Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   342 / 778
(#) roland9 válasza voodoo hozzászólására (») Jan 23, 2013 /
 
Szerintem is!
(#) samu1000 válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 23, 2013 /
 
Nem szeretnék a 2153-mal tovább variálni.eredetileg a Te szabályozott tápod kezdtem el összerakni csak elszállt az íc.
Kijavítottam a táblázatot.
Pénteken lesznek fetjeim, és 27951 .
Az igbt úgy gondolom nagyságrenddel kisebb meghajtást kíván mint a fetek 50 A az 50 A sel
összehasonlítva, az áruk meg azt néztem elég egyforma.
A rövidzár védelem szerintem egy áramváltóval vagy egy 0,05 Ohms sönt figyeltetésével megoldható és fix megtervezett értékre beállítható nincs hőfok függés és nem kell 27952.
(#) samu1000 válasza samu1000 hozzászólására (») Jan 23, 2013 /
 
Nem fért fel egyszerre
(#) lorylaci válasza samu1000 hozzászólására (») Jan 23, 2013 /
 
quote]elszállt az íc[/quote]
Ok, értem a dolgot.

Az IGBT sokkal lassabb, pláne a kikapcsolás! ZVS módban a kikapcsolás keménykapcsoló, emiatt az IGBT kapcsolási veszteségei jelentősen megnőhetnek. Sőt könnyen el is szállhat az egész...
Ide meg minek 50A-es FET?

Idézet:
„A rövidzár védelem szerintem..”
[
A sönt felesleges, a rezonáns kondi fezsütlsgéének figyelésével sokkal jobb, és veszteségmentes túláram/rövidzár védelemet valósíthatsz meg. A rezonáns kondin lévő váltakozó feszültség arányos az árammal.
Az IGBT-vel meg nem tudod kihasználni az IRS2795x beépített túláramvédelmét.

A félhíd fesszel valami nagyon nagy zűr van. Azon egy négyszögjelet kellene látni. Nálad valami zagyva van.
A gate feszülségeknél is tök zagyvát látok (itt egy négyszögnek kellene lennie, aminek kicsit lassú a felfutása, és gyorsa lefutása, és az alja pedig a 0). A felső IGBTnél meg háromszög van, ez hogyan?

Vagy rosszul mértél, vagy valamii nagyon nem stimmel, és még most nyomj PAUSE gombot, mielőtt robban valami. Nézzük át ezt a dolgot tüzetesebben. (reméljük csak rosszul mértél)

A trafód eddig mennyire melegedett? Milyen anyagú?
Mert ekkora frekvencián a 16 menet nagyon kevés. Ha váltakozó frekvenciás hajtás lesz, akkor 50kHz körül is kaphat, mekkora B jön ki a magra?
(#) Leadtek válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 23, 2013 / 1
 
Egyetértek a leírtakkal. Erre megoldás lehetne egy folytatásos cikk, olyan mint az "Elektronikai alapkapcsolások" sorozat csak SMPS témában és részletesebben. Nem kell itt szerintem semmiféle kütyü, csupán érthető szöveg, jól értelmezhető ábrák, egyszerű táblázatok és ami a legfontosabb: Szemléltetni azt, hogy a valóságban hogyan lehet alkalmazni az adott leírás részletet. Pont az emberek lustasága miatt kellene csak egyszer, közös erővel összegyűjteni a fontosabb hozzászólásokat és irományokat majd publikálni. Én a mai nappal elkezdek keresgélni ebben a témában és kiírni amit fontosak tartok egy kezdő számára (mint én). Pont azért mert tudom, hogy ha jobban ért egy adott témához az ember akkor nehezebben különbözteti meg az alapokat a magasabb szinttől.
(#) voodoo válasza Leadtek hozzászólására (») Jan 23, 2013 /
 
Értékeltem
(#) roland9 válasza voodoo hozzászólására (») Jan 24, 2013 /
 
Egy nagyon hülye kérdésem lenne. A tápban a FET-eket nem lehetne helyetesíteni IGBT-vel? ugyanis találtam a fiókba 4db-ot 600V 60A tud darabja.
(#) lorylaci válasza roland9 hozzászólására (») Jan 24, 2013 /
 
Milyen típus?
Ha ultragyors IGBT, beraksz rezonáns kondit és beállítod ZCS-re, akkor biztosan jó lesz.
Egyéb esetben az IGBT-től függ, hogy mekkora lesz a kapcsolási veszteség. Egy ultragyors IGBT még talán elmegy 70kHz-en, nagy bordákkal.

A normál sebességű IGBT-k 1kHz alatt mennek, a gyorsak pár kHz-en , a legtöbb IGBT motorhajtásra van pár kHz kapcsolófrekire. Az ultragyorsak képesek úgy 40kHz-ig működni.

Van minden esetben egy grafikon, meg adat kikapcsolási és bekapcsolási energiáról. Ezt szorozd fel a kapcsolófrekivel, és kapsz egy becslést hgoy mekkora lesz a kapcsolási vezsteség keménykapcsoló módban.
Pl egy IRG4PC50UD (ultragyos) IGBT telejs kapcsoolási vesztesége 1,58mJ. 10kHz-en ez 15,8W kapcsolási veszteséget, míg 70kHz-en ez úgy 110W-ot jelent.
(persze az előbbi csak becslés, mivel az adatlapban szereplő feltétlek melett vonatkozik, mint 27A collektoráram 480V feszültség, 15V gate fesz 5 Ohm gate ellnállással stb...)
(#) roland9 válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 24, 2013 /
 
g60t120 a típusa.
(#) lorylaci válasza roland9 hozzászólására (») Jan 24, 2013 /
 
Ez egy ultragyors IGBT.
Az adatlap alapján 300V 10A-nél a kapcsolási veszteséget én 2mJ-ra becsülöm, ami 70kHz-en 140W disszipációt jelent keménykapcsoló módban.
Az igbt kikapcsoási ideje jó 400-600ns az adatlap szerint (kisebb áramnál kisebb persze...), szóval ha belövöd ZCS-re akkor az előbbi 140W a jó tizedére csökken.
Mekkora teljesítményre akarod használni? Én úgy 5kW alatt nem ilyet használnék.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2013
(#) roland9 válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 24, 2013 /
 
Hát olyan 1200-1500W-ot szeretnék majd kihozni a tápból. Az mit takar, hogy ZCS-re belőni?
(#) lorylaci válasza roland9 hozzászólására (») Jan 24, 2013 /
 
Nemrég linekltem be egy lágykapcsolásról szóló doksit, ajánlom olvasd el.
De ha nem tudod mit jelent a ZCS, akkor válassz valami könnyebb, kisebb projectet. Nehéz lesz ez neked...
(#) roland9 válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 24, 2013 /
 
Utánna néztem a dolgoknak amit írtál, köszönöm az útbaigazítást.
Hát hogy sikerül-e a táp az majd kiderül de most már bele vágtam a fába a fejszém úgyhogy be is fejezem.
(#) voodoo válasza roland9 hozzászólására (») Jan 24, 2013 /
 
Én is így voltam vele, immáron 6. hónapja nem sikerült elkészíteni. Valami mindig van!
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2013
(#) barabasattila86 válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 25, 2013 /
 
Köszi, még nem nagyon olvasgattam utána, mivel csak most ütköztem a problémába. De kicsit elméjülök benne. Esetleg csinálok egy képet a régi táprol s ha tudnál mondani egy-két szot rola ha ismerős, az jo lenne h. ne találgassam h. ki kivel van
(#) GyurikaBx hozzászólása Jan 25, 2013 /
 
Sziasztok! Érdeklődnék, hogy ezeket a diódákat mekkora frekvenciáig érdemes, ill van értelme használni?
Dióda: FFPF10U60S
Bővebben: Adatlap
(#) samu1000 válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 26, 2013 /
 
Sajnos nem a holtidő okozta a berezgéseket hanem próbálgatás közben a meghajtó ic valamikor elromlott és ezt a jelet produkálja --ennek megfelelőek a kimeneti képek .[quote][/quote]
A következő kép miatt.
Szeretnék /nem ma/ egy kicsit nagyobb tápot csinálni.
Azt gondolom ,hogy az igbt szándákosan nem írok típust -jobban védhető egy zener + olvadó variációval vagy a zener áram figyeltetésével /Skori/ mert jóval kisebb a meredeksége .
Az idézet a minek ide 50 A eszköz csak nem jól jelöltem ki.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013
(#) (Felhasználó 46585) válasza samu1000 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /
 
Az IGBT-k többsége nagyon sokat kibír, még totál zárlatot is néhány us ideig. Sajnos, ez nem jelenti azt, hogy biztivel védhető lenne. Mindenképpen valami elektronikus beavatkozás kell, ráadásul olyan, aminek a működése független az áramkör többi részétől. Lehet ilyet csinálni, de az a baj, hogy viszonylag bonyolultak, nem éri meg csak néhány kW felett használni őket. Vagy amit még lehet, - bár ez is nagyon korlátozott - a bemérés alatt használsz olyan gate meghajtókat, amik tudnak pl. szaturációs feszültséget figyelő védelmet. Amikor meg már működik az áramkör, beteszed a véglegest. De ez elég bonyolult dolog, én sem használom. Inkább elsőre kell úgy megcsinálni mindent, hogy ne lehessenek problémák. Az élesztésnél meg fokozatosan kell növelni a betápfeszt, meg a terhelést.
(#) samu1000 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 26, 2013 /
 
Azért szúrtam be a kis táblázatot ,hogy ott fognám meg az áramot 50A környékén egy 8,2-10V zenerrel és így van ideje ,persze nem sok az üveg biztinek.
(#) Ge Lee válasza samu1000 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /
 
Az áramot "megfogni" csak árammódú szabályozással lehet, ami nagyon jó megoldás bizonyos esetekben, de egy ilyen tápban nem. Rövidzár védelmet többféle módon, nagyon egyszerűen lehet csinálni, ezekkel csak az a baj hogy végleg lekapcsol vele a táp, tehát el sem fog tudni indulni a kondik töltődése miatti túláramtól. Meg az sem elegáns megoldás (elvileg az IRS is ilyen), hogy ha egy pillanatra eléri az áramhatárt akkor lekapcsol, és úgy marad. Gondolj bele mondjuk egy buli esetén, van egy nagyobb impulzus (vagy valami más gond egy pillanatra) és utána csend van, mert a táp nem kapcsol vissza azonnal, hanem végleg lekapcsol.
Ez az egyszerű optós megoldás amivel az enyémben küszködök nagyon jó, a fetek fél percig simán bírják a teljes kapocszárlatot, ami ha megszűnik, ugyanúgy működik tovább a táp. A baj azzal van, hogy ha benne van a rezonáns kondi és rezonánsként működik a táp, akkor viszont néhány tized s rövidzár után elpukkan.
(#) (Felhasználó 46585) válasza samu1000 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /
 
Nem nagyon fog menni, mert egy biztinek a kiolvadási ideje még nagy áramoknál is ms-os tartományban van. Közben az IGBT-n meg rajta van 100 V és 50A. Ez ugye 5 kW. Ezt legfeljebb us-os ideig képes elviselni. ( Hot spot, túlmelegedés, felrobban )
A másik dolog, hogy az IGBT-nek illik adni 15 V-ot a gate-en, különben nagyobb lesz a szaturációs feszültsége, vagyis nagyobb lesz a vezetőirányú vesztesége.
(#) lacza89 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 26, 2013 /
 
Nézzétek meg az L6386 félhíd meghajtót, van benne egy egyszerű védelem. Elegendő az alsó oldali áramot figyelni egy söntön. Az SD bemenetre egy RC tag kell, amit lehúz DIAG láb, ha a söntön eső feszültség eléri a 0,5V-ot. Elég hatékony, hegesztőgépekben használják. Totál leégett zárlatos primer tekercsű trafónál is megvédte a félvezetőket! Ha letelt az RC taggal beállított idő, visszakapcsol. Természetesen ez zárlatvédelemként szolgál, a félvezetők megvédése érdekében. Úgy kell méretezni, hogy üzem közbe ne tudjon beavatkozni. Működnie kell rezonáns tápban is.

Az optósat is meg lehet gyorsra csinálni, 6n137-el például, 40ns alatt tilhatja közvetlen a félhidat, megkerülve a 494-est.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013
(#) Ge Lee válasza lacza89 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /
 
Kipróbáltam a 6N137-et a hídban, egy katasztrófa. A táp sem működött tőle mert minden zavart összeszedett, a kapcsolás átmenetében gerjedt, stb. Olyan hangja volt tőle a tápnak mint egy csörgőkígyónak, és teljesítményt sem lehetett kivenni belőle. Meg lehetne ezt jóra csinálni, csak ahhoz bonyolítani kéne meg kísérletezni. Egyiket sem akarom. Szerintem egy áramváltóval meg egy 555-el is el lehetne intézni, de nekem egyelőre jó így ahogy van.
(#) cimopata válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2013 /
 
Hogy kötötted be? az optót áram figyelésre?
(#) lacza89 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2013 /
 
6N137 csak lekapcsolós védelemhez lenne jó, persze, hogy hülyeségeket csinált vele a tápod. Áramváltóval is működne.

Miért szükséges leszabályozni az áramot?
(#) Ge Lee válasza cimopata hozzászólására (») Jan 26, 2013 /
 
Ugyanúgy betettem a sima optó helyére, csak ugye ennek még kellet pluszban az 5V táp is, amit az IC Vref szolgáltatott.
(#) Ge Lee válasza lacza89 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /
 
A sima optóval nem csinál hülyeségeket hanem szépen működik, csak hát ugye lassan. Ezért van az, hogy 30-35s zárlat után már elég forróak lesznek a fetek a bordával együtt. Ha hagynám, 1-2 perc után el is durrannának.
Idézet:
„Miért szükséges leszabályozni az áramot?”
Ezt most komolyan kérdezed?
(#) cimopata válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2013 /
 
Akkor nem csodálom. Mivel az előzőn sem volt semmi R-C szűrés, ott még az optó lassúsága miatt nem jelzett be, itt viszont már észleli a fetek bekapcsolásánál azt az áramot ami a body diódák áttöltését végzi. Ez az áram sokkal magasabb mint a primer áram.

R-C taggal ki kell szűrni ezeket már az optó diódája előtt.

A másik dolog, pedig az hogy a 6N137 egy digitális jel átvitelére tervezett optó.
Inkább 6N136-ot kellene használni, valamint ha már a TL494 DT lábát rántod fel akkor egy kondit rátenni a DT bemenetére, hogy amikor elmúlik a túláram ne kapcsoljon egyből 50%-os kitöltéssel vissza hanem szépen emelje a kitöltés, mint egy lágyindítás üzemmód.

Nem kell ide 555, a TL494 ből mindent ki lehet alakítani.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013
(#) samu1000 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 26, 2013 /
 
A szaturáció szempontjából 8 V ennek az igbt-nek /70n33 /elég legalább is ezt látom, ez egy "kicsi " plazmába való nem hegesztőbe.
Az hogy mennyit vállal el időben X Amperből néhány beáldozásából lehet megtudni vagy még akkor se. Abban egyetértek kell egy rossz reszelő ha legyőzi a táp jó ,ha a reszelő nyer kuka.
Bátraké a tele kuka!
(#) (Felhasználó 46585) válasza samu1000 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /
 
" Az hogy mennyit vállal el időben X Amperből néhány beáldozásából lehet megtudni vagy még akkor se. "

Nem, ezt az adatlapjából lehet megtudni. Erre a célra teszik közzé, különben nem lehetne eladni... ugyanis vannak akik számolnak és nem próbálgatnak.
Következő: »»   342 / 778
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem