Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napkollektor házilag
 
Témaindító: Bazsi, idő: Feb 19, 2007
Lapozás: OK   30 / 30
(#) pjg válasza HA3GX hozzászólására (») Jan 8, 2015 /
 
Az üveget a kemence aljára szokták tenni és nem hőszigetelésnek, hanem a hőtárolás érdekében.
(#) (Törölt felhasználó) válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 8, 2015 /
 
A levegő egy egész jól hőszigetelő anyag. Mindössze azt kell megakadályozni, hogy áramlás jöjjön benne létre, vagyis a levegőnek állnia kell. Túl nagy vastagsága sem lehet, lásd például a hőszigetelt modern ablakokat. Az üvegtáblák 16 mm távolságra vannak egymástól. Azért nem több, mert akkor már megindul benne a légáramlás és viszi a meleget a levegő. Tehát, ha ezt akarod megvalósítani, jó az üveg, de csak nagyobb, többnyire egyforma darabokban, hogy a tartály alja, oldala csak kicsi helyeken érjen hozzá a tartályhoz is, meg a hordóhoz is. Különben, az üveg inkább hővezető lesz, mint szigetelő. De erre a célra jobb lenne valami nagyjából egyforma méretű zúzalék kő is. ( Tüzépeken van murva különböző méretre osztályozva. ) A lényege az lenne, hogy ez a szigetelés levegős legyen, de a levegő "buborékok" ne legyenek túl nagyok és csak egész kicsi kapcsolatuk legyen egymással. Neked muszáj valami erősebb megoldás, legalább az aljára, mert a tartálynak komoly súlya lesz.
Ennél egyszerűbb megoldás a hungarocell, vagy a kőzetgyapot. Van belőlük mindenféle testsűrűségű és amennyi neked kell, az igazán nem lehet drága. Akkor a hordó sem kell.
(#) zolika60 válasza (Törölt felhasználó) hozzászólására (») Jan 8, 2015 /
 
Nem az én problémám, csak belekotyogtam.
(#) Peter65 válasza HA3GX hozzászólására (») Jan 8, 2015 /
 
Szia!
Az oldalát szerintem is inkább üveggyapottal szigeteld le. Az aljára jó lehet még az ytong (ebből is többfélét választhatsz), vagy más hőszigetelő tégla.
(#) (Törölt felhasználó) válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 8, 2015 /
 
Elnézést, rossz helyre címeztem...
(#) szlori válasza HA3GX hozzászólására (») Feb 3, 2015 /
 
Szia !

Szerintem a két réteg közti üveggyapot szigetelés jobb megoldásnak tűnik és ezután még a lemezhordó külsejét is ugyanúgy befedheted, ártani biztosan nem fog.
Az alj már más kérdés, mert a tartály alatti törött üvegnek gondolom távtartó szerepe is lenne, ha meg tudod oldani maradék vasakból a megfelelő hézag kialakítását (mint írtad kb. 10 cm) akkor oda is mehet üveggyapot. Ha nem akkor nem nagy gond ha törött üveg marad ott.

(Igaz, nem pont napkollektorhoz csináltam hőtartályt, de a funkció ugyanaz volt nálam is és nekem sokkal megkönnyítette volna az üveggyapot a munkám ha kezdéskor már alapból azzal tervezem a kialakítását, méreteit és szigetelését. )
(#) 1zolee hozzászólása Feb 25, 2015 /
 
Sziasztok, vizes sík kollektort tervezek készíteni. A kollektor és a tároló között gravitációsan szeretném, hogy cirkuláljon a víz,direktben, hőcserélő nélkül. Olyan kérdésem lenne a tapasztaltakhoz, hogy ezt a hárfás kialakítású vagy a meander csőkígyós változat tudja majd produkálni? Ha 15-ös v 18-as rézcsőről beszélünk, akkor azért egy hárfásnak jóval kisebb az ellenállása sztem mint a csőkígyósnak...
Következő: »»   30 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2016. Okt, 22. Szo
1:41:38
Jelenleg 124 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu