Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   330 / 330
(#) llaczo válasza 444Tibi hozzászólására (») Ápr 8, 2025 /

Nem fogalmaztam világosan.
Öt darab 12 voltos LiFePo4 akksit tervezek betokozva, benne BMS-el.
Ezeket tervezem sorba kötve elérni a névleges 60 voltot.
Az utolsó kérdésem az volt hogy érdemes e rakni a 12 voltos egységekre külön túlfeszültség védelmet? Például hasonlót?
(#) 444Tibi válasza llaczo hozzászólására (») Ápr 8, 2025 /

Adj egy linket az akkukról amiket vettél 5 darabot.

Szerintem nem értjük egymást, illetve Te nem érted amiket mondok.
Amit ott lerajzoltam az 1 cella cellaszintű töltője.
Nem akkuvédelem.
Ha megépíted 12 voltosba se fogja védeni az akkut hisz egy akkutöltő.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2025

Bocsi. Figyelmetlen voltam.
Erre gondoltam:

balancer.jpg

Vagyis hasonlóra. Be kell állítani 14,4 voltra

Megoldás lehet de nagyon favágó. És nagyon pontosan be kéne állítani ezeket.
Nem 14,4-re, amúgy se kell LFP-t plafonig tölteni, 13,8-19,9nél 99% feletti a töltöttség, nem kell feszíteni a cellákat a maximumig, nincs értelme. Normális akkuba 13,4-13,5-nél már teljes teljesítménnyel megy a balanszolás.

Ha csak 5 amperrel töltöd a pakkot akkor ha működésbe lép, 70 wattot kéne neki hő formájába elvezetni. Ha mindegyiken elkezd vezetni mert rajtafelejted a töltőt akkor 350 wattot kéne elnyomni a levegőbe hő formájában a védelmeknek. Ez azért elég durva.

Az esetleges lemerüléskori BMS szakítás ellen meg ez se véd semmit.

Milyen akkud van? Vagy titok?

Ilyen akku.
Párhuzamosan 3 x sorba 4 darab.
Ilyen BMS.

Összecsapott rajz az elképzelésről.
Nem számolok teljes zárlattal, mert az tényleg durva lenne, csak kiegyensújozásra. Pár voltot kell megennie.

Ez nem így van de mindegy.
Akkor hajrá. Meg tudod méretezni, pl. TL431?
(#) 444Tibi válasza llaczo hozzászólására (») Ápr 9, 2025 /

Én azt hittem kész 12V akkukat akarsz.
Ha cellánként rakod össze meg végképp nem értem a koncepciódat.
Minek szórakozni 12 voltos egységekkel...? Összerakod 3P20S pakkba és veszel egy 20S BMS-t. Árban kb. ugyanott vagy, esetleg 20-30%-al többe mint 5 darab 4S bms-sel.
És minden problémád lekezelve, egy abszolút korrekt megoldással, kiegészító védelmek meg egyéb sufnituning nélkül.
(#) uniman válasza llaczo hozzászólására (») Ápr 9, 2025 /

Tényleg nem világos az "5 db 12 voltos LiFePo4 akksi"...ezek gyáriak, vagy ezeket is saját magad építenéd meg?
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2025
(#) llaczo válasza uniman hozzászólására (») Ápr 9, 2025 /

Ilyen ügyetlen járművem van, ahová egyenként kell berakni az akkumlátorokat. Legtöbb robogóban egy kiemelhető dobozban, egy csomagban vannak az akksik. Ha ilyenem lenne, nem is gondolkodnék, vennék egy 19S BMS-t.
(#) uniman válasza llaczo hozzászólására (») Ápr 9, 2025 /

Nos akkor melyik? 5 db kész akkut veszel vagy építgetsz ötöt?
Mellesleg nekem is egyenként kell be- és kiemelni az akkukat, de ezek külön dobozban vannak elhelyezve. Szerencsére csak 2 darab van (á 75Ah savas). 70 amperes hőbizti is be van építve...
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2025

2xakku.jpg

(#) llaczo válasza llaczo hozzászólására (») Ápr 18, 2025 /

Sziasztok.
Véletlenül lemerítettem 3 darab LiFePo4 cellát közel 0 voltra.
Veszik a töltést, belső ellenállásuk kicsi, és töltés után elég jól tartják az áramot. (pár órát biztos)
Kb. 2 napot voltak lemerülve.
Van valakinek tapasztalata, mennyire károsodnak ilyenkor a cellák? Mire használhatók még?
Személyes tapasztalatot kérnék.
Köszönöm.
(#) dara válasza llaczo hozzászólására (») Ápr 18, 2025 /

Ha felvette a töltést és a belső ellenélása kicsi maradt akkor ugyan arra használhatod mint elötte.Nem a személyes tapasztalat állapítja meg a cella állapotát hanem a mérés.Egyébként a lifepo nagyon jól bírja a strapát.
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2025
(#) llaczo válasza dara hozzászólására (») Ápr 18, 2025 /

Köszönöm a megnyugtató választ.
(#) kurz hozzászólása Ápr 25, 2025 /

Egy öt gépet kiszolgáló Stiga SCG 48 AE típusú, 48V 5Ah Lithium-ion akkuk normál töltéséhez való töltő megadta magát. Csak pár éves modell, de természetesen már beszerezhetetlen, a tavalyi évben kiváltó nélkül kifutott termék. Helyettesítő tipus keresése mindenhol eredménytelen volt. Kapcsolási rajz elérhetelen, a javítását vállaló hely úgyszintén.
A primer oldali MOSFET zárlatos, a source-köri áramfigyelő ellenállások elfüstöltek, a 8 lábú lecsiszolt tetejű SMD vezérlője is minden jel szerint halott, a szekunder köri állapot ismeretlen. Az eléggé esélytelen helyzetben nem látok más kiutat, mint a beszerezhető 48V-os Lithium-ion töltők valamelyikével megoldani a problémát. Ezzel kapcsolatban természetesen számos technikai és biztonsági kérdés is felmerül. Ezen a területen tudással, tapasztalatokkal sajnos nem rendelkezem, barkácsolni nem szeretnék, ezért ebben szeretném a tisztelt fórumtársak véleményét, segítségét kérni. Minden ötletet, javaslatot köszönettel fogadok.
(#) img válasza kurz hozzászólására (») Ápr 25, 2025 /

Javaslom, hogy itt tedd fel a kérdést, a konkrétan töltendő akku adatainak (linkjének) a megadásával!
(#) kurz hozzászólása Ápr 25, 2025 /

Stiga SCG 48AE akkutöltő

Egy öt gépet kiszolgáló Stiga SCG 48 AE típusú, az SBT 5048AE Type BT 48 Li 5.0 típusú 48V 5Ah_s Lithium-ion akkuk normál töltéséhez való töltő megadta magát. Csak pár éves modell, de természetesen már beszerezhetetlen, a tavalyi évben kiváltó nélkül kifutott termék. Helyettesítő tipus keresése mindenhol eredménytelen volt. Kapcsolási rajz elérhetelen, a javítását vállaló hely úgyszintén.
A primer oldali MOSFET zárlatos, a source-köri áramfigyelő ellenállások elfüstöltek, a 8 lábú lecsiszolt tetejű SMD vezérlője is minden jel szerint halott, a szekunder köri állapot ismeretlen. Az eléggé esélytelen helyzetben nem látok más kiutat, mint a beszerezhető 48V-os Lithium-ion töltők valamelyikével megoldani a problémát. Ezzel kapcsolatban természetesen számos technikai és biztonsági kérdés is felmerül. Ezen a területen tudással, tapasztalatokkal sajnos nem rendelkezem, barkácsolni nem szeretnék, ezért ebben szeretném a tisztelt fórumtársak véleményét, segítségét kérni. Minden ötletet, javaslatot köszönettel fogadok!
(#) kurz válasza img hozzászólására (») Ápr 25, 2025 / 1

Köszönöm, megtettem!
(#) Régi motoros válasza kurz hozzászólására (») Ápr 25, 2025 /

Lehet a fogyasztói társadalom csapdájába estél...
Magyarban ezt találtam hirtelen SCG 48 AE töltő.
Bár, hogy van e ki tudja. Pár külföldi oldalon fellelhető még esetleg...

Ha szétszeded az akkut, és megnézed hány vezetékkel csatlakozik a töltőhöz, akkor tudunk segíteni.
Ha kettővel, akkor szerencséd van, ha hárommal, de abból egy max egy NTC akkor is szerencséd van. Ebben az esetben szinte bármelyik 48V-os liion töltő megfelelhet.

Ha több csatlakozás van, és jellemzően valami IC-re mennek, vagy mélyen az akku áramkörébe,
akkor halott ügy. Utolsó mentsvár, hogy kideríted a fűnyíróhoz hány madzaggal kapcsolódik,
ott kezdődik elölről a vizsgálódás.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2025
(#) kurz válasza Régi motoros hozzászólására (») Szo, 14:16 /

Először is köszönöm a segítséget!
Az akkut sajnos egyelőre nem tudom szétszedni, mert a Torx csavarhúzóm nem furatos, ehhez pedig olyan kellene.
Az akkunak négy csatlakozója van és a gépen is négy érintkező van.
Az akkun a csatlakozók sorban: -, omega, C, + . Kìvülről méregetve rajta úgy tűnik, hogy a minusz és az omega között van a hőfokfüggő ellenállás, most 16 kiloohmot mérek köztük. Az omega és a C között pedig mint ha egy kondenzator lenne, - persze biztos nem az. 2,6nF-ot mérek rajta igen rossz D értek mellett.
Hétfőn veszek egy lyukas Torx csavarhúzót és szétszedem az akkut.
Következő: »»   330 / 330
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem