Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   3 / 234
(#) pudding1 válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 17, 2009 /
 
"(#558529) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (#558317) Válasz • 21:32 [durkonorbi jelenleg itt van az oldalon] [Hozzászólást segítőnek jelöl]
Nagyszerű lett! Mivel ragasztottad fel???"

A 36 cellából csak 24 nek a közepén (hátoldalon) van egy pici sziloplast pötty, ennyi elég hogy ne tudjon elmászni, de a hőtágulást sem akadályozza, mert ettől még nyugodtan tágulhat. A lényeg hogy a cellák ne tudjanak megfeszülni, mert iszonyúan törékenyek. A honlapomon van egy fotó hátulról is, azon látszik a sziloplast pötty.
(#) SBandee válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 17, 2009 /
 
Hello!

Ha nem bizalmas infó akkor áruld el légyszi, hogy honnan szerezted be a napelem paneleket, és így hány Forint/watt-ra jött ki neked?

A gyáriakat nézve a legolcsóbb is olyan 1200 Ft/watt áron van.
(#) pudding1 válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 17, 2009 /
 
Kérdezz nyugodtan, ha tudok válaszolok. Ha hozza a hivatalos adatokat akkor 130W- esetén Össz:36250ft. (:25000Ft a cella, 1800ft az üveg 4200ft a lexan és 5250 az alu keret.)
(#) pudding1 válasza SBandee hozzászólására (») Nov 17, 2009 /
 
A német ebay-ről vásárolta egy barátom a kérésemre. Ez egy kb 130 W-os panel (133,5W papiron) 270ft/W-ra jön ki komplettan készre szerelve. Persze rengeteg munka és sajnos jó pár törött cella, mire az ember elkészül.
(#) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 17, 2009 /
 
Szép munka! Kiváncsi leszek a teljesítményére, szerintem itt lennénk páran aki összefogna egy adag panel rendelésére... ha mindenki csak egy-egy táblát rak is össze, pár ember és megvan a mennyiség, mit szóltok?
(#) pudding1 válasza durkonorbi hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
Ha működik akkor nem kérdés hogy folytatni kell, a nehézséget az jelenti hogy az ebay is egy aukciós oldal tehát vagy licitász, vagy megpróbálsz az eladóval megegyezni egy fix árban. A másik nehézség hogy időnként egy darabot sem lehet kapni, időnként meg több ezer darab van az eladó termékek között. A fentiek miatt az ár sem fix én azt az árat írtam meg amennyiért nekem sikerült megszerezni, de ettől jelentős eltérések is lehetnek.
Én úgy vagyok vele hogy ha ténylegesen működőképes lesz a dolog akkor megpróbálom elkezdeni a forgalmazást itthon. (Ilyenkor szokott az jönni hogy meghirdetek egy árat és elkezdenek piszkálni hogy a fórumba olcsóbb árat írtam, akkor most miért akarok ennyivel drágábban eladni valamit.....és hiába mondom hogy a beszerzési ár nem fix, hanem ahogy éppen sikerül.)
A legnagyobb kérdés ami miatt nem tudom hogy mennyire merüljek bele az a tartósság. Tehát az hogy amit összeállítottam az hosszú távon így marad-e. Jó lesz a az a lexan amit használtam?(130c'-tól olvad) Tartani fogja e a helyükön a cellákat a sziloplaszt? Sértetlenek maradnak e a cellák a nyári nagy hőségben is?
(a siloplast valami fisher típusú átlátszó szilo, az van ráírva hogy 180c'-ig bírja a hőt.
Felmerült az is hogy miért nem rakom két üveg közé: Rettenetesen megnő a tömeg és baromira felhevül. (Van egy törött panelom, elé tettem egy másik üveget és mértem a hőfokot. A sértetlen panelek 50 fokosak voltak, míg a dupla üveges 88 c'!)
Hűtés: Többen írták hogy minek beszélek hűtésről amikor a lexan meg a plexi rosszul vezeti a hőt........viszont az üveg is rosszul vezeti a hőt, mégis amikor nyáron a penerra vizet öntök akkor megugrik a teljesítmény.Hát ha a 4mm vastag üvegen keresztül hatékony a hűtés akkor az 1mm-es lexan-on keresztül csak jobb lehet az üvegnél nem?
(#) fassenkugel válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
ha hőálló a sziloplaszt nem fog levállni. a polikarbonát se fog megolvadni.

viszont ezekkel a cellákkal nem stimmel valami. vagy selejtből vannak és akkor nem tudják vagy nem tartósan a 130W-ot. vagy lopottak ekkor viszont fogják tudni, de nem lesz beszerezhető hosszú távon.

ha mégis müködik, akkor 1kW kihozható ~300khuf-bol. az még télen is termelne annyit ami egy háztartás napi fogyasztása. pl veszel egy invertert 300k-ért és amit nyáron betolsz a hálózatba azt télen kiveszed.

mérd össze egy gyári napelemmel mennyit termel. akkor már lehet tudni, hogy igazi vagy ál napelemmel dolgoztál. ha tudja a gyári speckót 1kW-ra vevő vagyok.
(#) pudding1 válasza fassenkugel hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
A cellák nem selejtek ez biztos. A gyári adata 7,4A, és 2 hete megcsináltam azt hogy az egyik cellának a tetejét és az alját összekötöttem egy fém szállal, és mértem az A-t. 7,2 A-t jött le róla kb de 10 órakor. Nade most novenber van és nem nyár, ennek ellenére majdnem a maximumot mutatta! A mellékelt kép alapján kikerestem a gyártó oldalát, és ez a "B" jelölés azt jelent hogy a szelektálás során ennél csak 2 jobb kategória van, de kb 4 kategória létezik ami ennél rosszabb. Kosz a linket de nekem a német beszerzés szimpatikusabb mint a szingapuri, oda az istennek sem küldenék pénzt, utánvétet meg képtelenség lenne kifizetni. Lehet hogy a cella olcsóbb, de mire ideérne kissé megdrágulna, úgy hogy baromi sokat kellene rendelni hogy megérje. De részemről, nyugodtan rendelj onnan én nem akarlak lebeszélni. (aztán lesz két hónapod gondolkodni amíg ideér a csomag-ha ideér-hogy mit rendeltél, mint ahogy írtad hogy "igazi vagy állnapelemet" rendeltél e.)
Én úgy vagyok vele hogy ha valamit negyed áron viszonylag egyszerűen be tudok szerezni akkor nem fogok a világ túlsó feléről kínlódni csak hogy picivel még olcsóbb legyen. (Nem vagyok hajlandó 20ft-ért a lovat megdugni!)

DSCF2658.JPG
    
(#) pudding1 válasza fassenkugel hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
(mégvalami:Lopott holmi esetén a az ebay-é lenne a felelősség, de olyan eladó esetében akiknek több száz, több ezer pozitív visszajelzése van ezen az oldalon, szerinted nem tiltották volna már rég le őket?)
(#) fassenkugel válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
senkinek se érdeke hogy kiderüljön. de valószinüleg 100-asával veszi kinábol és azt árulja az ebay-en. szoval max annyi lehet a gond vele, hogy kinai de nnyi pénzért elnézhető.

egyébként mivel kicsi a súlya a cuccnak nem lenne sok a szállitás még repülővel sem.

ez az egész úgy érné meg, hogy ha pl valaki most épitkezik akkor ilyet rak fel tetőnek. a cserép árábol kijönne a napelem, persze a polikarbnát helyett valami más hordozo kellene, mert az 8..10 év alatt tönkre megy az uv-tól.
(#) pudding1 válasza fassenkugel hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
"max annyi lehet a gond vele, hogy kinai de nnyi pénzért elnézhető" Ez jó Kína a napelem gyártás nagyhatalma és az európai gyártók többsége is tőlük veszi a cellát.
Mindenesetre ha ennyiből amennyit én költöttem rá működőképes a dolog akkor minek bonyolítani egy távoli beszerzési forrással. (Csak mondok egy példát. Az ebayről vehetsz akár 36db-ot is akkor is megéri a postával együtt is. Ha már a kezedben van látod , tesztelheted és ha megfelel akkor ugyanattól az eladótól rendelsz még. A távolkeletről viszont csak nagyban érné meg, és mi van ha amit küldtek, nem felel meg? Egy ismerősöm elektromos agymotorokkal ugyanígy járt, mert amit megkapott 500db motort az köszönő viszonyban sem volt a honlapon feltüntetett adatokkal, ráadásul az a vezérlő amit küldtek hozzá, nem volt jó a motorhoz. ...én ezt a rizikót nem tudnám bevállalni.) Az a lexan amit én vettem az uv-álló.
(Lehet hogy rosszul jött le de kicsit olyan érzésem van mintha negatívan állnál a témához......bocs ha félreértettelek, de ha így van akkor inkább mond meg kerek-perec hogy ez a házi napelem egy marhaság, mennyek vele a sunyiba.)
(#) fassenkugel válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
nem tudom miböl jött le. több éretelme van mit a szélkeréknek.
(#) pudding1 válasza fassenkugel hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
Ok, meg vagyok nyugodva. A szélkerék is jó lehet, csak ott sokkal több a "ha" meg a "hogyan" ja és a "mennyi és mekkora". Az a lényeg hogy 1 szélkerékkel nem lehet megváltani a világot, ugyanúgy ahogy 1000W-nyi napelemmel sem lehet ellátni egy háztartást.
(#) dokidoki válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
Köszi.
Látom a fórum társak már aktívak az ügyben.
Köszi a válaszokat, remélem beválik az építés. Minden nap ilyesmiken csikorogtatom az agyam, eddig a napelemmel való foglakozást elég drágának találtam de így már megéri foglalkozni vele. Még ha munka van vele akkor is, mert ugyebár mivel nincs?
Olvastam az elején hogy a hozzávaló lemez szalag és a felforrasztás problémáját... majd visszaolvasok. De ezek szerint ez megoldódott.
Gondolom ahol a napelemen a kettő szalag van, az a két pólusa, és azoknál fogva van sorosan kötve az összes "cella". Ez gondolom a elemek mögött van megoldva, mert az elején, szemből nem látszik (még jó ) Ez valószínűleg jelentősen megbonyolítja az összeszerelést, nem tudom hogy jól gondolom -e.
A rögzítésre jut eszembe, hogy lehetne használni az két oldalon öntapadós ragasztó szalagot. Bár már azon nem lehet kötés közben pozicionálni.
Régen sokat gondolkodtam, azon, hogy olyan tetőfedő anyagot kellene kitalálni mint a szendvics panel, hőszigeteljen, kollektorként meleg vizet, napelemként áramot, és persze cserép helyett csapadék ellen is jó legyen. Az sem lenne hátrány, ha kellő méretre gyártható lenne. Így, hogy elemenként kapható a napelem alkotórésze, már házilag is kivitelezhetővé válik az egyik álmom. (már csak az lenne a tuti ha a szendvics panelbe mindezek mellett egy Li-polimer akkuk is integrálhatóak lennének töltésvezérlővel)
Aszem ideje felébrednem...
(#) ldjanos válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
Hali!
Szerintem a cellákon levő két sín az az egyik pólus a hátoldalán van a másik, és úgy van sorbakötve, hogy a felső sínek mennek az alsókra. Javítsatok ki ha nem így van!
(#) dokidoki válasza ldjanos hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
Helló.
Igen logikus a válasz, sőt talán látszik is a kooléga képein. Én hátulról nem láttam a projektet, lehet hogy írva is volt csak elsiklottam felette. Így meg elég egyszerűnek tűnik már.
(#) pudding1 válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
A cella teteje az egyik pólus, az alja a másik. Pont ez bonyolítja az összeszerelést. A forrasztás közben a panel (ami amúgy nem hajlítható mert törik,) meghajolhat mert elhúzza a hő és a fémszalag. Miután az egyik oldalra megfeszült, jön a forrasztás a túloldalon és feszíti vissza. Na ilyenkor lehet gubanc mert a cella olyan mint az üveg. Egy darabig tűr és aztán pattan. Többféle folyatószereket próbáltam ki de eddig egyik sem sikeres, a legjobb megoldás a forrasztási felület fényesre csiszolása és arra forrasztottam a szalagot. A szalag úgy van a cellán hogy kicsit kilátszik alóla a fémtiszta felület, így látszik hogy befutotta e a cin. Ha pont a csiszolás felett van a szalag, akkor nem látom hogy megfogta e, és többnyire nem is futott be alája.
(#) fassenkugel válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
ha viszatáplálsz akkor el lehet.
(#) pudding1 válasza fassenkugel hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
Szerintem több kell mint 1000W. (pedig a mi házunk sem nagy) Na majd ha belemerültem a panel gyártásba akkor lekérdezem mennyibe fájna a visszatáplálás és akkor majd kiderül hogy pontosan mennyi kell.
(#) dokidoki válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
Értem, akkor nem is annyira egyszerű.
Ezek a szalagok akkor valamilyen alumínium ötvözet? Gondolom igen, mert azt igen nehéz forrasztani. Az kellemetlen, főleg, ha a panelen lévő felület is az...
Ha igen, akkor lenne még mit fejleszteni a cella gyártáson, bár biztos jó oka van, hogy így van.
Ha alumíniumból van, akkor az oroszokat kellene kifaggatni, hogyan is kell forrasztani. Mert jó sok évvel ezelőtt bontottam pár trafót, igencsak sok kivezetéssel voltak ellátva, és mind alumíniumból volt a huzal, de gyönyörűen példaértékűen forrasztva. Volt is döbbenet mikor ki kellett forrasztani... de a csípőfogó mindennél erősebb volt.
Gondolom itt a technikáját kell ki kísérletezni, de odáig sok törött cellán vezet az út. Bár ez nem feltétlenül igaz.
(#) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
Ügyes munka amit csináltál, én pár észrevételt/ötletet vetnék fel:

- szilo hőálló, azzal ebből a szempontból nincs baj
- viszont a plexire nem biztos, hogy erősen tapad, ésdemes lenne tesztelni...
- a forrasztást és összerakást illetően a Discoveryről egy szösszenet: Solar cellák szerelése
- az első rész üveg az rendben van, a hátsó részen még agyalnék... igaz a túlmelegésre ahogy írtad figyelni kell, de a lexán is - mégha UV védett is - pár év alatt azért rideg, törőssé válik...
- esetleg olyanban nem lehetne gondolkodni, hogy a cellák és az felső réteg üveg között lenne légrés, és ott lenne a levegő szellőztetés... aktív persze... bár így nőne a vastagság és csökkenne a mechanikai stabilitás... hmm.. ez annyira nem jó...
- azon is gondolkodtam, hogy ha nem cél a hőelvezetés: üveglap letesz... cellák rápakol...2komponensű műgyantával vékonyan rámenni, ami összeállítja a panelt teljesen egybe, vékony marad, tuti nem jön szét stb... esetleg a hátára valami fehér lapot... persze gyantából is valami UV álló kellene... mondjuk ezt bontani nem lehet ha elkészül...
DE: mindenképpen nagyon ígéretes, én is tuti bele fogok csatlakozni a projektbe, ez nem kérdés...

Csak hangosan gondolkodom....
(#) pudding1 válasza durkonorbi hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
Ezt a videót megnéztem annak idején vagy százszor....az a baj hogy az a szalag amit én kaptam az nem tartalmazza a cint, mint a videón, a másik meg hogy nem kaptam olyan folyatószert ami ilyen finoman, elszíneződés nélkül végigfutna a cellán és a szalagon (forrasztás közben szinezódik el). A szalag szerintem nem alu (bár a fene tudja) és az ón úgy fut rajta végig mint a rakéta, a probléma a cellávan van, az a nehéz ügy . Ha valahol megfogja a szalagot, olyan hirtelen elviszi a hőt hogy ha nem vigyázok a páka is egy pillanat alatt odaragad cinestül mindenestül.
A cellák és az üveg között nem szabad semmit sem keringetni mert a legnagyobb szűrés mellett is szennyeződnének a cellák. Azt a részt légmentesen le kell zárni.
A hátsó műanyag szerintem nem gond ha rideg lesz idővel, mert az üvegre van ragasztva és azt sem tudom hajtogatni-tehát a hátoldal sem fog mozogni-így el sem törhet.
A műgyanta nekem is megfordult a fejemben de azért vetettem el mert senki nem tudja megmondani hogy a használt műgyanta a napsütés hatására idővel nem e sötétedik be. Mert ha elszíneződik akkor első körben a kevesebb fény miatt csökken a teljesítmény, másodsorban a sötét felület miatt megnő a hőfoka ami miatt szintén csökken a teljesítmény.
(#) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
Szerintem az nem valami különleges folyasztószer hanem híg sósav... annál semmi sem tisztít jobban anyagig... Ha a forrasztás során olyan jelenségek vannak miket írtál akkor szerintem nem jó a páka hőfoka/teljesítménye a feladathoz, nem inkább ez lehet a baj?
A keringetés a szűrés miatt teljesen jogos, így az elvetve!
A műgyantát illetően:én hátra gondoltam, úgy értem a cellát hátára. Vagy arra gondolsz, hogy befolyna a cellák és az üveg közé is?
Valami hasonló, vákuumos módszert kellene kidolgozni a hátsó megtámogatásra...

Egy kérdés: a cellákról van valami adat, hogy nem huzamos ideig, csak szerelés ideje alatt átmenetileg milyen hőfoknak lehet kitenni károsodás nélkül?
(#) pudding1 válasza durkonorbi hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
Pontos adat nincsen a hőfokra, tudomásom szerint nem károsodik a hőtől, csak csökken az áramtermelő képessége, de csak addig amíg meleg, ahogy elkezd hűlni, megint nagyobb teljesítménnyel dolgozik. Kinn van a napon a panel, rajta van az adatmentő is úgy hogy majd este írom ide a pontos mért adatokat. (két adatmentő is üzemel, így össze tudjuk majd hasonlítani a gyári permanentes panel adataival.) Reggel a házilag készült panel jobban teljesített mint a gyári, de most már megfordult a helyzet valószínűleg a hőfok miatt. A gyári panel 17 fokos ugyanakkor az enyém 34 fokos. Mindenesetre biztatóak az adatok. Ha a gyárihoz képest fele teljesítményt el tudok már akkor is megéri, de úgy néz ki hogy ennél sokkal jobb lett.
(#) fassenkugel válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
34 fok akkor az nem napelem hanem napkollektor
(#) pudding1 válasza fassenkugel hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
nyáron ép-sértetlen gyári panelon mértem 55 fokot, dupla üvegesen meg 80 felett is.
(#) pudding1 válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
képek:
(#) fassenkugel válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
lehet, hogy valami jó hővezetőre kellene ragasztani a lapokat. a légkamrás polikarbonát megicsak szigetelő... a gyári napelem se véletlenül hidegebb 20 fokkal.

a videóban ha jol láttam felrakják az uveg fedlapra az elemeket és valami öntapadós fóliával +vákuummal rögzitik. az üveg simán elég lenne hordozónak.
(#) pudding1 válasza fassenkugel hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
Laminálják a gyári cellákat. A fólia egy spéci anyag ami felolvad a laminálóban és ez által gyakorlatilag összeépül a cella és az üveg. Sajna házilagos készítésnél senki nem tudja nekem megmondani hogy a kapható hagyományos lamináló fóliák közül idővel melyik nem fog elszíneződni, mert azzal vége lenne a panelnek. A másik meg hogy egyenletesen kell melegíteni az egész panelt, mert ha nem akkor darabokra hasad az üveg. (Egyébként meg hogy így ahogy én csináltam, később javítható a panel, de a gyári az nem.)

Megpróbáltam egy kis vízzel hűteni az üveget, hát ez hiba volt! Nem ellenőriztem hogy mindenhol tökéletes e sziloplast és befolyt a víz. Nem sok, de így is háromnegyed óráig cukkoltam azt a pár cseppet mire felitattam. A műanyagot engedte el úgy hogy legközelebb a ragasztási felületet fel kell érdesíteni csiszolóvászonnal. Felírtam az időpontot, majd az esti összesítésnél kiderül mennyit jelentett a locsálás. (meg mennyit vesztettem amíg a panel előtt bohóckodtam a víz kipiszkálásakor)
Következő: »»   3 / 234
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem