Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Futófény
 
Témaindító: NBalage, idő: Szept 16, 2005
Lapozás: OK   25 / 25
(#) kaqkk válasza kzozo hozzászólására (») Ápr 3, 2023 /
 
Észre sem vettem, a tesztet a barátom csinálta (még csak dugdosós panelon létezik) A nyákterven nincs ilyen hiba ...
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2023
(#) Prome hozzászólása Márc 12, 2024 /
 
Hogy tudok a legegyszerűbben olyan futófényt csinálni ami gombnyomásra lép egyet? Elvileg ehhez még 555 sem kell.
Elég ha itt kihagyom az 555-ot és a clk és a táp közé nyomógombot rakok?
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2024
(#) proli007 válasza Prome hozzászólására (») Márc 12, 2024 /
 
Hello! Lehet, de a bemenetet egy 100k ellenállással le kell húzni a GND-re és vele párhuzamosan egy 100nF. Mert különben a gomb "kontakthibája" miatt többet lép a számláló.
(#) Prome válasza proli007 hozzászólására (») Márc 12, 2024 /
 
Köszi és a gomb a clk és a táp köze kell?
(#) proli007 válasza Prome hozzászólására (») Márc 12, 2024 / 1
 
Igen. De lehetne a GND és a Clk bemenet közé is kötni, de akkor a felhúzó ellenállás kell a Clk és a táp közé. Ekkor nem akkor fog lépni, mikor megnyomod a gombot, hanem mikor elengeded. Mert a Clk felfutó élre lép a számláló.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2024
(#) Prome válasza proli007 hozzászólására (») Márc 13, 2024 /
 
Bocsánat hogy bonyolítom, de ha már ez felmerült, kíváncsi lennék mennyire nehéz azt megcsinálni hogy akkor is lépjen amikor megnyomom és akkor is amikor elengedem...?
(#) proli007 válasza Prome hozzászólására (») Márc 13, 2024 /
 
Nem tudom a kérdés elméleti, vagy gyakorlati jellegű. Megoldható, csak kezd értelmetlenné válni a projekt.
- Ahhoz, hogy a nyomógomb átváltáskor határozott felfutású jelet adjon (ne prellegjen), a gyors átmeneteket ki kell szűrni, vagy is egy integráló RC tagot kell alkalmazni. De ez után a jelek fel és lefutása lassul.
- Viszont az így nyert logikai L/H szintből, hogy mind két átváltást kinyerjük, differenciáló RC tagot kell alkalmaznunk. Ahhoz viszont gyors bemeneti jelre van szükség.
- Tehát a két dolog követelménye ellentmond egymásnak. Így valamilyen hiszterézises jelformáló fokozatot kell alkalmazni a kettő között. Nos ez lehet valamilyen tranzisztoros, Schmittes logikai áramkör, vagy éppen az ominózus NE555 is.
- Aztán a két differenciált jelet vagy összegezni kell egy bemenet számára, vagy a számláló mind két órajel bemenetét (Clk és Ena) bemenetét felhasználni. Lévén hogy ezek egymáshoz képest invertált bemenetek. De ekkor "nyugalmi helyzetben" az Ena-nak L szintűnek, míg a Clk-nak H szintűnek kell lenni.
- Másik lehetőség, ha a léptető jelet nem egy nyomógomb, hanem egy határozott logikai szintű áramkör (Pld Hall érzékelő) szolgáltatja. Ekkor ugye nem kell a bemeneti integráló tag és a gyors fel-lefutású bemeneti jel rendelkezésre áll.
Következő: »»   25 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem