Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   30 / 276
(#) erbe válasza staci123 hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Egykor az ESAB CO2 gépekben volt a 400A üzemi áramhoz, ha jól emlékszek 450-es gyorskioldású. '70-es évek.
De ez is már az egyenirányítók után volt.
(#) Freedomocska válasza staci123 hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Ha nem ...hát akkor nem ... nem erőltetem , csak egy kósza ötlet volt ..... pedig mintha valamilyen hegesztőbe láttam volna biztosítékot . Én arra gondoltam ha véletlen valamelyik tirisztor nyitva marad talán jó lenne egy kis védelem .
(#) erbe válasza Freedomocska hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Az ellen elég a primer oldali. Akkor ugyanis a tirisztor összecsap az ellenoldali diódával és fáziszárlat. Igaz, szekunder oldalon, de a szoros csatolású trafó közvetíti az "illetékesnek".
(#) Freedomocska válasza erbe hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Ez meg eszembe sem jutott ! Pedig milyen egyszerű és logikus .
(#) Freedomocska hozzászólása Nov 5, 2010 /
 
Azért még a fojtóra visszatérve ... elsőre ,mindenféle számolgatás nélkül :két fojtó párhuzamosan -50 menet (30 és 40 menetnél megcsapolva ) 16 cm2 -es vason (természetesen 2x16 cm2) ?
(#) staci123 válasza Freedomocska hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Egyik GORENJE 300Aos CO2 heggesztőben a fojtó vasmagja 50négyzetcm volt,kűlőn E lemezek,8mm pertinax,I lemezek, (majdnem 2x nagyobb mint egy hagyományos 50Hzes hegesztőtrafó... :eek2: ) egy bemenet - három kimenet, de nem tudom hány menet...
(#) Freedomocska válasza staci123 hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Akkor elsőre majdnem eltaláltam ? 50/300X200= 33 cm2 Annyi , hogy én nem tudom egy vasra rátekercselni a négy szál 5x2mm-es rézdrótot ezért gondoltam , hogy ketté választanám (két fojtó tekercs )-- kettő szál vezetésével talán elboldogulok .
(#) mpisti válasza Freedomocska hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
"két fojtó párhuzamosan "
Eszedbe se jusson. Nem hiszem,hogy lehet készíteni két -mágnesesen teljesen egyforma fojtót.
Ha ezt nem tudod megcsinálni,akkor a két fojtó egymásra fog dolgozni. Ebből következik,hogy egy fojtóval kell a gépet megcsinálni,a huzalkeresztmetszetet pedig a gyári gépekben is 9-10A/mm2-el számolják. Ebből kiindulhatsz te is. 250A-es géphez elég a 25-30cm2-es lemezelt "I" vas. A menetszám vasfüggő,de 35-40 menetnél több nem kell, a megcsapolás viszont biztosan előnyös,különösen kisebb áramnál. 80-100A íváramnál ha a teljes menetszám benn van, előfordulhat lengés az ívfeszültségben, ezért itt jobb a megcsapolással csökkentett menetszámmal dolgozni. Arra viszont ügyelj,hogy a fojtó mechanikai kivitele alapos legyen,mivel igen komoly erők ébrednek hegesztés közben a vasban és a menetek között.
(#) Freedomocska válasza mpisti hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Én 4-5A /mm2-ben gondolkodtam -- na meg adott ez a 10 mm2-es fazon huzal és nem akarok pénzt kiadni ha már ez megvan . Szóval kösz , hogy szóltál Pisti . Akkor megcsinálom így egybe a fojtót két szál 10 mm2-es dróttal . A cséve testen gondolkodom még miből lenne a legalkalmasabb - jobb lenne hengeres alakú mivel akkor szorosabban tudom feltekerni és rögzíteni a meneteket . Azt hiszem ezen a fórumon olvastam , hogy valaki kétkomponensű parketta lakkot ajánlott szalaggal a tekercs meneteinek stabil elkészítéséhez .
(#) mpisti válasza Freedomocska hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Én a fojtót úgy szoktam csinálni,hogy a megfelelő keresztmetszetre összeszedett "I"lemezköteget összefogtam szorosan, és letekertem egy-két réteg papírragasztóval,amilyent a festők használnak. Majd 0,.35-ös prespánból vágtam olyan hosszú csíkot,hogy 7-8 réteget kiadjon a vason. ezt követően _miután a prespánt rögzítem- feltekerem rá a fazonhuzalt,max. 2 sorba.Tehát a vasat olyan hosszúra kell választani,hogy a két sor ráférjen, + nyúljon túl kb 1-1,5 cm-t. Majd az egészet kétkomponensű lakkal lelakkozom.
Csak oldószeres lakkot használj, a vízbázisú ide nem való.
A lakkozás előtt még az elkészült tekercset letekerem vastag kárpitoscérnával.
(#) ozon hozzászólása Nov 8, 2010 /
 
Udv ha segítség kell csak kérdezzetek nem az első gép amit készítek.(alkatrészben is tudok segíteni)

PICT0105.JPG
    
(#) jóbi81 hozzászólása Nov 9, 2010 /
 
Üdv mindenkinek! Sajnos csak nem szuperál a gépem valami nem okés nála! Most arra gondoltam hogy mi lenne ha az előtolómat rákötném a dinamó hegesztőmre? Az egyen árammal dolgozik és ott van is amper rendesen. az előtolóm 400 A -ig bírja. szerintetek alkalmas lesz co hegesztésre a dinamó? ki merjem próbálni? vagy esetleg valami hátulütője van? egy két emberrel már beszéltem róla és van aki azt állítja hogy minden további nélkül hegeszthetek vele de van aki azt mondta hogy csak kinyírom az előtolómat, Ha tudnátok valami biztosat írjátok meg. előre is köszönöm.
(#) mpisti válasza jóbi81 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
A hegesztődinamóval való összeköthetőség attól függ,hogy a dinamód csak elektródás hegesztésre készült,vagy alkalmas -e Co üzemmódra is. Ha sima mezei EVIG dinamó,akkor nem lehet róla Co-üzemmódban hegeszteni. A Mannessmann gyártott valamikor univerzális dinamókat. Rajta kívül nem tudok olyan gyártót,aki csinált volna ilyent,de ettől még előfordulhat.
(#) jóbi81 válasza mpisti hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
köszönöm a gyors választ. sajnos sima EVIG dinamóm van. igaz bármit meg lehet vele hegeszteni bármilyen pálcával.az öntvényt a savállót stb.. a bázikus pálca az öntvény pálca minden mehet neki 380 voltos és 350 amperes. az ampert egészen le lehet húzni hogy a vékony lemezeket is meg lehet vele csipkedni. de akkor sajnos nem lehet? és ha össze kötöm akkor mit fog csinálni?
(#) mpisti válasza jóbi81 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
A probléma az,hogy az áramforrás(dinamó)áramát ami az előtolóhoz megy,azt ki-be kell tudni kapcsolgatni,mert egyébként az előtoló megállásakor a drót visszaég a düznibe úgy hogy csak kivágni lehet belőle.
A Co gépeknél ez úgy működik,hogy amikor a munkakábelen a gombot megnyomod,az áramforrás bekapcsol,amikor elengeded,akkor kikapcsol. Ezt ennél a dinamónál nem igazán lehet megcsinálni.Illetve lehetséges,de költséges,és a ráfordítás nem lesz arányban a kapott eredménnyel.
(#) jóbi81 válasza mpisti hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
Üdv! és csak ez miatt nem alkalmas? egyébként lehetne rendesen hegeszteni vele?
(#) mpisti válasza jóbi81 hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
"és csak ez miatt nem alkalmas?"

Nem, nem csak ez miatt alkalmatlan a feladatra.
De ez okozza számodra a legnagyobb problémát.
A másik -nyomós ok- az,hogy az EVIG dinamó csak eső karakterisztikát tud, emiatt aztán csak olyan hegesztési műveletre használják,amihez ez az üzemmód dukál. Pl. MMA aza elektródával történő hegesztés.
Neked olyan áramforrásra van szükséged,ami lapos karakterisztikájú azaz MIG-MAG üzemmódra készült.
(#) tirolit hozzászólása Nov 11, 2010 /
 
Üdv mindenkinek. Egy kis segítség kellene, van egy ESAB LAH 500 amperes tirisztoros vezérlésű Co hegesztőm. A hegesztésnél sajnos nagyon fröcsög. 1-3 milliméteres gömböket rak az anyagra, a hegesztés maga elég jó csak ez a fröcsögés zavar mert elég sokat kell köszörülni utána. Mi lehet a probléma? Ezt a hibát minden fokozatban csinálja azaz a potméter bármely állásában.
Üdv tirolit
(#) mpisti válasza tirolit hozzászólására (») Nov 11, 2010 /
 
Nézd meg a tirisztorokat egyenként. aztán(vagy előbb) a fojtót hogy nem zárlatos-e?
(#) staci123 válasza tirolit hozzászólására (») Nov 11, 2010 /
 
Szia,
az tévhit hogy a CO2es heggesztőgép mindegyik fokozatnál bármekkora huzalsebességel szépen heggeszt... A heggesztendő anyaghoz viszonyítva választunk megfelelő áramerősséget,utánna a huzalsebességet állítjuk - akár hallásra is - ahol legkevesebbet fröcsög,legszebb heggesztés...
(#) tirolit válasza staci123 hozzászólására (») Nov 11, 2010 /
 
Üdv ezt én is tudom nem most hegesztek először co val de az ESAB bármely áramerősségnél bármilyen huzalsebességgel sajnos szórja a szikrákat.
(#) tirolit válasza mpisti hozzászólására (») Nov 11, 2010 /
 
A fojtót hogyan tudom kimérni hogy nem zárlatos e? Egyébként olyan jelenséget produkál hogy nem igazán lehet kis áramerősségen használni mert még a minimumon is elég erős, a hármas lemezt is olvasztja rendesen. Az adattáblája szerint 16V-50Amper a minimum, de a műszer ami benne van a minimumon kb 28-30V 80-100 Ampert mutat hegesztés közben. Egy képet a hegesztőről felteszek hátha így jobban felismerhető.

Kép0074.jpg
    
(#) dobo válasza tirolit hozzászólására (») Nov 11, 2010 /
 
Ettől lejjeb nem lehet szabályozni de feljebb tudod ugye?
Szed le az oldalát és nézz bele a folytó nincs-e leégve vagy esetleg hegesztés közben is szemléld nem szikrázik -e valami benne.
Újonnan vetted nem barmolt bele valaki?
Elképzelhető hogy a vezérlőpanelen van valami elmászva.
(#) tirolit válasza dobo hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Igen feljebb tudom. Megnézem majd hátha látok valamit. Nem új egyébként, szemre már volt javítva. A vezérlő panelen egy pár alkatrész már cseréltek benne. Az előéletéről nem sokat tudok csak aszt hogy egy megszűnt cégnél volt több belőle. Darabolták össze őket vitték a Méh telepre ez az utolsó pillanatban lett megmentve.
(#) ozon válasza tirolit hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Udv.
Nem szeretek írni tehát rovid leszek.
EMBER EZ EGY 500A GÉP MITAKARSZ ??? HAJSZÁLAT HEGESZTENI??? :eek2: :eek2: hegesztő huzal átmérő?
(#) tirolit válasza ozon hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Igen a vége 500Amper de az elejének 50Ampernek kellene lenni és nem annyi. A 300-lóerős kocsival is lehet lassan menni, ennek is tudni kellene kisebb áramot. A gépkönyv szerint az A csatlakozón max 50%-os áramot kellene leadnia tehát 250Ampert. A B csatlakozon 75% a C csatlakozón 100%. Egyébként nem is ez zavar igazán hanem a fröcsögés bárhogy állítom. Huzalból van 1 és 1.2 milliméteres is mindkettővel kipróbáltam.
(#) mpisti válasza tirolit hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Bocsi.kicsit késtem a válasszal, most kerültem csak gépközelbe.Sajnos most is csak kevés időm van, de ma délután megnézem hogy ennek a gépnek a rajza megvan-e nekem, aztán akkor talán többet tudok mondani. Addig szíves türelmedet kérem.
(#) dobo válasza tirolit hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
A szivem szakadna meg ha egy ilyen gépet a méhtelepre kellene vinni
Micsoda pazarlás.
(#) mpisti válasza dobo hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Egyetértünk.
(#) trabi007 hozzászólása Nov 12, 2010 /
 
Sziasztok! Nekiálltam egy co hegesztő gép trafójának az elkészítéséhez , a vasmag 40 cm* a meneteket kiszámoltam csak abban nem vagyok biztos hogy a primer tekercsnek elég lenne e az 1.3mm átmérőjű rézhuzal a szekunder az 2 db 3 mm-es huzalból készülne az a baj hogy az 1.3 as huzalból nincs anyi hogy elég legyen duplán . ha esetleg tudna valaki segíteni hogy elég e a primernek ennyi vagy esetleg ez kevés és még kéne
Következő: »»   30 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem