Fórum témák
» Több friss téma |
Én sem az alapmakró módosítására gondoltam, hanem a hibás feliratokra DISPLAY majd OFF ocióval eltüntethető a rajzról (egyébként sem kell az oda).
De nekem igazából mindegy, így is hagyhatod, csak észrevettem, ezért említettem meg.
Szia!
Köszönöm az információkat és a tanácsokat, upc1237-es védelmet készítek, az eddig mindig bevállt. A bemeneten a tüske soros csatlakozó csak teszt alatt volt rajta, készre szereléskor-dobozoláskor forrasztva akarom a jel kábelt rögzíteni a tüskéhez. Nagyon messze van még a vége, amint elkészül a hangszóró védelem, egy lapra rögzítek mindent, a végleges tápot is (mindenhova biztosítékkal) és akkor lessz egy rendes teszt. Ha minden jól alakul, utána fogom csak dobozolni. A bemenet választó és egyébb látványokon (kivezérlés jelző), még gondolkodom. Iszonyat sok időt el lehet ezekkel tölteni, mire elkészül minden.
Sérült a T7Sziasztok!Nem tudom van-e még, aki figyeli a topikot, de megpróbálok kérdezni, hátha valaki válaszol. Aliról rendelte egy "csodálatos" 405-ös klónt (természetesen párban, összeszerelve) https://www.aliexpress.com/item/1005006142920027.html?spm=a2g0o.ord...OnZ3m6 Első bekapcsolásra tökéletesen működött, jó a hangzása is, még soha nem szóltak ilyen tisztán a hangfalaim, pedig próbáltam már néhány erősítőt. Mivel korábban nem volt még Quad-405-öm, ezért kicsit tesztelgettem, tetszett is. Tök véletlenül hözzáértem a T7-hez (TIP42C) és észrevettem, hogy elég meleg ahhoz képest, hogy halkan hallgatom. Megtapogattam a másik csatornát is és ugyanezt tapasztaltam. Majd jött a két ellenállás is, amik szintén elég forróak voltak. Gyanús lett, hogy a többi tranyó viszont hideg. (Nem tudtam, hogy ez normális jelenség, csak most tudtam meg, miután itt leírták még valamikor réges régen.) Először azt gondoltam, hogy a táppal lehet valami, de minden rendben. Elkezdtem hát méregetni és véletlenül összezártam a T8 Emmiterét és Collektorát. Azonnal elfüstölt a 47 Ohmos ellenállás, T8 mellett a 22 Ohmos kicsit megpörkölődött. A T7 kifeküdt, kiforrasztottam, rámértem, zárlatos. Oké, rendeltem tranyókat, várom, hogy megérkezzen. Kérdésem az lenne, hogy eseleg sérülhetett-e valami más is ettől? A végtranyókat csekkoltam (igaz nem forrasztottam ki) és nincs zárlat, összehasonlítva a másik végfokkal, nagyjából egyformák, a kis különbségeket betudom annak, hogy az egyikből hiányzik egy tranzisztor.
Szia! Ne aggódj, sokan figyelik ezt a topicot.
A T7 melegét el kell vezesse a hűtőborda. Ha nem tenné, kevés a borda, vagy rossz a hővezetés szigetelő alátéten és a pasztán keresztül. Az ellenállások melegedése is normális, 5 W-os kerámia ellenállásokat használva már megnyugtató lesz a tapintása.
Szia!
Köszi a választ! A hűtés elvileg elég, csak szokatlan volt, hogy csak az a tranyó melegszik és ezért kezdtem el vele foglalkozni. Ahogy írtam is, korábban még nem volt Quad-om, ezért nem tudtam, hogy így kell lennie. Igazából a többi alkatrész miatt aggódom kicsit, miután rövidzárlatot okoztam, remélem nem lett más probléma. Megérkeznek a tranyók, kipróbálom. Gondoltam hátha valaki már járt ugyanígy és ad tippeket, hogy mit ellenőrizzek le konkrétan.
A T8 kollektor-emitter rövidzár akár magát a T8-at is tönkre tehette, valamennyi kapcsolódó alkarész túlterhelést kapott. Szerencsétlen esetben elég sokat kell majd cserélned.
Készíts izzós áramkorlátozót és ha a tápfeszültség megjelenik a kimeneten, akkor töltsd ki a mérési ábrát amit a képek közé töltöttem fel. Ha nem találnád az ábrát, vagy nincs gyakorlatod az áramkorlátozó elkészítésében, szívesen segítek.
Szerencsére a T8 nem sérült, lemértem, de úgyis párban fogom őket cserélni, biztos ami biztos alapon. Ugynolyat nem tudtam rendelni, mint ami benne van, más gyártó, más széria, más paraméterek.
Általában a 220-ra szoktam tenni egy 60-100watt körüli izzót sorosan a trafóval. De lehet, hogy csinálok egy kissebb tápot és azzal próbálom majd éleszteni, nem rögtön +-45-50 volttal.
A T8 B-E P/N átmenet, D5, D6 közül valamelyiknek engednie kellett, a két dióda valamelyikének szakadása a legvalószínűbb.
Az izzós előtét elegendő védelmet nyújt.
Köszi a tippet, meló után lecsekkolom.
Tisztelt Urak,
boldog eredeti de javított QUAD 405 (1984 ) tulajdonos vagyok. De az idő elszállt felette. Elkészítették hozzáértők a HI-END változatát. Az elv az eredeti de a megoldás új. A hangja még egy botfülűnek nagyon jó. Minden elérhető hozzá a neten Gerber,BOM, Layout stb a PSU hoz is. Ha valakit érdekel írjon.
Én nem akarok építeni, de szívesen megnézem. Ha nyilvános, akkor tedd fel ide.
Szia!
Nagyon szépen fogalmaztad meg. Én is megnéztem volna sok kapcsolást, de a szerző nem osztott meg róla részleteket sem. Megértem, mert neki ez üzlet. De van néhány amatőr, aki csak enyhíteni akarja a tudás iránti éhségét. Csatlakozom hozzád, azaz én is megnézném ezt a Quad405 verziót. Bár sosem építenék ilyet, mert más vonalon gondolkodom, üzleti érdek pedig távolról sem érint, de szívesen látnám a nyák tervet, meg bármit a Quad405 erősítő témában. Ez amolyan tisztelet.
D5, D6 mindkét dióda megadta magát, ez egy nagyon értékes tanács volt, köszönöm szépen. Kicseréltem őket. Még 1-2 nap és itt lesznek a tranyók, ki kell várni. Ha van még ötlet, jöhet. Szívesen fogadok bármilyen segítséget. Egy 22 ohmos ellenállás megpörkölődött, kicseréltem, a 47 ohmos konkrétan szénné égett, kicseréltem.
A 22 Ω elszíneződése például nem sok jót jelent a T10 számára. Vedd ki ezt az R29 ellenállást és nézd meg a T10 bázis és emitter diódaként viselkedik-e?
A többi hibát majd ebből tudjuk beazonosítani.
Sajnos ma már nem tudom megnézni, de holnap délután lesz rá időm és szerintem teljesen kioperálom a tranzisztort a nyák-ból (az a biztos) és leelenőrzöm. Sajnos ezen a panelen nincs az alkatrészeknek pozíciószáma, az értékek vannak feltüntetve, de gondolom a T10 B-E között lévő 22 ohmos ellenállásra gondoltál. De úgyis kiszedem a T10-et teljesen. Holnap folyt.köv. addig is köszi a segítséget!
Igen, erről a 22 Ω ellenállástól van szó. Vedd ki és mérd meg, a névlegestől csak 10%-nál kisebb eltérés fogadható el. Az ellenállás helyén pedig elvégezheted a dióda-vizsgálatot. Alkatrész kiforrasztással takarékosan bánnék, mert ezeken a paneleken sérülékenyek a fóliák.
Talán erről az extreme modról lehet szó, de érdemes inkább a levont tanulságot elolvasni, sok időt és pénzt megspórolva vele.
![]()
Van egy-két lehetőség:
https://keith-snook.info/schematic/QUAD405%20M12368%20DCD%20Mod-3%20iss3.pdf https://www.diyaudio.com/community/threads/quad-405-dcd-mod3-pcb.109771/ Az általad linkelt írást már elég régen olvastam - az tűnt fel, hogy a kapcsolásra jellemző kicsit sok és kevésbé precíz középmélyekről szó sem esett. Már ha jól emlékszem. Mondjuk, középiskolában, amikor mindenki Quadot épített, a honosított eredetitől is igazán boldogok voltunk. : -) És már az is modifikáció volt, amikor LM301 helyett LF356-ot raktunk bele, azt valamiért kapni lehetett. És attól is boldogok voltunk. : -) A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2025
A forrasztásnak be kell járodnia. Ez a lényeg...
A helyzet elég szomorú. A T10 MJ15024G teljesen süket. Nem mérhető rajta semmi, a másik jó. Most próbálok valahonnan rendelni másikat, természetesen párban. Amint meglesznek a tranzisztorok folytatom.
Egyelőre köszönöm a segítséget, visszatérek még.
A "párban" dolgot ne vidd túlzásba. Ez nem egy szimmetrikus kapcsolás.
Üdv.
Újra itt. Ha megvannak a tranzisztorok, mi a következő lépés? A 4148 diódákat kicseréltem, 22 és 47 ohmos ellenállásokat kicseréltem.
Ebben a dologban szerintem Béla a lényeget megírta. Te prezentáltad a többit, de ahogy szó volt róla ebben a témában, az ez után érdeklődök itt megtalálhatják a számukra lényeges dolgokat. És a többi egyéni hozzáállás kérdése, vagyis magánügy, amit illik tiszteletbe tartani.
Ráindítasz áramkorláttal és megméred a kimeneti egyenfeszültséget. Ha nincs nulla volt közelében, akkor végezd el a többi mérést!
Ok. Meló után nekiugrok. Köszi.
Ezért gondolkodom általában párban.
Jobb oldalon az eredeti, bal oldalon amit rendeltem. Látszik a feliratok minőségén is, hogy a baloldali utánzat. A mérés is igazolja. Az eredetin 0,520 voltot mért a műszer, a gagyin 0,605
A művelet sikeres volt. Izzó nem világít, kimeneten +0,012 volt van. Remélem ez így már jó lesz.
Köszönöm szépen a segítséget! Most tesztelni fogom és nem méregetek semmit. |
Bejelentkezés
Hirdetés |