Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » OTL erősítők építése
Lapozás: OK   7 / 7
(#) tunerman hozzászólása Máj 16, 2020 /
 
Folytatás - energiaellátás.
A csöves erősítőm tápegységei közül elsőként a fűtéstápot említeném, ami rádásul az OTL kivitelűeknél fontosabb is a szokásosnál. Miért? Az OTL-ek végcsövek közvetlenül hajtják meg a hangszórókat, tehát a teljes kimenőteljesitményhez tartozó áramot az anódtáp + katódemisszió segítségével hozzuk létre. Ezeknek az OTL végcsöveknek ezért komoly katódemissziót kell produkálniuk, jelen esetben a 6336A/6528 csöveknek 6,3v/5A a fűtésigényük. Az ismertetett OTL-ben a fűtéskörök 6,3 volton összesen 34 ampert bíztosítanak a megfelelő működéshez.
Az anód és segédtápok szerepe korántsem sem másodlagos, de fűtés nélkül nem működnének ezek az elektroncsövek sem  A korábban betett fotón látható a 4 darab elektrolit puffer kondenzátor, a két 10.000uf/100 voltos a végtriódák tápegységeiben foglal helyet. A két kisebb méretű 220+220uf/350 voltos közül az egyik az anódtáp, a másik a negatív feszültségű tápegység puffere.
A továbbiakban van kettő, tükörszimmetrikus kiépítésű stabilizált tápegység, amely +180 volttal látja el a bemeneti és a driver fokozatot. E feladat mellett meg biztosítja az "analog BUS" szűrését és a kimeneti DC potenciál stabilitását.
TJ.
(#) tunerman hozzászólása Máj 18, 2020 /
 
Folytatás - előzmények.
Az első OTL megépítése előtti történetek nem férnének jelen leírás kereteibe, elég megjegyeznem, hogy a közel 10 év fejlesztés után kiállított prototipus anyagbeszerzése sem volt egyszerű eset Nem szabad elfelejteni, hogy az előző politikai rendszerben pl. a 6C33C/6C18C elektroncsövek + foglalatok kőkemény katonai alkatrészeknek számítottak!
Az egyedi kivitelű hálózati transzformátort sem sikerült elsőre jól megtekercselni, a leadott megrendelésen szereplő 12,6v helyett - soha ki nem derülő módon - 18,6v-os tekercsek voltak .Meg az volt a szerencse, hogy a 18,6v-os tekercsek 3 darab 6C33C 6,3 voltos fűtés izzitására alkalmasak voltak  
Később javult a megrendelt trafók kivitelezése, beteszem egy svájcban legyártott transzformátor pár méretezési számításait mutató adatlapot.
A végleges kivitelű OTL-ek fadoboz anyaga változó volt, tölgy, teak es wenge is előfordult, az igen masszivan elkészített darabok évtizedek óta bírják a strapát.
Az aranymetszési arányt megközelítő 2,5mm-es vörösrézlemez elkészítésénél is volt nem mindennapi eset, ez a végső fázisban történő hőálló szinterezési munkafázist érintette. A kivágott és szálára felcsiszolt lemezeket pénteken akarták lefújni, de a munkát végző leejtette a szórópisztolyt, amiben eltört valami. Igy kénytelenek voltak félretenni a szép, élénkvörös lemezeket. A következő hét elején jött a telefon, hogy menne a szinterezés, de a több napi állástól oxidálódtak a felületek - gyors döntéssel azt mondtam, hogy fújják le így  Az eredmény egy csodaszép, az arany szinéhez közeli, minden árnyalatban pompázó, antikolt felület lett!
TJ.
(#) tunerman hozzászólása Máj 18, 2020 / 1
 
Twin Servo OTL red copper plate - 440x270x2,5mm
6336A/6528, vagy 6C33C, 7241/7242 csövekhez
TJ.
(#) tunerman hozzászólása Máj 22, 2020 / 1
 
Folytatás - technológia.
A 2010-es évek környékén a 7241/7242 triódákkal épített erősítők fadobozai egzotikus fából készültek, a sarkoknál csapolás, az alsó rétegelt lemez pedig a körbefutó belső hornyokba volt beragasztva. A 2,5mm-es vörösréz lemezek a fakeret szintjére voltak besüllyesztve, így igen merev és tartós dobozt sikerült elkészíteni.
A hálózati transzformátor alatt szilikon gumilapok vannak, a hűtőventillátor pedig rugalmas felfűggesztést kapott a vibráció csökkentése céljából. A hűtőtt elektrolit kondenzátorok bilincses rögzítést kaptak, a bilincsek belül egyúttal a Graetz diódákat is rögzitik az alaplemezhez.
A csőfoglalatok a lemez szintje alá vannak szerelve, a 100 wattos teljesítménytriódák foglalatai mélyebben, távtartókon vannak, a foglalat körüli jó szellőzés biztositott. A belső panelek rögzítése úgy van tervezve, hogy a foglalatok hosszabb csavarjaira réz távtartók jönnek rá, azok tartják az üvegszálas paneleket. Ne legyen a szinterezett rézlemez külső felületén felesleges, az esztétikai összbenyomást rontó egyetlen csavarfej sem!
A belső huzalozás ezüst egyeres vezetékkel, sajátlábas alkatrész összeköttetéssel készült. Igy a minimális anyagváltási feltételeknek jól megfelel ez az erősítő - ezüst vezetékezés + alkatrészlábak + ezüst forrasztóón.
A vezeték korbácsolások végig bandázsolással rögzítve vannak, hőálló, szintetikus kötöző anyaggal.
A belső elrendezés biztosítja a minél rövidebb jelutakat, erről mellékelek egy elvi rajzot.
TJ.
(#) tunerman hozzászólása Máj 24, 2020 / 1
 
Twin Servo OTL prototype
Négyszögjeles mérések:
- 100Hz/8R/5v/div
- 1kHz/8R/5v/div
- 10kHz/8R/5v/div
- 10kHz/8R/1uf/5v/div
TJ.
Következő: »»   7 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem