Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   191 / 191
(#) bencikusz válasza proli007 hozzászólására (») Szept 26, 2025 /

Köszönöm szépen! Nagyon elegáns megoldás!
(Elírtad itt, R4 intézi a töltést és nem R5)
(#) proli007 válasza bencikusz hozzászólására (») Szept 26, 2025 /

Való igaz..
(#) Marty McFly hozzászólása Csü, 22:23 /

Időzítő

Üdv kolegák!

Bár szorosan nem 555 IC de a C005 timer áramkörről szeretnék érdeklődni ami a hestoreban is kapható. Alapvetően nem retriggerelhető viszont nagyon egyszerű módja a 6-8 órás időzítésnek. Arra lennék kíváncsi ti hogyan tennétek retriggerelhetővé? Trigger jel érkezésekor vegyem el a tápot hogy resetelődhessen? Az lenne a cél hogy mindig a legutóbbi triggertől időzítsen akkor is ha az előző időzítése még nem járt le.
(#) Ódenka válasza Marty McFly hozzászólására (») Pé, 7:57 /

Szia! van valahol leírás, az RT újság anno kivesézte az 555-ös lehetőségeket.
A kapcsolás úgy működik, hogy a trigger bemenetre van kötve egy tranzisztor, ami az időzítő kondenzátort kisüti. Így, ha menet közben új trigger jön, az időzítés majdnem az eredeti hosszra módosul. A tranzisztor mennyire süti ki a kondit, annak függvénye, de lehet az IC maga is csak annyira süti ki, ki kell próbálni, ill. megkeresni a kapcsolást. Már nem emlékszem, hogy milyen tranyó volt, valószínű p-s, hogy a negatív trigger kinyissa.
(#) Ódenka válasza Ódenka hozzászólására (») Pé, 8:11 /

Az 555-öt sok-sok tucatszámra, de ugyanabba a kapcsolásban, a munkámhoz használtam - ma már nem. Szóval a trigger bemenetre egy felhúzó ellenállás, a triggerrel sorba egy kis értékű kondenzátor és a, ha kis elkó a tiggerkondi, akkor a negatív fele is felhúzva egy ugyanakkora ellenállással, mint az előző - 5-10k kb.
Az 555 trigger bemenetről egy bázis ellenálláson keresztül kap vezérlést a p-s, kondi kisütő tranzisztor. Az eredeti valami olyan szöveggel volt, hogy impulzus hosszabbítás 555-el. ... és tényleg azt csinálja.
A hozzászólás módosítva: Pé, 8:11
(#) Marty McFly válasza Ódenka hozzászólására (») Pé, 10:01 /

A C005 alapja is 555 lenne?
(#) Ódenka válasza Marty McFly hozzászólására (») Pé, 11:25 /

Szerintem nem, valami számlálós időzítő lehet. Ezer órát csak ilyen jellegű osztóval tudok elképzelni, de 555 biztosan nem.
A hozzászólás módosítva: Pé, 11:25
(#) niedziela válasza Marty McFly hozzászólására (») Pé, 12:31 /

Nem gondolnám, inkább órajel alapú amit az R-el állítasz be és P1-P2-vel osztasz.
(#) Marty McFly válasza niedziela hozzászólására (») Pé, 13:56 /

Én is úgy gondolom hogy minimum egy osztólánc van és az 555 maximum az órajel lehet. Kérdés hogy a tápelvételre hogyan reagálna.
(#) niedziela válasza Marty McFly hozzászólására (») Pé, 16:26 /

Nem ismerem ezt a timert, de 555 nem lehet az időalap mert hosszútávon nem pontos.
Meg amúgy is...
(#) proba válasza Marty McFly hozzászólására (») Pé, 18:40 /

Vannak jó órajel+számláló ic-k a CD sorozatban, azt hamarabb használnám hozzá. ( cd4060, cd4541....) Esetleg valami kis mikrovezérlő, ami lehet még olcsóbb is mint 2-3 ilyen alap ic.
Bár átgondolva, lehet egyszerűbb egy cd4541 mint ez a modul. Azt reseteled azt kész, nem kell vele szórakozni. Amit nyersz vele,hogy modul, azt bukod a kiegészítőkkel. A 4541 meg egy rc tag, néhány drót, kicsit több hely, de resetelhető.
(#) kaqkk válasza Marty McFly hozzászólására (») Szo, 4:54 /

Fontos a pontos időzítés ,és az állíthatóság ?
(#) Marty McFly válasza kaqkk hozzászólására (») Szo, 8:11 /

Fix 6 órás időzítést szeretnék ami életben tart egy ledet villogtató astabil áramkört. Az lenne a lényeg hogy ha újabb trigger van az időzítés alatt akkor újra indul és ahhoz képest kell eltelnie a 6 órának. Ha most 5óra 55 perc vagy éppen 6 óra 5 percig tart az időzítés simán belefér a szórás.
A hozzászólás módosítva: Szo, 8:12
(#) proli007 válasza Marty McFly hozzászólására (») Szo, 8:14 /

De nem válaszoltál a kérdésre!
(#) Marty McFly válasza proba hozzászólására (») Szo, 8:14 /

A cd4541 irány is érdekes lehet. Mindig meglepődök mennyi hasznos áramkör van a CD szériában.
(#) Marty McFly válasza proli007 hozzászólására (») Szo, 8:15 /

Nem fontos sem a pontos időzítés sem az állíthatóság. Erre gondoltál?
(#) kaqkk válasza Marty McFly hozzászólására (») Szo, 8:26 /

Egy 8 lábú piccel egyyszerűen megoldható lenne a dolog ...
(#) proli007 válasza Marty McFly hozzászólására (») Szo, 9:18 /

Igen! Már bocs hogy ilyeneket írok, de ha valaki segíteni szeretne, akkor tudnia kell a peremfeltételeket. És nem azért kérdezősködik, mert kíváncsi.. Számtalanszor elkövetik ezt a hibát, aztán csak megy az értelmetlen találgatás.
(#) Ódenka válasza Marty McFly hozzászólására (») Szo, 9:39 /

A napokban megírtam a C-MOS, órajellel működtethető számláncokról, aztán nem küldtem el, de az egyik Kolléga már szóba hozta. Ezeknek az IC-knek van reset bemenetük is, az időnkénti kapcsolás hosszabbító impulzust egy tranzisztorral ellátva bekötni és kész a holmi. A kívánt időpontot diódákkal ki lehet kapuzni a működtető kimenetre, így igen hosszú időzítéseket lehet beállítani.
proli007 Kolléga észrevétele helytálló. Jó, eldiskurálunk, de ha a fő cél a megoldás, már régen túl lettünk volna rajta, ha nekünk is ismert a pontos feladat.
(#) Marty McFly válasza Ódenka hozzászólására (») Szo, 11:57 /

Elnézést kérek a pontatlan fogalmazásért! Esetleg a 4541 et szemléltetnétek egy rajzzal hogy kb hogyan kellene megoldanom? Láttam már vele jó kapcsolásokat de még tanulmányozom.
(#) Ódenka válasza Marty McFly hozzászólására (») Szo, 12:54 /

Had ne keresgéljek, rajzoljak...A 4541 nem igazán jó, valamelyik olyan IC kellene, aminek van órajel képző része is. Mivel bekapcsoláskor és az időzítés végéig L szinten van az alkalmas kimenet(ek) így invertálni érdemes a kimenetet, hogy bekapcsolás pillanatában elkezdődjön az illető további elektronikus kapcsoló, miegyéb működni. Most nem tudom, valószínű a számláló IC-k reset bemenete L szintre aktív, az ide kötött felhúzó ellenállás egy N-es tranzisztor kollektorára kötve a bázisra jutó pozitív impulzus lenullázza a számláncot, újraindítja az időzítést, számlálást.
Majd a tanult Kollégák kijavítják a mondandómat, vagy pontosítanak... Én szeretem az egyszerűséget, egy 4017-et egy sima villogó leddel láttam el órajellel. Régen volt...
UI: Elnéztem, a 4541 jó lehet. Sosem használtam, de az nem számít...
A hozzászólás módosítva: Szo, 13:03
(#) proba válasza Ódenka hozzászólására (») Szo, 13:10 /

A 4541 tökéletes. Ráteszi azt a két ellenállást, egy kondit. Az alapkapcsolás szerint bekötve, az osztási arány legnagyobbra állítva, ha cmos áramkörrel vezérli, annak a kimenete a reset lábra. Ennél kevesebb alkatrész szinte a mikrovezérlőhözt sem kell.
A kapcsolás az 5.oldalon a többi csak kiegészítés.
A hozzászólás módosítva: Szo, 13:10
(#) Inhouse válasza Marty McFly hozzászólására (») Szo, 13:30 /

Egy ilyen hosszú időzítés már nem olyan egyszerű, a C005 timer panel erre is jó lehet. Időzítés tartománya: 2s...1000h
(#) proli007 válasza Marty McFly hozzászólására (») Szo, 14:13 /

Itt megtalálod.
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Szo, 15:38 /

8x szorzónál kb. 9,1MΩ kell, vagy trimmerrel beállítasz 42,2s-et egyszeres szorzónál egy 150kΩ+100kΩ trimmerrel, ha meg van, átállítod 512-es szorzóra. Tápfeszültség 4,5V.
(#) Marty McFly válasza Inhouse hozzászólására (») Szo, 16:01 /

Na ha a hestore meghozza akkor kísérletez vele. Szerintem kedd-szerda körül ittlessz. Köszönöm addig is
Következő: »»   191 / 191
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem