400kHz-re van beállítva az oszcillátor frekvencia), de nem értem, hogy miért nem hasonlóak a "görbék".
A tekercsek nem melegszenek, a nagy amplitúdójú görbe eltűnt.
A MODSEL láb az eredetileg is master IC-n egy kerámiakondenzátoron keresztül a + tápfeszhez van kötve, amit nem igazán értek, hogy miért. A lábon nincs feszültség, vagyis elvileg BD módban van. A régi slave IC ezen lábát is átkötöttem a levegőben lógás helyett a másik IC ugyanezen lábára, semmi nem változott, szerintem mindkettő BD módban van eleve, egyik sincs 1SPW-ben (az átkötés után legalábbis biztosan megegyeznek).
(#) compozit válasza alienco hozzászólására (») Jan 4, 2023 /
 
Csak olyasmire tudok gondolni, hogy a szkóp GND-je nem mindig a megfelelő, vizsgált ic kimenetének megfelelő GND-re van kötve. Ettől már csoda dolgokat lehet látni.
Ilyen négyszögféle nem lehet egy LCR szűrő kimenetén.
(#) alienco válasza compozit hozzászólására (») Jan 4, 2023 /
 
Pedig sajnos külön-külön GND-kre kötöttem. Átnézem még a panelt lábról lábra, mert mintha lenne még valami eltérés a két oldal között.
(#) compozit válasza alienco hozzászólására (») Jan 4, 2023 /
 
Tulajdonképpen a kimeneti kondik két lábán kellene közvetlenül mérni a szkóppal. Nem lehet négyszögszerű jel. Nem lehet, hogy az egyik kondi lába mégsem a GND-re csatlakozik?
(#) alienco válasza compozit hozzászólására (») Jan 4, 2023 /
 
(Nincs eltérés a két oldal között elvi szinten, a kapcsolást visszafejtve.)
Kicsit rendet raktam, és fölraktam egy jobb mérőzsinórt. A kimeneti kondikon a két túlsó (nem a közös + GND) lábon szép az egyenes, pici zavarokkal. (Képet sem csináltam, mert nem tudtam semmi látványosat készíteni, egyértelműen nem volt rossz.)
Most a két csatornán a dedikált kimeneteken egyforma jeleket látok, de nem olyanokat, mint a kondikon. (Csatolt kép.) A kimenet előtt van a már említett EMI C-RC SNUBBER. Lehet, hogy ez így már jó.
Óvatosan megpróbálkoztam egy szinusz jellel is a bemenetre. Az normális lehet, hogy ez ilyen torz alacsony erősítés mellett? (Lehet, hogy ezen segítene a közös módusú tekercs hozzáadása, amiről Skori írt a weblapján?) Nagyobb erősítés mellett ez a torzítás eltűnik, kisimul a görbe.
(#) compozit válasza alienco hozzászólására (») Jan 5, 2023 /
 
Lehetséges, hogy a kimenetre rakott kondik nem túl jók. Egy ideális kondin a feszültség nem változhat nagyon gyorsan, mert ahhoz nagyon nagy áram kell. Itt mégis vannak feszültségugrások, próbáld megnézni szkóppal, hogy vezérlés nélkül, mekkora ezeknek a pici négyszögféléknek a felfutási, lefutási meredeksége. Valószínű, hogy a kondiknak nagyon nagy az ESR-je, vagyis olyan, mintha egy ideális kondival sorba lenne kötve egy ellenállás. Ezen az ellenálláson pillanatszerüen ugrik a feszültség az áram hatására, ezt látni az élmeredekségeken. A többi lassan emelkedő feszültség a kondenzátor kapacitása miatt van, vagyis a kondik így töltődnek, kisűlnek. Az lehet a fő baj, hogy a panelre nem férne bele egy kisebb ESR-ű kondi. Ide valami nagyon jó minőségű polikarbonát kondi kellene, ezért gondoltam a múltkor, hogy valahogy applikáld a panel mellé, de a lehető legrövidebb lábbal, mert a hosszú lábnak már van induktivitása, meg ohmos ellenállása. Esetleg meg lehetne próbálni 7Xr alapanyagú kondikkal, egymás tetejére forrasztgatva, inkább több darabból.

A kimeneti szinusz emiatt az előbbi jel miatt ilyen szőrős. Nem mondanám torznak, csak sok benne a felharmónikus, de ebből csak nagyon kevés lehet a hangfrekvenciás tartományban. Jobb kondival biztosan jobb lenne. Ezektől a szőröktől eltekintve, nem rossz. Ha torzítást tudsz mérni ( hangkártya, plusz valami hanganalizáló programmal ) akkor ez nem olyan nagy torzítás. Ha meg jobban kivezérled, akkor az 1 kHz-es szinuszhoz képest arányaiban csökkennek a szőrök amplitudói, tehát szemre szebb lesz a jel.

Arra vigyázz, hogy nagy kivezérlést ne csinálj mondjuk 10 kHz-en, mert a kondik a kimeneteken esetleg felrobbannak a nagy áramtól.
(#) btamas81 válasza reloop hozzászólására (») Jan 5, 2023 /
 
Na most van baj. Kapott egy új stk-t. Hiba maradt. Tehát hangosabb az egyik oldal. Mindenképp kellene egy szkóp? Egy laptop, a megfelelő programmal megteszi, vagy valami komolyabb kellene?
(#) Massawa válasza btamas81 hozzászólására (») Jan 5, 2023 /
 
Lehet, hogy elég egy multiméter is. Azok többsége kb 4-500Hzig mér, azaz egy 300-400 Herzes hanggal meg tudod mérni az egyes fokozatokon a jel szintjét. Nem az abszolut érték elsz a fintos, hanem összehasonlitgathatod a jo csatorna ugyanazon pontjaival.
(#) reloop válasza btamas81 hozzászólására (») Jan 5, 2023 /
 
Ez a válaszod sajnos elkerülte a figyelmem, a két jelvezeték összekötése következik (monósítás). Ebből kiderül a vég-, vagy az előerősítő okozza a szintkülönbséget. Maga az IC eleve szóba sem jöhet, csak a bemeneti illesztése és a visszacsatolása.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2023
(#) btamas81 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 5, 2023 /
 
És ezt a multi melyik állásában kellene?
Amit még próbáltam, hogy kikerülve a hangerőszabalyzót, adtam neki jelet az stk bemenetére. Jelenség ugyanaz.
Csak ugye itt bekavar, hogy a hangszínszabályzó nem a bemenetre jön. Mérve egyébkent a potik egyformák, a két 0,15 ellenállás a végén szintén. Amiket mértem még ellenállások, azok is.
(#) Massawa válasza btamas81 hozzászólására (») Jan 5, 2023 /
 
AC váltoáram
(#) btamas81 válasza reloop hozzászólására (») Jan 5, 2023 /
 
Magyarán kössem össze a két bemeneti melegpontot?
(#) reloop válasza btamas81 hozzászólására (») Jan 5, 2023 /
 
Igen. Ha jól értelek, ez a potinál könnyen megvalósítható.
(#) btamas81 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 5, 2023 /
 
Nem tudtam semmit mérni.
(#) btamas81 válasza reloop hozzászólására (») Jan 5, 2023 /
 
Igen. De stk kell cseréljek, ugyanis az újat sikerült kinyírni... Élt egy órát. Megöl az ideg.
(#) alienco válasza compozit hozzászólására (») Jan 5, 2023 /
 
3-3 db 7XR kondiból kiraktam a 3µF-okat, kipróbáltam vele. Csatolok egy képet.
Aztán visszaraktam a fóliákat, egyébként mintha nem lenne mindegy, hogy hogyan állnak, hogyan vannak beforrasztva. Addig piszkálgattam, míg szerintem nagyjából jó nem lett. Másik képen látszik a két csatorna a kimeneteken mérve. Az egyik szebb, a másik kisebb amplitúdójú. Ettől jobbat nem tudok, elfogadható ez?
(#) compozit válasza alienco hozzászólására (») Jan 5, 2023 /
 
Azt nem értem, hogy a háromszögjel ( első kép ) mitől olyan gyors lefutású. Ennél a valóságban sokkal rondább a jel, de azt a szkópod nem mutatja ki. Ahol a háromszögek amplitudóban irányt váltanak, ott egy kis tüskét kellene látni. Csak nagyon gondos nyáktervnél, nagyon jó kondinál lenne ez alig észrevehető.
Ennél egyformábbaknak kellene lenniük, de majd rájössz, hogy esetleg mi a baj. Egyenlőre hagyd így, azért néha nézd meg, hogy zenével nem melegednek e a kimeneti kondik. Most meg kellene hallgatnod. Magas, mély, közepek hogy szólnak. Ha minden rendben van, nagyon szépen kellene szólnia.
Ha jól tudom, akkor a tekercselt kondikon jelölik a tekercselés egyik kivezetését egy vonallal a tokozáson. Ezt a végét kell a GND-re kötni és akkor a tekercselés legkülső menete ad egyfajta árnyékolást a kondinak. Talán zavarvédettség szempontjából nem mindegy, de szerintem nem okozhat különösebb eltérést az egyéb működés tekintetében.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2023
(#) Massawa válasza btamas81 hozzászólására (») Jan 5, 2023 /
 
Na ez, hogy sikerült?
Következő: »»   2430 / 2489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem