Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Atmos fűtési rendszer,puffertartályal és hőcserélős bojleral.
Lapozás: OK   2 / 2
(#) kitartás válasza zoli200 hozzászólására (») Nov 27, 2012 /
 
Szerintem nem halt meg, csak a téli időszak nem a fűtésátalakítás fő szezonja.
Itt fokozottan érvényes Murphy talán legfontosabb törvénye: ami működik NE PISZKÁLD!
(#) zoli200 hozzászólása Nov 27, 2012 /
 
Akkor én ellentmondok mind kettőnek,működik de alakítgatom még,valamint fűtésszezonban is piszkálom
(#) bmwsjani hozzászólása Jan 1, 2013 /
 
ilyenkor jó megbeszélni a dolgokat mert most mindenki fűt és tudja mi jó mi nem! Ilyen rendszereket csinalok nap mint nap ha segitség kell írjatok!
(#) kitartás válasza bmwsjani hozzászólására (») Jan 1, 2013 /
 
Nagyon jó meglátás! Sőt ! Csak a hideg időben végzett "terheléses teszt" mutatja ki a rendszer hiányosságait.
Nálam van bőven. Vegyes kazánnal padlófűtést hajtok, puffer nélkül (összeállításkor nem volt rá zsé), kézi beállítású keverőszeleppel. Ugyan ez a kazán készíti egy indirekt bojlerbe a használati meleg vizet. Most tervezgetem a puffer beépítését, és a rendszer valamilyen szintű "automatizállását". A pufferre mindenképpen szükség lesz, csak azt nem tudom még, hogy a hőcserélős, vagy a "direkt" változat legyen. Szerinted?
(#) bmwsjani válasza kitartás hozzászólására (») Jan 1, 2013 /
 
Felesleges drága hőcserélős tartályt venni! ha később kell esetleg valamire mondjuk kollektorhoz jobb egy külső! A keverést mindenképpen automatikusra kell csinálni mert mindig más a kazán hőfoka!
(#) kitartás válasza bmwsjani hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Szia!
Meglepő, de a kazánhőfok meglepően állandó, már ha bé van gyújtva. A huzatszabályzó kb 5 fok pontossággal működik. A pufferre azért van szükségem, mert nincs hova rakni a felesleges meleget. Ha a padló átmelegedett a visszatérő víz is meleg. És a kazánba rendszerint még mindig van "kakaó". Ilyenkor lép be az indirekt bojler. Ha lenne, ha lesz pufferem akkor szerintem csak minden második nap kéne tüzelnem, és egyenletesebb hőmérsékletet tarthatnék a lakásban.
(#) szega90 hozzászólása Nov 19, 2013 /
 
Sziasztok, elnézést ha valamilyen Témában ezt már kifejtettétek, vagy valamilyen módon beszéltetek róla, új vagyok, az az ötlet érdekelne engem megvalósítás ügyileg, hogy egy központi fűtéssel elérhető-e az,

a kályhával elkezdek fűteni, majd ha eléri az általam beállított értéket egy kapcsoló (nem tudom sajnos lehet e ilyet) akkor a bojler nem a hálózatot használja a fűtésre (így akkor lesz meleg vizem amikor a kályhával fűtök,( hogy érthető legyen, a meleg vizem , nem a bojler fogja fűteni hanem a kályhából kicirkulált x fokos víz)- (mondjuk a vizem 40 °os (de ha nem akarom a 40 °-ot hanem, nagyobbat, akkor kapcsoljon vissza a hálózatra (ergo én állítom be a hőfokot mikor kapcsoljon be/át) és ha az x fokos vizet nem éri el, akkor ne is kapcsoljon rá, ezt úgy képzeltem, akinek van központi fűtése az jobban át látja, egy cső bevezetése a bojlerbe, majd a megszokott helyen távozik... DE ugye ez nem tiszta víz, ami jobban érdekelne hogy hogy lehetne megoldani, hogy a bojlerben lévő vizet , a központi rendszerbe bejuttatni, majd lecserélni a meleg vizemre, szóval ugyan az mint ami most van, csak nem az áram fűtené a bojleremben a vizet hanem a kályhámon keresztül a "fa" és hogy minden szabály sértés nélkül lehet e ezt, vagyis ilyet, és elnézést ha zavaros, amit írtam, próbálok egy rajzot mutatni, és jobban kitudom fejteni ígérem ha rákérdeztek , mit hogyan gondoltam... és bocsi ha gagyi, ígérem törölhetitek...

csak gondoltam ha már fűtök fával, akkor egy plusz " meleg mehet a bojlerba is. addig is nem használja az áramot" ez télire lenne jó, amikor is, muszáj jól befűteni, jobban fogy a meleg víz, üdv gábor, és köszönök minden építő és nem építő jellegű kritikát.
(#) kaqkk válasza szega90 hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
Ehhez nem kell más "csak" egy vízteres kandalló egy hőcserélő a bolylerba egy keringetőszivattyú és egy csőtermosztát .....
(#) eyess válasza szega90 hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
Ilyen már van úgy hívják , hogy hőcserélő.Kell a bojlerbe egy ilyen , ez a fűtés rendszerébe van egy az egybe bekötve.A bojler vizével nem keveredik , csak fűti , illetve melegíti.
(#) szega90 hozzászólása Nov 19, 2013 /
 
és ezt a hőcserélőt pl ezt itt ? ki kell cserélni a benne lévővel már mint a bojler mostani fűtőtestével, vagy mellé kell beszerelni? és hogy kötik ezt hozzá a fűtőrendszerhez?

köszönöm !
http://www.argep.hu/popup.asp?pid=221160034&pnr=10001&foto=1
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2013
(#) kaqkk válasza szega90 hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
Vagy veszel új bojlert amiben gyárilag benne van (napkollektorhoz gyártják) vagy veszel hőcserélőt a vaterán, 30 körül láttam nemrég, ha a linkben lenne kép valószínűleg többet tudnánk mondani róla ...
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2013
(#) szega90 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
most láttam egyet , részletesen leírták, most értem már. a kérdés mi van akkor ha nem fűtök? nincs meleg vizem?
(#) szega90 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
áá, érdekes volt kép, úgy néz ki nem tette be, még jó hogy informatikus vagyok

http://www.vrec-co.hu/data/tmp/watermark-kepek---4619.jpg
(#) eyess válasza szega90 hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
Mindenképpen lesz vele munka , vagy így , vagy úgy csinálod.
Vagy csinálsz egy cső kígyót a bojler meglévő alapjára hegesztve , vagy toldattal , ez már részlet kérdés , és ezt a cső kígyót bekötöd a fűtés vízkörébe.Ha nem szeretnéd , hogy mindig fűtse , akkor kell három csap , kettő amivel kizárod a csőkígyót egy meg azért, hogy egy megkerülő ágat kinyiss vele.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2013
(#) kaqkk válasza szega90 hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
Ez a hőcserélő tökéletes a feladatra, ha nem fűtesz az elektromos fűtőbetét melegíti a vizet ,benne van a fűtőbetét és a hőkorlátozó illetve hőfokszabályzó beépítési helye .
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2013
(#) Leraz válasza szega90 hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
Szia.

Onnan valóban nem lesz meleg vized ahonnan a fűtéstől volt.Akkor jön az eredeti elektromos fűtés benne.
(#) Ricsi89 válasza szega90 hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
Ebben a hőcserélőben benne van a villamos fűtőszál is, így ugyanúgy be lehet kötni, hogy villannyal is menjen. Plusz benne van a hőcserélő, amit a fűtésrendszerre kell kötni, így ha fűtesz, akkor a bojler hőcserélőjén átáramlik a fűtés meleg vize, ami melegíti a bojlerben lévő vizet.
(#) szega90 válasza Leraz hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
köszi, szóval egy ilyet, kell hegeszteni?
(#) szega90 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
szia, mi a baj a helyesírással?
(#) dB_Thunder válasza szega90 hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
A hőcserélős bojler csupán annyival több egy hagyományos villanybojlernél hogy van benne egy csőkígyó. Amiben meleg(fűtő)vizet keringetve felfűthető a használati melegvíz (fürdővíz). Ez a "fűtő"víz származhat bármilyen kazánból, vagy napkolleltorból is.
Ha nem fűtöd, mint hagyományos villanyos, felfűti villanyról.
Neked csak az kell megakadályozni hogy nem vigyél be hidegebb "fűtő"vizet a bojlerba, ehhez nem biztos hogy elég a szivattyú leállítása lehet hogy mágnes vagy motoros szelepre is szükség lesz. A vezérlésnél tehát tudnod kell hogy milyen meleg a a bojlerben a víz, és milyen meleg a kazánból származó fűtőviz. Ha melegebb a fűtő akkor keringeted, ha nem, vagy elérted a kívánt melegvíz hőmérsékletet, akkor nem keringetsz tovább.
Ehhez pedig nem jó egy csőtermosz..
(#) szega90 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
tehát azt mondod, ha véletlenül 20 fokos lesz a vizem a központi résznél (tehát nem keringtet már) akkor a bojler elkezdi melegíteni azt?
(#) eyess válasza szega90 hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
Kompromisszumot kell kötni mikor melyiket , és hogy akarod használni.Természetesen nem kell , hogy fűtse a bojler a központi fűtést ezért kell kizárhatóra csinálni , na meg ha véletlenül kilyukadna a csőkígyó .Nyilván ha a fűtésről akarod melegíteni , akkor a bojlert villamosan ki kell iktatni vagyis automata le kapcs.Azt meg úgy sem tudod pontosan , hogy milyen meleg lehet a bojlerben a víz , de ha annyira automatára akarod csinálni , akkor veszel elektromágnes szelepeket , és a termosztát segítségével csinálsz egy kis vezérlést , hogy csak , akkor nyissanak a szelepek ha a fűtés , és a bojler vize egyforma , de szerintem ez nem annyira lényeges mivel a központi mindig megy ,így nem látom értelmét filózgatni a hőfokon.
(#) szega90 válasza eyess hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
értem, köszönöm, lényegében rátapintottál arra amire a legjobban kíváncsi voltam, de sajnos az számomra lehetetlen megcsinálni mert nem értek hozzá, és sajnos olyan ismerősöm sincs, de örülök hogy így elmagyaráztátok! a következő a kérdésem, ő belőle hány m kell? sajnos azt nem tudom mekkora a bojler L -ben. de ha letesszük a földre kb 150 cm biztosan van...

ez jó lesz?
(#) dB_Thunder válasza szega90 hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
Ha kap áramot, és a termosztátja 20 foknál melegebbre van állítva akkor fűteni fog áramról.
(#) szega90 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
köszönöm, úgy érzem most már mindent értek ! jó volt ide regsiztrálni.
(#) eyess válasza szega90 hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
Akkor az olyan 120L körüli.Hát ezt tudod milyen kell , de van azért ott túlzó szöveg is.Na mindegy Az előbbi okfejtésből még az is kimaradt , hogy ugye ne csak azt nézzük , hogy a bojler fűtené a központit , hanem az is , hogy hűti is.Mivel a meleg víz fogyasztáskor a bojler utántöltése hideg vízzel történik úgy hogy , így vagy úgy lehet az a spórolás nem is lenne spórolás főleg aki sok vizet használ .Mert annál többet fog bekapcsolni mondjuk a gázkazán , vagy gyorsabban lehűl a fűtés vízrendszere. Igy mondjuk több fa kell tartani a hőfokot , vagy több lesz a gáz számla ezzel együtt a villanyszámla is a szivattyú miatt.Szóval ez van.
(#) szega90 hozzászólása Nov 19, 2013 /
 
hát igen, erre már én is gondoltam, hogy ez fás dolognál annyira lehet mégsem jó ötlet... hát még gondolkozom rajta... köszönöm szépen még egyszer !
(#) svan456 válasza szega90 hozzászólására (») Okt 8, 2014 /
 
A melegviz bojler bekötésére ezt a kapcsolási rajzot ajánlanám.
A szakaszoló szerelvényeket nem tüntettem fel mert...
A külső hőcserélőnek van egy nagy nagy előnye a belsővel szemben!! Az utólagos elvizkövesedés hatását ki lehet mutatni mert nem jön át olyan gyorsan a hő a rendszeren. Takaritása: Leválasztod, kisavazod, visszacsavarozod. A hőcserélő primer és szekunder oldalát mindenképp erősen ajánlott ellenirányu kötéssel bekötni.
A kötés előnye hogy a HMV tartály bármi lehet/ Solar tartály, villany bojler, indirekt vagy direkt fűtésü HMV tartály, fatüzetlésü tároló, vashordó/ Kinek mi tetszik vagy van.
Az egyirányu hőmérséklet kapcsoló lehet kereskedelmi termék vagy magad is összebarkácsolhatsz egyet természetesen megfelelő elekrtomos védelemmel ellátva. Erre találsz itt bőven kapcsolási rajzot (Komparátor jelszó alatt)

HMV-Model.png
    
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem