Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NiMh akku-töltő
 
Témaindító: bolcsy, idő: Máj 2, 2006
Lapozás: OK   45 / 45
(#) nedudgi válasza zsa hozzászólására (») Dec 24, 2016 /
 
Ezt próbálgatással kellene meghatározni, ha nincs ráírva a csepptöltő áram. Az egy maximális érték, aminél meg nem károsodik az akku. Ennek a tizedét küldd rá, és mérj akkufeszültséget most, és mondjuk egy hónap múlva. Ha marad a feszültsége, akkor jó. Ha emelkedik, csökkentssd az áramot, ha csökken, növeld.
Ne teljesen feltöltött akkuval indulj!
(#) zsa válasza szili83 hozzászólására (») Dec 24, 2016 /
 
Köszönöm valaszod igazad van ez csak egy pelda kapcsolas volt, hogy megfelelne a celnak. Nem vagyok szaki de gondolom a folyamatos toltes nem tul jo megoldas akkor. Esetleg valami kiegeszito kapcsolas hozatoldani ami ha eleri a kivant szintett leallitja a toltest ha pedig merul az akku esik a szint ujra tolt. Ez lehetseges?
(#) szili83 válasza zsa hozzászólására (») Dec 24, 2016 /
 
Ha 1-2mA-el töltöd, akkor az nem lehet káros szerintem. De kérdés, hogy mennyit van áramszünet, s mennyit menne az akksiról?
(#) Kovidivi válasza szili83 hozzászólására (») Dec 24, 2016 /
 
Másik kérdés, hogy érdemes-e túlbonyolítani? Mit fog kapcsolni a PIR, ha nincs áram? Miért kellene az áramszünettel számolni? Ha van ilyenkor fix feszültség a kapcsolt bárminek, akkor miért nem arról van megtáplálva a PIR is?
(#) szili83 válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 24, 2016 /
 
Ezt nem tudom, de nem ez a lényeg, hanem hogyan lehet megoldani.
(#) zsa válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 24, 2016 /
 
Errol van szo pontosan Bővebben: Link epuletenkent 4db tapellatasat kellene megoldani. 9v-os toltheto akkuval hasznalom jelenleg. A problema az hogy ha gyengul az akku a hatotavolsag csokken ezert a vevo nem vesszi a jelet. Ha pedig gyenge az akku teves riasztast okoz. Erre kelene egy egyszeru kapcsolasi rajz. Koszonom elore is
(#) zombee válasza zsa hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Ehhez nem kell sok okosság, mert a tiéd tulajdonképpen csak áramszünetben eszi az akksit. Én alkáli elemmel és két diódával oldanám meg. Az adapternek nagyobb feszt kell adnia mint az elemnek, így a külső áramellátás megléte esetén onnan veszi a delejt; ha elmegy az áram akkor az elemről. Az ilyen 9V-os cuccok elég rugalmasak a feszültségváltozásokra, elég csak belegondolni hogy egy fullos 9V-os alkáli 9.6V-ot is lead, egy merülőfélben lévő akksi 7V körül van. Szóval 10V-12V-os stabilizált adapter, dióda, mégegy dióda az elemre és kész. A saját cuccomat biztosan mikrokontrolleres időszakos töltővel és ólomakksival oldanám meg, és a négy érzékelőt közös adapterről és akksiról üzemeltetném. De mást nem biztatok fölöslegesen a legbonyolultabb megoldásra. Ha neked nem megy, nem kell töltéssel bonyolítani.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2016
(#) zombee hozzászólása Sze, 22:19 /
 
Sziasztok!

Pár hete elkészült az RFID olvasó pilot verziója. A fő funkció (ki/bekapcsolás, kártyaolvasó, tanítás, RFID érzékelés, kijelzés, hangszóró, akkufesz mérés) jól működik. A soft-button egyszerre használható ki/be kapcsolásra, illetve tanításkor szín hozzárendelésére. Kikapcsoláskor ténylegesen le is kapcsol a cucc, az áteresztőtranzisztoron nem tudtam szivárgó áramot mérni. Mindezek leprogramozása után elértem a töltéshez...

TÖLTÉS: Az ellenállásos (nem áramgenerátoros) töltés miatt egy apró anomáliával kerültem szembe, ami csak első hallásra furcsa, de belegondolva még hasznos is lehet. A lényeg, hogy a STEP-UP konverter és a mikrovezérlő alapáramfelvétele (kb. 50mA) kicsit belepiszkál a tényleges töltőáramba. A STEP-UP konverter áramfelvétele fordítottan arányos a bemenő feszültséggel (== akkufeszültség - T3 szaturációja [kb. 0.2V]), hiszen a kimeneten mindig 5V-ot és kb. konstans áramot akar leadni. Ha nagyon alacsony az akkufeszültség, akkor a STEP-UP nagyobb áramot vesz fel, és ez a söntellenálláson (R2) nagyobb feszültséget ejt. Ettől jóval kisebb lesz a töltőáram (kevesebb jut az akksira), és egyben egy ördögi kör is, mert a kisebb feszültségtől tovább nő a töltőről felvett áram. Szerencsére egy lemerített akkupakkal is még bőven pozitív az energiamérleg, de a gyorstöltést (BOOST=BE) már "csak" 400mA-el engedi. Ahogy nő a cellafeszültség, úgy csökken a STEP-UP konverter áramfelvétele, és a töltőről felvett áram nagyobb hányada jut a tényleges töltésre. De a cellafeszültség növekedése a töltőáramot is csökkenti. Ha kiveszem az egyik ceruzaakksit, akkor egyetlen akksival kb. 90mA a töltőáram. Összefoglalva az anomáliát: bár nem épp így képzeltem el, de egy jó erős negatív visszacsatolás került bele a rendszerbe, ahol a cellafeszültség változása valamelyest kiegyenlíti a töltőáramot,nagyon alacsony akkufeszültségnél pedig minimálisra csökkenti.

pár apró kiegészítés - nem kapcsolódik a töltéshez:
Kezdésnek a step-up konverter (MC34063) egy az egybe kuka, mert 3.5V alatt nem áll szóba velem. Helyette MT3608 alapú modult használok, ezért van a STEP-UP rész áthúzva. Az áteresztő tranyó bétája jóval kisebb mint terveztem, ezért 100 ill. 75 Ohm bázisellenállások hajtják. R14 (75R) azért kell, mert T2 és T5 telítésben szinte 0V-ot ejt, míg D5 kb. 0.7V-ot. R14 nélkül közel 2-szerese lenne a főkapcsoló (T3) bázisárama ha azt a mikrovezérlő vagy a töltő aktiválja --> energiapazarlás! A CPU részen nincs mit magyarázni, viszont az RDM6300 modult a mikrovezérlő le tudja kapcsolni. Ez azért kell, mert töltéskor nincs rá szükség, és meg is zavarná azt: az áramfelvétele kb. 70mA, ami a STEP-UP miatt a töltő oldalán 130mA lenne, ami egy 10Ohm - os söntellenálláson (R2) 1.2V-ot ejtene. Épp elég a mikrovezérlő 50mA-es alapárama!
A hozzászólás módosítva: Sze, 22:25
(#) Kovidivi válasza zombee hozzászólására (») Sze, 23:20 /
 
A jó öreg Atmega8-ra mindig számíthatunk Nem akarod áramgenerátorosra megoldani a töltést? Berakni egy NTC-t az akkumulátorokra közvetlenül? Nehogy túlmelegedjen a cella ha esetleg túltöltés történne.
(#) zombee válasza Kovidivi hozzászólására (») Csü, 7:58 /
 
Idézet:
„A jó öreg Atmega8-ra mindig számíthatunk.”

Hát arra mindig! Bocsánat, el is felejtettem: az 50mA-ből kb. 15-öt a visszajelző LED-ek esznek meg.
Egyszerre egyidőben csak az egyik világít, egy mezei futófénnyel jelzi a töltést. Töltéskor a soft-button segítségével lehet váltani gyors és lassú töltés között, ezzel lehet a mikrovezérlő BOOST kimenetét ki/bekapcsolni. A futófény sebessége mutatja, éppen melyik aktív.

Túltöltéstől nem igazán tartok, mert most így elég harmatgyenge a cucc. Egy leharcolt Nexus pakkot szinte alig töltött egy éjszaka alatt. Bár szerintem alapból kuka, csak azért kísérletezem vele hogy ne csak a vadiúj akksikkal lássam, mit tud a cucc. Most egy csutkára lemerített GP ReCyko-ba próbálok életet lehellni vele, induláskor 190mA, 2.5V kapocsfeszültség, gyorstöltésben 500mA.

Az áramgenerátor jogos, de azért vannak fenntartásaim. Említettem hogy a STEP-UP bemenetén nem konstans áram folyik, hanem a kapocsfeszültséggel fordítottan arányos. Egy konstans áramforrás esetén félő hogy elég kicsi kapocsfeszültség esetén az energiamérleg negatív oldalra billen (a mikrokontroller viszi a teljes töltőáramot), míg ellenállás esetén ilyenkor a töltőből kivett áram is növekedhet, bármiféle beavatkozás nélkül. Sajnos a schotky-dióda önmagában is elvisz 0.6V-ot. Úgy néz ki, töltéskor a mikrokontrollert vagy le kell kapcsolni (sleep mód), vagy a táplálását a töltőáram megkerülésével megoldani. Mindezt úgy, hogy akkumulátoros üzem közben ne legyen feszültségesés az akku kimenete és a STEP-UP között (azaz diódás megoldás kizárva).
(#) tomi1990120 hozzászólása Csü, 10:15 /
 
Sziasztok valaki tudna ajanlani egy kapcsolast 1.2v-os ceruzaelemek toltesere?
(#) rascal válasza tomi1990120 hozzászólására (») Csü, 19:11 /
 
Szia! Sima elemet ne tölts sehogy. Létezik olyan, hogy tölthető elem, és léteznek nikkel akkuk. Másképp kell őket tölteni. Neked mid van? Képet is felrakhatsz.
(#) tomi1990120 válasza rascal hozzászólására (») Csü, 19:25 /
 
Hat nekem toltheto elemeim vannak kinti napelemes lampabol valok.Itt a kep mindegyikbol van tobb.
(#) rascal válasza tomi1990120 hozzászólására (») Csü, 23:22 /
 
Ezek NiMh akkuk, hiába írták rá az egyikre, hogy tölthető elem. A legkisebb és a legnagyobb akkud kapacitása között majd 10-szeres a szorzó. Ha nem akarod a kicsiket selejtezni és helyettük kb. egyforma nagy kapacitásúakat beszerezni, akkor olyan töltő kellene, amin az áramot is ennek megfelelően tudod változtatni. Akarsz ezzel bíbelődni? Pár ezer Forintért vehetsz olyan töltőt, ami a mai modern akkukat cellánként tudja tölteni és meríteni is. Ezt én már használtam, nem volt vele gondom: Bővebben: Link. (Házi készítésű automatikusan működő töltőkapcsolást nem tudok mutatni, jelenleg én is csak félmegoldásokkal töltök akksit.)
(#) zombee válasza rascal hozzászólására (») Pé, 7:44 1 /
 
Hát én abba a 10-szeres szorzóba nem lennék annyira biztos, de inkább kamu. Az már jó ha 600-at tud, de súly alapján még kevesebbre tippelnék. Mindenesetre ilyen vegyes felállást nem kötöznék össze, nem jó az nekik.

Ezt a "tölthető elem vs. NiMh" vonalat nem kellene erőltetni, még akkor sem ha tényleg nem ugyanaz. A NiMh-t tölthető elemként ismeri a többség, és szinte csak ilyet lehet kapni a boltban.
Ez van.
A hozzászólás módosítva: Pé, 7:44
(#) nedudgi válasza zombee hozzászólására (») Pé, 8:54 /
 
Kellene erőltetni. Ha van rá megfelelő magyar kifejezés, az idegen kifejezés szó szerinti fordítása mire jó?
(#) Gafly válasza zombee hozzászólására (») Pé, 9:27 /
 
Kapható "tölthető akkumulátor" is a boltban
Én "női melltartó" is
(#) zombee válasza Kovidivi hozzászólására (») Pé, 10:00 /
 
Ma végeztem egy mérést az áramok körül, 2.58V-os akkufeszültség mellett. Az árammérőt az akkuhoz kötöttem be. Az áteresztő (T3) tranzisztor 0.1V-ot ejt, szerintem nem túl sok.

A bekapcsolt cucc 310mA-t fogyaszt, ezért 2000mAh pakk mellett a 6 óra teljesen reális. Ha csak a step-up konverter van bekötve, 37mA-t fogyaszt (az áteresztőtranzisztor kb. 9mA-ével együtt).
És most jön a brutál: ha kiveszem az ATMega8-at, és bekapcsolom az RDM6300-at, 250mA lesz.
Ha csak az ATMega8 van benne, egy darab LED-et (9mA) hajtva 57mA az össz áramfelvétel.
Azaz maga a mikrokontroller alig 10mA-t eszik, ezért úgy gondolom, töltéskor nem kell sleep mód,
az áramfelvétele nem befolyásolja érdemben a töltőáramot. Töltésnél is mértem egy kicsit.
Kezdetben 180mA volt, 16 órás töltés végén 130mA. Az akkufeszültség ezalatt 2.56V-ról
fokozatosan 2.98V-ra emelkedett.

És amire jutottam:
Marad ez a töltő konstrukció, tehát ellenállásos "szabályozás", a gyorstöltésnél több ellenállás.
A "fő" előtétellenállás értékét úgy állítom be, hogy a 16 órás töltési ciklus alatt az átlagos töltőáram
átlagosan 200mA legyen. 16 óra után a mikrovezérlő a relé bekapcsolásával leválasztja
az akksit, és jelzi a töltés befejezését. A gyorstöltés áramát úgy állítom be, hogy kb. 3-szoros legyen. =Ehhez a 10 Ohm ellenállásokat csökkenteni kell.) A gyorstöltés legfeljebb fél óráig engedélyezett, ezután visszavált normál töltésre. Természetesen gyorstöltésnél is él az akkufeszültség figyelése, ott 3.2V felett kapcsol vissza. A gyorstöltés ideje 3-szorosan számít majd bele a 16 órás megengedett leghosszabb töltésidőbe. A töltő ki/bekapcsolásával a 16 óra újraindul.
A hozzászólás módosítva: Pé, 10:02
(#) rascal válasza zombee hozzászólására (») Pé, 13:24 /
 
A fényképen látható akku kapacitása lehet akármekkora (jó a szemed, ha a képről megmondod a súlyát ), de lehet kapni abban a nagyságrendben elismerten jó minőségűt is. Bővebben: Link. Az a kis 300-as viszont biztos berosálna, ha egy fix áramos mai töltő megküldené a közel 1A-es töltőáramával. Nekem is van napelemes lámpám, abba csak egy akku kell, ezért a különböző kapacitás nem lenne gond. A kérdező írta, hogy mindegyikből van több, a kép csak egy "felsorolás".

Hú, de messzire lehetne menni annak boncolgatásával, hogy mennyire jó, vagy rossz ha a valamilyen hibás infó valósként él a köztudatban...
(#) nedudgi válasza Gafly hozzászólására (») Pé, 13:26 /
 
Már bocsáss meg, de van tölthetetlen akkumulátor is. A hulladékudvarban.
(#) zombee válasza rascal hozzászólására (») Pé, 15:58 /
 
Idézet:
„jó a szemed, ha a képről megmondod a súlyát”

Ismerem a típust, legyen elég ennyi. Nincs benne anyag, kb. fele olyan nehéz mint egy "normál" ceruza akku.
Következő: »»   45 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Jan, 17. Kedd
9:51:37
Jelenleg 456 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu