Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió javítás
 
Témaindító: Jancsika, idő: Jan 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   29 / 68
(#) fecameca válasza martin66789 hozzászólására (») Márc 3, 2016 /
 
Azt az ellenállásos modult próbapanelre mi alapján készítetted? Nem lesz jó ilyen hosszú vezetékekkel tunerbe építeni, az a minimum, hogy gerjedni fog. 2. Hiba: Az oszcillátor tranzisztor emitter ellenállása nem lehet 27 kiloohm, legfeljebb csak 2 K! ??? Az a rajz is rossz, amit a fiúk feltettek, de látszik is, hogy az értékek kézírással vannak, nagyon nehéz kibogarászni, de ott is valami sajtóhiba lehet, mert a 2 tranzisztor emitterköri ellenállása között nem lehet ekkora különbség, amikor a bázisosztók ellenállásai meg ugyanazok (10K, 15K) !!! A "tranzisztor" ügyben meg elektroncső már megmondta a tutit, azt kár volt kicserélned. Gyárilag is ott volt az IC 2-es lábon, csak valaki a másik oldalra tette. A tunert ne így csináld meg, tegyél bele kisméretű ellenállásokat minél rövidebb kivezetéssel, vagy akár SMD alkatrészeket.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2016
(#) fecameca válasza cupika97 hozzászólására (») Márc 3, 2016 /
 
Ha sehol semmit nem vesz az a rádió, akkor lehet valami hiba is benne. (törés, szakadás, zárlat, akármi)
(#) cupika97 válasza fecameca hozzászólására (») Márc 3, 2016 /
 
Nincs itthon 10 pF kondim. Addig nem tudok tovabb lepni, mig nem veszek.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2016
(#) fecameca válasza cupika97 hozzászólására (») Márc 3, 2016 /
 
Anélkül is kellene szólnia. Ha teljesen süket, akkor lehet, hogy nem megy az oszci.
(#) cupika97 válasza fecameca hozzászólására (») Márc 3, 2016 /
 
(#) bajuszrichard válasza fecameca hozzászólására (») Márc 3, 2016 /
 
Köszi a segítséget sikerült megtalálni a class-t.
Már csak egy dobozt kell neki építenem és szuper lesz.
Köszi mégegyszer.
(#) fecameca válasza cupika97 hozzászólására (») Márc 4, 2016 /
 
Én sem tudok akkor mást, mint amit CHZ mondott. Amíg nem vesz állomást, nem tudsz állítani rajta semmit. Talán méregetni kellene. Ezek az NDK-s rádiók nem taroznak a kezdők által könnyen javíthatóak közé. Inkább a lengyel Unitrához hasonlít jobban a felépítésük, mint a nyugati németekéhez.
(#) kantor_peter hozzászólása Ápr 21, 2016 /
 
Üdvözlet!

Videoton RA 3311 Róma de Luxe rádió skálavilágítása elég gyatra.
Lehetséges / érdemes ennek javítása? Alkatrészt találok hozzá?

Köszi
(#) Sebi válasza kantor_peter hozzászólására (») Ápr 21, 2016 / 1
 
Van benne pedig 5db skálaizzó - 12V 100mA-es. Egy része biztosan kiégett, vagy már az üvegbúra belülről tükrös az elpárolgott wolframtól. Lehet kapni ilyet, de kis ügyességgel fehér LED-eket is tehetsz a helyükre.
(#) gyeneratus94 hozzászólása Máj 18, 2016 /
 
Üdv mindenkinek!! Javításban szeretnék segítséget kérni. Van egy mp3 lejátszós auxos rádióm. Bekapcsolás: A bekapcsoló gombot kellet hosszan nyomni és akkor bekapcsol és úgy maradt. A gomb még egyszeri megnyomásával lehetett váltani a módok között. Na ezt most nem lehet. ha el engedem a gombot kikapcsol. Mi lehet a baj? A segítséget előre is köszönöm.
(#) gyeneratus94 válasza gyeneratus94 hozzászólására (») Máj 18, 2016 /
 
Elkezdtem vizsgálódni szakadás méréssel és most meg működik. Esteleg lehet valami kontatkt hiba?
(#) Sebi válasza gyeneratus94 hozzászólására (») Máj 18, 2016 /
 
Lehet, hogy az a bekapcsológomb KH-s, pereg (több impulzust is kiad) ettől végigszalad a funkciókon, majd kikapcsol. Itt megáll a dolog, mert hosszú nyomással kell kezdeni.
(#) Fantasy válasza gyeneratus94 hozzászólására (») Máj 18, 2016 /
 
Üdv. Nem akarlak elkeseríteni, de ez az a kategória, amire nem szabad túl sok időt pazarolni.
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2016
(#) gyeneratus94 válasza Sebi hozzászólására (») Máj 18, 2016 /
 
üdv! Mindkettőjük javaslatát köszönöm! Én pazarolnék rá időt mert emlék. Most este is produkálta a hibát. Gondoltam miután szakadás vizsgálat után jo volt, megint a kondira is kötök egy kis kraftot. Lám csodát utána egyből indult. Lehet a kondi a hiba?
(#) fecameca válasza gyeneratus94 hozzászólására (») Máj 19, 2016 / 1
 
Azt neked kellene tudni valahogy kimérni. A nyomógomb, ha kontakthibás, mindenképp 1 ohmnál nagyobb ellenállást produkál. Kondi? A pufferelkóra gondolsz? Én ki szoktam mindig forrasztani, ha valamelyik gyanús, és összehasonlítom egy jóval. Műszer híján megnézem, az ohm mérő meddig számol (másodpercre), amíg töltődik. De ez soha nem biztos. Feltöltöm és rövidre zárom. Ha nem csattan akkorát, mint egy jó, akkor szemétbe vele.
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2016
(#) gyeneratus94 válasza fecameca hozzászólására (») Máj 20, 2016 /
 
Hoppá! Köszönöm!!! Ez Nagyon hasznos válasz volt! Holnap megnézem!
(#) cupika97 hozzászólása Máj 27, 2016 /
 
Sziasztok. Újra itt vagyok a SATURN 423 rádióval kapcsolatba. Félre is tettem a project-et, mert...érettségire (tanultam) Régen próbáltam behangolni sehogy sem sikerült. Olyan kérdésem lenne, hogy lehetséges-e olyan fm vevőt bele épiteni, hogy a gyári hangolóval lehessen keresni az adókat. Az erősítője tökéletes, megvan a saját feelingje. A segítséget előre is köszönöm.
(#) Szikravadasz válasza cupika97 hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
Szia! Vegyél vagy csinálj egy OIRT-CCIR konvertert. Van szaktopikja.
(#) cupika97 válasza Szikravadasz hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
De már úgy el van hangolva, hogy én azt be nem állitom soha. Meg kétlem hogy működőképes a vevője már.
(#) Sebi válasza cupika97 hozzászólására (») Máj 28, 2016 /
 
Idézet:
„a gyári hangolóval lehessen keresni az adókat.”

Természetesen lehetséges, attól függ, mit értesz a gyári hangoló alatt: ha csak a forgatógombot és a skálahúrozást, akkor a forgókondenzátor helyére egy jó minőségű 100 kohm potmétert szerelve megoldható a varicap hangolású tuner beillesztése is. A forgókondenzátor megtartása esetén a meglévő áramköröket kell megtartani, mert ez az "egyszerűbb" és korhű megoldás.
Bármit meg lehet javítani, csak kitartás és türelem kérdése - a szükséges ismereteket akár könyvekből, akár itt a fórumon meg lehet szerezni a munka közben is.
Lehetnek alkatrész hibák: ellenállás szakadt, törött, értéke megnövekedett "megnyúlt" (ez csak a 20-30 kohm felettieknél szokott előfordulni). Kondenzátor lehet zárlatos, szakadt (ilyenkor inkább törött), elektrolitikus esetén sokszor kapacitás-szegény.
Tekercsek is lehetnek szakadtak, vagy - többnyire idegen beavatkozás által - elhangoltak.
Gyakorlat hiányában ("fülre hangolás") némi műszerezettségre is szükség lehet, amiket magad is egyszerűen el tudsz készíteni (Pl: 10,7MHz-es és 455kHzes KF generátor).
A hiba keresését "hátulról előre" haladva kell kezdeni, tehát a két KF erősítőt kell a helyére hangolni. Legvégül jöhet a nagyfrekvenciás rész az URH tunerrel.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2016
(#) cupika97 válasza Sebi hozzászólására (») Máj 28, 2016 /
 
Sajnos már én előttem próbálták javitani, az én tudásommal nem látok rá egy kevés esélyt sem a javítására. Inkább a forgókondenzátort cserélném le potenciométerre, így megmaradna a forgatógomb és a skálahúrozás is.
(#) gkari válasza cupika97 hozzászólására (») Máj 30, 2016 /
 
Keress meg privátban!
(#) tasak hozzászólása Jún 13, 2016 /
 
Sanyo RP-7160-as CCIR-re áthangolt rádióm, elmászik az adóról.... AFC-je /ha van benne/ nem hatásos valamiért? Van köze a jelenségnek az ÁTHANGOLÁS minőségéhez? Tudna valaki ebben segíteni? Nagyon megköszönném. Üdv. tasak.
(#) ftirius hozzászólása Jún 20, 2016 /
 
Sziasztok!
Van egy Unitra Contessa rádióm, ami azt a hibajelenséget produkálja, hogy elég zajosan szól, (csak a Kossuth jön be persze), és ha antennát csatlakoztatok hozzá még zajosabb. Mi lehet az oka?
Ftirius
(#) fecameca válasza tasak hozzászólására (») Jún 21, 2016 /
 
A Service manual Innen: Elektrotanya letölthető. Sima forgókondenzátoros hangolás. Nem szokott elmászkálni, hacsak nem nagyon kontakthibás a forgókondi. A tükörfrekvenciára hangolás eredménye lehet, hogy nincs AFC, ekkor fordított sorrendben jönnek be az adók is, az AFC meg nem benntart, hanem lelöki az adóról. Megoldás: Az oszillátort is 21,4 MHz-el feljebb kell hangolni. Én nem tudhatom, hogyan történt az áthangolás. Ha az oszcillátor kört az OIRT hangoláshoz közeli helyzetben maradt, akkor a rádiód tükörfrekit vesz. Ha jól lett áthangolva, akkor viszont vagy kissé félre van hangolva a KF, esetleg gerjed? Ezek lehetnek a hibák.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2016
(#) fecameca válasza ftirius hozzászólására (») Jún 21, 2016 /
 
FM-en jön csak a Kossuth? A CCIR sávra való áthangolása megtörtént?
(#) ftirius válasza fecameca hozzászólására (») Jún 21, 2016 /
 
Nincs áthangolva, nemis az a baj, hogy csak az jön, hanem, hogy nagyon zajos, és antennával még zajosabb.
(#) fecameca válasza ftirius hozzászólására (») Jún 21, 2016 /
 
Ez még mindig kevés ahhoz, hogy tudjon valaki segíteni, mert csak gyanítom hogy középhullámon jön be az a csak Kossuth, és a külső antenna sokkal több zavart szed össze a környezetből, mint a ferrit antenna, ami panelban például a vasbeton árnyékoló hatása miatt nem nyerő.
(#) ftirius válasza fecameca hozzászólására (») Jún 21, 2016 /
 
Több mint valószínű, hogy igazad van, így már érthető a jelenség, akkor nincsen is baja a rádiónak.
(#) cupika97 hozzászólása Júl 4, 2016 /
 
Sziasztok. A Saturn 423 átalakítása sajnos kudarcba fulladt, így egy egyszerű ötlet pattant ki a fejemből. Béépítek egy Androidos mobilt. Így elérhetővé válnak az FM állomások, plusz még internetes rádiókat is lehetséges lesz róla hallgatni. Hova kellene kötnöm ezt a jelet? A hangerőszabályzóra? Szeretném hogy az megmaradjon. Trafó elbírná a telefon megtáplálását?
Következő: »»   29 / 68
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem