Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?
Lapozás: OK   118 / 118
(#) jani1987 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 25, 2025 /

Amiről te beszélsz az ez de most mellékes. Amit most szerkesztek arra vállalom a felelősséget, hogy a kézügyességem és az eszköz parkom olyan amilyen. Itt úgyis minden a kísérletezésről szól most még.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2025
(#) Massawa válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 25, 2025 /

Ilyen volt az én szkopom kb 1973-ban. Csak nekem sikerült akkor egy gyári árnyékolo tokot szereznem.

Oszcilloszkop
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 25, 2025 / 1

Idézet:
„bent a cégnél csak egyszerűen tehén fémnek (mú-metál) hívjuk”

Az ihletet adó tehéntartókat meg múzsáknak.
(#) mex válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 26, 2025 /

Talán elfér a topicban, ha már a mumetall-ról volt szó :

Szó szerint kukáztam tizensok éve a villamos hulladékból pár darab mumetall hengert, és a hozzá tartozó, számomra ismeretlen rendeltetésű "távadó" roncsot. A henger belsejében az a sok köralakú lemeztárcsa fogott közre egy bonyolult, ámde pár menetekből álló légmagos induktivitást, a rögzítését egyedi módon esztergált üvegszálas anyagú tárcsa biztosította. Az egésznek olyan alacsony sorozatszámú "fílíngje" volt, kisipari módszerrel kivitelezve, bár biztosan gyári megoldás volt a maga idején.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2025
(#) jani1987 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 7, 2025 /

Közben eszembe jutott, hogy van egy kihúzható fiókom is.
(#) jani1987 válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 19, 2025 /

Kíváncsi lennék a véleményetekre a feszültség osztót illetően. A rajzokon mindig 2 ellenállás volt sorba kötve 1:9 arányban. Mi lenne ha én ezt 4 alkatrészből hoznám össze 1k-9k-90k-900k értékekből? Így lenne 1:10, 1:100 és 1:1000 osztó.
(#) dB_Thunder válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 19, 2025 /

Ez egyenáramnál vagy nagyon lassan változó feszülstégnél működik!
De a mérőzsinor egy kompenzált osztó!
Azért van rajta trimmer kondi is.
(#) jani1987 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 19, 2025 /

Lenne elképzelésem mind a két változatra ha már úgyis méregetem az alkatrészeket.
(#) sdrlab válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 20, 2025 /

Ha ez mérőzsinór akar lenni, akkor ne felejtsd el, hogy a szkóp 1M bemeneti impedanciája erősen módosítja az osztási arányokat!
Nem véletlen, hogy a 10-es osztóknál az alsó ellenállás, az mindig maga a szkóp bemenő impedanciája. 9M pedig az előtét ellenállás, így lesz belőle a szükséges osztás...(plusz persze a kompenzáló kapacitás)
(#) jani1987 válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 20, 2025 /

Ez nem mérő zsinór lesz hanem maga a bemenet.
(#) sdrlab válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 20, 2025 /

Akkor az rendben van, csak kellően magas impedanciás erősítő csatlakozzon rá, és hát nyilván ezzel, és a konkrét kapcsolóval együtt kompenzálni kell nagyfrekvenciásan is.
(#) mnyugger válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 20, 2025 /

Szkópot építesz?
Adok én neked egyet. Csak hogyan jut el hozzád?
(#) Gafly válasza mnyugger hozzászólására (») Jún 20, 2025 /

Nem akarom rontani az üzletet, de legutóbb Május 24.-én kapott szkópot és multimétert a kolléga ajándékba.
Akkor már inkább várjál kicsit, és legyen tombola jövőre Békéscsabán. Akkor nem kell cipelni sem...
(#) mnyugger válasza Gafly hozzászólására (») Jún 20, 2025 /

Ok! Egy szkópot már adtam neki.
Nekem van 3. Egyet szívesen odaadok.
(#) jani1987 válasza mnyugger hozzászólására (») Jún 20, 2025 / 1

Köszönöm a felajánlást de minden szkópomon túladtam. A csövest egy haveromnak míg a tranzisztorost Kálmánnak. Ajándékba. Igen építek és szenvedek is az építéssel mint egy kutya a láncon. Adott egy mondjuk 8,2k-s ellenállás. Egy régi szakirodalmat megfogadva megkapartam a zöld ellenállást és az érték beállt 8,99 max 9k-ra. Eltelik pár óra erre elmászik az érték. Már a kalapácsot akarom használni. Ettől független megnézem mid van. Az enyém egyelőre pcl 86-ból és ecc85-ből épül. Az ecc adja a fűrész jelet. Régebben megépítettem és teszi a dolgát. A pcl meg az erősítő fokozatot adná ellenütemben. De mivel a nagyfesz tápom nem szabályzott így most feladtam egy időre a beállítást.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2025
(#) kbhuinfo hozzászólása Jún 28, 2025 /

Voltcraft DSO-1104F csatorna kezelők nem reagálnak

Egyik napról a másikra szkóp nem reagál a csatorna kezelőgombokra. Sem a léptéket, sem a pozíciót nem tudom állítani. Az általános kezelőszervek működni látszanak (, sőt a csatornákat ki-be tudom kapcsolni. Roppant kényelmetlen így a használata - mi lehet a hibaforrás?
(#) Ge Lee válasza kbhuinfo hozzászólására (») Jún 29, 2025 /

Ilyenkor (videó hiányában) az a kérdés, hogy egyáltalán, egyetlen alkalommal sem csinál semmit, vagy azért olykor olykor elindul valamerre az a vonal az enkóder fordítására? Előbbi esetben valami komoly baj lehet, utóbbinál csak enkóder csere vagy javítás.
(#) nagym6 válasza kbhuinfo hozzászólására (») Jún 29, 2025 /

Megnézném a kezelőszervek panelt, hátha látni valami forrasztási hibát. Vagy a főpanelhez csatlakozó szalagkábel csatlakozása nem tökéletes. Vagy valamelyik enkóder hibás, olyan állásban maradt belül, amitől nem mennek a többi erre a sínre kötöttek sem.
(#) kbhuinfo válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 29, 2025 /

Nagyon köszönöm a gyors válaszokat. Nagyon furcsa a helyzet, mert olyan, mintha logikai/fw hiba lenne, vagy egy olyan beállítás, ami rögzítene mindent. Szétszedve sosem volt, egyik enkóder sem reagál semmire az alsó panelen. Viszont a fw hibának ellentmond a több éves hibátlan használat. Default értékekre visszaállítva (van egy default gomb) nem változik a helyzet.
(#) műszerész szki válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 29, 2025 /

ez igy van,pontosan fogalmaztál.
Én Hameg 203' szkópot használok, 555 ic.ák..méréseihez, jelalak vizsgálatokhoz, az általam tervezett,készitett anion ionizátor HV-moduljainak helyes mük.nek teszteléséhez.
Amikor megvan a kivánt 50%os kitöltési tényező, és a driver fok.trafó szek.tekercsén a színusz jel, bekötöm a kapcsoló tranzisztort, BUL45,BUT 12a, és a HV-out megmérése után,a porgyűjtő csövek előtt, is megnézem a jelalakot, kb.3cm.re egy mérőtekercsel,ami két db.régi 20600menetes Siemens jelfogó tekercsből áll.
Tehát ilyenkor a szkóp nincsen galvanikus kapcsolatban az ionizátor, fém részeivel, -táp.bemenettel sem.
(#) műszerész szki válasza műszerész szki hozzászólására (») Jún 29, 2025 /

NE 555' ès 556' Ic.ket használok..
Következő: »»   118 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem