Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?
Lapozás: OK   122 / 122
(#) elektroncso válasza Sasaki hozzászólására (») Kedd, 21:53 /

Akkor sajnos az a szonda ehhez a szkóphoz nem jó. Megpróbálhatod a másik csatornát de szerintem ugyan ezt fogod tapasztalni.
Nézned kell olyan szondát ami passzol ehhez a magas bemeneti kapacitáshoz, ez talán jó lehet de még erre sem vennék mérget.
Nem ajánl a gyártó a szkóphoz saját szondát?

A telefonos jelgenerátorokat erre a célra engedd el, erre a célra nem jó.
(#) nagym6 válasza Sasaki hozzászólására (») Kedd, 22:04 /

Akkor vagy mint elektroncso is írta, magas a szkóp bemeneti kapacitása.
Vagy esetleg a négyszögjel generátor kimeneti impedancia nagyon magas, ezt terheli a szkópkábel kapacitása 1x állásnál is. Azért lehet "krokodilos csatival" szép a jel, mert annak a kábelkapacitása kisebb lehet, mint a szkóp kábel 1x állásnál. Állítsd a generátor kimenetet 50Ω-ra ha lehet, akkor 1x állásnál jó lehet.
(#) Sasaki válasza nagym6 hozzászólására (») Kedd, 22:43 /

A jelgeneràtoron csak jelalakot, amplitudót, frekvenciàt, kitöltést tudok àllítani. Félreérthetően fogalmaztam, tehàt a mérőcsúcs 1x àllàsban nem okoz problémàt illetve értelemszerűen a csipesz, meg az egyéb csomagban lévő kàbelek sem
(#) Sasaki válasza elektroncso hozzászólására (») Kedd, 22:52 /

Valami ezeréves fórumot làttam, ott a gyàrtó linkelt neki egy szondàt (csak az a szonda 40 euro mire ideér, sokallom a projekthez. Köszi azért, majd akkor nézek valamit
Viszont a szonda adatlapjàn meg a "compensation range" 15-45 pF.?
Vagy rosszat nézek?
(#) elektroncso válasza Sasaki hozzászólására (») Sze, 19:50 /

Érdekes. Én a neten kerestem adatlapot: 100MHz Oscilloscope Probes 2-Pack és ebben meg 10-35pF-ot ír.

Esetleg annyit megpróbálhatsz, hogy a szkóp bemenetével párhuzamosan kötsz egy 30-40pF-os trimmert meg rákötöd a szondát is (gyakorlatilag készítesz egy bnc dugó bnc aljat toldót ahova a gnd meg a meleg ér közé bekötöd a trimmert) és ezzel a plusz trimerrel megpróbálsz kompenzálni. Olcsóbb teszt mint végigpróbálni egy csomó szondát. Mivel a szkópod nem túl nagy határfrekvenciájú ha így sikerül kikompenzálni akkor akár használhatod így is, max a közdarabot egy kis fém dobozba kell megépíteni, hogy ne jussanak be a zavarok.
(#) Sasaki válasza elektroncso hozzászólására (») Csü, 9:59 /

Köszi, ez egy jó ötlet, még én is meg tudom valósítani.
(#) proli007 válasza elektroncso hozzászólására (») Csü, 11:12 /

Helo! Az a gond, hogy a kép alapján, már így is túl nagy a szkóp bemeneti kapacitása.
(#) jani1987 válasza proli007 hozzászólására (») Csü, 16:08 /

Szerintetek a telefonra telepített jel generátor szabályos jelet ad vagy a kábelen hajlamos a torzulásra? Nemrég próbáltam és néztem, hogy ez meg mi.
(#) proli007 válasza jani1987 hozzászólására (») Csü, 16:33 /

Hello! Én nem használok ilyesmit, de a végfokozat hangfrekvenciás átvitele biztos hogy korlátozza a működését. Legkritikusabb dolog a négyszögjel átvitele. Mert az, hogy hasonlítson önmagára, több mint 10-szeres frekvencia átvitel kell, mint az alapfrekvencia (és akkor még nagyon szolidak voltak az igények). Az alacsony frekvenciás átvitellel esetén is ez a helyzet, mert az meg tetőesést okoz. Egy 1kHz-es szinusz jel, biztos kijön belőle néhányszor 100mV-on.
(#) elektroncso válasza proli007 hozzászólására (») Csü, 21:08 /

Lehet én emlékszem rosszul, de én úgy tanultam hogy akkor van kikompenzálva a szkóp szondája ha a kimeneti kapacitása megegyezik a szkóp bemeneti kapacitásával. Mivel az ő szkópjának a bemeneti kapacitása elég magas (30pF a gyártó szerint) a szondát meg nem lehet ennyire feltekerni én úgy gondolom kívülről meg lehet próbálni a szkópszonda látszólagos kimeneti kapacitását növelni.
A kék körök a BNC csatik a piros trimmerrel gondolnám megnövelni a szkópszonda belső kompenzációs kondenzátorának kapacitását annyira hogy megegyezzen a szkópéval.
A hozzászólás módosítva: Csü, 21:09
(#) proli007 válasza elektroncso hozzászólására (») Csü, 21:39 /

Ez nem így működik. A szkóp bemenetén van egy feszültség osztó. De az osztó alsó tagját terheli a szkóp bemeneti kapacitása és a kábel kapacitása. Tehát a kettő összege.
Ha az ellenállások osztási aránya 1:10, akkor van kikompenzálva az osztó, ha a felső taggal párhuzamosan kötünk az alsó kapacitás tizedét. (Valójában kilencedét, mert az alsó tag a szkóp bemeneti ellenállása.)
Mivel az osztó felső tag kapacitását, nehezen tudnánk változtatni, így az fix és az alsó tagot terhelő kapacitást egészítjük ki egy trimmerrel, hogy az egyensúly fennálljon. És ha a jel felfutása nem jó, már is nagy az alsó tag kapacitása.
A hozzászólás módosítva: Csü, 21:41
(#) elektroncso válasza proli007 hozzászólására (») Csü, 22:09 /

Akkor sajnos rosszul emlékeztem, régen volt azóta meg ezzel nem foglalkoztam. Mármint szkóppal nap mint nap mérek, de eddig nekem soha nem volt gondom a kompenzációval így mélyebben nem is foglalkoztam vele. Rossz volt a logikám.
Akkor viszont nem tudom hogy a kérdező hogyan tudná a problémáját megoldani. Egyáltalán milyen szonda lenne jó ahhoz a szkóphoz.
Most megnéztem, az én első szkópomnak a bemeneti kapacitása 27pF ami nagyon közel van a kérdező szkópjának 30pF-os értékéhez és én a sajátomhoz az első utamba kerülő 3000Ft-os szondát hozzá tudtam kalibrálni. Szóval ott valami a kérdezőnél nem jó. Más nem marad szerintem, ki kell próbálni másik szondával.
(#) proli007 válasza elektroncso hozzászólására (») Csü, 22:12 /

És/vagy a szondát egy másik szkóppal.
(#) Massawa válasza elektroncso hozzászólására (») Pé, 7:34 /

Szerintem a rajzod hibás. A kompenzacio nem lehet párhuzamos a bemenettel, mert azzal csak növelheted a bemeneti kapacitást azaz csillapitod a magasabb frekvencia menetet. A 10x csillapitást a sorba kötött ellenálláson lehet javitani, mert az javithatja a jelátvitelt. Nincs kizárva, hogy a kábelbe beépitett kapacitás kevés a szkophoz.
A hozzászólás módosítva: Pé, 7:35

IMG_8357.jpeg

(#) Solderball válasza elektroncso hozzászólására (») Pé, 9:01 /

Ez egy régi doksi, de remélem segít:

https://w140.com/tekwiki/images/6/62/062-1146-00.pdf

Érdemes a Tektronix leírásait olvasgatni, nekem sokat segített megérteni pár méréstechnikai
problémát.
(#) Sasaki válasza elektroncso hozzászólására (») Pé, 9:13 /

A beszélgetés szakmai szintje lassan meghaladja a képességeimet.? Egy kérdésem volna csupàn: van egy LCR T4 olcsó komponens teszterem. Lehetséges ezzel a szondàk ki-, a szkóp bemeneti kapacitàsait ellenőrizni?
A hozzászólás módosítva: Pé, 9:14
(#) Massawa válasza Sasaki hozzászólására (») Pé, 9:34 / 1

Nem lehet.
(#) elektroncso válasza Massawa hozzászólására (») Pé, 20:30 /

Nem hibás az a rajz, amit te mutatsz az a magasabb határfrekvenciájú szondák rajza ahol van beállítószerv a szonda "tüskés" végén is. Amit én tettem be az az egyszerűbb/olcsóbb szondák rajza azokon csak a BNC-nél van beállító szerv. Aztán vannak olyan szondák is ahol meg csak a tüskés oldalon van.
A kérdező szondája az "én" rajzom szerinti lesz mert csak a BNC-nél van beállító szerv.
A hozzászólás módosítva: Pé, 20:30
(#) Massawa válasza elektroncso hozzászólására (») Pé, 20:38 /

A baj az, hogy a 9M ellenállást kell söntölni a kondival nem a bemenetet. Azt lehet a BNC nél is.
A hozzászólás módosítva: Pé, 20:40
(#) elektroncso válasza Solderball hozzászólására (») Pé, 20:38 /

Köszönöm a leírást, egyenlőre még csak belelapoztam de tetszik. Át fogom nézni.
Eddig nem nagyon kellett belemélyednem a szkópszondák világába, melóhelyen ritkán használjuk őket, általában direktbe van bekábelezve a szkóp az áramkörbe. Ráadásul aránylag nagy jelszinteken és "kis frekvenciákon" mérünk -µs tartomány-, meg mondjuk bajom sem volt a kompenzálással soha pedig vagy 10 különböző szkóppal mértem eddig életemben és legalább ennyi szonda megfordult a kezeim között.
(#) elektroncso válasza Massawa hozzászólására (») Pé, 20:45 /

A 9MΩ-os ellenállás a tüskénél van, a rajzodon is meg a gyakorlatban is. Ha azt kompenzálják a trimmer is ott van.
Itt van mellettem szétszedve egy Philips PM8927A szonda és a BNC-vel van párhuzamosan a trimmer. Ha nem hiszed lefotózom...
A sárga tekerentyű amiről te beszélt a tüskés oldalon. Na oylan a kérdező szondáján nincs.
Bővebben: Link Mellesleg ennek a R&S szondának a BNC oldalán két beállítós szerv is van. Ilyet használok bent a cégnél.
A hozzászólás módosítva: Pé, 20:45
(#) Massawa válasza elektroncso hozzászólására (») Pé, 21:43 /

Tudom, nekem is volt olyan, de az nem minden szkophoz jo. Az sincs kizárva, hogy a 9M ellenállást egy nagyobb fix kondival tulsöntölik, majd a BNC él megint visszacsillapitják, de ezek már olyan büvészmutatványok, mert sokkal jobban terheli a szkop bemenetét.
A hozzászólás módosítva: Pé, 21:47
(#) elektroncso válasza Massawa hozzászólására (») Pé, 21:53 /

Közben kipróbáltam a régi szkópommal (Tesla BM556), ennek 27pF a bemeneti kapacitása, rádugtam a Philips szondát amit csak a BNC-nél lehet kalibrálni és szépen be tudtam kalibrálni ezzel. A Philips szondának 14-40pF között van a kompenzációs trimere az adatlap szerint és érdekességként megjegyzem, hogy a trimmer állását megnézve kb. 25pF körül áll szóval kb. egyforma a szkóp bemeneti kapacitásával.

Én pl. szívesen megnézném a kérdező szondáját meg a szkópját, van több szkópom is meg szondám is, ki tudnánk próbálni de mivel nem írta meg hogy a Tejút mely részén lakik...
(#) Massawa válasza elektroncso hozzászólására (») Pé, 22:05 /

Én is erösen kétlem annak a csodaszkopnak a minöségét ilyen szempontbol.
(#) elektroncso válasza Massawa hozzászólására (») Pé, 22:27 /

Én is. Nekem alapból ezek az USB-s szkópok nem jönnek be. Volt nekem is egy Rigol gyártmányúm, az nagyjából a használhatatlan kategória volt. Még jó hogy csak kaptam és nem vettem. Egy-két más gyártmánnyal is összehozott az élet sulis éveim alatt de mind felejthető kategória volt.
Most a cégnél van egy Pico Technology gyártmányúnk, ez kifejezetten járműves felhasználásra van, na ez mondjuk nagyon jó, éppen csak az ára (főleg a tartozékokkal együtt) egy kisebb családi házzal egyenlő.
Ehhez hasonló készlet.
A hozzászólás módosítva: Pé, 22:30
(#) Sasaki válasza elektroncso hozzászólására (») Szo, 8:32 / 1

A vàlasztàsom azért esett erre, mert:
-A szakmai hozzàértésem minimàlis, ez pedig felhasznàlóbaràt (a szoftver is)
-Csak és kizàrólag autós jellegű felhasznàlàsa lesz, az is egy oldtimer korú vas diagjàhoz
-Eseti felhasznàlàsú, ezért sem vàlasztottam helyette valami olcsó kézi akksis kütyüt
-a méréseket elmenti, így később kielemezhetőek (ennek menet közbeni előnyét nem kell ecsetelnem)
-a fentiek miatt az àr is szàmít, felesleges lenne dràga eszközbe fektetni

Nyilvàn tisztàban vagyok a hasznàlt dolgok vàsàrlàsànak kockàzataival, lehet, hogy a szkóp sem "kerek" màr, mindenesetre én úgy gondolom, hogy osztó nélkül is tudom hasznàlni az autó diagjàhoz, mert olybà tűnik, azzal nincs probléma. Illetve még ismerkednem kell a technikàval.
Következő: »»   122 / 122
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem