Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   2 / 232
(#) buszter hozzászólása Márc 17, 2007 / 1
 
húú naccerű köszönöm bocsi az "izé" -ért csak nem mertem semit sem irni mert nem akarok butaságit mondani forrasztópáka tekintetében én is egy kis egyszerűre gondoltam csak haver egyszer mondta hogy kár próbálkozni mert el fogom olvasztani a ledet mert ügyetlen vagyok ... szerintem ha bemegyek egy elektronikai bolta és megmondom kezdő vagyok tudni fogják mi való a kezembe.
Amugy 23 éves vagyok ne féljetek nem egy 5 éves kis srác akarja felgyujtani a házat
amig kisérletezgetek talán a napelemet kipótlom egy AA elemmel
Azt sejtettem hogy egy teljes lakás világitásának kiépitése nem csak pár ezer ... sőt pár 10 ezernél is jóval több lesz ... de talán nyugdijig behozza a ráfektettett pénzt, energiát. meg akor mégis csak elmondhatom hogy ezt éncsináltam ha leég a ház ugyszintén én csináltam
Jövőben igyekszem nem kisregényt irni
(#) buszter hozzászólása Márc 17, 2007 /
 
elolvastam a "A hobbista fegyvertára" cikket mehetek vásárolni ...
(#) buszter hozzászólása Márc 19, 2007 /
 
baumaxban van 499 Ft ért van kicsi solar lamp tök jó.
(#) buszter hozzászólása Ápr 6, 2007 /
 
ha sorosan kötöm a napelemeket akor nagyobb lesz a volt ? vagy az amper ? vagy mind a kettő?
(#) Ant válasza buszter hozzászólására (») Ápr 6, 2007 /
 
az áramerősség az nem, de a feszültség igen
(#) tormak hozzászólása Máj 14, 2007 /
 
Hogyan tudnék egy mp3 lejátszót napelemmel működtetni? A napelem egy kerti lámpából lenne. Az mp3 lejátszó 1 db AAA-s elemmel működik.
(#) Krisz03 hozzászólása Máj 30, 2007 /
 
Hali!

Vettem én is ilyen napelemes kerti lámpát (OBI-ban), két félét is, mert felkeltette az érdeklődésemet ez a téma is. Hát egy picit csalódtam, bár őszintén nem is reméltem túl sokat ezektől a szerkezetektől. Aztán végülis lehet, hogy csak a kissé borús időnek tudható be, amit tapasztaltam.

Ezekben a kerti lámpákban 4 ill 5 "csík" található, de ahogy mértem őket üresen, terheletlenül kb 1.8V-ot adtak le (ezt az értéket egy 20W-os halogén asztali lámpával mértem 10cm-ről, de ebben a borús időben is kb 1.6V-ot mérek).

Rövidzárási áramnak 10mA-t sikerült elérni (gondolom szintén a borús idő miatt), de azért azt is megmértem, hogy a hozzá kapott 600mAh-s akksit mennyivel tölti. Ez sem volt valami sok, 20mA körül (ekkor talán jobban sütött a Nap).

Talán veszek még többet is (bár nem tudom, hogy megéri-e a 899Ft-os árát?), aztán összerakok belőlük valamit.

Gondoltam még arra is, hogy kellene hozzá a Maximtól rendelni valami Step-up konvertert, és úgy használni valamire. Mármint úgy, hogy több napelem tölt egy akksit, és arra rakni a konvertert.

Tulajdonképpen még azt sem tudom, hogy mire is tudnám használni az ingyen energiával feltöltött akksijaimat. Mindegy, valamihez csak jó lenne, de akkor már kellene hozzá valami töltés vezérlő is, ami nem engedné, hogy minden napos időszakon töltődjön az akksi, hanem csak akkor töltené, ha már lemerült.

Esetleg akksik nélkül is használható lenne a napelem? Mondjuk egy nagyobb puffer kondit azért raknék akksi helyett.

Hmm, milyen jó lenne elhozni/megvenni annak a raklapnyi kerti lámpának csak a napelemét...

Üdv
Krisz
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Jún 1, 2007 /
 
Most szép napos idő van, így újra tesztelgettem a két különböző napelemet. Kibontottam minden elektronikát, és csak a napelem + shottky maradt. Az egyik terhelés nélkül 3.1V-ot ad, és 50mA a rövidzárási árama, a másik 2.5V-ot, és 40mA a rövidzárási áram.
A kettőt párhuzamosan kötöttem, és egy 2100mAh-s NiMH akksit töltöttem kemény 73mA-rel. Azért milyen gáz! Kettő (bár sajna különböző) napelemet kell sorbakötnöm, hogy meglegyen a normál töltőáram ahhoz a 600mAh-s akksihoz, amit eredetileg csak 1 napelem töltene kb 30mA-rel.
Na mindegy, azért lehet beruházok még néhány lámpába, aztán talán jutok vele valamire. Napelemekkel még úgysem volt dolgom, most legalább megismerkedem ezekkel is.

Tényleg, lenne még valami. A nagyobb teljesítményű napelemhez AAA akksit adtak, a kisebb teljesítményűhöz pedig AA-t. Mindkettő NiMH, 600mAh-s, és ugyanaz a gyártója (Golden Sun logó van rajtuk).
Van valami különbség a két akksi között, a méretét leszámítva?
(#) Frankye válasza Krisz03 hozzászólására (») Jún 1, 2007 /
 
Szerintem egyformán tré kínai mind a kettő...
(#) Krisz03 válasza Frankye hozzászólására (») Jún 1, 2007 /
 
Igen, azt tudom, hogy gagyi, de egyébként akkor tök egyformák.
Köszi!
(#) novarobot hozzászólása Jún 1, 2007 /
 
megtudná valaki mondani hogy kb. menyibe kerűl és hol lehet veni olyan napelemet ami képes 24V 30A.

töb kis napelemböl lene jó mert egyszere ekorát veni az kicsit drága lene, én 12V 1A napelemekböl szeretném öszerakni.

novarobot
(#) 925 válasza novarobot hozzászólására (») Jún 1, 2007 /
 
Használd a Google keresőt sok cég foglakozik vele, és sokszor akcióban adják.
Én nemrégen raktam fel a házra 4db 75W-os napelemet, azok se voltak olcsók akciósan 74.000Ft/db volt. Nem egy olcsó dolog, de ha hosszútávon gondolkozik az ember megéri, persze ha jól tervezed és építed meg.
(#) lgyk válasza novarobot hozzászólására (») Jún 2, 2007 /
 
(#) lgyk válasza Krisz03 hozzászólására (») Jún 2, 2007 /
 
"Rövidzárási áramnak 10mA-t sikerült elérni (gondolom szintén a borús idő miatt), de azért azt is megmértem, hogy a hozzá kapott 600mAh-s akksit mennyivel tölti. Ez sem volt valami sok, 20mA körül (ekkor talán jobban sütött a Nap)."

Biztos, hogy a napelem aktív elemként viselkedett? Nem világított esetleg?

"Talán veszek még többet is (bár nem tudom, hogy megéri-e a 899Ft-os árát?), aztán összerakok belőlük valamit."

Ha ráér, akkor érdemes megvárni az utószezont, ősszel 300/db-ért szórják.

"Gondoltam még arra is, hogy kellene hozzá a Maximtól rendelni valami Step-up konvertert, és úgy használni valamire. Mármint úgy, hogy több napelem tölt egy akksit, és arra rakni a konvertert."

Felejtsd el. A step-upok csak kis terhelést bírnak. Ha már akksit tölt, akkor érdemesebb egy kisebb inverterrel 230~ -t csinálni belőle, vagy az akksi feszültségén használni valamire. Ha többet sorba kötsz, egyébként is lesz egy 6-12V-os akksi töltéséhez elég feszültséged.

"Esetleg akksik nélkül is használható lenne a napelem? Mondjuk egy nagyobb puffer kondit azért raknék akksi helyett.
"

Hát, világításra semmiképpen.
Számológép, napintenzitásjelző, vagy hasonló megoldásokhoz viszont jó lehet. Számológépeknél még párhuzamosan kell kötni egy LEDet (piros, ha két elemről vagy Li-elemről megy a számológép, akkor kék), mert a 1,5 V-ra tervezett proci nem igazán bírja az erős napsütésből eredő 4-5 V-ot.

"Hmm, milyen jó lenne elhozni/megvenni annak a raklapnyi kerti lámpának csak a napelemét..."

A sok jó LEDet, meg a Sanyi márkájú akksit meg otthagyod, mi?
(#) Krisz03 válasza lgyk hozzászólására (») Jún 2, 2007 /
 
Hali!
Az volt a baj, hogy borús volt az idő. Napos időben jobb eredményt értem el (pár hozzászólással ezelőtt írtam).
Az is lesz tényleg. Várok vele. Csak most nagyon felizgatott a téma, és vennem kellett 1-2 db-ot, hogy kipróbáljam mit is tud.
Step up, napintenzitás mérő, számológép sem kell... Tényleg jó ötlet lenne sorbakötni a napelemeket, mert akkor valami kis kapacitású gondozásmentes akksit töltenék (azt legalább elviseli a rátöltést, nem kell lemeríteni). Arról meg már tudnék működtetni egys-mást.
Na jó, a LED is jöhetne...
Köszi az útbaigazítást!
(#) Gab2 hozzászólása Jún 2, 2007 /
 
Helló. Azt szeretném megkérdezni hogy mit lehet csinállni a napelemmel? 1 volt-os ha süt a nap.
Előre is köszi
(#) Müszi válasza Gab2 hozzászólására (») Jún 2, 2007 /
 
Ez pont olyan kérdés, hogy van egy marék kondim, és mit építsek belőle.
Kicsit fejtsd ki bővebben mit szretnél!
Van már hasonló téma egyébként, legközelebb használd a keresőt!
(#) lgyk válasza lgyk hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
A Fogarasi úton a hódos áruházban 500-ért adják a napelemes lámpát, elég korrekt szerelés. Még nem mértem a napelemet, de elég masszív darabnak néz ki.

Az akku AAA, cserélhető csavarhúzó nélkül is.
(#) lgyk válasza Gab2 hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
Marsjáró robotot, kerti lámpát, önellátó repülőmodellt, napelemes számológépet, fénymérőt, de akár szobahangulatvilágítást is.
(#) mrpubi hozzászólása Júl 18, 2007 /
 
Sziasztok! Segitséget szeretnék kérni mivel azt látom hogy itt jo szakemberek vannak a témában. Bocsi, nem igazán ide tartozik, én 1 akkutöltöt szeretnék csinálni. Vázolom a helyzetet: Van 1 tekercsem több kivezetéssel (nem kicsi, kb 2-3 kg), bemenet: --> 230 V ~ (AC) persze, van egy polusa ahol pedig kb 62 V ~ (AC) jön ki. Ezt szeretném tovább használni. Van 1 12V/8A terhelhetöségü kapcsolásom ahol a fesztabilizatort kicseréltem 15V-ra. Azt szeretném kérdezni hogy hogyan tudnám a 62 V váltakozó feszt egyenirányitani és szürni, mivel ez kell a kapcsolásnak. Elöre is köszi.
(#) mrpubi hozzászólása Júl 18, 2007 /
 
A napelemes témában én is kezdö vagyok. Én 2 kis napelem csikkal kisérleteztem amit zsebszámologépböl szedtem ki... Érdekes mert nekem alapbol 2.5-3 V a feszültsége de a rövidzárási áram az télleg kicsi. 2 db csik párhuzamosan kötve adott délutáni erös napsütésben 20 mA-t. :yes:
Azé nem semmi 1 ledet tudna világitani...
(fényes nappal) :nevetes1:
(#) punkkazy hozzászólása Szept 5, 2007 /
 
Helló!
Van egy akkutöltő kapcsolásom. A bajom, hogy a napelemem áramát nem tudom, ezt hogy tudnám megmérni. A töltő LM317-essel megy, itt a kapcsolás. Egy 800 mAh-s akkut kéne tölteni. Másik kérdés, hogy téli napokon lehet-e vele tölteni.
A másik: hogy tudnám megoldani, hogy ha az elem tele van, akkor egy led kigyullad.
A harmadik: kéne egy led ami meg azt motatja meg, hogy elegendő-e a "napfény" ( a fesz) a töltéshez.

Sokat segítenétek!
(#) Norberto válasza punkkazy hozzászólására (») Szept 5, 2007 /
 
Ha kicsi napelemről van szó, akkor az nagyon pici áramot tud csak termelni...pl. az ilyen kerti lámpákból származó 8x8 cm-es napelem kb. 20 mA-es áramot tud nyári, teljes tűző napon termelni...nem sok...
(#) t-boy hozzászólása Szept 26, 2007 /
 
Nem tud valaki mostanában olcsó napelemes kerti lámpát valahol pl. Obi/Baumax/Praktiker stb. ?
(#) 925 válasza t-boy hozzászólására (») Szept 26, 2007 /
 
Mi az olcsó neked?
(#) t-boy hozzászólása Szept 26, 2007 /
 
500Ft körül/alatt
(#) Slyr hozzászólása Júl 13, 2009 /
 
Sziasztok!

Ha különböző mérető napelemeket kötök össze párhuzamosan, akkor is nő az áramerőség, vagy a kicsi lehúzza a nagyot?
(kerti lámpa napelem 8x8mm+amorf kirstályos 20x40mm)
(#) micimacko hozzászólása Aug 25, 2009 /
 
Kedves Fórumtársak!
Egy (volt) kollégámnak volna szüksége egy napelemes rendszerekben jártas szakértőre. Tudnátok valakit ajánlani?
(Természetvédelemben dolgozik, egy vezeték nélküli kamerarendszer kiépítése a cél, energiaellátásra CSAK napelem és akku párosítás jöhet szóba...)

Szép napot Mindenkinek!

Elnézést az ilyen jellegű kérdésért.
(#) pudding1 hozzászólása Nov 17, 2009 /
 
Elkészült az első házilag készített napelem panelem. Az alu keret még nincs rajta, de hamarosan az is meglesz. Elöl üveg hátul üreges műanyag lap (ha jól emlékszem lexan) A cellák 15,6x15,6mm es monokristályos . Max áram 7,4A és 0,5V . 36db cella miatt a max munkapontja 18V. Elkészítését csak erős idegzetűeknek ajánlom. (és olyanoknak akiknek garantáltan nem remeg a keze.....ha mégis remegne akkor hamarosan a feje is fog, ez szinte biztosra vehető)
(#) dokidoki válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 17, 2009 /
 
Szia!
Nagyon pöpec, tetszik. Gondolom elsőre küzdelmes volt a kivitelezése, de minden kezdet nehéz.
Abban biztos vagyok, hogy nem az utolsót építetted.
Sejtem, hogy az ár / teljesítmény viszonya megdöbbentő, ezért én is szívesen kínlódnék esténkét vele a műhelyben.
Még szeretnék olvasni részleteket róla.
Következő: »»   2 / 232
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem