Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Impulzusból folyamatos jel
 
Témaindító: enree, idő: Aug 26, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) enree hozzászólása Aug 26, 2010 /
 
Sziasztok!

Kérdésem a következő lenne; hogyan tudnám megvalósítani azt, hogy egy egy másodpercenként érkező pozitív impulzusból (VW Jetta ajtó led kb 3V) folyamatos pozitív, vagy negatív szintet kapjak?
A kezdő ötletem egy 555monostabil kapcsolás lett volna, DE; annak a vezérlése negatív impulzussal történik (illetve, ilyen rajzot találtam csak) és nem tudom, hogy hogy viselkedik a kimenete, ha az időzítés letelte előtt kap újabb jelet, akkor a kimenete állandó marad e?
Ha a pulzáló impulzus megszűnik, akkor a kimeneten is meg kellene szűnjön a jel.

Leírom mire kell, hátha ez segít;
az ajtó bezárása után az autó komfort száljára kell negatívot adni, hogy fölhúzza az ablakokat, ehhez az időzítő megvan, már csak valahogy el kellene indítani, kézenfekvő lenne a kpzár motorja, de azt CanBus vezérli és egy fröccsöntött csoda, tehát ez kilőve...
az összes létező analóg vezetéket végigmértem, de mindegyiken össze vissza van jel.... és amelyiken van záráskor, azon van nyitáskor is... tehát az egyetlen út a villogó led...

Ja és tudom, hogy ezeket az autókat lehet programozni, hogyha kétszer nyomok a zárásra, akkor húzza az ablakokat, de az enyémen valamiért ez nem működik, pedig maga a funkció be lett kapcsolva VAGal...

előre is köszönöm mindenkinek.
üdv:
E.
(#) tiggersoft válasza enree hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Szia
Szerintem inkább egy az ajtó zárjára éoitett mikrokapcsolóban gondolkodnék.
Jól elhelyezve indithatná egyböl az időzitőt...
(#) enree válasza tiggersoft hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Szia!
Köszönöm, de nem az a cél, hogy az ajtó becsukásakor húzza fel az ablakot, hanem, mikor bezárom. Ahhoz meg akkor kéne egy tiltás a gyújtásról, mert ha benne ülök néha szeretem leengedni
de köszi:

E.
(#) enree válasza enree hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Ő, most látom, lehet, hogy félreértettelek, mert te a zárra gondoltál... de ahhoz inkább nem nyúlnék hozzá... ha látnád, te sem.
(#) tiggersoft válasza enree hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Nem is kifejezetten a zárbetétre gondoltam, hanem a központira.
(#) pako válasza enree hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Szia!
Jó lesz az 555-össel is.
Bővebben: Link
Biztonság kedvéért hozzátenném, 555-ösökkel még nem dolgoztam, ezért valaki ránézhetne, mert ezen az oldalon gyakran van hibás kapcsolás.
(#) didyman válasza enree hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Amennyiben a folyamatos DC impulzus valami logikai bemenetet hajt meg, akkor egy soros dióda és egy pár-pártíz mikrós kondi (függő a bemeneti impedanciától) szükséges, esetleg egy ellenállás+zener diódás határolással. Amíg van impulzus, a kondi töltése nagyjából állandó, csekély váltakozást fog mutatni, de az belefér a logikai bemenet toleranciájába. Ha a jel megszűnik, a kondi lassan kisül a bemeneti impedancián.
(#) enree válasza pako hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Szia!
didyman válasza nagyon tetszik az egyszerűsége miatt, de ha nem válik be és nem érkezik újabb válasz, akkor te vagy a befutó! nagyon köszi a gyors választ.

Üdv:
E.
(#) enree válasza didyman hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Szia!
Ez nagyon tetszik, a zener diódás határolást nem nagyon tudom, hogy hogy kell (kocaforrasztó ), egy pici rajzot kérhetnék

Előre is köszi

Üdv:
E.
(#) dante01 válasza enree hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Szia!
Ha jól értem a dolgot akkor ezt egyszerűen meg lehet oldani,pár tranzisztorral.
Én úgy csinálnám hogy kezdeném egy pl 1n4148-as diódával ami ezt a bizonyos pozitív impulzust átengedi,a dióda után pl 100K ohmal lehúznám testbe a pozitív impulzust,és az ellenállással párhuzamosan kötnék kb 470 mikrofaradot és ez után jöhetne egy npn tranzisztor bázisa ellenálláson keresztül. pl olyan 10 khohmon keresztül. az emitter testen.a kollektoron ha van az a bizonyos + impulzus akkor megjelenik a test mert ugye a tranyó zár folyamatosan ,hiszen a kondenzátor tartja a bázisáramot addig még a + impulzus éppen szünetel kis ideig.Ha a negatív állandó impulzus helyett + kellene,akkor egy pnp tranzisztorral meg lehet fordítani ....

rajz.JPG
    
(#) didyman válasza dante01 hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
De neki nem kell invertálás, a kapcsolásod meg invertál, ráadásul a tranyó kollektorát semmi sem húzza fel "H" szintre, így sokat nem biztos, hogy tenni fog. A 100k+470µF az hasra érték, ismerni kéne a LED villogásának sebességét, aztán FE kapcsolásnál, ha Re zérus, akkor a tranyó h11 paramétere miatt a báziskör hasra 60kOhm terhelést fog jelenteni, a szumma kapacitást merítő érték így olyan 40k körül lesz.

Közben lett rajz, így már működik.
(#) didyman válasza enree hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Azt egyelőre hagyjuk ki, amíg a bemenet paramétereit nem ismerjük: Ehhez valamiféle adatlap rendelkezésre áll (mekkora fesz, áram)? Amúgy egy soros ellenállás+zener a dolog.
(#) enree válasza dante01 hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Szia!

köszi

E.
(#) dante01 válasza didyman hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
ott a rajz ,nézd meg,egyébként ha tovább tartja a kondi a bázisáramot az nem gond szerintem,a lényeg hogy a villogást áthidalja,és a koni kapacitásával lehet játszani.
(#) enree válasza didyman hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Szia!
Passz semmi adatlap... a VW amúgy se arról híres, hogy közzétesz ilyeneket...
olyan pici a jel, hogy mezei digit műszer nem is méri, a mutatós kb 4Vig ugrik...
(#) enree válasza dante01 hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Igen, észrevettem, köszi
(#) dante01 válasza dante01 hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
a rajzról lemaradt a + 12 volt ,nem írtam oda,bocsi
(#) enree válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Szia!

Őszintén fogalmam sincs, logikai szint, semmi komoly terhelésről nincs szó.

E
(#) dante01 válasza enree hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Szerintem 100mA bőven elég,és a rajzon feltüntetett 2 tranzisztor ennyit bír
(#) enree válasza dante01 hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Az kétségtelen, de a bemenetre érkező jelet nem terheli nagyon, ugye?
(#) dante01 válasza enree hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
nem fogja,mert 10 Kohm és 100 Kohm nem fogja terhelni.
a 470u addig terhet még feltöltődik,utánna már alig folyik áram rajta,tehát nyugodtan rákötheted
(#) enree válasza dante01 hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Értem, köszi
(#) enree válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Szia!

A kondenzátor illesztésével kapcsolatban, akkor magyarra fordítva, ha ezt így összerakom és a pulzáló jel hatására nem lesz a kimeneten semmi, akkor növelnem kell a kondi értékét, hogy nyisson a fet, ha pedig akármilyen pici jelre azonnal reagál, akkor csökkentenem kell, hogy nem legyen olyan érzékeny a kapcsolás...?

Illetve, itt az ábrán az a bejárat négyszögjelet mutat, nekem pedig folyamatos szint kell... mindegy, hogy pozitív, vagy negatív, csak folyamatos legyen.

Ja és a lednek van valami funkciója? Bocsi, ha hülyéket kérdezek, de kezdő vagyok...
(#) enree válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Minden világos, köszönöm a segítséget mindenkinek, simpi megoldását választom. Neked is köszi dante01 csak félek attól, hogy nehogy hazavágjam a kp zár vezérlést, ha túlzottan megterhelem és az első pillanatban egy üres kondi tulajdonképpen rövidzár...

Ja, még valami a kondi milyen legyen? kerámia fólia, tantál? bírnia kell a nagy hőingást (autó)
(#) enree válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
(#) titi válasza enree hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Hali!
Bár úgy látom már született megoldás, de azért adnék még egy tippet.
Szerintem megoldható egy RS bistabillal is. Amit kialakíthatsz két logikai NAND kapuból is. Ez esetben lesz két bemeneted. Az egyikre (SET) megy a jeled a LED-től, míg a másikat (RESET) felhasználhatod arra, hogy ha felhúzta az ablakokat alaphelyzetbe állítod a rendszert.
Továbbá két kimeneted lesz az egyik logikai 1 szintre kerül, ha a SET bemenetre jel érkezik, a másik kimenet pedig pont ellentéte lesz. Tehát azt a kimenetet tudod használni a vezérlésedhez, amelyik szükséges.
Bővebben: Link
(#) enree válasza titi hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Szia!

Köszönöm a tippet, sajnos korlátozottak a lehetőségek egy ilyen autó ajtóban, nem tudnék honnan reset jelet szerezni...
azért köszi
(#) titi válasza enree hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Idézet:
„az ajtó bezárása után az autó komfort száljára kell negatívot adni, hogy fölhúzza az ablakokat, ehhez az időzítő megvan”

A RESET jelet előállíthatod az általad említett időzítő jeléből. Ehez egy harmadik NAND kapura van szükség, ill két ellenállásra és egy kondira. Ezekből csinálsz egy lefutó éllel indított pozitívba menő impulzust adó monostabilt.
Tehát ez esetben egy CD4011-es IC (4 NAND kaput tartalmaz) két ellenállás és egy kondi kell a teljes kapcsoláshoz.
De ne érts félre, nem azt mondom, hogy mindenképp ezt csináld, csak mint lehetőséget vázolom, hátha később más is hasznát veszi.
(#) didyman válasza enree hozzászólására (») Aug 27, 2010 /
 
Én a sima D+C megfejtést csak kipróbálnám bármi bonyolítás előtt, de csak azért, hogy ne Simpié legyen az első . Egy akámilyen TTL bemenet lezárása CMOS esetén MOhm nagyságrend is lehet, de akár 10k is realizálható-ettől függ a kondi. Mérni (számolni) egyszerű: "H" szintet adsz rá és a befolyó áramot méred. A LED kérdéses még, hiszen lehet, hogy a 12V, vagy a GND felől van szaggatva, előbbi esetben egy differenciális ellenállás lesz sorban (ami elhanyagolható) a 12V felé, utóbbiban egy kb. 1k körüli valami. A bemeneti ellenállás ezzel természetszerűleg feszültséget oszt, ha 10k alá adódik, akkor ezzel számolni kell. A kondi kapacitása a villogás frekvenciája és a bemeneti ellenállás (mint fő meghatározó) révén számolható az f=1/RC alapján úgy, hogy a kapott értéket szorzod 10-zel. Ha a bemenet CMOS (a befolyó áram 0,0xuA, vagy nem mérhető nagyságrend), akkor a kondival egy ellenállás párhuzamosan szükséges például 100kOhm értékben. 1Hz-en villogó LED esetében a szükséges kapacitás így 22µF-ra adódik-ha ennek a LED-en keresztül kell töltődnie, azt még el fogja viselni bőven. Ha a bemeneti ellenállás pár kOhm köré adódik, akkor mindenképpen célszerűbb kezd lenni a tranzisztorral támogatott megoldás, de arra kapásból azt mondom, hogy egy földelt kollektoros megoldás egy tranzisztorral képes megodlani FET és egyéb kanyar nélkül-ha aktuális lesz, majd lerajzolom.
(#) _JANI_ hozzászólása Aug 27, 2010 /
 
Újraindítható MMV lenne a legjobb megoldás szerintem. PL: 555-tel. (Bővebben: Link) A kisütő tranzisztort optocsatolóval vezérelve nem csak a leválasztás lesz megoldva hanem könnyű a jeladó LED "mellé" bekötni az optocsatoló LED-jét. Így csak 3-5mA plusz fogyasztás lesz a meglévő jeladó LED mellett. ( Néhány optocsatoló sokkal kevesebb árammal is megelégszik. ) ...
[off] A linkelt áramkörben a beérkező jel szélesítése volt a feladat. De bizonyos frekvencia felett az áramkör kimenete "beragad" és folyamasos jelet ( logikai szintet ) ad.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem