Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » CCS PIC Compiler
Mitől értelemszerű, hogy nem kell hozzá kristály(vagy valami más)? Kéretik a "Kód" gombot használni!"
Honnan tudja a fordító, hogy belső órajelet használsz? Mit include-olsz? Szerintem egy csomó fuse hiányzik. Ha nem használod a kód gombot, elég olvashatatlan lesz a forrás...
![]()
Azért nem kell MCLR ,mert:
#fuses NOMCLR kristály ezért: setup:osscillator(...) Nem tom mi nem érthető ezen.
Én sem tudom mi nem érthető ezen, hogy használd a "Kód" gombot! és használd a "Válasz"-t is!
![]()
Ismétlem: Honnan tudja, hogy belső és nem külső?
A #Fuses sorban azert meg kellene adni meg az oszci tipusat is legalabb. Az #INCLUDE ertelmetlen, mert nincs megadva a file.
Include mögött van fájl , csak eltünik a csörök miatt.
Valaki leírná akkor helyesen? Hogy kéne megadni az osc tipusát? Ott van ,hogy setup_osc ,az nem elég?
A config az elso amiben meg kell adni az oszcillator tipusat. A setup_osc nem is kell a 16F627-nel mert alapbol 4 MHz az indulo freki belso oszci hasznalata eseten. Az oszci tipusat a PIC include file tartalmazza. Nem egyseges minden PIC-hez. A jelen esetben INTRC_IO a helyes valasztas. Nagyon fontos a #Fuses beallitasa, mert a beegeteskor ezt fogja beegetni a Config-ba.
Nagyon szépen köszönöm! Működik.
Viszont nem teljesen értem, ez mit is csinál? INTRC_IO
Nyugalom, a hosszú élet ritka!
Más nyelven: Fórumszabályzat VIII. pontja.
A CCS help elmondhatna a valaszt a kerdesedre, de a PIC mukodesehez elengedhetetlen a Config beallitasa (PIC adatlap megfelelo fejezete). Ez pedig fordito fuggetlen. Indulaskor (mindegy hogy ASM, C vagy mas fordito), meg kell adni az alap mukodesi felteteleket, amit majd egeteskor az egeto be fog egetni a PIC Config regiszterbe. Onnan fogja tudni a PIC hogy milyen kornyezetben kell dolgoznia, es ehhez fogja beallitani egyes indulo parametereit.
Sziasztok
Szeretném megkérdezni hogy ccs compillerben lehet szimulátorban futtatni a megírt forráskódot?
MPLAB 8 szimulátorában, vagy az MPLAB 8-ba beépülő (vagy különálló) Proteusban is tudod futtatni, úgy hogy a nyomkövetést a forrásban végezheted.
A ccs saját fejlesztő környezetét annyira nem ismerem, ha van benne szimulátor, akkor ez nem lehet kérdés...
Én valamiért nem tudok egyáltalán megnyitni c. forrást mplabban.
A "Project" ful alatt meg kellene adni milyen forditot akarsz hasznalni. A CCS C eleresi utvonalat kellene megadni, ha azt akarod hasznalni. Persze elotte telepiteni kell a CCS C-t, majd a CCS oldalarol le kell tolteni egy kis programocskat, ami MPLAB IDE Plug-in nevre hallgat, es telepiteni. Utana a MPLAB hasznalhato mint teljes koru fejleszto kornyezet. A CCS IDE szinten tartalmaz egy szimulatort, de az MPSIM jobb.
Megpróbáltam így is de valamiért cannot open file-t ír nekem még mindig folyamatosan.
project wizardnál kiválasztottam a Pic típusát utána megadtam fordítónak a ccs compiller exe-t utána beadtam neki a fileokat amiket használni akarok utána finish , és akkor irja hogy cannot open file.
Gondolom nincs tele ekezetes karakterekkel a file nev.
main.c lcd.c ezek vannak hozzá csatolva
Az eleresi utvonalnak ha lehet nagyon rovidnek kellene lennie. Max 64 karakter. En kulon alkonyvtarat szoktam csinalni a C:\ gyokerben (vagy D
![]()
ezzel az "üres" kóddal próbálkoztam sikertelenül.
bocsi ez most a header file-t sikerült csatolnom de a main.c-t sem nyitja.
Arra gondoltam, hogy csatolsz minden filet, es en megprobalom megcsinalni a projektet.
Sziasztok!
Problémám lenne a DMX adó kommunikációjával. Van egy POWERdrive 90D tápegységem, amire most csak 1 LED van kötve, és annak a fényerősségét szeretném szabályozni egy PIC-kel és DMX512 protokollal. Egy potival lehet szabályozni és az a problémám, hogy a fényerősség nem változik real-timeban (az LCD-n változik), hanem vagy csak úgy működik, hogy potival beállítom az értéket, a PIC reset gombját kb 10 s ideig nyomva tartom és elengedem; vagy a potit tekerem és a tápon újra beállítom a DMX paramétereit. Ebben a két esetben változik a a LED fényerőssége, de azt szeretném, hogy csak és kizárólag a poti tekergetésével is működjön, bármi mást békén hagyva. Mi lehet a hiba a kódban? Köszi!
sziasztok,
Ket microcontroller kozt szeretnek csinalni I2C kommunikaciot. Ez a kovetkezo keppen nezne ki: 4 bajtot kuld a master: cim, utasitas,parameter, masodik es harmadik byte crc checksum(CRC-7) erteke. A Slave microcontorller a 3. bajt erkezese utan elkezdi kiszamitani a CRC-t, a 4. bajt erkezese utan, ha keszen van a szamitassal, megnezi, hogy az egyezik-e. Majd ennek fuggvenyeben betolti a TX bufferbe a response erteket(es termeszetesen elvegzi az utasitast). Eddig mukodik is az egesz program. Viszont ezutan a master kuld egy stop bitet, majd egy start bitet,7 bites cimet read bittel. Erre visszajon az ack, viszont ezutan az elso i2c_read eredmenye 0d66, a masodik adja vissza a TX buffer erteket, meg ennek okat nem talalom, megprobaltam konstans erteket visszaadni minden read-re, de mindig a cim utan az elso ertek 0d66. Ezzel meg meg is lennek, mert szoftverbol megoldhato, viszont ha ujra utasitast akarok kuldeni, akkor a cimre megerkezik az ack, viszont az command-ra mar nem. csatolom a kodot, hatha valaki meglatja benne mi a problema vele. Az eszkozok ket 16f1828. Koszonom a segitseget.
Sziasztok!
16F526 mplab alatt ccsc plugin-nal a következő hiba üzenetet dobja fel fordítás után Idézet: „*** Error 71 "fenymero_battery_charge.c" Line 240(0,1): Out of ROM, A segment or the program is too large MAIN Seg 00000-001FF, 011A left, need 01E2 Seg 00200-003FF, 0200 left, need 0207 Seg 00000-001FF, 011A left, need 0207 ” mit jelenthet ez pontosan? Hogyan tudnám megszüntetni a problémát? Segítségeteket válaszotokat előre is köszönöm. Idézet: „mit jelenthet ez pontosan?” A program túl nagy, nem fér be a ROM memóriába. Tetézi a bajt az is, hogy a korlátozott címzés miatt a memória lapokra van tagolva (szegmentálva), így szétaprózódik a hely. Idézet: Kisebb/tömörebb programot írsz, vagy nagyobb mikrovezérlőt használsz (pl. PIC18). „Hogyan tudnám megszüntetni a problémát?” |
Bejelentkezés
Hirdetés |