Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gáz vezérlő építése, gáz-diesel vegyesüzemű autóhoz
Lapozás: OK   3 / 3
(#) watt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Júl 3, 2011 /
 
Azt írtad a te autód adagolós, nem közös nyomócsöves!? Nekem is az volt a furcsa, hogy honyan nem fog berobbanni a gáz magától, ha bizonyos mennyiségnél többet juttatunk a beszívott levegőbe. Aztán egy idő után hogy nem fog elfogyni a lvegő... Ilyen megoldással csak gázzal nem hiszem, hogy menni fog. Aztán az autógáz összetétele sem mindegy. A bután 2bar, a propán 22bar parciális nyomású. Nagyon nem mindegy milyen arányban vannak a felhasznált gázban.
(#) nyulbul válasza dB_Thunder hozzászólására (») Júl 3, 2011 /
 
Ha a motor fordulatszáma emelkedik akkor a röpsúj segitségével az előtöltés is automatikusan változik,ám a befecskendezett mennyiség még mindíg alapjáratnyi marad. Való igaz nem kell hogy bele fulladjon a gázkeverékbe.
(#) dB_Thunder válasza watt hozzászólására (») Júl 3, 2011 /
 
Idézet:
„Azt írtad a te autód adagolós, nem közös nyomócsöves!?”

Ez így igaz , adagolós, ezért is csak emulálnék.....
Az adagoló működésén megint át kell rágnom magam, mert sokat felejtettem.
Az biztos: hogy ha csak a gáz menyiségét emeltem és az adagoló alapjáraton volt, akkor igen hamar csattogni kezdett a gép, ha megemeltem a fordulatszámot (gázbowden segítségével) akkor már nem volt gond a megnövekedett gázmennyiséggel.
(#) watt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Júl 3, 2011 /
 
Valószínű, hogy a gázra kihegyezett motoroknál a sűrítési viszony kisebb, mint a gázolajosoké azért, hogy ne robbanjon be idő előtt a gáz. A gázolaj gáz arányt nem növelheted bármeddig a gáz irányába.

Az emuláció azért kell az elektromos befecskendezőseknél, hogy az ECU-t becsapd. Neked ezt nem kell emulálnod.
Neked, ha elektromosan oldod meg, csak egy a korábban csatolt táblázathoz hasonló adagolási vezérlést kell megoldanod, ami a beadagoló mágnesszelepet, vagy motoros szelepet a megfelelő mennyiségre nyit ki.

Az adagolód holt egyszerű. A gázpedál állásának hatására egy hasonló táblázatból kiemelt értékre fordítja el egy motor az adagoló mechanikáját. Gondolom nem mechanikus adagolód van, amit bovdennel húz a gázpedál...?
(#) kismak hozzászólása Okt 5, 2011 /
 
Sziasztok!
Egy tippel szeretném gazdagítani a fórumot.Szerintem az egyik nyomócsőben keletkező nyomást kellene mérni és jelként felhasználni.Egyrészt kapnék egy fordulatszám jelet másrészt a nyomás fentálásának idejéböl lehetne következtetni a befecskendezett gázolaj mennyiségére,így 2 vezeték segítségével mindent tudna a "fekete doboz".
(#) 1zolee hozzászólása Okt 21, 2011 /
 
Üdv mindenkinek. Engem is érdekel a téma, minél kisebb költségvetésből a legegyszerűbb módon megcsinálni a gáz mennyiségének szabályozását. Egy sima 1.9 td ducatóba mechanikus adagolóval, és egy 1.9 pdtdi, kicsit "erősített" motorral rendelkező audi 2-2.5 bar turbónyomással. Ez a két autó lenne az alany.
(#) Sceetah hozzászólása Nov 8, 2011 /
 
Kedves Urak

Az alapjárati gázolaj, mint "szikra" alkalmazása az LPG-levegő keverékhez nem rossz megoldás.
Van itt, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni:
A dízel motor minőségi, míg a benzines (ebben az esetben LPG-s) motor mennyiségi szabályozással működik. Szóval feltétlenül szükséges pillangószelep a szívócsőbe.
Az LPG bejuttatása, mint "katalizátor" (károsanyag-ibocsájtás csökkentő, nyomaték és teljesítmény-növelő) esetén nincs szükség pillangószelepre.
A vezérléshez elegendő egy érzékelő, ami a gázpedál állásáról tájékoztat, majd ennek alapján vezérli a bejuttatandó gáz mennyiségét (ami ugye max. 25-a a gázolajnak,de inkább kevesebb legyen) .
Valami egyszerűbb elektronika vezérelhetné a gázinjektor mágnesszelepének nyitási idejét.
Ilyen engem is érdekelne - 0 - 5 V be, 8 - 13,8 V max. 5 A ki, a "ki" lineárisan kéne a bemenőhöz képest.
A turbósokhoz ajánlom a benzinesekhez is külön kapható turbós reduktort.
Persze a vezérlőbe nem volna rossz állítási lehetőség, hogy milyen gázpedál (gázbowden, rudazat) állásnál kapcsoljon be és max. fordulatnál meg ki.
(#) 1zolee válasza Sceetah hozzászólására (») Nov 10, 2011 /
 
Üdv, múlt héten kísérleteztem kicsit, és elszomorodtam... Laptopon nézve a gázolaj mérséklődése 5-6dl/óra volt csak. nem értem , hogy miért... Íme pedig egy pdtdiről egy videó : 0.8L/h fogyasztás 120km/h-nál.
Bővebben: Link
(#) uli válasza 1zolee hozzászólására (») Feb 22, 2013 /
 
Kicsit elült a téma. mi van veletek?
Engem is foglalkoztat a téma, neki is ugrottam, olvasgattam stb.
Eddig egy tesztet futtattam csak le egy 3.0 V6 tdi motoron, fékpadon. A kísérlet szerint a beszívott levegőhöz (légtömegmérő->kg/h) közel 1 % PB gázt (rotaméterrel mérve majd átszámolva szintén kg/h-ba) adagoltam. Ez durván 30 % fogyasztáscsökkenést jelentett. Egyelőre nem tudtam több mérést végezni, jövőhét folyamán kerül beüzemelésre egy új motor, azon fogok pár mérést elvégezni, ha érdekel mi történik, megírhatom nektek.

Miért nincs padlógázon befecskendezés, eleinte kérdés volt. Azért, mert az égés közbeni csúcsnyomást padlógázon, maximális töltőnyomásnál annyira megemelheti, hogy kárt tehet a motor alkatrészeiben. nem feltétlen az erőátviteli rendszerre gondolok, hanem a hengerfej és tsaira.


Elektronikán pedig sokat gondolkodtam.

CR dieselbe építeném be otthon. Azoknak a piezo injektorai 100-150V-os feszültség hatására nyitnak ki, Jelentős áramfelvétel mellett. Amire gondoltam, egy kisméretű tekercset ráapplikálni a kábelre, ami egy erősítő után triggel jelet szolgáltat a kontrollernek.
Közben az elektronika folyamatosan olvassa be a megfelelő szenzorok jeleit. Gázpedál, légtömegmérő(MAF), nyomásmérő (MAP). Ezeket tetszés szerint kombinálhatjuk, mert pl MAP-MAF adatokból számolható fordulatszám, Fordulatszám-MAP-ból maf, és így tovább.
Gázpedálszenzor: ha azt érzékeli, hogy visszaveszünk, zárja el a gázt . feleslegesen ne fogyasszon...
MAP: egy bizonyos turbo nyomás felett, legyen az mondjuk 0,8 bar környéke, álljon be konstans értékre a befecskendezés, vagy esetleg álljon is le teljesen. Ha "megvan" a turbónyomás, úgy is megugrik az autó, onnantól már felesleges szerintem többet beadagolni, onnantól elég jó hatásfokkal tud égni a gázolaj, a légfelesleg miatt.
MAF: ez alapján számolná ki az injektor nyitási idejét (ms). Ehhez ismerni kell az injektor adott idő alatt mennyi gázt tud befecskendezni.

Vélemény?
(#) martinus hozzászólása Nov 16, 2017 /
 
Sziasztok,

Valaki valamit megvalósított?

Én elgondolásom szerint elegendő lenne a Légtömegmérő alapján szabályozni, mivel ez minden üzemállapotot lefed.

Persze lehetne tökéletesebb több paraméterből, csak kérdés érdemes e bonyolítani.
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem