Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lithium-polymer akkuk töltése
Lapozás: OK   8 / 8
(#) Kovidivi hozzászólása Feb 13, 2021 /
 
Sziasztok.
Van ez az "Opus BTC3000" 4 cellás töltő/merítő műszer.
Megnéztem a belső felépítését, és nem látok semmit, ami 4x4W-ot el tudna disszipálni (1A-es merítési áram ír az adatlap, és egyszerre 4db 18650-es cellát tud lemeríteni). Mit gondoltok, mi ez?
Van egy SOP-8-as IC, az gondolom a töltésért felelős a másik oldalon levő induktivitással. De ha ez az IC disszipálna is, 1.5W-nál nem fog tudni több hőt leadni a tokozás miatt... Vagy a rugó disszipálna??? Esetleg a 3db soros dióda is? Valaki megnézné, hogy mi melegszik nála legjobban merítéskor?
(#) mateatek válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 13, 2021 /
 
Talán az induktivitást fölgerjeszti a MOSFET, majd lekapcsol. Az energiát nem csatolják ki a tekercsből.
(#) Kovidivi válasza mateatek hozzászólására (») Feb 13, 2021 /
 
Induktivitással fűteni? Hm. Ha az energiát nem veszik ki, nagy feszültség lesz a tekercsen. Nem tudom, de elég misztikusnak tűnik nekem az egész műszer.
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 13, 2021 /
 
4-5db 5R1 SMD ellenállás van a nyákon cellánként (párhuzamosan), ez kb. 1Ohm lenne, viszont 4.2V-nál az 1Ohm 4A-t folyatna, plusz a pici SMD ellenállások nem fognak tudni 4W-ot elfűteni.
(#) mateatek válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 13, 2021 /
 
Nem lesz túl nagy fesz a tekercsen, mert a nagyfeszt a MOSFET diódája vágja és egyben elfűti.
Persze nem biztos, hogy így történik. 4x4 wattal már forrasztani lehet.
(#) Kovidivi válasza mateatek hozzászólására (») Feb 13, 2021 /
 
Pontosan, és a forrasztópáka hegye is kb. akkora, mint ami a képen szereplő alkatrészek. Az még lehetséges, hogy az áram sokkal kisebb, mint a hirdetett.
(#) Kovidivi válasza mateatek hozzászólására (») Feb 13, 2021 /
 
Találtam egy youtube videót, ahol a kisütő ellenállásokat cseréli egy srác. Az 5R0 feliratú ellenállások azok, 4db párhuzamosan, és ott található a sönt is közvetlenül. Elég durva, hogy 4W-ot disszipálnak el 4-5db SMD ellenálláson.
Látszik, hogy szépen le van a nyák barnulva, ahol forró.
A forró ellenállás értéke pedig óriási mértékben változik! Aki akarja, lecserélheti az ellenállásokat nagyobb felületűre, azok több hőt tudnak leadni, így kevésbé lesznek forróak, ez igazából a söntnél lenne fontos, az 5Ohm-os ellenállásoknál mindegy, ha változik.
Következő: »»   8 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem