Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV-antenna kábelezés
 
Témaindító: MyCroft, idő: Aug 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 11
(#) Tom-ee válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Hát ez kicsit megdőlni látszik... Most újra "konfiguráltam" az analóg adókat (ehhez mindjárt felteszek egy másik kérdést) és az jött ki, hogy kb 200 MHz alatt elég csíkos, pöttyös az adás,, felette egész jó. Eddig nem tűnt fel, hogy az analóggal (is) baj lenne, úgyhogy még nyomozok kicsit.
A kérdés: mondja meg nekem valaki őszintén, mi a logika abban, hogy a szolgáltatók (és szerintem itt mindegy melyiket nézzük) bizonyos időközönként gondolnak egyet és teljesen átvariálják a csatorna kiosztást. Én, mint mezei végfelhasználó, annyit látok ebből, hogy nem a megszokott helyen vannak a csatornák, ami finoman szólva kiveri a biztosítékot (stílusosan szólva). Biztos vagyok benne, hogy csak azért, hogy a kedves ügyféllel kitoljanak, nem csinálnának ilyet, tehát oka van. De mi...?
(#) Tom-ee válasza fecameca hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Segítséget kérek... Leírtad, értem is, amit írtál. Keresgéltem a Legrand oldalán hogy pontosan vissza tudjam azonosítani az aljzatomat és EZT találtam... Ha jól értem, kb. megtiltja, hogy vissza legyen hajtva az árnyékolás. Ezt miért csinálják? Vagy én értelmezek rosszul valamit?
(#) mikrodigit válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Én úgy használom a TV-t, hogy a TV-be és a settopboxba is megy antennakábel. A kódolatlan digit adásokat közvetlenül a TV-n nézem (utálom a Horizon box távirányítóját), a többit (és a visszajátszásokat) a boxon keresztül.
Kódolatlanul jelenleg az állami csatornákat plusz az RTL-t, TV2-t, kerületi TV-t lehet nézni a kábelen (nemrég még több is volt, de a Vodafone megnyírbálta).

Próbáld ki: bedugod a TV-be a kábelt (a settopbox nem kell ehhez) és végigkeresteted a DVB-C (kábeles) csatornákat. Talál vagy 200-at, ebből 23 szabadon nézhető.
Az így megtalált csatornákról tud a TV frekvencia és jelminőség információkat adni.
(#) mikrodigit válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Ha jól látom a Legrand ábráján, a 2. képen a kábel árnyékolásához benyúlik egy kis fém nyúlvány, és ez adja a kontaktust, ezért nem kell visszahajtani az árnyékolást (a szabadon szétlógó szálak pedig rövidzárlatot okozhatnának).
Ha van egy Ohm mérőd, leellenőrizhetnéd mindegyik kábeledet, hogy a belső ér és az árnyékolás jól vezet-e, jók-e a kötések, valamint nem zárlatos-e valahol.
(#) Sebi hozzászólása Júl 26, 2021 /
 
A szolgáltató ritkán ad akkora jelszintet, hogy kettőnél több készüléket is hibátlanul működtessen.Hosszú évek óta törekszenek arra, hogy minden csatornát egyenlő jelszinttel küldjenek a kábelre, de ez máig nem sikerült - így a beiktatott elosztók után akár több csatorna is élvezhetetlen lesz.
Az elosztókban iránycsatoló van, de akkor is van csillapítása.
A fali aljak - szerintem - még mindig a régi "központi antennás" rendszerekhez illeszkednek. Akkor még nem továbbítottak UHF sávon, mert drága volt a jó kábel, többek közt ezért született meg a "kábeltuner" a TV-kben, amiben a 12VHF csatorna és az UHF közötti "lyukat felosztották SHF-nek nevezve (német: Sonderkanale).
Lehet próbálkozni erősítővel, amit csak a bejövő kábelre érdemes tenni ( a splitter után), mert különben csak a zaj lesz nagyobb...
(#) Tom-ee válasza mikrodigit hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Ezt meg fogom nézni, mert bár így érthető, de én nem láttam azt a nyelvet. (a képen igen, de a valóságban nem)
Közben nyomoztam... biztos, hogy valamilyen szinten zavar van abban az aljzatban, amit vissza alakítottam, mert más helyeken tökéletes a vétel az analóg adóknál. Mindegyik éles, nem csíkos, nem pöttyös, nem csúszik.
A TV/settop box "antenna táplálását" sima elosztóval oldottad meg? Mert amúgy az ötlet nem rossz, az előző helyen hasonlót csináltam én is.
A keresést pont az imént játszottam végig, innen tudom, hogy megint variáltak a kiosztáson. (mondjuk utoljára szerintem vagy egy éve állítottam be de akkor is... )
(#) Tom-ee válasza Sebi hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Idézet:
„A szolgáltató ritkán ad akkora jelszintet, hogy kettőnél több készüléket is hibátlanul működtessen”


Sajnos máshonnan is hallottam már és igazolódni látszik itt is. Ez még önmagában nem okozna gondot, legalábbis pár évig semmiképp, amíg még kicsik a gyerekek.

Idézet:
„A fali aljak - szerintem - még mindig a régi "központi antennás" rendszerekhez illeszkednek”


Sajnos ez is egyre inkább igazolódik. Nem pont így szerettem volna a kivitelezést, de a villanyszerelőim sem értenek hozzá. (elvileg nem is feltétlenül kell, csak mondhatták volna, hogy erre hívjak mást)

Köszönöm a hozzászólást.
(#) mikrodigit válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Nálam a fali csatlakozó után van egy 2-es splitter, onnan megy a jel a TV-be és a settopbox-ba.

Én olyan rossznak, ill. drágának találtam a fali csatlakozókat, hogy barkácsoltam magamnak jobbat. Egy régi (rádió/TV) aljzatról leszedtem az egyik csatlakozót, helyére F típusú csatlakozót hagyományos aljzatra átalakítóval szereltem. Kívülről alig látszik, hogy nem az eredeti. Tehát a kábel az F-re van kötve, kifelé pedig hagyományos aljzat, semmi plusz alkatrész, csillapítás nincs betéve.

Nálam a bejövő kábel egy 4-es spliterre megy, innen egy az internet modemre, a három pedig külön szobákba. A szobákban 1-1 szűrő van (a modem adásának csillapítására, ill. az alacsonyabb frekvenciájú zavarok szűrésére), utána szükség szerint a TV vagy a 2-es splitter a TV+settopbox elosztáshoz.
Minden lehetséges helyen RG6U kábel van és F típusú csatlakozó. (Az egyik szobához >10 m kábel vezet, de még ott is elég erős a jel.) Erősítő nincs.
(#) pucuka válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Felmerül a kérdés, hogy mit szeretnél.
Megoldani a jelenlegi TV hálózatod problémáit, megtanulni, hogy hogyan, mit, miért, Vagy mindkettőt.
1. kérdésre: hívj egy komoly, műszerrel rendelkező antenna szerelőt, és hallgass rá.
2. kérdésre: nehéz kenyér, sok dologgal meg kell ismerkedned, (frekvencia tartomány, csatornák, időosztásos multiplex technika TDMA, kölcsönös zavartatás, tápvonalak, reflexió, dB, dBu, dBm, stb) ami azért egy komoly szakma, megtanulni sokáig tart, és akkor ehhez jön a gyakorlat, pl. csatlakozók melyik mire jobb adott esetben, és azok precíz szerelése stb.
3. kérdésre: ha mindkettőt, és magad szeretnél végére járni a dolgoknak, akkor hagyod jelenlegi állapotában, és elkezdesz tanulni, okosodni. Hidd el, ez a téma nem olyan egyszerű, mint aminek látszik.
Nézzük a szinteket. A szolgáltató átadási pontján a jelszintnek 55 - 90 dBu .ak kell lenni szabvány szerint, illetve ilyen bemenő szintek között működik egy TV készülék. Az sem jó, ha kevesebb a szint, de az sem, ha nagyobb. Nem elég a szintekkel renden lenni, fontos még a zavartatás kérdése. Ennek a problémának megoldása, ha a kábelben minden vivő egyforma szintű, ekkor a legkisebb a kölcsönös zavarás.
A digitális adások vételénél van még egy fontos paraméter, ez a minőségi mutató. Ez a szám a demodulált jel hibaarányával kapcsolatos, nem elég ha a bejövő jel szintje elegendő, ha az kölönböző forrásokból zavarjelet tartalmaz, ami megnehezíti, vagy lehetetlenné teszi a dekódolást. Ilyenkor van a kockásodás, kép kimerevedés, vagy fekete képernyő.
Központi antenna rendszer hálózati topológiái lehet soros, és csillagpontos.
A soros topológiájú hálózatokban (pl. egy 10 emeletes panelban, mint szélsőséges példa) van 10 db Legrand aljzat, ami átmenő 1,5 dB csillapítású, és van 30 - 40 m koax kábel, mondjuk 10 dB csillapítású (csak a számolás kedvéért) ez összesen 15+10 = 25 dB. Ehhez jön minden lakásban a kicsatolási, kb 3,5 dB csillapítás. Ez azt jelenti, hogy mire a központi elosztóból egy középső lakásba elér az antenna jel, kb 15 - 20 dB csillapítást szenved. Ennyit kell erősíteni a szolgáltatótól kapott jelen. Ezzel az s jár, hogy a soros felfűzöttkábel elején túlvezérlődik a TV bemenete, ezt a különböző kicsatolási csillapitású aljzatokkal lehet kompenzálni (10, 5, 3,5 dB), és a sor végén lezárással rendelkező aljzatot kell használni.
Ma már a kábelszolgáltatók is csillagpontos hálózatokat építenek az előfizetőknél, de a gerinchálózatok soros rendszerűek. (de ez az Ő bajuk) Hozzád egy központi elosztóból jön a jel olyan szinten, hogy jó esetben 2 - 3 felé oszthatod, figyelemmel az osztók be-, és kimenetei közti csillapításra. Esetedben ez azt jelenti, hogy figyelemmel a 8-as osztó 11 dB csillapítására, ennyit kell erősítened még az osztó előtt. Ez persze attól függ, hogy hozzád a szolgáltatótól milyen szinten érkezi a jel. Ezt csak műszeres mérés tudja eldönteni. Lehet, hogy belefér, lehet, hogy nem.
A további kérdések hálózati elemek, tápvonalak (koaxok) , csatlakozók, hatásainak boncolgatása elég hosszadalmas, érdemes tudni, hogy ezen elemek hatásai a frekvenciától (hullámhossztól 1,5 m, - 30 cm között) széles sávban mutatkoznak.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2021
(#) Tom-ee válasza mikrodigit hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
A fali csati kiherélésén és átépítésén erősen gondolkodtam az elmúlt napok tapasztalatai alapján, meggondolandó. Az elrendezés amúgy hasonlóan indult, csak nem gondoltam, hogy ennyi felé osztani már körülményes. Köszönöm a leírást.
(#) pucuka válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 26, 2021 / 1
 
Tkp ezt csinálta a szolgáltató megbízott szerelője, csak meglehetősen gány módon.
(#) Tom-ee válasza pucuka hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Nagyon jó lenne foglalkozni ezzel is, ahogy sok más dologgal is, ami itt forog közkézen, de nincs benne az 5 éves tervben. Jó pap holtig tanul, talán majd egyszer lesz rá időm, de az is esélyes, hogy nem. Arra már rájöttem, hogy bár amit magad csinálsz, az nagy valószínűséggel olyan is lesz, amilyet szeretnél, de ugyanakkor nem csinálhatsz mindent magad. Képtelenség. (főleg ha még nem is értesz hozzá, mint én ezekhez; ezért is fordultam az itteni koponyákhoz )
Megérteni nagyon kevés dolgot értettem meg úgy érzem, de szerintem az itt leírtak több hónapnyi utánajárástól kíméltek meg és szerintem a tudásom is gyarapodott. (nulláról nem nehéz fejlődni, de innen van hova )
(az meg sem fordult a fejemben, hogy egyszerű, nem is látszik annak, legalábbis nekem semmiképp; ha az lenne, nem kötöttem volna ki itt)
Köszönöm a példát, sokat segít a megértésben. Sokat nem kísérletezek, 1-2 dolgot még megnézek, aztán meglátjuk találok-e hozzáértő szakit.
(#) Tom-ee válasza pucuka hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Igen, így összegezve az eddigieket ez pont így történt. Magyarán, ha ezt sikerül beépíteni a dugaljba, már jó vagyok.
(#) pucuka válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Keresgélj a neten, láttam már olyan fali aljzatot, amiben egyetlen F mama volt, az szinte biztos olyan, amire szükséged lehet. (amibe csak úgy be kell dugni a koax kábelt, az biztosan nem jó)
(#) szs válasza pucuka hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Ezt már annyira le szerettem volna írni (bár az elején céloztam rá), örülök, hogy azírta le, aki ehhez valóban ért is.
A gány módot pdig nem is tudjuk, ha csak az volt a kifogás, hogy vezeték jön a falból, nem "téglácskába" dugós, hát... van olyan alkatrészem itthon, ami nem szép. De úgy hasznos, ha nem vágom le a felét.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2021
(#) pucuka válasza szs hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Piszok rondán néz ki nálunk is, csak úgy kilóg a falból, és még az eredeti doboz fedele, (csak a fedele) ott himbálózik a dróton. Pedig eredetileg F csatlakozós aljzat volt, csak lusta volt tisztességesen bekötni. Egyszerűbbnek látta, hogy rányom egy krimpelős F csatlakozót.
(#) Tom-ee válasza pucuka hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
A cél szentesíti az eszközt. De azért csak lesz belőle valami, remélem. Lehetőleg úgy, hogy a kecske is meg a káposzta is jól járjon
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Júl 27, 2021 /
 
Ezt én azelőtt is leírtam, hogy mindent úgy hagyok, ahogy ők csinálták. Ha valami nem jó, addig piszkálom a szolgáltatót, amíg ki nem küld valakit, aki ért hozzá. Az analóg korszakban még elmondhattam, hogy értek az antennához, most meg már csak rokon szakma. De még műszerem sincs, a multiméter ide nem elég. Nálunk is van egy elosztó a falon felcsavarozva, megy a kábel a másik szobába is belőle, az analóg adások idején még lehetett ott is tévét nézni, most már nem, még egy box kellene, arra külön előfizetni, marad a kábel csupaszon. Ha egyszer átköltöznénk abba a szobába, vinném a modemet boxot, legalább ki van építve. Itt most a számítógép alatt a modem, abba megy a kébel F - csatlakozóval egyenest az elosztóból, a modem és a box között egy UTP kábel van, mint a számítógéphez is. (IPTV)
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2021
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Júl 27, 2021 /
 
Én is kétszer írtam le, mert az első hozzászólásom valamiért nem jött át.
Nálunk is két box van, két helyen van TV. Érdekes módon, némi ráhatással a második box telepítésénél (hálószoba) már itthon voltam, nem engedtem a gányolást, volt is némi vita a szerelővel, de természetesen így is jó lett.
Az IP TV más tészta, ott a média központból jön a jel, de ilyennel még eddig nem volt dolgom, így nem került a látókörömbe.
De nyilván érdeke a szolgáltatónak, hogy minden nézhető TV használatáért pénzt szedjen, és ezt a digitális technika lehetővé is teszi. Az analógnál ezt szűrőzéssel lehetett megoldani, amit viszonylag egyszerű volt megkerülni.
(#) KBal76 hozzászólása Aug 29, 2023 /
 
Sziasztok, van egy érdekes felvetésem, de mielôtt meglépem, rákérdezek, hátha van ellene szóló érv:
Anyósnál két szoba közt legkevesebb kábelezéssel szeretnék második vezetékes telefont feltenni.
Hogy jön ez ide: a két szoba közt van antenna (koax) kikábelezve, ami egy optikai-kábeles set-top boxból indul (Digi), innen jön a telefon is, a koaxon megy a második tévéhez a digitális adás (~10m). Szóval arra gondoltam, hogy úgy mint régen a távtáplált antennajel erôsítôk, úgy itt az telefont egy-egy tekercs segítségével illeszteném, az antenna jelet meg valami max 1nF nagyságrendû kondival illesztve. Tehát a meglévô koaxon vinném át a telefonvonalat, nem akarok falakat átfurkálni. (Cordless telefon nem megoldás, mielôtt ezt valaki bedobná.)
Valami tapasztalat e-téren valakinek?
(#) Udvari Zsombor válasza KBal76 hozzászólására (») Aug 29, 2023 /
 
Koaxon ne akarj telefont keresztül vinni, nem arra való, a digitális adások amúgy is érzékenyek a jel minőségre. Ha mindenképpen vonalas telefont szeretnél, akkor lehet, hogy nem úszod meg, hogy telefon vezetéket fúrj be a koax mellé.
(#) pucuka válasza KBal76 hozzászólására (») Aug 29, 2023 /
 
Pontosan úgy, ahogy írod, a távtáplált antennaerősítőhöz hasonlóan. Egyedül a leválasztó tekercs lehet kritikus, ha túl nagy, akkor a saját parazita kapacitásával beterhelhet.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Aug 29, 2023 /
 
Csak vigyázni kell, mert ha a telefon is abbol az STB-böl jön, akkor már rendszerint nem kötheted galvanikusan a koaxhoz, mert a telefonkimenet általában lengö, azaz +/- 48-60V (a,b) potenciálmentes feszültség is van rajta, (hogy használhatok lehessenek a hagyományos csengös telefonok is). De itt sok gyárto saját megoldásokat használ, igy azt ki kellene mérni.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2023
(#) proba válasza KBal76 hozzászólására (») Aug 29, 2023 /
 
Sajna felejtős. A koax testet rákötöd a telefon egyik vezetékére már zúgni fog. Tovább árnyalja a képet, a koax harisnyája a készülék testen szokott lenni, az meg vagy 110V-on van a zavarszűrők miatt, vagy földön. Na a telefonközpont egyiket sem köszöni meg. Ha vezetgetni akarod, a 100M UTP üres erei esetleg...
(#) KBal76 válasza Massawa hozzászólására (») Aug 29, 2023 /
 
Köszönöm a konstruktív tanácsokat mindenkinek, akkor viszek legközelebb egy pucuka-kifejtôs dobozt, és méregetek. Emlékem szerint a beemelés az valami 200R alatt kell legyen, és az biztos hogy földeletlenek ezek a szolgáltatói set-top-boxok. A csengetés ha nem is megy át az nem gond, nem lesz messze a két készülék, de fel lehessen venni.
Emlékszem, régen meg lehetett tréfálni bárkit egy sima graetz híddal a telefonvonalban, és többet nem hívták (nem csengett, a csengôvel soros kondi miatt), de hívni bárkit lehetett.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2023
(#) Massawa válasza KBal76 hozzászólására (») Aug 29, 2023 /
 
Az lesz a baj, hogy a csengetést nem tudod leválasztani a késöbbi hangjeltöl. És nagyon valoszinü, hogy a koax harisnya STB földjen van, mig a telefonkimenet ( a,b) biztosan nem. Ha összekötöd, baj lesz ( akár az STB is meghalhat.).
(#) proba válasza KBal76 hozzászólására (») Aug 29, 2023 /
 
A régi telefonos szabvány szerint a 600-1000 ohm a normális beemelés. ( 15-30mA) 200 ohm már túlterhelés. Annál már szerintem a hang átvitellel bajok lesznek. A vonal feszültség a 30-40V-ról 15-20V-ra esik vissza.
Következő: »»   11 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem