Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2432 / 2493
(#) tothbela válasza Tylla1 hozzászólására (») Jan 12, 2023 /
 
Ahogy elsőre te gondolod, úgy már más is próbálta. Sok pénze bánta a javítás.
Egyik járható út, hogy egy kapcsoló dobozt készítesz. Ebbe két erősítő jele megy be, és egy pár hangszóró jele jön ki.
Automata kapcsoló is megoldható, ha egy olyan relével kapcsolunk át, ami az egyik erősítő tápjáról üzemel. Ha nem akarsz belepiszkálni az erősítőbe, akkor egy tápáram figyelő áramkörrel figyelni lehet hogy vesz e fel áramot az erősítő a hálózatból. Ha igen, akkor a relé ezt kapcsolja a hangfalakra. Ha ez az erősítő nincs áram alá helyezve, akkor alapállapotban a másik erősítőre kapcsolódnak a hangfalaid.
(#) Régi motoros válasza Tylla1 hozzászólására (») Jan 12, 2023 /
 
Én inkább két áramkörös váltóérintkezővel ellátott relével kapcsoltatnám át.
(#) Tylla1 hozzászólása Jan 12, 2023 /
 
Köszönöm mindkettőtök hozzászólását...lényegében a 95%-át nem értem, de hát teljesen laikus vagyok
viszont tothbela említette az áramtalanítást. Mi történik akkor, ha úgy kötöm be a hangfalakat, ahogy írtam és csak akkor helyezem feszültség alá az aktuális erősítőt, amikor használom? (a másik áramtalanítva van)...lényegében a most használt erősítőt is egy főkapcsolóval helyezem feszültség alá a használat előtt, aztán ismét áramtalanítom. Ez nem lehet egy "fapados" megoldás?
(#) cua válasza Tylla1 hozzászólására (») Jan 12, 2023 /
 
Ket problema minimum van a megoldasoddal.
1. Ha lehet hibazni, akkor hibazni is fogsz, Murphy mindig eber. Tuti biztos, hogy lesz valaki (nem feltetlen te), aki bekapcsolva hagyja az egyiket, mikozben hasznalni akarja a masikat
2. Az erosito kimeneten valamilyen alkatreszek vannak, ezeket kotod ossze a masik erosito hasonlo alkatreszeivel (a hangfal kabelen keresztul). Hiaba kapcsolod ki az egyik erositot, attol meg a masik erosito kimeneten megjeleno jelet azert csak megkapjak ezek az alkatreszek.

Szerintem ezt nem erdemes kockaztatni, ha nem tudsz/akarsz epiteni, akkor erdemes valakit megkerni, hogy legalabb egy atkapcsolo dobozkat dobjon ossze neked.
Jo esetben a fiokbol megvan, es munkaoraban sem tul sok
(#) tothbela válasza Tylla1 hozzászólására (») Jan 12, 2023 /
 
A fórumtárs leírta, de megérteni nehezebb. Két csöves erősítő esetében szerintem nem is volna gond, de egy tápfesz nélküli tranzisztoros érősítő kapcsolását megnézve látható, ahogy a kimenetről visszatáplált energia (topológiától függően) a végtranzisztor emitter/bázis diódájának letörési feszültségét meghaladó szint felett töltögetni próbálja a lekapcsolt erősítő tápszűrő kondijait. Csakhogy a bázis/emitter letörési feszültség környékén nem igazán tud sok energiát eldisszipálni, mert nem zéner diódának lett tervezve. Egy 100W disszipációt elviselő tranzisztor ilyen terhelést csak néhány W teljesítményig tud tolerálni.
Tehát valóban müködik így is a kapcsolás, de csak nagyon kis kivezérlésen. Felette ott a meghibásodás lehetősége.
(#) somitomi válasza Tylla1 hozzászólására (») Jan 12, 2023 /
 
Nem, mert az éppen használt erősítőnek se jó, hogy a kimenetére vannak kötve a kikapcsolt erősítő végfokjában lévő félvezetők és a kikapcsolt erősítő se örül, hogy a hangszórókimeneten át feszültség kerül a vékfokra. Mindenképpen kell valami váltókapcsoló, ami a kimeneti oldalon kapcsolgat a mellékelt firka szerint (baloldalra csatlakoznak az erősítők, jobbra a hangfalak). Ez lehet simán egy kézzel működtetett kapcsoló egy dobozban, vagy lehet a tothbela által írt valamelyik okossággal vezérelt relé.
(#) Tylla1 válasza cua hozzászólására (») Jan 12, 2023 /
 
Szia!
Köszönöm a választ! Sajnos nem az akarással, hanem a tudással van baj az építést illetően. Próbálok hozzáértő mestert keresni.
(#) Tylla1 hozzászólása Jan 12, 2023 /
 
Urak!

Lehet olyan váltókapcsolót vásárolni, amely tudja azokat a feltételeket, amelyeket említettetek? Ha igen, hogyan kellene keresni?
(#) giskard válasza Tylla1 hozzászólására (») Jan 12, 2023 /
 
Például: tip:TA204A1, 5Amper: tip: MTS-203-A1, 6 Amper; tip:MTS-202-A1, 6 Amper;
tip:R13-28B, 10 Amper; tip:KN3-203-A3, 10 Amper; tip:KN3-202-A2, 10 Amper
Bármelyik jó, ezek két áramkörös kapcsolók , tehát kettőt veszel (így lesz meg a négy morse érintkező pár) és mindkettőt ugyanoda kapcsolod, vagy egy kis fahasábba fúrsz két lyukat ráhúzod a karokra és egyszerre kapcsolod őket.
(#) cua válasza Tylla1 hozzászólására (») Jan 12, 2023 /
 
Neked valami ilyesmi kell, lehetoleg/velhetoen ennel olcsobb kivitel

Itt egy olcsobb e-bay-es verzio.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2023
(#) giskard válasza giskard hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
Az MTS-202-A1 300 Ft/darab. Bekötöd a: "schemeit-pro...png" rajz szerint.
Az MTS-203-A1 meg 3 állásos tehát közép állásban mindkét hangfalat leválaszthatod (szintén 300 Ft)
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2023
(#) Tylla1 válasza cua hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
Azta! Meglepődtem az árakon Persze a mai világban...
(#) Tylla1 válasza giskard hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
Szia!
Neked is köszönöm, hogy foglalkoztál a kínommal. Elgondolkodom a lehetőségeimen. Közben rájöttem, hogy az erősítőket csak több méter távolságban tudnám elhelyezni egymástól, így nem keveset kellene kábeleznem. Egyébként az ötletet az generálta, hogy a tv hangját jelenleg bluetooth erősíti a régi erősítőn keresztül 4 hangfalon, viszont az átvitelbe alkalmanként bezavar a wifi. Mivel a meglévő erősítő minden kimenete foglalt, ezért jött a gondolat a második erősítő "becsatlakoztatására" ugyanazon 4 hangfal használata mellett. A 4 hangfal mindig együtt szól!
Rágom még egy kicsit a dolgot
(#) zoz11 válasza tothbela hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
Köszönöm szépen a választ, esetleg ennek a munka pont beállításos dolognak merre tudnék utána járni, vagy mi a lényege, mert mindenhol csak azt olvasom, hogy be kell állítani a munka pontot, de mi alapján?
(#) Ódenka hozzászólása Jan 13, 2023 /
 
Valaki keresett múltkorában STK465-öt?
Eredetit, nem után gyártottat...
(#) btamas81 válasza Ódenka hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
Én vettem kettőt is, de hamis. Lefotózhatom a belsejét. Miert kérdezed? Eredetit max bontva valamiből.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2023
(#) btamas81 válasza Tylla1 hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
Ez így elég katyvasz. Szóval, minek a 4 hangfal? (Ha az egyik házimozi erősítő, akkor nem szóltam). A bluetoothot meg elfelejteném a helyedben. Nagyot ront a minőségen.
Nekem 3 erősítő van egy pár hangfalra, én egy yaxley kapcsolóval váltom a az erősítőket.
(#) dB_Thunder válasza btamas81 hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
Idézet:
„bluetoothot meg elfelejteném a helyedben. Nagyot ront a minőségen”

Jót kell venni! Az viszont drága! A mostani kínai BT chippeknek tényleg nem jó a hangja..
(#) btamas81 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
En inkább maradok a kábeles megoldásnál.
Van egy kis m5 streamerem azon megy a spotify a két sztereo erősítőbe. Ezen hallgatom az zenét. A tv meg optikán a házimozi erősítőbe, azon filmezek, xboxozok.
(#) Ódenka válasza btamas81 hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
Nekem sikerült eredetit egy régi masinából és maradt is egy.
(#) btamas81 válasza Ódenka hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
Miből bányásztad?
(#) Baxi hozzászólása Jan 15, 2023 /
 
Jó reggelt!
Nem tudom hogy ez a megfelelő topik, de nem tudom mi okozhatja a "hiba" jelenséget. Azaz erősítő vagy hangsugárzó
Ötletre vagy segítségre lenne szükségem
Adott egy épített végfok (ST500 +/-80V) illetve egy mély láda hozzá (Dayton Audio RSS390HF-4), házi mozihoz.
Néha már hallottam (film közben) fura hangot a ládából, most sikerült felvennem is. Van ötlete valakinek mi okozhatja ezt a "kaparó" hangot. Szerintem fehér zaj lenne a teszthang, ami szól. Innen lett letöltve a teszt anyag: Bővebben: Link
Hangsugárzóban membránt óvatosan mozgatva nincs súroló hangja csévének, nem hallok úgy semmi fizikai/mechanikai súrlódást. Szóval szerintetek mi lehet ennek az oka, erősítő hiba, vagy hangszóró?
A ST500 kimenetén mérve nincs DC, jel átvitele szép. Tanácstalan vagyok.
segítséget válaszokat előre is köszönöm, szép napot!

sub_Sound.mp3
    
(#) tothbela válasza zoz11 hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Nem kell utánajárni, csak néhány adatra van szükség, és itt a fórumon kitárgyaljuk. Kell a hangsugárzó impedanciája, az esetlegesen már meglévő kimenő trafó adatai. Vagy a tápfesz.
Ez a három dolog összefügg. Kettőből a harmadikat lehet kikslkulálni. Ha már a tápfesz megvan, abból pedig a nyugalmi áramot lehet meghatározni.
Jelenleg hol tart a projekt?
(#) reloop válasza Baxi hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Szia! Szubládánál ehhez hasonlót akkor tapasztaltam mikor kevésnek bizonyult a Zobel-tag. Próbáld ki a duplázását! A 6,8 Ω + 220 nF-ot bárhol rákötheted, csak párhuzamos legyen a hangszóróval.
A ±80 V-os tápfeszültség és a relés hangszóróvédelemben magában hordozza a relé pogácsák beégési lehetőségét. Innen is származhat a "smorcogás".
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Szia nekem hasonló gondom van ugyan ezzel a végfokkal.csak nekem kattog,vagy mikor 9v elemmel próbálnám pillanatokra, egy bizonyos hangerő felett a hangsugárzó,de úgy hogy tegnap kiakadt az egyik membránom.Mintha tized másodpercekre nagy egyenfesz impulzust kapna a hangszóró.Ha müterheléssel sinussal nézem semmi gond.Hangsugárzóval jön a kattogás.Próbáltam mérni egyenfeszt a kimeneten,de már sajnáltam a hangsugárzómat.amit mértem az semmi talán 60mv amit láttam.Mintha pillanatokra oldana a védelem.
(#) zoz11 válasza tothbela hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
A képeken látható állapotba van, ez egy kínai csoda szett, de végül is elindult.
A táp ahogyan a rajzon van, üresjáratba a csövek G2 es pontján 300V, a kimenő trafó közepén 328V környéke, az R21 katód ellenálláson pedig 9,5v mérhető, aminek az értéke most 135Ohm.

A kimenő trafón annyi van, hogy 10K -0-4R-8R többet nem tudok róla. Max a méreteit megtudom mérni.

Ha leterhelem akkor a mellékelt képen látható ábra jön ki belőle, maximum, felette már szinusz hullám teteje kezd laposodni, 8,2Ohm műterheléssel. Itt a tápfeszek kb 8volt-ot esnek. A táptrafón az AC fesz, kb 1voltot esik, abba van tartalék bőven. Ha jó számolom akkor kb 12W környéke.

Amit szeretnék tudni, hogy a csöveknek ez így optimális lehet? Meg esetleg ha lehet rajta még javítani akkor mit lenne érdemes, esetleg más fajta kimenő trafó, hozhat pár wattot?
Vagy jobban járok ha így hagyom?
(#) tothbela válasza zoz11 hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Először is mérjük meg a kimenő trafó áttételét. Nem bízok a gyári adatokban, de lehet hogy igazak. A kimenő primer tekercs anód-anód közé kössünk valami AC feszültséget. Lehet akár 230V is, de én 24V körüli feszültséggel szoktam mérni. De a 230V-ot is el kell bírnia. Mérd meg a 230V pontos értékét, valamint a szekunderen is mérj feszültséget. Ebből (zaa=(Up/Us)négyzet szorozva Zsp). Zsp a hangsugárzó impedanciája. Utána megyünk tovább.
(#) zoz11 válasza tothbela hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Adtam a primerre 228Vot, és a kimeneten(0-8R) ott volt 6,7V. Elvileg 9264 jött ki.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2023
(#) btamas81 hozzászólása Jan 16, 2023 /
 
Sikerült megjavítani a kis Fishert. Leírom mi volt a baj hátha valaki majd hasznát veszi. Szóval, ahogy feljebb írtam, azért volt halkabb a fél oldal mert a becsatoló kondi rossz volt. De az új STK-val ugyanúgy kint volt a minusz tápfesz a kimeneten. A 8-9 láb közötti ellenállás volt a ludas. Én 30ohmnak mértem mielőtt elkezdtem matatni benne. Utána ugye belenyúltam a hangszóróval és azóta volt kint a tápfesz a kimeneten. Kiforrasztva 1,1Mohmnak mérte a műszer. Kicseréltem egy 120ohmra és eltűnt a tápfesz a kimenetről, megy az erősítő. Köszönet Ódenkának, mert ő hívta fel a figyelmem erre az ellenállásra. Még az is lehet, hogy jó a két STK amit cseréltem.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2023
(#) tothbela válasza zoz11 hozzászólására (») Jan 16, 2023 /
 
Nos a munkapontod éppen optimális, semmit nem kell módosítani. A trafó is valós adatot közöl. Ez a 10k/9,26k eltérés a kimenő trafó hatásfokából adódik. Pontosabb mérést úgy szoktunk csinálni, hogy a szekunder oldalt leterheljük a névleges impedanciával. De a terheletlen mérés is nagyon közel van, vagyis a mért feszültségek alapján valóban 10k/8 az áttétel.
Az optimális anódok közötti impedancia 280V tápfesznél 6,5k, 300V tápnál 8k, 325V tápnál 10k. Ez is rendben van.

A végcsövek terhelésre is rendben van. 11,5W melegíti az anódokat, 12W az adatlapi max.

Nagyobb teljesítmény kihozatalához el kellene engedni a torzítás minimumot. Csak gitár erősítő esetében lenne értelme, ott is max 18W lenne a maximum. Ez pedig szerintem nem lenne hallható növekmény.

Összefoglalva minden optimális az erősítőd esetében.
Következő: »»   2432 / 2493
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem