Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Brushless motor elektronika

Témaindító: zoz11, idő: Jan 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   28 / 28
(#) SKY hozzászólása Feb 3, 2026 /

Túl jó tápszűrés, időzített hiba?

Sziasztok!
Adott egy 12VDC BLDC ventilátor motor meghajtó 3db mosfet félhíddal. Az egyik alacsony oldali N-fet zárlatos lett D-S között, más hiba nem látszott. A táprésze a betáptól el van választva egy ferritmagos tekerccsel, a híd táp 3db 220µF/35V-os elko, 50-60mohm körüli ESR-el. Az összes mosfet ki lett cserélve 40V-os típusról 60V-osra és a többi paraméterei is jobbak, kivéve hogy nincs beépített szupresszor a gate-n.

Azt gondoltam hogy túlfesz keletkezett, de az elkok elöregedtek és a nagyobb impedancia miatt már nem tudta hatékonyan elnyelni a tüskéket a táp.
Kicseréltem a kondikat ultra-low esr típusokra, 10-20mohm a mérhető esr. Valamint betettem 2db 10µF X7R kondenzátort a kondik közé a jobb nagyfrekvenciás elnyeléshez és egy egyirányú 24V-os TVS-t. A meghajtó egyelőre működik, de mérés nem készült, már be van építve.

Az egyik AI meg sem említi, a másik pedig azon aggódik hogy nincs elég veszteségi ellenállás a körben és olyan rezonancia fog kialakulni a táprészen ami sokkal jobban meg fogja terhelni a mosfetek Uds határát. Van gyakorlati határa a kerámia és elkok kapacitásának arányában vagy az eredő esr és a beépített kapacitásnak amit illik betartani, hogy gyorsabban lecsengjenek a tranziensek?
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2026
(#) toto válasza SKY hozzászólására (») Feb 9, 2026 /

Nem egyszerű az, amit kérdeztél, és nem is lehet rá egyszerűen válaszolni. Az AI-nak is igaza lehet, mikor aggódik.
Nagy sebességű teljesítmény elektronikánál az untig hangoztatott tervezési szempont a rövid vezetékek, kis áram loopokra való törekvés. Ez ugye kompromisszummal tud kialakulni, nincs tökéletes megoldás. Amit csináltál, hogy kis ESR-ű kondit raktál be, az alapvetően jó. Viszont amikor elkészül egy konkrét áramkör, akkor szkóppal látni fogjuk, hogy vannak bizony ringing-ek. Ekkor jön a "hangolás", alkatrészek cseréje, plusz kondik, snubber, hogy átmenjen az EMC vizsgálaton. Ha már a működésbe is bezavar, pl. egy kikapcsoláskor egy FET rövid időre visszanyit a begerjedt Gate-ek miatt, az még rosszabb.
A nagyobb kondik elméletileg segítenek, de ilyenkor más frekvencián jöhetnek azok a bizonyos ringing-ek, gerjedések, mert a vezetéknek mindig van induktivitása, és az elkóknak is van, gondoljunk a feltekert kialakításra. Ezért érdemes szkóppal ránézni (persze ezt is óvatosan, mert egy nagyobb kapacitású mérőkábel el is viszi a mérést).
Ha nincs szkóp, és hosszabb ideig jól működik fokozott melegedés nélkül, és az FM rádiók is foghatók a közelben, akkor a "szaki" kockázatelemzés azt mondja, hogy jó lesz az még egy darabig.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2026
Következő: »»   28 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem