Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 8 ohm-os erősítőhöz X ohm-os hangszóró
Lapozás: OK   11 / 11
(#) raszti82 hozzászólása Feb 22, 2015 /
 
bocsi , irtam hogy amatör vagyok mindehez , de minden érdekel. és kísérletezö tipus vagyok.... szóval ha szakadást jelez akkor értem hogy mért nem mutatja a mérö- az a kérdés hogy akko ugyan ugy érvényes e rá, ha párhuzamosan kotöm csökken az ohm ,még ha a mérö csak 8 ohmot is mutat ? nemtudom érthetöen e irtam a kérdést? és mindig tanul valaki .....
(#) raszti82 hozzászólása Feb 22, 2015 /
 
Megpróbáltam kijavítani a szöveget-igyekszem...
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2015
(#) ferci válasza raszti82 hozzászólására (») Feb 23, 2015 /
 
A kérdésed teljesen érthetetlen.
".. ugyan úgy érvényes-e rá.."? Mire?
"ha párhuzamosan kötöm" -mit és mivel?
A "mérő" kondinál nem fog neked 8 ohm-ot mutatni -talán direkt a hangszórónál, de az se biztos, mivel a dc ellenállásuk nem egyenlő az impedanciájukkal.
Vagy mindent megnevezel, vagy teszel fel egy skiccet és akkor világosabb lesz.
A kondenzátorokat pedig jobb híján multiméterrel mérj, 20nF - 200 nF -.... - 200µF állásban.
(#) raszti82 hozzászólása Feb 23, 2015 /
 
A hangszóró plusz és a míniszán mért adat ( ohm állásban) 4 et mutat :kb 4ohm: . Van viszont ezen a magashangsugárzón egy kondi , ami közé van kötve és így máris nem mér a multiméter mert szakadást jelez . Ezt már írták kicsit feljebb. Na most az a kérdés ,hogy ha nem mutat semmit a kondin keresztul is marad a 4 Ohm? a párhuzamos kötést hagyjuk. 4 ohm+4ohm= 2Ohm vagy 8ohm -attól függ hogy kötöm a hangszórókat.... azt kellene tudnom hogy a 4ohmos magashangsugárzó kondin keresztül is négy ohm-e?
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2015
(#) ahaaszerintemis hozzászólása Ápr 30, 2015 /
 
Sziasztok!
Nem tulzottan ertek ezekhez a dolgokhoz ezt igy elore leirom mielott kinevettek
Adott egy Panasonic sa-ak44 es hifim. Kicsit keveslem a mely hangokat a rendszerben. Ugy terveztem hogy veszek egy nagyobb, mondjuk 3-500 wattos melyladat. Valoszinuleg meg tudna hajtani, lattam hasonlo osszeallitasokat ezzel a hifivel. Azonban a gyari hangszorok 6 ohm os ellenallassal rendelkeznek. Lehet ebbol problema?
Azon is gondolkodtam, hogy veszek egy monoblock erositot, majd rakotom a hifire, es abbol jonne a melylada. Esetleg ez lehet megoldas az ellenallasos problemara?
(#) steelbird válasza ahaaszerintemis hozzászólására (») Ápr 30, 2015 /
 
Hello!
Én az utóbbit javaslom, vagyis inkább egy aktív mélyládát.

Te verzióid:
- A: nem javasolt.
- B: passzív mélyláda plusz monoblokk - ehhez még kell szűrő, vagy az erősítőnek olyannak kell lennie.

Ezért inkább egy aktív mélyláda legyen.
Ha kicsit kevesled csak a mélyeket, akkor nem is kell nagy teljesítményű, kb. 50-100W -os mélyláda bőven elég.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2015
(#) ahaaszerintemis hozzászólása Máj 1, 2015 /
 
Koszonom a tanacsot
(#) vaszaby hozzászólása Nov 8, 2015 /
 
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy ha egy hangfalban van 3db 8 ohm-os hanszóró és egy 8 ohm-os hanváltó akkor a hangfal az allor 8 ohm-os vagy ezek összeadódnak?
(#) P_Laszlo válasza vaszaby hozzászólására (») Nov 8, 2015 /
 
Három azonos hangszóró? És milyen hangváltó? Össze is vannak kapcsolva?
(#) vaszaby válasza P_Laszlo hozzászólására (») Nov 8, 2015 /
 
Egy mély egy közép egy magas (Mind a három 8 ohm-os) 8 ohm-os hangváltóval van összerakva. (Ez egy db hangfalban)... Akkor ez a hangfal 8 ohm-os vagy 24?
(#) P_Laszlo válasza vaszaby hozzászólására (») Nov 8, 2015 /
 
Ami neked fontos, névlegesen valószínűleg 8. Ha jól tervezték a hangváltót.
(#) mesti87 hozzászólása Aug 6, 2016 /
 
Üdv mindenki. Dilemába estem hangfal ügyben, le akarom cserélni a hangrendszerem gyáriakra amiket ki néztem, az alábbi linken meg találhatóak, nos a mély láda az biztos csak azt nem tudom hogy a topok közül meik lenne az ideálisabb az erösitöm számára, info lejebb a linken található. A kérdésem az lenne mivel hogy a hangfalak impedenciái nem egyformák az miben és hogyan befolyásolná az erösitöm müködését? Csatolok 1 vázlatot hogyan is lesznek őssze kötve. Továbbá szerintetek meik lenne a jóbb választás? Mive kül és beltéri használatra is egyaránt használva lesznek, és nem szeretném ha az erösitő látná a kárát a használatnak, célom egy kompakt rendszer össze rakása ami kiegyensujozotan jó és minöségi hangzást agyon vissza minden szempont adott ami számomra fontos. Ezért kérlek titeket segisetek abban hogy 1 jól müködö és jó minöségü rendszert sikerüljön össze rakni, ami megbizható és hosszú élettartalmu lesz.

Válaszotokat elöre is köszönöm.

AZ erösitöm, ez már megvan:Bővebben: Link

Topp láda 1:Bővebben: Link

Topp láda 2: Bővebben: Link

A mély láda: Bővebben: Link

Névtelen.jpg
    
(#) reloop válasza mesti87 hozzászólására (») Aug 6, 2016 /
 
Üdv! Az erősítődhöz ajánlott legkisebb terhelő impedancia 4ohm. Ha a 4ohm-os mélyládához párhuzamosan kötsz egy top-ot, akkor túlterhelést hozol létre, mert bizonyára átfedés van az impedancia menetük között. A tervezeted alapjaiban sántít, látogass el a kérdéseddel a Hangosítás topicba!
(#) mesti87 válasza reloop hozzászólására (») Aug 6, 2016 /
 
Értem és köszönöm a válaszod és segitséged gondoltam hogy ez lessz de inkább ki kértem egy szak avatottabb véleményét át megyek az emlitet topicba.
(#) kontár hozzászólása Okt 14, 2018 /
 
Sziasztok !
Van egy 4/8 ohmos kimenetű rádióerősítőm-NAD T754-. Ráköthetem a 6ohmos hangfalat technics
-sb eh550-?
A választ előre is köszönöm !
(#) pucuka válasza kontár hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Rákötheted. De. Egy ilyen komoly erősítőre 6 ohmos hangfalat kötni, hát nem is tudom.
A leírásban minden specifikáció 8 ohmos hangfalra vonatkozik, néhány 4 ohmosra is. Tehát ráköthető 4 ohmos is, ezért a 6 ohmos is ráköthető.
Azonban jó minőségű hangsugárzók nem szoktak 6 ohmosak lenni, ezek általában 8 ohmosak, esetleg 4 ohmosak. Ez az erősítő igencsak megérdemelne kiváló minőségű hangsugárzókat, nem valami kommersz 6 ohmos kivitelűt.
(#) kontár válasza pucuka hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Köszönöm a választ !
(#) tothbela válasza pucuka hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Éppen az ilyen problémák elkerülése végett néhány nagyobb erősítőgyár felkészítette az erősítőjét alacsony impedanciás terhelésre. A McIntosh például kimenő trafóval készítette a klasszikus erősítőit. Ott aztán volt minden féle kimenet. Persze mostanában nem divat a trafós illesztés, meg hát szerény véleményem szerint az akkor optimális, ha közepes, vagy kicsit nagyobb hangerőn üzemel a végfok. Van a vasnak egy kis hiszterézise, ami kis hangerőn torzítást eredményez. van olyan zenemű, ahol nem ritka a halk részlet. Ha ott nem jön a minőség, akkor meg miért adnék fél millát egy ilyen erősítőért. Ez persze az én véleményem. A vas hiszterézise, pedig tény. Van azután más gyártó is, amelyik a végtranzisztorok párhuzamosításával biztosítják, hogy ne legyen gond az alacsony terhelő impedancia. Az Accuphase erősítőinek nagy része nem ijed meg az 1 Ohmos terheléstől sem, ráadásul ott is tudja a specifikációban megadott értékeket.

Ezek az erősítők a milliós kategória képviselői, de egyesek szerint annak ellenére hogy nem sajnáltak ki belőlük semmit, lehet jobbat építeni.
(#) pucuka válasza tothbela hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
A tárgyban citált erősítő a műszaki adatai szerint 8 ohmos hangsugárzóhoz készült, de elviseli a 4 ohmos hangsugárzót is. Akkor a 6 ohmosat biztos elviseli. A félvezetős, integrált áramkörös analóg erősítőknél szó sincs semmilyen teljesítmény illesztésről, feszültség generátoros meghajtás van.
Ami a kimenő trafókat illeti, az tény, hogy a mágnesezési görbe nem túl lineáris, ráadásul a telítés közelében katasztrofális. Ha jó a vasanyag, kis hiszterézis veszteségű, nem nagyon lehet észrevenni azt a fajta torzítást, amit említettél. Mivel általában nincs előmágnesezve, egy permalloy típusú mag kis szinteknél sem okoz gondot, gondolj csak a bemeneti, és mikrofon trafókra. A nagy jeleknél pedig a jelentős túlméretezés segít.
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Okt 15, 2018 /
 
Azért az elég fura lenne, ha az impedancia mondaná meg, hogy egy hangsugárzó milyen minőségű. 30 évvel ezelőtt szinte csak 4 és 8 ohmosokról hallottunk, aztán mintha divat lett volna a 6ohmos a szobai rendszereknél. Ma sincs ez másképpen, szobainál elterjedtebb a 6 és a 8 ohmos, autóban meg 4, vagy az alatt. De a minőség, na az más kérdés.
(#) krapulax6 hozzászólása Jan 16, 2021 /
 
Sziasztok.
Unitra WS 311 D erositore 8Ohmos hangszoro kotheto.
Ket 4 Ohmosat sorba kotom csatornankent.
Ket par Videotonrol van szo,az egyik parban van hangvalto a masikban nincs.
Mennyire befolyasolja a hangminoseget?
Ugy ertem a hangvalto nelkuli paros hogyan viselkedik majd?
Videoton D130 E. es DB2002A
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2021
(#) krapulax6 hozzászólása Jan 16, 2021 /
 
Kozben szetszedtem es csak ket kondit lattam a magas hangszoron.
Ebben az esetben nem befolyasol semmit de a kerdesem meg mindig el.
(#) reloop válasza krapulax6 hozzászólására (») Jan 16, 2021 /
 
Szia! A hangszórók rezonanciafrekvenciáján a másik soros hangsugárzó halkabb lesz. Miért nem próbálod ki? Te fogod hallgatni, neked kell megfeleljen.
(#) krapulax6 válasza reloop hozzászólására (») Jan 16, 2021 /
 
Kiprobaltam,hallhato kulonbseget nem vettem eszre.Bar a hallasom nem a regi.
Garazsban vannak ,szalcsi porgeteshez ,szereleshez jo.
Koszonom szepen!
(#) fecameca válasza krapulax6 hozzászólására (») Jan 16, 2021 /
 
Szia. Szerintem a legnagyobb gond az, hogy a D130E csak 10 Wattos, a DB2002A pedig 45 Wattos. Bár sorba kötve már 2x20 Wattal meg lehet hajtani őket, mert a teljesítmény feleződik rajtuk. Teljesen egyformákat lenne jó igazán sorba kötve használni, de ha csak ez van, akkor meg kell hallgatni. A fázishelyes bekötésükre oda kell figyelni, mert különben széthullik a sztereó hangzás.
(#) krapulax6 válasza fecameca hozzászólására (») Jan 16, 2021 /
 
Szia.Van meg egy RFT B3010 is.Ezekbol kell egy hasznalhato konfigot osszehoznom.
Nem hazibulira keszulok csak jo ha szol a zene.
Esetleg a kis Videotont helyett megprobalom az RFT-t.
Az a baj,hogy mindegyik 4-Ohmos.
Következő: »»   11 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem