Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   579 / 579
(#) granpa válasza lazsi hozzászólására (») Sze, 13:41 /
 
Hiába, a köznyelvben rögzült, bakelitnek hívja a vinyl lemezt.)
(#) Udvari Zsombor válasza lazsi hozzászólására (») Sze, 14:03 /
 
Népnyelven simán nevezik "bakelit lemeznek", annak ellenére, hogy helytelen, így terjedt el. granpa-nak van igaza. Természetesen a manapság kapható hanglemezekre gondolnak, a CD sokkal sérülékenyebb nála.
Itt egy példa, nem adja vissza a kép teljesen, de az egyik régebbi írott CD lemezem elkezdett "megfakulni" bizonyos helyeken, már nem igazán maradt olvasható ‒ ezen a lemezen még márka sincs, teljesen üres a teteje, csak mi írtuk rá, hogy mi van rajta.

fakult cd.jpg
    
(#) somitomi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Sze, 16:16 /
 
Tudtommal ez csak az írható lemezre jellemző, mert azokban a hőhatásra elsötétedő színezőanyag idővel bomlani kezd. A préselt műsoros CD-k ugyanúgy elállnak jó sokáig, mint a bakelit, ha az ember vigyáz rájuk.
(#) bbatka válasza somitomi hozzászólására (») Sze, 18:39 /
 
Voltak olyan egyszer írható (BASF talán) CD-im, amiknél a tükör réteg oxidálódott néhány év alatt.
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Sze, 19:03 /
 
Pont nem ez történt, hanem az, hogy a CD tartalmat minden szerverröl le lehet tölteni ( pénzért vagy ingyért) igy a CD eladás teljesen csödbe ment. Tegnap is vettem egy ACDC dupla CD-t €4 euroért ( ujjonan). Ebböl is látni, hogy megy tönkre a CD piac. Egy ilyen CD a Covid elött kb €20- ba került. Ugyanakkor a bakelit lemezeket még ma is drágán árulják. Igy számszerüen is több forgalmat jelent mint a CD, de messze nem azt hogy abbol meg lehet élni. És persze, hogy vannak emberek akik megveszik a bakelitot, mert az uj gramofonhoz illik néhány lemezt is tartani. ( a fiam is ezt teszi az uj gramofonjához. Ö még életében nem hallott bakelitot igy ki kell probálni). De össze sem hasonlithato mennyi CD-je meg zenei DVDje van. Igaz már az utobbi is kifuto termék. Tegnap véletlenül belebotlottam egy CD/DVD/BR turkáloba Kölnben. A DVD-k egységáron €4,99-be kerültek a BR meg €5,99-be ( a hatalmas boltban minden volt a legujabbtól a régebbi kiadásokig.
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Sze, 19:05 /
 
Az irott CD nem CD, hanem egy irhato memoria CD formáju hordozon.
(#) Massawa válasza lazsi hozzászólására (») Sze, 19:15 / 1
 
Azért volt olyan is ( a vinyl elött), de az utobbit a magyar nyelv valahogy kihagyta, vagy átugorta, ahogy a zenélö képeslapot meg a PVC alapu lemezeket ( az orosz a Krugozor folyoiratban havonal jelent meg egy ilyen kislemez.)
Az 30-50-s évek 78 fordulatu lemezei egy bakelithoz nagyon hasonlo anyagra lettek nyomva, és nagyon törékenyek voltak.( akkoriban a világ nagy részén a bakelit volt az egyetlen használhato müanyag). Ezt a tulajdonságot szüntették meg a vinyllel, és annak finomabb strukturája lehetövé tette a mikrobarázdás nyomást.
A hozzászólás módosítva: Sze, 19:16
(#) vargham válasza Massawa hozzászólására (») Sze, 20:22 / 1
 
Sosem készült hanglemez bakelitből.
Az eredetileg gramofonhoz készült, 78 fordulatú lemez keménygumiból vagy sellakkból készült.
A mikrobarázdás lemezek mind vinilek.
Magyarországon mégis bakelitnek hívják a hanglemezt évtizedek óta.
(#) Massawa válasza vargham hozzászólására (») Sze, 20:33 / 1
 
Igazad van, de az sem volt valodi sellak, mert az átlátszo, azaz valamit kellett hozzá keverni ez adta a bakelit nevet neki. Nemcsak Magyarországon hivták bakelitnek. Mert akkoriban a bakelit volt a müanyag megfelelöje. Minden ami nem volt fém vagy fa természetes anyag az akkor bakelit volt.
A hozzászólás módosítva: Sze, 20:37
(#) nagym6 válasza Massawa hozzászólására (») Sze, 20:40 / 1
 
Idézet:
„zenélö képeslapot”
Ilyen nálunk is volt, van nekem pár darab. Papírból van, szól, de hamar elkopik.
Pontosabban a papíron van valami vékony lakkszerű réteg, ebben van a barázda.
A hozzászólás módosítva: Sze, 20:42
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Sze, 20:47 /
 
Valoszinü egy vékony réteg PVC van rajta.
(#) kameleon2 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Sze, 21:58 / 1
 
Most vettem elő egy 1996-os CD-t. Tökéletesen lehet mindent olvasni rajta, pedig az írott CD-ket nagyon lehúzták, hogy sérülékeny vacak. A zenei CD-im a mai napig szépen szólnak, az írottak is. Pedig anno diszkóztunk is vele, voltak nyúzva rendesen.
(#) TÉ288 hozzászólása Csü, 4:01 / 1
 
Azért az se semmi, hogy az ÜRES, írható CD -ért JOGDÍJAT kell fizetni.
Mert egyesek szerint a nagy semmi is szellemi termék. És pont az övéké.
Mást úgyse csináltak, mint semmit.
(#) Bakman válasza TÉ288 hozzászólására (») Csü, 5:25 / 1
 
Pl. az Egyesült Királyságban nincs ilyen, cserébe magáncélú jodíjas anyagok másolása is tilos. Itthon és az EU nagy részén van díj de a magáncélú másolás engedélyezett.
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Csü, 12:58 /
 
Ezt nem is tudtam, hogy emiatt (is) zuhantak be a CD eladások.
Már nem tudom, hogy mióta nem vettem új CD-t, viszont 2023 elején vettem a legújabb limitált 4 lemezes hanglemez albumomat, "Eyeliner - Drop Shadow", ez akkor volt $34.00 amerikai dollár plusz szállítás. Ez az első, amit én vettem, annyira tetszett, hogy mindenképpen akartam egyet, nem mellesleg az árával a zene szerzőjét is támogattam.
Valamint mentettem már meg városi lomtalanításból is hanglemezeket, még mielőtt mifelénk megszüntették volna az őszi lomtalanítást. Amúgy jelenleg a hely és az előnytelen elrendezés korlátoz a lemezjátszó használatában, pedig "Akai AP-A201" lemezjátszóm van külön előerősítővel (korrektor), hozzá eléggé vegyes korú hanglemez készlettel.
Következő: »»   579 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem