Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   400 / 400
(#) Alkotó válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 31, 2024 / 1

Én sem az alapmakró módosítására gondoltam, hanem a hibás feliratokra DISPLAY majd OFF ocióval eltüntethető a rajzról (egyébként sem kell az oda).
De nekem igazából mindegy, így is hagyhatod, csak észrevettem, ezért említettem meg.
(#) Toth Attila válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 2, 2024 / 2

Szia!
Köszönöm az információkat és a tanácsokat, upc1237-es védelmet készítek, az eddig mindig bevállt. A bemeneten a tüske soros csatlakozó csak teszt alatt volt rajta, készre szereléskor-dobozoláskor forrasztva akarom a jel kábelt rögzíteni a tüskéhez. Nagyon messze van még a vége, amint elkészül a hangszóró védelem, egy lapra rögzítek mindent, a végleges tápot is (mindenhova biztosítékkal) és akkor lessz egy rendes teszt. Ha minden jól alakul, utána fogom csak dobozolni.
A bemenet választó és egyébb látványokon (kivezérlés jelző), még gondolkodom. Iszonyat sok időt el lehet ezekkel tölteni, mire elkészül minden.
(#) ibronnabru hozzászólása Júl 3, 2025 /

Sérült a T7

Sziasztok!
Nem tudom van-e még, aki figyeli a topikot, de megpróbálok kérdezni, hátha valaki válaszol.

Aliról rendelte egy "csodálatos" 405-ös klónt (természetesen párban, összeszerelve)

https://www.aliexpress.com/item/1005006142920027.html?spm=a2g0o.ord...OnZ3m6

Első bekapcsolásra tökéletesen működött, jó a hangzása is, még soha nem szóltak ilyen tisztán a hangfalaim, pedig próbáltam már néhány erősítőt. Mivel korábban nem volt még Quad-405-öm, ezért kicsit tesztelgettem, tetszett is. Tök véletlenül hözzáértem a T7-hez (TIP42C) és észrevettem, hogy elég meleg ahhoz képest, hogy halkan hallgatom. Megtapogattam a másik csatornát is és ugyanezt tapasztaltam. Majd jött a két ellenállás is, amik szintén elég forróak voltak. Gyanús lett, hogy a többi tranyó viszont hideg. (Nem tudtam, hogy ez normális jelenség, csak most tudtam meg, miután itt leírták még valamikor réges régen.) Először azt gondoltam, hogy a táppal lehet valami, de minden rendben. Elkezdtem hát méregetni és véletlenül összezártam a T8 Emmiterét és Collektorát. Azonnal elfüstölt a 47 Ohmos ellenállás, T8 mellett a 22 Ohmos kicsit megpörkölődött. A T7 kifeküdt, kiforrasztottam, rámértem, zárlatos. Oké, rendeltem tranyókat, várom, hogy megérkezzen. Kérdésem az lenne, hogy eseleg sérülhetett-e valami más is ettől?
A végtranyókat csekkoltam (igaz nem forrasztottam ki) és nincs zárlat, összehasonlítva a másik végfokkal, nagyjából egyformák, a kis különbségeket betudom annak, hogy az egyikből hiányzik egy tranzisztor.
(#) reloop válasza ibronnabru hozzászólására (») Júl 3, 2025 /

Szia! Ne aggódj, sokan figyelik ezt a topicot.
A T7 melegét el kell vezesse a hűtőborda. Ha nem tenné, kevés a borda, vagy rossz a hővezetés szigetelő alátéten és a pasztán keresztül.
Az ellenállások melegedése is normális, 5 W-os kerámia ellenállásokat használva már megnyugtató lesz a tapintása.
(#) ibronnabru válasza reloop hozzászólására (») Júl 3, 2025 /

Szia!
Köszi a választ!
A hűtés elvileg elég, csak szokatlan volt, hogy csak az a tranyó melegszik és ezért kezdtem el vele foglalkozni. Ahogy írtam is, korábban még nem volt Quad-om, ezért nem tudtam, hogy így kell lennie. Igazából a többi alkatrész miatt aggódom kicsit, miután rövidzárlatot okoztam, remélem nem lett más probléma. Megérkeznek a tranyók, kipróbálom. Gondoltam hátha valaki már járt ugyanígy és ad tippeket, hogy mit ellenőrizzek le konkrétan.

A T8 kollektor-emitter rövidzár akár magát a T8-at is tönkre tehette, valamennyi kapcsolódó alkarész túlterhelést kapott. Szerencsétlen esetben elég sokat kell majd cserélned.
Készíts izzós áramkorlátozót és ha a tápfeszültség megjelenik a kimeneten, akkor töltsd ki a mérési ábrát amit a képek közé töltöttem fel. Ha nem találnád az ábrát, vagy nincs gyakorlatod az áramkorlátozó elkészítésében, szívesen segítek.

Szerencsére a T8 nem sérült, lemértem, de úgyis párban fogom őket cserélni, biztos ami biztos alapon. Ugynolyat nem tudtam rendelni, mint ami benne van, más gyártó, más széria, más paraméterek.
Általában a 220-ra szoktam tenni egy 60-100watt körüli izzót sorosan a trafóval. De lehet, hogy csinálok egy kissebb tápot és azzal próbálom majd éleszteni, nem rögtön +-45-50 volttal.

A T8 B-E P/N átmenet, D5, D6 közül valamelyiknek engednie kellett, a két dióda valamelyikének szakadása a legvalószínűbb.
Az izzós előtét elegendő védelmet nyújt.

Köszi a tippet, meló után lecsekkolom.
(#) stra57 válasza ibronnabru hozzászólására (») Júl 3, 2025 1 /

Tisztelt Urak,
boldog eredeti de javított QUAD 405 (1984 ) tulajdonos vagyok. De az idő elszállt felette.
Elkészítették hozzáértők a HI-END változatát. Az elv az eredeti de a megoldás új. A hangja még egy botfülűnek nagyon jó. Minden elérhető hozzá a neten Gerber,BOM, Layout stb a PSU hoz is.
Ha valakit érdekel írjon.
(#) Alkotó válasza stra57 hozzászólására (») Júl 3, 2025 / 1

Én nem akarok építeni, de szívesen megnézem. Ha nyilvános, akkor tedd fel ide.
(#) tothbela válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 3, 2025 / 1

Szia!
Nagyon szépen fogalmaztad meg. Én is megnéztem volna sok kapcsolást, de a szerző nem osztott meg róla részleteket sem. Megértem, mert neki ez üzlet. De van néhány amatőr, aki csak enyhíteni akarja a tudás iránti éhségét.
Csatlakozom hozzád, azaz én is megnézném ezt a Quad405 verziót. Bár sosem építenék ilyet, mert más vonalon gondolkodom, üzleti érdek pedig távolról sem érint, de szívesen látnám a nyák tervet, meg bármit a Quad405 erősítő témában. Ez amolyan tisztelet.

D5, D6 mindkét dióda megadta magát, ez egy nagyon értékes tanács volt, köszönöm szépen. Kicseréltem őket. Még 1-2 nap és itt lesznek a tranyók, ki kell várni. Ha van még ötlet, jöhet. Szívesen fogadok bármilyen segítséget. Egy 22 ohmos ellenállás megpörkölődött, kicseréltem, a 47 ohmos konkrétan szénné égett, kicseréltem.

A 22 Ω elszíneződése például nem sok jót jelent a T10 számára. Vedd ki ezt az R29 ellenállást és nézd meg a T10 bázis és emitter diódaként viselkedik-e?
A többi hibát majd ebből tudjuk beazonosítani.

Sajnos ma már nem tudom megnézni, de holnap délután lesz rá időm és szerintem teljesen kioperálom a tranzisztort a nyák-ból (az a biztos) és leelenőrzöm. Sajnos ezen a panelen nincs az alkatrészeknek pozíciószáma, az értékek vannak feltüntetve, de gondolom a T10 B-E között lévő 22 ohmos ellenállásra gondoltál. De úgyis kiszedem a T10-et teljesen. Holnap folyt.köv. addig is köszi a segítséget!

Igen, erről a 22 Ω ellenállástól van szó. Vedd ki és mérd meg, a névlegestől csak 10%-nál kisebb eltérés fogadható el. Az ellenállás helyén pedig elvégezheted a dióda-vizsgálatot. Alkatrész kiforrasztással takarékosan bánnék, mert ezeken a paneleken sérülékenyek a fóliák.
(#) Ge Lee válasza tothbela hozzászólására (») Júl 4, 2025 / 1

Talán erről az extreme modról lehet szó, de érdemes inkább a levont tanulságot elolvasni, sok időt és pénzt megspórolva vele.
(#) tki válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 4, 2025 /

Van egy-két lehetőség:
https://keith-snook.info/schematic/QUAD405%20M12368%20DCD%20Mod-3%20iss3.pdf
https://www.diyaudio.com/community/threads/quad-405-dcd-mod3-pcb.109771/

Az általad linkelt írást már elég régen olvastam - az tűnt fel, hogy a kapcsolásra jellemző kicsit sok és kevésbé precíz középmélyekről szó sem esett. Már ha jól emlékszem.

Mondjuk, középiskolában, amikor mindenki Quadot épített, a honosított eredetitől is igazán boldogok voltunk. : -) És már az is modifikáció volt, amikor LM301 helyett LF356-ot raktunk bele, azt valamiért kapni lehetett. És attól is boldogok voltunk. : -)
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2025
(#) szendi001 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 4, 2025 / 3

A forrasztásnak be kell járodnia. Ez a lényeg...
(#) ibronnabru válasza reloop hozzászólására (») Júl 4, 2025 /

A helyzet elég szomorú. A T10 MJ15024G teljesen süket. Nem mérhető rajta semmi, a másik jó. Most próbálok valahonnan rendelni másikat, természetesen párban. Amint meglesznek a tranzisztorok folytatom.
Egyelőre köszönöm a segítséget, visszatérek még.
(#) Alkotó válasza ibronnabru hozzászólására (») Júl 4, 2025 /

A "párban" dolgot ne vidd túlzásba. Ez nem egy szimmetrikus kapcsolás.
(#) ibronnabru válasza reloop hozzászólására (») Júl 7, 2025 /

Üdv.
Újra itt. Ha megvannak a tranzisztorok, mi a következő lépés?
A 4148 diódákat kicseréltem, 22 és 47 ohmos ellenállásokat kicseréltem.
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 7, 2025 /

Ebben a dologban szerintem Béla a lényeget megírta. Te prezentáltad a többit, de ahogy szó volt róla ebben a témában, az ez után érdeklődök itt megtalálhatják a számukra lényeges dolgokat. És a többi egyéni hozzáállás kérdése, vagyis magánügy, amit illik tiszteletbe tartani.
(#) reloop válasza ibronnabru hozzászólására (») Júl 7, 2025 /

Ráindítasz áramkorláttal és megméred a kimeneti egyenfeszültséget. Ha nincs nulla volt közelében, akkor végezd el a többi mérést!
(#) ibronnabru válasza reloop hozzászólására (») Júl 7, 2025 /

Ok. Meló után nekiugrok. Köszi.
(#) ibronnabru válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 7, 2025 /

Ezért gondolkodom általában párban.
Jobb oldalon az eredeti, bal oldalon amit rendeltem. Látszik a feliratok minőségén is, hogy a baloldali utánzat. A mérés is igazolja. Az eredetin 0,520 voltot mért a műszer, a gagyin 0,605
(#) ibronnabru válasza ibronnabru hozzászólására (») Júl 8, 2025 /

A művelet sikeres volt. Izzó nem világít, kimeneten +0,012 volt van. Remélem ez így már jó lesz.
Köszönöm szépen a segítséget!
Most tesztelni fogom és nem méregetek semmit.
Következő: »»   400 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem