Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RFM12BS
 
Témaindító: Thowra, idő: Márc 6, 2009
Lapozás: OK   1 / 12
(#) Thowra hozzászólása Márc 6, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!
Sikerült beszereznem egy spéci adó vevő modul párt.
Eredetileg sima 433MHz es pár lett volna de ez lett belőle.
eredetileg arra gondoltam, hogy egy picre fogom rákötni őket, a kódolást és a programot parsicba szerettem volna megvalósítani. A gondom a következő, sokallom a modulok lábait, és nem nagyon tudom mit hova. Adatlapot szereztem és van is egy ötletem a bekötésre (pic16F877 hez szeretném kötni). Sajnos nem annyira tűnik egyszerűnek mint egy sima adó vevő pár, ott mindössze 1 ki vagy bemenete van amire mehet az adat, de itt megakadtam. A modulok ha jól tudom soros adatátvitelt tudnak, lehetséges ezt a pic uartjával összehozni?
Ha jól tudom ezek a modulok kódolják a jelet, így külön nem kell kódoló részt csinálni.
Ismeri esetleg valaki ezeket a modulokat?
Minden segítség elkél, egyelőre csak nézegetem őket mert nem szeretném tönkretenni
A segítséget előre is köszönöm.

rfm12b.pdf
    
(#) menyus12 válasza Thowra hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Az általad belinkelt eszköz SPI kommunikációt haszál.
PIC16F877-ben van SPI periféria, így nem egy bonyolult a kommunikáció megvalósítása. Igaz még nem próbáltam ezt a kütyüt, de számtalan SPI-s alkalmazást írtam. Nem egy nagy ügy.
(#) Thowra válasza menyus12 hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Üdv!
Sajnos az spi t nem nagyon ismerem.
A programozásim részével az a gond, hogy az asm még hiányzik a tudástáramból . Ha van valamiféle kódolás magába az eszközbe akkor azt szeretném felhasználni. A program többi részét pedig a Parsic nevű programmal összerakni.
A lábak helyét többé kevésbé megtaláltam.
(#) menyus12 válasza Thowra hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
A Parsic az valami grafikus programozó? Ha igen akkor felejtős (szerintem). Használj C-t. 16-os családnál a mikroC-t, 18-as családnál pedig a microchip C18-át.
Amúgy az általad belinkelt adatlap 11. oldalán ott van az SPI kommunikáció, ezt asm-ben sem egy ördöngősség megírni. De ha az eszköz valamit tudni is fog (márpedig azért vettél hozzá rádiós cuccot) akkor valami komolyabb nyelvre lesz szükséged = C (esetleg Basic).
(#) menyus12 válasza Thowra hozzászólására (») Márc 6, 2009 / 4
 
Hopsz, most értem a 32. oldalra, te már láttad?

PIC-re van egy kész C program !!!
(#) menyus12 válasza Thowra hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Hű, és mind az adó és a vevő oldali meg van írva.
Hát ez nagyon korrekt. Példát vehetnének erről az adatlap írók. Ez igen.
(#) Thowra válasza menyus12 hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
A Parsic egy olyan fejlesztőkörnyezet ahol logikai kapukkal, számlálókkal, lcd modullal, uartal és sokminden mással lehet grafikusan összerakni a programot, kicsit olyan mint egy áramkör tervező de itt a végén megvan a picbe éhethető hex, asm.
A programnak anyi dolga lenne, hogy egy számsort átküld, túlvégen fogadja, a bemenő és kimenő számokat 2 db pic dolgozza fel, a modulokat nem lenne muszály 877 re kötni, de azon kívül csak 16f628A van kéznél. A számokat mindenkép 877 dolgozza majd fel mert kellenek az IO portok. A forrásokat néztem de nem mondanak sokat
(#) menyus12 válasza Thowra hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
Nézd meg jobban, nagyon is profin meg van csinálva.
Én azt javaslom nézz bele a C programozásba, mert egy komolyabb project esetén biztosan szükséged lesz rá. Szerény véleményem szerint a PIC-et grafikusan programozni nem lehet hatékonyan. LED villogtatás meg egyébb alap progi esetén elmegy, de USB meg egyéb finomabb dolgoknál kétlem, hogy a grafika bejön.
Nem nagy ördöndösség a C nyelv. néhány hét gyakorlás, próbálgatás után el lehet sajátítani az alapokat sőt... A neten is sok leírás van a C nyelvről. A mikroC pedig szépen dokumentált és sok dolog meg van írva előre pl: USART, SPI, LCD, I2C...
(#) Thowra válasza menyus12 hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
Mihent lesz időm akkor nekiesek, a ccs vel próbálkoztam, kisebb dolgokat meg is csináltam benne. Grafikusan azokat lehet megoldani amiket a benne lévő 'alkatrészekből' össze lehet rakni, ha jól tudom lehet valahogy forrást is bevinni és ott kiegészíteni.
(#) Gatery válasza Thowra hozzászólására (») Aug 13, 2009 /
 
Érdeklődve olvasom a témát. Én is most szereztem ilyen modult. PIC18f2321-hez kötöttem....de valahogy nem akar menni.
A példaprogramok sem valami működő képesek.

Az érdekes az hogy a clk lábon lévő klokkot nem igazán sikerül kikapcsolni. Illetve ami nagyon rdekes hogy néha fűrészjel jelenik meg rajta négyszög helyett..

Esetleg neked sikerült már életre keltened?
(#) boldivi válasza Gatery hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Sziasztok!

A "googléval" rátaláltam erre a témára.

RFM12B a szerencsés. Rögtön hármat rendeltem, ma vettem át.
AVR-rel próbálom, azt van most kéznél.
Megírtam a lényeges részét a programnak. Nem az a CTRL+C, CTRL+V. Ugyanis a gyártó honlapján található példaprogramban szerintem vannak furcsaságok.
Pl. az adó és vevő rész RFXX_WRT_CMD() függvényeiben.
Az adónál pl a temp változónak nem látom értelmét és ha valóban jól látom, helytelenül töltődik fel. A vevő rész példája tűnik helyesnek, hiszen az SCK felfutása után "tölti" a temp változót. Az int-eket lecseréltem értelem szerűen short típusokra ahol kellett.
Továbbá nem egyértelmű az "FSK/DATA/nFFS" láb használata. A kapcs.rajzon 10k val Vdd-re van húzva, de a programban írja, hogy adásnál aktiválni kell.
Hm... Adásnál és vételnél maradhat ebben a konfigurációban ez a láb?
Ha ki tudok ebből a modulból nyerni "nyers biteket", akkor kompatibilissé tehetem a régi 434MHz-es cuccaimmal.
Az az igazság, hogy még nem merültem bele teljesen az adatlapjába.

Egyelőre néhány bájtot kívánok átküldeni.
(#) Gory válasza boldivi hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Én ma láttam ezt a modult itt az oldalon meg a ChipCad-nél is. Nekem nagyon gyanús, hogy az IC az az Integration által gyártott IA4420 és IA4421 típusú. Csak tokozás nélkül veszik és úgy ültetik a modulra.
Legalábbis a specifikációk és az adatlap alapján nekem úgy tünik.
Tehát egy nagyon frankó cuccról van szó, és így töredékébe kerül egy Integration-ös (mostmár Silicon Labs) panelnek.

Másrészt aki saját nyák-ra akarja megcsinálni, és nem ráforrasztott modult használni, az az IA chip-el meg tudja tervezni az árakörét, és a program stb módosítás nélkül megy a saját nyákon levő IC-vel.

A programozáshoz pedig ha igazam van akkor az általam említett IC adatlapját és a neten fellelhető kódokat fel lehet használni. Ha esetleg a Hope cég doksija kevésnek bizonyulna. De kézpénznek nevegyétek mert nem volt még időm összehasonlítgatni őket.

Az IA4420-as IC-vel már rengeteget dolgoztam néhány éve. Ha valaki esetleg ráér és összeveti annak az IC-nek az adatlapját ezzel a modullal, én elő tudok bányászni működő kódokat AVR-re. Annak alapján PIC-re is meg lehet írni. Már ha tényleg ugyanaz a vezérlés stb.
(#) boldivi válasza Gory hozzászólására (») Aug 29, 2009 /
 
Igen, valószínű az az IC van a modulon.
Most ott tartok, hogy az nIRQ soha se lesz adásnál alacsony szinten.
Továbbá a státusz regisztert init után kiolvasva valami eredmnyt kapok, de utána más csak nullákat.
(#) boldivi válasza boldivi hozzászólására (») Aug 29, 2009 /
 
Elnézést kérek mindenkitől!

A fáradság... A hiba az volt, hogy másik lábra forrasztottam az nSEL-t.
Most már szépen muzsikál. Vevőnek egy régebbi 434MHz-es modult használtam és hallgattam a kimenetét.

Jöhet a vevő rész tesztelése és valami protokoll megvalósítása.
(#) Gory válasza boldivi hozzászólására (») Aug 29, 2009 /
 
Én arra emlékszem így néhány év távlatából, hogy az IA4420-nál amikor az ember fel inicializálja és beállítgat mindent, valami parancsot kétszer kellett kiküldeni neki, mert elsőre nem mindig működött. Azóta lehet hogy javították, vagy nem jön elő másnak. Mindenesetre ha valami furcsa hiba van, akkor érdemes ott is próbálkozni.
(#) boldivi hozzászólása Aug 30, 2009 /
 
Sziasztok!

Kitettem az adót a harmadik emeleti erkélyünkre. 474m-ig volt türelmem elsétálni, aztán visszajöttem. Hibátlanul átmentek néhány bájtos adatcsomagok.
(#) Gory válasza boldivi hozzászólására (») Aug 30, 2009 /
 
Milyen adatsebességen használod? Van valami hibajelzésed ami jelzi mondjuk ha egy csomag elveszett?
(#) boldivi válasza Gory hozzászólására (») Aug 31, 2009 /
 
A tegnap esti teszt során 10mp-ként 4byte "hasznos adatot" küldött az adó 4,8kbps sebességgel, hibaellenőrzés nélkül.
Természetesen fogok hozzáadni CRC16 hibaellenőrzést. Továbbá kipróbálom gyorsabb átviteli sebességgel és hosszabb keretekkel.
Esetleg valakinek van még a hatótávolságról tapasztalata?
(#) Gory válasza boldivi hozzászólására (») Aug 31, 2009 /
 
Én az IA IC-vel 19,200-on szórakoztam. Az szabadtéren a200 métert vitte, de nem próbáltam ki mennyi a max. Épületben 20-30 métert próbáltam csak.
(#) Cöcö hozzászólása Szept 9, 2009 /
 
Sziasztok!

Szemezek egy RFM12 adó-vevő modullal (illetve egy párral ). Sajnos nagyon amatőr vagyok RF témában és nem értek pár dolgot. AVR-rel használnám és a vevő oldalon szükségem lenne a jelerőssgéhez (pozíció meghatározáshoz).

Segítséget szeretnék kérni.

1. Azt írja, hogy tud ARSSI/DRSSI-t. Gondolom az ARSSI-hez kell lenni mérési pontnak, ahol a jelerőséggel arányos feszültséget mérhetném, de a leírásban nem találtam ilyet. A DRSSI adatot valahol ki kellene küldenie, de nem világos, hogy milyen parancsot kell küldenem, hogy visszaadja. Vagy 0 bittel kezdődő parancsot adok ki (18. bekezdés), akkor a VDI bebillenése után csak olvanom kell a kijövő adatot? Ez hány bites, 8, vagy 16?

2. Azt írja, hogy az RSSI range 46 dB és az RSSI programmable step 6 dB. Ez mit jelent??? Gondolom a DRSSI threshold a minimum dB értéket jelenti.

3. Hogyan teszem rá az antennát? Simán fogok egy hullámhossz negyednyi akármilyen rézdrótot és ráforrasztom az antenna lábra? Mit jelent, hogy a max. adóteljesítmény 50 Ohm load-ra van méretezve? Minek kell 50 Ohmnak lennie?

Köszi!
(#) pucuka válasza Cöcö hozzászólására (») Szept 9, 2009 /
 
Üdv!
Gondolom ez a modulod van, amelyiknek az adatlapját melléketem. Ezen ki van vezetve az RSSI, bár ahogy nézem ez analog jel.
Szerintem a kérdéseidre a választ is megkapod, ha nem kérdezz.

RF12.pdf
    
(#) DRKonor válasza Cöcö hozzászólására (») Szept 9, 2009 /
 
Szia!

Nézted már az IA4421 IC-t? Ez van ráintegrálva, ez alapján tudtam normálisan vezérelni. Hogy meg e tudja mondani a jelerőséget abba nem vagyok biztos.
(#) boldivi válasza Cöcö hozzászólására (») Szept 9, 2009 1 /
 
Szia!Itt találsz pár hasznos infót, de az említett IA4421 adatlap alapos elolvasása segíteni fog.
Ügyelni kell az apró betűs részre, pl. a státuszregiszter pár bitje más vétel üzemmódban és adás üzemmódban (25. oldal).
Sajnos ez az IC még nem támogat "normális" DRSSI-t, melynek szintjét egy regiszterből lehet kiolvasni.
Ha jól sejtem az RSSI detector threshold folyamatos állítgatásával lehetne emulálni egy kis felbontású RSSI mérőt.
(#) borvendeg hozzászólása Nov 8, 2009 /
 
Hello!
Van egy RFM12BS típusú adó-vevő párosom. Arra lennék kíváncsi, hogy ez alkalmas lenne e egy USB-s Webkamera jelének továbbítására? Ha igen akkor hogyan?
(#) Lucifer válasza borvendeg hozzászólására (») Nov 8, 2009 /
 
Negatív.
(#) aquafood hozzászólása Nov 19, 2009 /
 
Sziasztok!

Egy rfm12b adó-vevő párt próbálok életre kelteni. A gyártó által kiadott programok valakinek már működtek?
Esetleg valaki tudna küldeni egy működő programkódot?
Honnan tudom, hogy a küldő elküldte-e az adatokat?
A segítséget előre is köszi!
(#) Lucifer válasza aquafood hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
Pont én is ezzel szívok most AVR-el. A sikerességi ráta konvergál a 0-hoz. Először próbáltam ezt:
http://www.das-labor.org/wiki/RFM12_library/en
Masszív kis library, precíz német munka.

Most le van redukálva a dolog, csak a status regisztert próbálom olvasni, de nem válaszol semmit. (Csupa 0-t kell küldened).
(#) boldivi válasza aquafood hozzászólására (») Nov 19, 2009 / 2
 
Sziasztok!

Az adatlap szerinti példaprogramok jók. Ügyelj a lábak definícióira!

Csatolok egy általam használt változatot.

init után be lehet állítani a sebességet, csatornát, stb.

rfm12b.h
    
(#) Lucifer válasza Lucifer hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
Sikerült működésre bírnom az említett könyvtárral a cuccot.
Pár tapasztalatot fűznék hozzá, az utókornak, meg a többieknek, hogy ne engem szidjanak ha nem megy.

Ha két modult akarsz vele összelőni, úgy, hogy mindkettő büfögi a saját kis stringjeit n időközönként, akkor a
  1. RFM12_NOCOLLISIONDETECTION
definiáld különben nem fog menni.

A könyvtár jelenlegi verziója ami svnből kicsapható nem működik !433-as sávokban. A hiba oka meg van találódva, küldök nekik patchet. Mjad biztos mergelik. Vagy nem.

Nekem egy ~8,5 cms antenna van rajta, amiből arra következtetek, hogy a 868-as sávra lehet kihegyezve, ettől eltekintve működik 433-on is.
(#) TWS válasza boldivi hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!
Én is elég sokat próbálkoztam ezekkel a modulokkal, de egyenlőre nem sok sikerrel.
Próbálkoztam saját programmal, mások által publikáltakkal is, de eddig semmi! Státusz olvasás eredménye is csupa 0.
Valaki részletes segítséget tudna, adni!
Nem kész hardvert, szoftvert kérek, csak avr+rfm12 összekötés, szoftverből függvényeket melyiket mikor hívjam meg, pl.: egy státusz regiszter olvasáshoz soros porton!
Köszi mindenkinek!
Következő: »»   1 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem