Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Feszültségmérő átalakítása
 
Témaindító: csikosgabi, idő: Szept 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 5
(#) dudzsi válasza fongab hozzászólására (») Szept 2, 2007 /
 
A -5V az fix nem ugrál.Nálam 4,92V.A +5V is állandó 4,96V.A 27 lábnál 220nF van.A 0 állandó értéket mutat ha tekerem a P1 akkor megy el töle.De nem ugrál csak nem 0át mutat hanem megy felfele ahogy tekerem.A táp 9Vrol egyenirányitva +egy 1000µF/16V kondi és a 7805.Hát most hirtelen csak 47mV nyomattam rá és feltekertem a potit 470re.Nem ugrál.Viszont akkor meg nem nullázodik le. Hanem 001és002 között lépked.
(#) fongab válasza dudzsi hozzászólására (») Szept 3, 2007 /
 
Ez nem olyan rossz, még elfogatható. Ha a bemeneten teljes rövidzár, akkor is 001..002? Van kondi a bemeneten? Esetleg zárd rövidre, a 30-31lábat. Akkor mit műtat?
De a 2digit hiba lehet. Nem század pontosságú a műszer.
(#) Wind-Storm hozzászólása Szept 14, 2014 /
 
Sziasztok!

Vettem egy ilyen műszert: http://www.hestore.hu/files/pm438.pdf
A PDF-ben felvázolnak egy beonyolultabb kapcsolást hozzá amellyel nem szeretnék bajlódni próbanyákon, mert jelenleg csak ilyen módon tudnám megépíteni.
A dok emleget egy Howland Current Source kapcsolást is, melynek utánanézvén valóban olcsó és egyszerűbb mint ahogyan említi is.

A kérdéseim:
A Howland kapcsolás pontosan hogyan működik?
Illetve az ajánlott bonyolultabb kapcsolás mi pluszt nyújt a Howlandhoz képest?
Végül ha van még a Howland kapcsolásnál is egyszerűbb (itt már inkább cél IC-re gondolok) a 9V-os elemet kivéve, annak örülnék a leginkább.
Köszi!
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2014
(#) Wind-Storm hozzászólása Szept 14, 2014 /
 
Ami még fontos lehet, hogy a műszer egy zselés akku feszültségét monitorozná, illetve egy 78L09-en keresztül kapná a tápfeszültségét, mert a teljesen feltöltött akku feszültsége már túlléphetné a tápfeszültség-tartományát.
(#) fongab válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 1, 2014 /
 
Szia
Elvileg, ezek a panel müszerek, nem szeretik ha, a tápfeszültséget méred. (tönkre meggy)
Galvanikus leválasztás kell, a 7809nem elég.

üdv.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2014
(#) erbe válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 1, 2014 / 1
 
Bármit mérsz vele, jobban jársz, ha független táplálást adsz neki. Keress régi BNC-s hálózati kártyát, azokon van 9 V-os kimenetű DC-DC konverter. Akad 5 és 12 V-os bemenetű is. 12 V-ost járathatsz közvetlenül az akkuról.
(#) Doky586 hozzászólása Dec 17, 2019 /
 
Sziasztok! Kínából rendelt (olcsó 2,5 digites) szivargyújtós feszültségmérőt akarok pontosabbá tenni. Jelenleg 0.2V-al kevesebbet jelez ki a valósnál (3,5 digites DMM-el tesztelve tápról)

Szétszedve nincs állítóelem. A 16 lábú (feliratozatlan) smd kijelzőmeghajó egy TL431 fesz referencia IC-ről kap fesz referencia jelet. Ennek Anódja van testen, Katódja és Ref kimenete rövidrezárva és egy 270 ohm ellenálláson át felkötve a szivargyújtó +13V bemenetére.

Szerintetek elegendő lenne ezen 270 ohm ellenállást pl egy 720 ohmosra cserélni???
Szerintem ezen ellenállás úgyis nagyon fűt és túlhúzza azon szubminiatűr smd ic-t.. Ezért pontatlan.
Csinált már valaki ilyet?
(#) vision61 válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 17, 2019 /
 
Szerinted konkrét típusok nélkül kapsz érdemi tanácsot?
Mellesleg az a DMM is lehet pontatlan, amihez képest szerinted nem jól mér a "szivargyújtós".
(#) Doky586 válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 17, 2019 /
 
Jobban megnézve a kapcsolást ez a fesz ref ic nem referenciaként szolgál, csak Zéner dióda szerepkört lát el és az ellenállás az előtétellenállása a zeneres feszültség "stabilizátornak" ami az IC és a ledek tápját biztosítja...

Inkább a 1k--10k fesz osztó (ami egyébként pontos) mellé teszek be párhuzamosan ellenállást (~470k). Valószínű nem számoltak a noname IC bemenő ellenállásával.

képek mellékelve (a kijelző 11 lábú)
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2019
(#) Inhouse válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 17, 2019 /
 
Ennek még az a baja, hogy indítózáskor általában megbolondul és vagy 0V-ot jelez vagy valami hülyeséget. Pont határon van a határ, hogy indítózáskor a leeső feszültség már vagy elég neki, vagy inkább nem.
(#) Doky586 válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 17, 2019 /
 
8V-on már stabilan üzemel. (talán még 7V-on is) Remélhetőleg ez alá nem esik az aksifesz, mert az már baj lenne..
(#) Inhouse válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 18, 2019 /
 
Akkor lehet, hogy az enyém túl érzékeny. Nem esik 7V alá a feszültség, mégis sokszor vacakol. Már gondolkodtam rajta, hogy különválasztom a tápját és a mérőkörét és kap egy táp pufferelést...de idő gondok miatt még nem valósült meg.
(#) Doky586 válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 18, 2019 /
 
Leteszteltem: 4V fölött működik a kijelzése. Felfelé nem teszteltem mert nagyon hevül az a teljesítmény ellenállás. 13V on 0.5W fogyasztása van, azaz nem érdemes rajtahagyni a parkoló kocsin. Megcsináltam az átalakítást is, így kicsit pontosabb, de vannak furcsaságai, bizonyos értékeket nem tud kijelezni, inkább váltakozik a kijelző az alatta/felette levő érték közt. (Pl nincs 13.1 13.3 13.5V kijelzés, azaz még azt se mondhatni hogy tized voltonként lép)
(#) Inhouse válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 18, 2019 /
 
Akkor más zavarja meg, mert nem eshet ennyire le a feszültség, nem indulna az autó. Érdekes jószág...
(#) frissadam hozzászólása Ápr 11, 2022 /
 
Hello! Ilyen feszméröt hekkelt már meg valaki? Alapvetöen a rá kötött tápfeszültséget jelzi ki. 3-30v tartományban. Van ebböl 3 vezetékes is, ami elvileg tud mérni egyéb feszültséget is. Piros nyillal jelöltem a képen ahol látszik a három vezetékes verzio mérési csatlakozás pontja. Ilyenkor a mért feszt hozzáadja tápfeszhez és azt irja ki. 12v DC tápnál és 3v mért DC fesz esetén 15v a kijelzett érték. Hátso gombal 2 menüpont érhetö el. Egyik RESET másikkal a feszt lehet +- irányban beállitani pontosan. Ha 12v kijelzett feszültség hatására án -12v beállitok szoftveresen akkor a kiirt fesz 0V de 24v tápfesz esetán ir kb 1v feszültséget. Teljesen rosszul mér ilyenkor... Annyit szeretnék hogy DC12v esetén irjon 0V-ot szépen világitva. Egy hamradik vagy plusz 2 vezetéken tudjon megmérni 2v feszültséget amit kijelez. A mért fesz GND pontja nem egyezik a tápfesz GND pontjával.... Köszi!!!

Feszmérö
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2022
(#) Bakman válasza frissadam hozzászólására (») Ápr 11, 2022 /
 
Idézet:
„A mért fesz GND pontja nem egyezik a tápfesz GND pontjával”
Elemes táplálású műszer vagy elem helyett leválasztott DC/DC konverter.
(#) frissadam válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 11, 2022 /
 
Köszi! Ezt a méröt nem lehet megszerkeszteni hogy jo legyen?
(#) Bakman válasza frissadam hozzászólására (») Ápr 11, 2022 /
 
De, lehet. Mivel a mérendő feszültség és a tápfeszültség GND-je nem közös, vagy akkuról vagy leválasztott DC/DC konverterről kell járatni.
(#) frissadam válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 11, 2022 /
 
Mit tud egy leválasztott DC/DC konverter? Kapcsolás? Kell egy leválaszto és a nyilazott helyre teszem a méröfeszültséget? Vagy hogy? Ennyire nem vagyok benn a témában. Köszi.
(#) Inhouse válasza frissadam hozzászólására (») Ápr 11, 2022 /
 
Szerzel egy régi 10Mbites hálókártyát, amin még van BNC és lesz rajta egy fekete IC szerű, csak vastagabb tok. Az egy galvanikusan leválasztott DC-DC táp.
(#) frissadam válasza Inhouse hozzászólására (») Ápr 11, 2022 /
 
Az sajnos nincs. Más ötlet?
(#) Bakman válasza frissadam hozzászólására (») Ápr 11, 2022 /
 
A leválasztott azt jelenti, galvanikusan leválasztott, a bemenet és a kimenet között nincs fémes kapcsolat. A kimenet GND-je ebben az esetben szabadon összeköthető a mérendő feszültség GND-jével. Hasonló, mint egy (leválasztó) transzformátor csak itt a szerkezet DC feszültséget vár a bemenetén és DC feszültséget szolgáltat a kimenetén.

Pl.: Traco Power TEN 3-1212.

Neked olyan műszer kell, amelyik nem méri bele a saját tápfeszültségét a mérendő feszültségbe. Igazábol nem is tudom, miféle műszer az, ami a mért értékhez "hozzáadja" a saját tápfeszültségét de kb. mindegy is. Ha nagyon egyszerűen akarod megoldani, vegyél egy analóg feszültségmérőt, azt csak rá kell akasztani a mérendő feszültségre és készen is vagy.

Tulajdonképpen mi az, amit mérni akarsz? Hátha van egyszerűbb megoldás.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2022
(#) frissadam válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 11, 2022 /
 
Autoban olajnyomásmérö szenzor jelét szeretném mérni. Kimenetén folyamatosan 0,49V van ha nem mér semmit. Feszosztoval csinálok 0,5V feszt. A panelmüszer negativ méröpontja a feszosztora megy a másik a szenzorra. Ha mér a szenzor nö a feszültsége, igy nem 0,49-röl indul ha nem 0v-rol. Autoban mutatos müszer kizárt. Kérdés hogy a mellékelt müszerrel meg lehet e mérni? Ennek a kütyünek max 3 vezetéke tud lenni. Hogy tudna a tápján kivül 2 pont közötti feszültséget mérni?





Szenzor
(#) Bakman válasza frissadam hozzászólására (») Ápr 11, 2022 /
 
Biztos, hogy a műszer "hozzáadja" a tápfeszültséghez a mért feszültséget? Valahol láttam ilyesmi kétvezetékes műszert átalakítva három vezetékesre de ott nem csak az extra vezetéket kellett bekötni hanem valamit variáli kellett még.

Talán ez volt az: Bővebben: Link.

Így, hogy a GND pontot tolod el, mindenképpen kelleni fog a DC/DC konverter. Esetleg valamilyen más módon kompenzálod a nyugalmi feszültséget, pl. mikrokontrollerrel méred a jelet (csak némi számítás kérdése a dolog) vagy a szenzor kimeneti jelét eltolod 0.5 V-tal. Némi infó itt: Bővebben: Link. Ekkor nem kall a GND pontot eltolnod, mehet minden a "normál" GND-ről.
(#) frissadam válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 11, 2022 /
 
Lehetne kicsit több info arrol a müszerröl ami nekem van. Nekem ez igy nem segit.

Nem vagyok nagy szaki. Müveleti erösitö tud müködni DC feszültséggel?
(#) Gafly válasza frissadam hozzászólására (») Ápr 11, 2022 /
 
Idézet:
„Lehetne kicsit több info arrol a müszerröl ami nekem van.”

Szerintem sokat segíthetne. Tud valaki segíteni, és ha igen, akkor hogyan?
(#) proba válasza frissadam hozzászólására (») Ápr 11, 2022 /
 
Ha folyamatosan mérni akarod, akkor valószínű tájékoztató műszernek kell. Ahhoz nem elég a mérés, valami ember által értelmezhető skálát is kell hozzá szerkeszteni. Ehhez átalakítani a mért jelet. A 15 az nem egy olajnyomás érték. Ha a kijelző nem átlag ember számára értelmezhető értéket ad, akkor az hogy 0.49-el kezdődik, majdnem mindegy. Ha meg rendes legalább nagyjából kalibrált skálát akarsz, ahhoz minimum egy nullpont eltolást, és egy állítható erősítőt kell használnod hozzá.
A nullpont eltolásra akár egy a mérendő jellel sorba kötött dióda is megteheti, de ez erősen függ az igényelt pontosságtól, és a mérendő jel karakterisztikájától. Az erősítést meg lehet megoldja a műszer bemenetére tett osztó....
Arról sem biztos, hogy el lehet feledkezni, ez a jel esetlegesen az autó más rendszereinek is ad információt, tehát a lehető legkevésbé illik háborgatni.
(#) frissadam válasza proba hozzászólására (») Ápr 11, 2022 /
 
Már megoldottam. Ha kész mellékelem fotokon. Nem olajnyomást mér a cucc. Turbonyomást mér és minden autos mérörendszertöl függetlenül van beépitve direkt. Csak informativ jellegü mérés kell. 0,017v állapotra sikerült beállitani a nullát. Találtam itthon DC müszert...
(#) proli007 válasza frissadam hozzászólására (») Ápr 11, 2022 /
 
Hello! Megoldani pld így lehet.
A nyomásmérő tartománya 0..12bar. A kimeneti feszültség 0,5..4,5V.
Tehát 4V-ot fut be a 12 bar. Így ha feszültség arányosan kalibrálnánk a mérést, akkor levonva a 0,5V értéket és az eredményt megszorozva 3-al, feszültség arányosan kapjuk a nyomásértéket.
A megoldásban kicsit "visszafelé van kialakítva a dolog, mert először megszorozzuk a kimeneti feszültséget 3-al, majd ezt követően vonjuk le az 1,5V alapértéket. Így ugyan ahhoz az eredményhez jutunk. Mivel az IC kimenete 12V tápfesz mellett, mintegy 10,5V-ra tud felmenni, a mérés tartománya így 0..10bar lesz. Tehát a műszered 1V mutatott értékre 1bar nyomásnak fog megfelelni. A trimmer potival lehet 0,5V bemeneti feszültség esetén 0 bar értéket beállítani.,

OIL-bar.png
    
(#) frissadam válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 11, 2022 /
 
Köszi!
Következő: »»   5 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem