Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
 
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   17 / 97
(#) Inhouse válasza ferzoo hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Milyen biztonságról beszélsz?

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
A védőföld bemegy a kombinált (fénycső fojtó és nagyfesz) trafóba és kész, vége...sehova máshova...legalábbis ennél a változatnál.

Üdv
Inhouse
(#) ferzoo válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 31, 2009 /
 
Amit én építettem a Nf.tekercset is én tekertem,mert én nem ragaszkodom a régi repedezett 20-25éves Tv.ből buherált nf tekercshez.Egyébként mint már leírtam a tekercs impulzus üzemben működik BUT11A tranzisztorral és nem 7KV~áll.elő hanem csak 3KV~ot.Ezután van a panelon rákötve 3Db.HV-05/12Kv dióda és 2,2Nf/8KV=120Ft./Db.tárcsakondi 3db.fesz.g sokszorozó kapcs.ban működik ugyanúgy mint a Tv-knél.Nem tudom miről beszélsz,egyébként a tekercs rétegenként van szigetelve +műgyanta,a kimeneti részek Dc.7-8KV pedig 12mm-re vannak egymástól igy nem húz át panelon sem.Érintés védelem nem kell mert 12Voltos stab.adapterrel működik.Mindegy hogy hol földeled le ha hozzáérsz +csíp rendesen az tuti.Egyébiránt a tekercset kb.2,5óra alatt tekerem meg,ugyanúgy néz ki mint régi Grundig sztv.sortrafója.Huzalnak dupla szigetelésű Cu-z t használok 1200Ft./0,5kg.a diódákat 600ft/darab áron szereztem be.Nem nagy cucc.
(#) Inhouse válasza ferzoo hozzászólására (») Aug 3, 2009 /
 
Esetleg raknál fel egy rajzot, képeket és még adatokat? Milyen frekin megy...stb...
Rendesen elégeti a rovarokat, mint a gyári?
Az egyenfesz lenne a kulcsszó a vízbontás miatt?

Üdv
Inhouse
(#) moltam hozzászólása Aug 3, 2009 /
 
Csináltam egy harmadik sorvégtrafó meghajtást. Ez sikerült a legjobban. Miniatűr monitor trafó van benne. 32V ról jár és felgyujtja a papirt 1s alatt.

hv.JPG
    
(#) ferzoo válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 3, 2009 /
 
Az igazság az hogy ez a nf.ák/panel ionizátorhoz készült,+villanypásztorhoz.Párat eladtam belőle van még 1db.készen,ezt hétvégén odakinn kipróbáltam, akkuról vízparton 10perc alatt több tucat szúnyog tapadt rá ill.pusztult el.Mivel nálunk a lakásban csak 1-2légy fordul elő ezért vittem körös partra.Úgy néz ki hogy 5-6KV =elegendő ezeknek.Képet+rajzot majd holnap teszek fel mikor ráérek.
(#) Inhouse válasza ferzoo hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Kössz az infót, érdekelne...

Amit én csináltam Motohacker rajza alapján, az 3-4cm-es ívet húz, de gyenge. Ráragadni ráragadnak a szúnyogok, de 1-3s alatt el kellene égniük...

Üdv
Inhouse
(#) ferzoo válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Én ezzel a kapcsolással bármilyen tekercset +hajtok,ill.kitudok próbálni 40Hz-100KHz ig.
(#) ferzoo válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Kapcsi rajz.
(#) Inhouse válasza ferzoo hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Kössz a rajzot, merítek belőle.
Ha megengeded, az 555 1-es lába a test, és a primer és szekunder fordítva van.

Üdv
Inhouse
(#) ferzoo válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Igy van 1láb gnd.A primert kapcsolgatja a BUT11A tr.Primer menetszám 28T 0,50mm.huzalból biffilárisan tekerve,felső kivezetése megy a +12V ra fojtóra.A prim.+szek.tekercsek tekercselési iránya azonos,mivel egyszerű trafó-ként működik.Tekercselési hossz kb.26-30mm.A kicsi fojtó 4es ferritmagra 15T/0,4Cu-z ból.A táp-ról bemeneti szűrő/fojtó 2X60-70T legyen 0,5-0,55mm.Cu-z ból.A Dc.8Kv.kimeneten 1Mohmot 10Kohm/3W-ra cseréltem igy nagyobb a leadott áram.A 2-6os lábon levő 2,7-3,3nf kerámia áll. be a frekit.Nálam 17KHz.ezen a panelon.
(#) ferzoo válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Még egy fontos dolog,a Nf.tekercs szekunderének felső kivezetése megy a diódákra,alsó kivezetést nem szabad összekötni 555Ic.12Vdc.testtel,hanem külön kell vinni vastag fólia +távolabb tőle min 2cm.rel.Ez lesz a nagyfesz.+outja.
(#) Inhouse válasza ferzoo hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Kössz.

A 8kV-os kondik nem lesznek egyszerűek, 2kV-ost tudok venni, hátha abból lesz 10-15nF-os, abból 4 sorba és jó vagyok a szeren...

Üdv
Inhouse
(#) ferzoo válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Én is vártam rá 2hetet,először csak 4,7nf/6KV sárgát tudtam beszerezni/rendelni kell.
(#) bitorlo hozzászólása Aug 5, 2009 /
 
Üdv újra!

Lentebb csatolt képen látható a Belinea monitorból kibányászott sorkimenő,egyetlenegy problémám van vele,halvány lila gőzöm nincs hogy tudnék nagyfeszt kicsikarni belőle,TV sorkimenőn még eligazodok de ezt már fejtörést okoz.(néhánycentis szikra már jó lenne).

Sampo-1590-01-32AS

Előre is kösz!
(#) bitorlo válasza bitorlo hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Azt hiszem a nagyfesz másik pólusa és a tranyó kollektorának a helye megvan,viszont nem tudom melyik a primer.
(#) ferzoo válasza bitorlo hozzászólására (») Aug 6, 2009 /
 
Próbáld +szikráztatni 6Voltal Dc.általában a primer tekercs 2kivezetése egymás mellet van és nagyobbat szikrázik mint a többi.Ohmos ellenállása nagyon kicsi 0,2-0,4ohm ezért műszerrel nem igazán lehet kimérni.Én még mindig +találtam,igaz van 1teszt panelom is.10-12kivezetés közül.
(#) labu01wx hozzászólása Aug 8, 2009 /
 
Sziasztok!
Egy ADI Microscan V77 monitor trafójának a bekötésében szeretném a segítségeteket kérni, konkrétan az érdekelne, hogy hogyan tudom ebbe a kapcsolásba beleilleszteni. A trafó a Monitronics cég terméke, de sajnos semmi infór nem találtam róla a neten.
A segítséget előre is köszönöm.
(#) Collector válasza labu01wx hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Van plazmahangszóró topik is, de ha már itt kérdezed, szerintem el sem olvastad, mit írnak oda, és meg sem próbáltad értelmezni a képet.
" PRIMARY 5 TURNS "
5 menet a primer, amit rá kell tekerned a magra, jó vastag kábelből.
(#) bersgabor válasza labu01wx hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Meg arról a rajzról lehagytak egy ellenállást,ami a TL494 nyitott emitteres kimenetét húzza le földre!
Az ic 9-es lába és a föld közé ajánlott egy 220 Ohmos ellenállást betenni,mert különben nagy valószínűséggel elfüstöl a FET-ed!
(#) ferzoo válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Nincsenek érinthető fémalkatrészek,merthogy dobozolva van már +kettős szigetelésű a cucc csakúgy mint a gyári ionizátorok.ugyanis kettős szigetelésnél nem kell földelés ha nem tudnád,esetleg kérdezz 1 villanyszerelőt vagy háztartási gépszerelőt.Te még életben nem készítettél ilyen működő ák.t azért írsz ennyi hülyeséget.Miért zavarná 7KV,18-20KHz a szomszéd Tv-jét?Ekkora baromságot +nem halottam,ez nem nagyfrekvencia és nem húz nagy íveket mint a hegesztő a tranzisztorok is csak 1max.2Mhz-et tudnak.Ráadásul a kimeneti áram is mindössze 0,4mA.senkit nem űt agyon,jó párat eladtam már.Igencsak hiányosak az elektrotechnikai ismereteid,szerintem rádfér egy kis tanulás mielőtt ilyeneket írsz.Egyébként mint már leírtam ,adapterről megy a cucc,és fojtó tekercs+szűrőkondik is be vannak építve a rajzon ez látható.
(#) ferzoo válasza labu01wx hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Azt gondolom a bekötésre neked kell rájönnöd,hacsak nincs a közelben 1 Tv.műszerész vagy elektroműszerész aki ismeri ezt a sortrafót.
(#) ferzoo válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
43évesen műszerészként nem fogok alapvető dolgokról vitázni senkivel sem,egyébként mindenki azt készít a saját felelőségére amit tud/amit akar.
(#) bitorlo válasza ferzoo hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Jó-Jó de ha nem tudom hol van a tápfesz bemenete,csak sejtem, akkor mégis hogy szikráztassam meg?
Ilyenkor a tranyó az kihagyható és csak direkt tápfeszre kössem a tekercset vagy úgy felejtős?
Teszem azt megtaláltam a helyes tápfeszt,a collektort és a nagyfesz másik pólusát akkor hogy bírjam szikrára?

(#) Moderátor hozzászólása ferzoo hozzászólására (») Aug 9, 2009
 
ferzoo!
Kérlek, hogy ezt a kioktató, nagyképű és pökhendi stílust mellőzd a fórumon! Tapasztalatból mondom, nem szül jó dolgot csak vitákat, sértegetéseket és sárdobálást. Megértésedet köszönöm!
(#) ferzoo válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Az általam készített áramkörök nagy része 12-15Volt-ról működik, az adapter eleve biztonsági Tr,mert 2külön csévetest egymástól igencsak ki van szigetelve /gyárilag/.Mellesleg a Nf.tekercs Prim/szekunder is egymástól el van szigetelve,csak a szig.papír 1,2KV.rétegenként belül.Spec.préselt papír melyet a tekercselők használnak.Az egész Ák.panel ionizátor szerelvénnyel,nálam 10mm.vastag textil bakelit lapra van szerelve,a doboz oldalai+merevítők 6os-ból készültek.Melynek átütési szilárdsága több mint 12KV.Egyébként sem beszélek rá senkit arra hogy 230V~ról készítsen nf.áramkört, pl.50KV.os Tesla tekercs miatt.Ez nem az én műfajom.Egyébként 1színes Tv.hálózati része,230V~hamarább agyonüt bárkit mint 1közönséges 7-10KV-os nf.trafó.Ezt minden hozzáértő tudja.
(#) ferzoo válasza bitorlo hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Ha van már áramköröd pl.bontott Tv.ből panel,aminek jó a sorvégfoka azzal is kipróbálhatod.De ha nincs 6V-os akksiról szaggasd meg,egyik vége a vastag vezeték másik vége a tekercsnek alul szélen 1.ső vagy utolsó kivezetés lesz.Tranzisztoros +hajtó ák-t neten találsz bárhol,de az enyémet is megépítheted.Nem túl bonyolult úgy hiszem.
(#) bitorlo válasza ferzoo hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Lehet hogy nem bonyolult,de amíg nem ismerem az összes kivezetést,addig hogy építsem meg pl a 2N3055-ös meghajtást,ahhoz tudnom kéne melyek a feedback tüskéi,és a primert sem ártana megtalálni,ha ezeket még nem azonosítottam be mégis hogy hajtsam meg?!
(#) Gyimate válasza bitorlo hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Hello!
Nem muszály a feedback hozzá, hogy meghajtsd, elég ha építel hozzá egy 555üös chipből egy megszakítót és azt rákötöd a primer tekercsére.
(#) bitorlo válasza Gyimate hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Mi a helyzet akkor ha a V.cs-t kihagyásával építem meg a lentebb linkelt áramkört?
Vagyis a bázis direktbe megy a két ellenállat közé.Bővebben: Link
Következő: »»   17 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem