Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » BEAG (408, stb.) keverőpultok
 
Témaindító: DJerry, idő: Szept 2, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 7
(#) szikorapéter válasza Cinema hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
Mobiltelefon a hangforrás, de bármely bemenetet is próbáltam mély hang akkor sem került elő (végig próbáltam az összeset). A mobiltelefonnak bírnia kéne a 600ohm terhelést is elvileg? (használtam róla legalább egy évig 2x200ohm-os fejhallgatót).
(#) Cinema válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
Nos nem ismerem a mobiltelefon frekvencia-átvitelét, de gyanítom, hogy az sem "HIFI" vagyis, gyenge a mélyátvitele, amit esetleg úgy kompenzálnak, hogy a fülhallgatója pedig emeli a mélytartományt, így valamennyire élvezhető a hangja. Mindegy, ez csak okoskodás a részemről.
A Tuchel-dugóba úgy kösd be a rákapcsolandó készülék kimenetét, hogy a két szélső érintkezőre kerüljön a jel.
Mivel ez monó keverő, nyilván a sztereó jelet előbb közösíteni, azaz, monósítani kell.
Nem nagy durranás így sem, a kapott hang.

Üdv!
(#) szikorapéter válasza Cinema hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
Csak az a furcsa hogy a mobilból minden más készülékre kötve jön ki elegendő mély, viszont itt szabályosan "vágva" van a hangja,viszont a magas potmétere rendesen működik,talán már túl jól is.
(#) Cinema válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
Eredetileg kb. 200Hz-től visz át ez a keverő lineárisan, ez mikrofonhoz elmegy, beszédre.
Esetleg feltuningolod, de akkor is ez egy monó cucc marad, inkább cseréld le, vagy el, valami megfelelőre.

Üdv!
(#) szikorapéter válasza Cinema hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
Nekem pont mono kell mert egy Castone CPA-100H 1000W-os erősítőt hajtok vele.
(#) pucuka válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
Biztos jól van bekötve? A mobilból aszimmetrikus jel jön ki, meglehetősen nagy jelszinten. Az erősítő szimmetrikus bemenetei 0,3 V / 200 ohmos mikrofonhoz való. Az átkapcsolható bemenet lemezjátszó állásban aszimmetrikus 400 mV / 330 kohm, ide csatlakoztathatod a mobil kimenetét.
Ha itt hiányoznak a mélyek, akkor lehet hibát keresni.
(#) szikorapéter válasza pucuka hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
Akkor nekiállok a hiba keresésnek mert ebből egy kicsi mély se jön ki...
(#) pucuka válasza Cinema hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
A gépkönyve szerint a frekvencia átvitele 30 Hz - 15 kHz között +/- 2 dB, de nem emlékszem, hogy a mélyekkel probléma lett volna.
(#) CHZ válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
Az említett kondikat nézd meg, lesz közöttük kiszáradt..
(#) szikorapéter válasza CHZ hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
A hangjel útjában lévő kondikat már cseréltem , sajnos nem hozott változást a hangban. Nekem annyi volna a lényeg hogy a Castone-nak asszimetrikus mono jelet elő erősítsem , persze torzítás mentesen (legalábbis ne fújjon belőle a szél mint ebből a keverőből. ).
(#) pucuka válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
Idézet:
„legalábbis ne fújjon belőle a szél mint ebből a keverőből”

Akkor készítened kell egy másik bemenetet, pl. az egyik csatorna, praktikusan az átkapcsolható csatornát átalakítod úgy, hogy megkerülöd a bemeneti erősítőt, és a csatorna hangerő szabályozó potijára viszed közvetlenül a bemenetet. Itt elintézheted a bemeneti jel monósítását is.
Eredetileg a nagyérzékenységű bemenetből úgy készítettek kisérzékenységűt, hogy egy 330 k, és 220 ohm osztón keresztül kapcsolták a nagyszintű jelet az érzékeny mikrofon bemenetre.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2017
(#) CHZ válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
C23, C24,C31,C34 kondik is lényegesek.
Idézet:
„legalábbis ne fújjon belőle a szél mint ebből a keverőből
Ki kéne hagynod a 2 tranyós fokozatot, egyik bemenetet átalakítanám, valamelyik szintszabályozó potira csatlakoztatva. Jelentős zajcsökkenést okozna.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2017
(#) Cinema válasza pucuka hozzászólására (») Nov 14, 2017 /
 
Elvileg ez is lehet, ha már leírták róla, de milyen meghajtó-impedanciával mérve?
Valami más gond van ott, csatlakozó bekötése, kimenet bekötése, földelések, testelések mind belerondíthatnak az átvitelbe és még zajt is okozhatnak.

Üdv!
(#) pucuka válasza Cinema hozzászólására (») Nov 14, 2017 /
 
Remélhetően a csatlakozó bekötésekkel nincs probléma, erre külön felhívtam a figyelmet a mélyhang hiány kapcsán. (tipikus jelenség keverők szimmetrikus bemenetén) Ilyenkor persze halk is lesz, a hangerő szabályzót feltekerve zajos is. A kimenetnél nem hiszem, hogy probléma lenne, a keverő kimenete, és a végerősítő bemenete is aszimetrikus, a kimeneti, és bemeneti szintek is nagyjából megegyeznek.
Az igazság az, hogy azért az AKT400 nem egy stúdió minőség, nem is lenne szabad egy 200 W -os erősítő előtt használni.
A doksija azt írja, hogy az aszimmetrikus bemenetről letekert potival a zajszint -60 dB -nél jobb, ami egy igencsak közepes érték. (a mikrofon csatornáknál jobb, mint -46 dB, mondjuk azért az sem világos előttem hogy miért különbözik a két érték, mikor a lecsavart hangerő poti előtt van mindkét bemenet)
A zaj problémát okozhatja a keverő potik utáni erősítő BC109C bemeneti tranzisztora, meglehet érdemes lenne kicserélni korszerűbb kiszajú tranzisztorra.
(#) gernerakos hozzászólása Jún 26, 2018 /
 
Üdv!
Van egy AKT-408-am, szeretném kicsit rendbehozni. Első körben a tolópotik többsége kontakthibás. A kontaktspray-en kívül, lehet vele valamit kezdeni? Másrészt pedig olyan "száraz" érzés a tolópotikat tolni, gondolom az évek során kiszáradt belőle a zsírozás. Ha tényleg ez a baja, akkor milyen zsírt vegyek, amivel pótolni tudom?
Továbbá legalább 2 bemenetet szeretnék asszimetrikussá alakítani, ezt hogy tudom megcsinálni?
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) hangyaszsun válasza gernerakos hozzászólására (») Júl 3, 2018 /
 
Amivel találkoztam, abban van egy védő szalag, hogy ne menjen be a kosz. Így a kontaktspray bejuttatása sem lesz egyszerű. Esetleg ki kellene forrasztani, szétszedni úgy megtisztítani, összerakás után pedig visszarakni a helyére. De tapasztalataim szerint ez sem biztos siker, mert, ha az ellenállás pálya kopott, akkor recsegős marad. Régebben volt más gyártmányban olyan típus, ami beépíthető, de azóta nem tudom, hogy változott-e a helyzet ezen a téren. Az AKT 408 minden bemenete átkapcsolható mikrofonról aszimmetrikusra, csak talán az érzékenységben van eltérés, ezt meg kell nézni valahol.
(#) hangyaszsun válasza pucuka hozzászólására (») Júl 3, 2018 /
 
Az AKT400 az APX100 keverő/előerősítő egysége. Maga az APX100 100W-os teljesítményű és 100V-os hanghálózat meghajtására készült. Így a minősége is ehhez igazodik. Meg szerintem a maga idejében így is egy kisebb vagyonba kerülhetett.

Mikrofonról trafón keresztül jut a bemenetre a jel, talán 200mikrovoltra értelmezett jelszinttel, de biztos, hogy nagyon kis jelre van értelmezve. Ezt a bemenőt a trafó talán ötszörösére növeli, ez megy a tranzisztoros előerősítőre.
Nagy szintű bemenetként lehet esetleg a hangerő potira csatlakozni, akkor lehet más jel-zaj viszony, bár az árnyékolások, földelések, tápegység, szűrések, közös erősítő, hangszín szabályozó is beleszólnak a dologba. Ki kell próbálni, mérni és hallgatni.

A BC109C alapvetően kis zajú tranzisztor, a csoportján belül pedig nagy erősítésű. Elképzelhető, hogy létezik kisebb zajú tranzisztor, bár egyre kevesebb lábas (THT) alkatrészt lehet kapni. De megjegyzem, hogy egy kis zajú beállításban a tranzisztor munkapontját a forrásimpedanciához kell illeszteni, szóval lehet, hogy "Na, kicserélem erre azt a tranzisztort." megoldás nem lesz tökéletes. Ha valaki nagyon szeretne foglalkozni vele, akkor szerintem inkább valami műveleti erősítővel próbálkozzon. Erről már korábban AKT408-cal kapcsolatban már írtam.
(#) pucuka válasza hangyaszsun hozzászólására (») Júl 4, 2018 /
 
Ok, de miért nekem írod.
Egyébként ha a BC109 -et (F=4 dB), BC550 -re (F=1,4 dB) cseréli, zaj szempontjából némileg jobban jár.
(#) hangyaszsun válasza pucuka hozzászólására (») Júl 21, 2018 /
 
Nézőpont kérdése. Én elolvastam egy szöveget, és arra válaszoltam, nem neked. Szerintem bárki bármelyik szöveget elolvashatja, ha érdekli.
Fantasztikus! Mivel viszonylag régen foglalkoztam tranzisztoros hangerősítőkkel, így kevés jutott volna hirtelen eszembe, de szerencsére te ajánlottál egy típust, amivel akár lehet javítani a készülék zaj jellemzőjét. Azért hozzáteszem, hogy vagy 20 éve talán BC184-gyel készítettem olyan mikrofon erősítőt, aminek alig volt zavaró zaja.
(#) pucuka válasza hangyaszsun hozzászólására (») Júl 21, 2018 / 1
 
A fórum azért van, hogy amit beleírunk, azt bárki olvashassa, és ha kedve tartja okuljon belőle.
Nézd meg jól annak a hozzászólásnak a fejlécét, abban bizony az van, hogy: hangyaszsun válasza pucuka hozzászólására. Tehát az én hozzászólásomra válaszoltál.
Ha csak úgy általánosságban szeretnél írni a topikba valamit, akkor topik jobb felső oldalán levő Új hozzászólás gombot kellett volna használnod.
(#) fabisoft hozzászólása Feb 15, 2020 /
 
Kedves fórumtársak!
Nemrégiben hozzájutottam egy ilyen keverőhőz. 2 tolópotméter cserére szorul. Hol tudok hozzá venni még ilyen potit és hozzá gombokat?
(#) Dióda hozzászólása Márc 27, 2021 /
 
Üdvözletem.
Nincs valakinek egy ilyen akt408 keverője bontásban vagy esetleg egyben de romosan?

Érdekelne belőle egy-két dolog.
(#) Ódenka válasza Dióda hozzászólására (») Márc 27, 2021 /
 
Nekem van egy, csak annyi a baja, hogy hibátlan. Viszont elérhető áron...
(#) gernerakos válasza Dióda hozzászólására (») Márc 27, 2021 /
 
Szerintem mivel ezek nagyából örök élet +1 napig bírják, szinte csak egyben fogsz találni...
(#) Dióda válasza Dióda hozzászólására (») Ápr 10, 2021 /
 
Siker van . Bugáztam egy példányt igaz egyben de szét is berheltem nyomban.
Nekem a kimenőtrafója kellett így már megvan párban.
Valakinek nincs egy doksija a beag trafókról?

Érdekelne hogy ez a tk125m miféle tulajdonságokkal bír.

Jelenleg dibox üzembe van kötve egy szimmetrikus keverő kimenetére és onnan hajt asszimetrikus végfokot. Hangra első osztályú és bírja a hajtást is.
(#) Gafly válasza Dióda hozzászólására (») Ápr 10, 2021 /
 
Idézet:
„Szerintem mivel ezek nagyából örök élet +1 napig bírják, szinte csak egyben fogsz találni...”

-1:
Idézet:
„Bugáztam egy példányt igaz egyben de szét is berheltem nyomban.”
Következő: »»   7 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem