Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Biciklilámpa / bringalámpa
Lapozás: OK   19 / 19
(#) SKY válasza b_zsiga hozzászólására (») Sze, 12:42 /

Szia! De mi a kérdés?
Én 24-ben vettem, de kikapcsoláskor egyből lekapcsol, egy napig megmarad a töltöttség a szuperkapacitásban. Az állófény gyenge, max egy kátyút lehet vele látni 2m-ről. 5-6km/h-ig zavaróan villog, amíg nagyobb feszültséget nem kap. Testbike-on írtam róla véleményt.
Ki akartam szedni a panelt belőle de úgy összerakták, hogy inkább nem erőltettem hátha széttörik. Módosítás nélkül kicseréltem benne a ledet egy hűtőcsillagos luxeonra, az dobott még rajta 2-30%-ot. Árához képest igen jó, ami még ekkora fényerőt tud dinamósban az 15-20 ezertől kezdődik.
(#) b_zsiga válasza SKY hozzászólására (») Sze, 20:49 /

Pont ez a bajom, hogy régen minden jobb volt. Amit még 2025 előtt vettem, annak erősebb az állófénye és lekapcsolható. Ami 2025 és azutáni, annak nagyon gyenge az állófénye, nem lehet lekapcsolni, de több, mint egy óráig világít.

Rajtam nem fogott ki, én szét tudtam szedni. Az "üveg" körül belocsoltam izopropil alkohollal, utána sniccerrel óvatosan körbe benyúltam az üveg és a fekete műanyag közé. Roncsolás nélkül sikerült szétszedni.

Elkezdtem visszarajzolni a kapcsolást. A kapcsoló egy három állású, két áramkörös tolókapcsoló. Egyik áramkör teljesen megszakítja a kapcsolatot a dinamóval OFF állásban. AUTO és ON állásban továbbkapcsolja egy elektronikus kapcsolónak, ami egy SO-8-as tokban lévő két N-MOSFET tranzisztor. A kapcsoló másik áramköre ezeknek a FET-eknek a gate-jére kapcsol OFF állásban földet, ON állásban +5V-ot AUTO állásban pedig egy IC kimenetét, aminek a bementén a fotodióda van.

A kapcsoló egyszerűen nem kapcsolja a superkondenzátor áramkörét.

Arra lennék kíváncsi, hogy a régebbi lámpákban ezt hogy oldották meg?
Elhagyták a dinamó teljes leválasztását? Még további elektronika volt benne, ami külön a szuperkondenzátort kapcsolja le? Esetleg a kapcsolónak van egy harmadik áramköre is?

A LED vezérlése is érdekes. Nincs benne semmilyen visszacsatolás és/vagy áram érzékelés. Egyszerűen egy PWM jellel van kapcsolgatva. Van egy dióda-ellenállás-kondenzátor áramkör, ami a bejövő feszültséget detektálja. A PWM kitöltési tényezője ennek a jelnek a függvényében változik. Ha nincs, vagy kicsi a feszültség, akkor 1usec ON, 8usec OFF állapot van. Ha a bejövő feszültség eléri a 2Voltot, akkor a kitöltési tényező megváltozik, 5.5usec ON, 3.5usec OFF.
Következő: »»   19 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem