Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   655 / 841
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Jól elbeszélünk egymás mellett. Amit írtam nem butaság, hanem konstrukciós hiba. Ha nemnértesz vele egyet, akkor győzz meg, de azzal, hogy sok példányban megépült táp.
Elég, ha csak válaszolsz, hogy mekkora és milyen polaritású feszültség lesz mérhető az IC GND-jéhez képest. Le is mérhetitek mindketten. Fekete megy az IC 7-es lábára, a piros mérő pedig a söntre, arra a felére, ahol mutat valamit a multiméter mV állásban. Vagy ha találsz egy vagy több kapcsolási rajzot, ami ugyan ilyen felépítésű, esetleg az IC adatlapja is ad rá ajánlást, az is jó érv. De ne a saját kapcsolási rajzod rakd fel többször, hanem más forrásból származót, az se baj, ha a weboldalt linkeled.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2017
(#) tsab válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Mindenképpen összehasonlítom a nyáktervet a sajátommal, ha megtalálom.
(#) Ge Lee válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 13, 2017 1 /
 
Nos. Mivel nincsen szakmai moderáció, én meg ugye olyat nem tudok, nem szólnék többet hozzá a dologhoz, ahogy meggyőzni sem szeretnélek semmiről. Ha nem érted a működést akkor azt írd le, és ne azt hogy konstrukciós hiba van. Nincsen. Konstrukciós hozzá nem értés van.

Ha fogom a tápot és rámérek közvetlenül a kimenetére, akkor pontosan ugyanazt a feszültséget mérem terhelés nélkül is mint amit terheléssel. Miért? Hát mert szabályoz a táp. A fekete piros dolgot sem nagyon értem mert az enyémben éppen kék van meg narancssárga.
Szóval. Van az IC-nek egy VCC- lába ami a 7-es láb, ehhez képest alakul ki a pozitív szabályozott feszültség. Van egy sönt előtte az áramszabályozás részére, tehát tökmindegy hogy azon a söntön esik-e feszültség, vagy hogy éppen mekkora esik, mert nem ahhoz a ponthoz, hanem a 7-es lábhoz képest van kimeneti feszültség, ott pedig már nincs semmi csak a drót.
Hogy a current limit tranyó emittere (amivel ezek szerint neked problémád van) a söntön eső feszültség miatt nem a 7-es láb pontenciáljára hanem attól a feszültségesés mértékében negatívabbra húzódik az teljesen mindegy, a lényeg csupán annyi, hogy a tranyó kollektora húzza le a kimeneti tranyó komplexum bázisát. Az pedig megtörténik így is meg úgy is, a működésre semmilyen hatással nincs.
Sőt, van még egy "rossz" hírem is. Ez a megoldás, miszerint a sönt nem a táp szabályozókörében (mint általában) hanem azon kívül helyezkedik el, még a szabályozó belső ellenállását sem növeli.
Ha ezek után sem érthető a dolog akkor kérlek azt írd le, és ne azt hogy konstrukciós hiba van. Nincs, a táp úgy működik ahogy az tőle elvárható, függetlenül attól hogy érted vagy sem.
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Oké, akkor a témát lezártuk!
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2017
(#) tsab válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Idézet:
„Működik egyáltalán az áramkorlát valahogy?”


Áramszabályzó poti csavargatásával az izzó fénye változik 0-100% ig. Szóval úgy gondolom igen.
(#) Kovidivi válasza tsab hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Annyit megmérsz kérlek, hogy a 7-es lábhoz képest mekkora feszültség van a 2-es és 3-as lábon, először terheléssel, az áramkorlát potival állíts be minél nagyobb értéket, de még áramkorlátos üzemmódban legyen a táp, második esetben vedd le a terhelést, ne állíts át semmit, és úgy is. Ezután lehet tovább gondolkodbi, hogy ez okozza-e a feszültség esést vagy más.
A multiméter fekete zsinórja (gnd) menjen a 7-es lábra, ezt nem értette Ge Lee.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2017
(#) tsab válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Ha jól gondolom az az ötleted, hogy a mérő ellenálláson eső feszültség feljebb tolja az IC GND-jét és így eltolódik a belső földje. (Este tudok mérni csak.)
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Idézet:
„Hogy a current limit tranyó emittere (amivel ezek szerint neked problémád van) a söntön eső feszültség miatt nem a 7-es láb pontenciáljára hanem attól a feszültségesés mértékében negatívabbra húzódik az teljesen mindegy, a lényeg csupán annyi, hogy a tranyó kollektora húzza le a kimeneti tranyó komplexum bázisát.”
- most volt időm átolvasni részletesen az adatlapot is, és igazad van. A sönt jó helyen van. Őszintén megmondom, ezek a részek:
Idézet:
„Ha nem érted a működést akkor azt írd le, és ne azt hogy konstrukciós hiba van. Nincsen. Konstrukciós hozzá nem értés van.”
Idézet:
„Felejtsd el amit hablatyolnak”
Idézet:
„Legalább az alapvető dologban ne zavard meg a kérdezőt butaságokkal.”
teljesen elkanyarítottak az érveléseidtől, mert alapból agresszívan reagáltál. Így nem lehet társalogni, csak veszekedni.
(#) Kovidivi válasza tsab hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Nem okoz gondot a sönt helye, a hibát máshol kell keresni. Fentebb írtam, hogy a kimeneti negatív pontra kellene eltolni mindent, ami GND-n van, és lenne az alsó viszonyítási pont.
(#) tsab válasza tsab hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
@Ge Lee: Összehasonlítottam a nyákodat a rajzoddal és 1 különbséget találtam. A rajzdon 10k-10k feszültségosztó van, a nyákodon meg 10k-4.7k. Így a sajátomban is 10k - 10k van.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2017
(#) Ge Lee válasza tsab hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Valóban, de azok ketten egymással nem osztók. Meg ne kérdezd hogy mekkora van benne mert fogalmam sincs. Akkorának kell ott lenni hogy ha teljesen letekered a potit, akkor 0 legyen a kimenet. Megnézni sem tudom mert ahhoz ki kellene bontanom valamelyiket a toronyból amit nem szeretnék.
De ugye nálad most nem ez a probléma hanem valamiért esik a fesz ami nem eshetne. Nézd meg hogy amikor ráteszed a terhelést és leesik a fesz, olyankor mekkora feszültség van a 2-es lábon. A poti legyen feltekerve, azaz ne legyen áramkorlát. Ha a 2-es lábon akkora feszültség van ilyenkor ami kinyitja a current limit tranyót akkor az a baj, annak az okát kell megkeresni. Az R_Imax értékét ideiglenesen vedd le nullára, vagyis rövidzárra.
(#) tsab válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Neked hogy van bekötve a 10 K poti? Összekötötted a 2 lábát a potinál és 2 vezetékkel vitted a nyákra?
(#) tsab válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Értettem, nincs több kérdés mérésig de mint írtam este van lehetőségem megmérni. Az előzőt csak azért kérdeztem, mert nyákján és rajzán más szerepel.
(#) tsab válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Eredmények:
Üresen, korlát nélkül
Kimenő 10V
2 láb 0
3 láb 0
Korlát nélkül, terheléssel:
Kimenő 9.77 V
2 láb 0.001V
3 láb 0.058V
Korláttal, terheléssel
Kimenő 7.19V
2 láb 0.582V
3 láb 0.049V
(#) Ge Lee válasza tsab hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Csak reménykedni merek hogy a műszered negatívja nem a sönt előtt van, és az azon eső feszültséget is beleméred... Mert ha 7ohm körül volt a terhelésed és olyan 1,4A körüli áram folyt ezen mérés közben, akkor bizony az van.
(#) tsab válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
7-es lábon volt a negatívja, ahogy a hozzászólásban.
(#) fongab válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
Szia
Én nem tudom, hogy hol volt a műszer test. De ha a rajzot nézem, a 7 láb és a 3 láb közötti feszültség, második esetbe, :0,058 V a 7 és a 3 láb között van 2 db 0,33 ohm os ellenállás, ami erdő ellenállása 0,165 ohm ebből nálam 0,058 V/0,165 ohm =~0,35 A míg a harmadik esetbe: 3 láb 0,049 V/0,165 ohm =~0,29 A
Én nem látom a 1,4 A

Az a kérdés hogy a 3 és a 12 láb között mekkora feszültség van. Ha ott változik akkor a trafó, egyenirányító, pufferelés, rész nem jó.

Ha nem változik akkor marad a 11 , 10 lábak feszültsége ami függ a 4,5 lábtól és a 2,3 lábtól.

üdv.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2017
(#) tsab válasza fongab hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
Terhelés nélkül:
3-12: 18.7V; 10-11: 7.8V
Terheléssel
3-12: 18V; 10-11: 6.9V
0.34A folyik az izzón, feszültséget nem duplázva, 4db 2200µF van az egyenirányító után. Az egyenirányító egy 35A-es híd. A rajzon látható, hogyan helyezkednek el kondenzátorok.
(#) Kovidivi válasza fongab hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
Az áramkorlát érdekes megoldású, egy tranzisztort nyit, azért van ott a 0.6V-os feszültség különbség áramkorlátos módban. Ha nem lenne bent poti, csak egy sönt ellenállás, akkor is 0.6-0.7V-nak kell esnie a söntön, a potival csak ezt az értéket lehet "finomhangolni".
Én eddig azt hittem, ott egy műveleti erősítő bemenete van, de nem, csak egy sima tranzisztor. Ez kavart meg engem is.
(#) tsab válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
Akkor láttok valami furcsát a mérés alapján?
(#) Ge Lee válasza tsab hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
A méréseid alapján 2 dolog lehetséges. Vagy el van kötve valami a rajzhoz képest, vagy hibás valamelyik alkatrész illetve érték. Mivel terheléssel sincs akkora feszültség a 2-es lábon hogy működne a current limit tranyó, ezért az IC-nek kutya kötelessége lenne tartani a beállított feszültséget. Ugye, az elején fordítva tetted bele az egyik tranyót. Nem tett az még ott tönkre valamit? Legvégső esetben még a hibás IC-t is el tudnám képzelni, ha valami ebay-ről rendelt, az eredetihez csak hasonlító darab. Nem ez lenne az első ilyen eset...
(#) tsab válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
Boltból vettem az ic és próbaképen kicseréltem másikra, de ugyan az a helyzet. Mégegyszer átnézem.
Kicserélem tr. is. Meglátom.
Köszi a segítséget.
(#) Kovidivi válasza tsab hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
Ha feszültség esés okát szeretnéd kideríteni, akkor mérj ismét.
Mindent a 7-es lábhoz képest mérj, a 3-as láb szintje eltolódik az átfolyó áram miatt.
7-4, 7-5, az R8 ellenállás két lábára rakd a multimétert, az azon eső feszültség is érdekelne. Terhelve és terheletlenül mérj, áram poti legyen max-on.
(#) tsab válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
Közben kicseréltem a tranzisztorokat és az ic-t is.

Terhelés nélkül:
4 és 5 is 0.96V
Terheléssel:
4: 0.939V; 5: 0.951V

680 Ohm-on 0V terheléssel és terhelés nélkül is. Itt nem kellene másnak lenni?
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2017
(#) Kovidivi válasza tsab hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
Az IC7-es lábát összekötöd a nyákterven két ellenállással, utána egy hosszú vezetősáv visz el a osönt lábára. Ezt szakítsd meg, és a 7-es lábat kösd közvetlenül a kimenetre egy jó nagy keresztmetszetű vezetékkel. Utána ismételten jöjjön az előző teszt. Az a baj, hogy az 5-ös lábon fix feszültséget kellene mérned. Mérd meg a 6-os lábat is, a referenciát, annak sem szabadna változnia semmit. Minden esetben az IC7-es lába legyen a vonatkoztatási pontod!
(#) tsab válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
Terheléssel: 20V-os volt a tartomány
4: 0.95V; 5:0.96V; 6:7.35V

Előre is bocs, ha valami nagyon béna dolog lesz a megoldás.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2017
(#) Kovidivi válasza tsab hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
Terheléssel és nélküle is mérj. 2V-os méréshatárt használj kis feszültségnél.
(#) tsab válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
10V-ra beállítva.
Terheléssel:
4: 0.941V; 5:0.954V; 6:7.36V
nélküle
4: 0.954V; 5 0.956V; 6: 7,36V
(#) Kovidivi válasza tsab hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
Az R13 és a mellette levő poti rossz helyen van. A feljebb írt vezetősáv átvágást és vastag vezetékkel való áthidalását a kimeneti pontokra ha megcsináltad, oda kösd az R13-at is. A kimenő feszültségnek már nem lenne szabad esnie. Egyébként a 4-es és 5-ös lábon ugyanakkora feszültséget kellene mérned terhelve és terheletlenül is.
A 680 ohmon mV méréshatárban mérj. De azt is csinálhatod, hogy terhelés közben egyszerűn rövidre zárod, és nézed a kimeneti feszültséget. Ha a feszültség esés mértéke javul, akkor a visszacsatoló ággal kell kezdeni valamit, mert beterheli az IC, és feszültség esik a 680 ohmon.
Egyébként már mérted, 13mV esik rajta. Zárd rövidre, és teszteld, jobb lett-e?
Ja, az R13-at azért kösd át vagy a kimenetre, az IC7-es lábát úgyszintén ide vastag vezetékkel!
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2017
(#) tsab válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
Rövidre zártam és rosszabb lett 9.85V-ról 9.72V-ra esett, a módosítások most következnek. Utána mérek, írok.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2017
Következő: »»   655 / 841
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem