Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7375 quad
 
Témaindító: Kovidivi, idő: Márc 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   15 / 15
(#) vipera1997 válasza reloop hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
Így gondolod?

TDA7375.LAY
    
(#) furko válasza vipera1997 hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Szia!
Az IC 8-as és 9-es lába nem kapja meg a negatív tápot, a bemenetekre én fóliakondit tennék nem elkót, és érdemes a diag lábra rátteni a ledet. Jelzi ha gond van a táppal és a túlterhelést (clip) is. Ha építeni szeretnél ilyet van kipróbált működő tervem:
Itt.
(#) Karma1 hozzászólása Nov 13, 2016 /
 
Sziasztok! Ez így működőképes lenne?

TDA7375.LAY
    
(#) reloop válasza Karma1 hozzászólására (») Nov 13, 2016 /
 
Szia! Mi lesz a 8, 9-es lábakkal? Test nélkül nem megy az IC.
Nem értem miért ilyen kusza a táp és a test, egyszerű csillagpontosra kéne rajzolni, akkor nincs se búgás, se gerjedés.
(#) Karma1 válasza reloop hozzászólására (») Nov 14, 2016 /
 
A 8-9 láb nálam egyből testre megy. Bár az igaz, hogy kissé kusza a terv, de csak így sikerült kihozni egy oldalra az összes bemenetet/kimenetet átkötés nélkül.

Csak most nézem rosszat tettem fel o.O de hogy hogy azt nem vágom o.O
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2016
(#) Karma1 hozzászólása Nov 14, 2016 /
 
Itt van amire gondoltam.

tda7375.lay6
    
(#) reloop válasza Karma1 hozzászólására (») Nov 14, 2016 /
 
Úgy látom ezt a tervet a rézoldal felől kell nézni.
A tápszűrés így inkább dekorációs, mintsem funkcionális jellegű. Először a kondik lábait kell érintse a táp, majd az utolsótól kell szétágazni úgy a teljesítmény és a jelföldnek, mint a két pozitívnak.
Az átkötéssel való spórolás nem érdeme egy NYÁK-tervnek, mindössze a felesleges alkalmazását kerüljük.
(#) art7301 hozzászólása Feb 5, 2017 /
 
Sziasztok!

Megépítettem furko tda7375 -ös ic-re épülő erősítőjét. Bővebben: Link

Lenne pár kérdésem :

- Mekkora hűtő bordát igényel az ic 12V-ról hajtva?
- Táp egy külső vinyo 12V 2A tápja, sajnos indításkor fordítottam adtam a panelnak tápot lehetett belőle baj ?
- Mikor észrevettem megfordítottam elindult a panel de az ic rettenetesen melegedett ez normális?
- A hangforrás mobiltelefon, csak alacsony hangerőn szól normálisan, magasabb hangerőnél rettenetesen torzít ez mitől lehet?

A torzítással párhuzamosan pulzálva kigyullad a diganoszika led , majd teljes fényerőnél megszűnik a hang...
(#) abstrax hozzászólása Jún 26, 2017 /
 
Sziasztok, Kedves Fórumtársak!

TDA2030/40/50 témában már sok hasznos észrevételt és segítséget kaptam.
Most 7375-tel szeretnék építeni egy 8-csatornás végfokot, épület (háttér) hangosítási célzattal.
Kisohmos (jellemzően 4 ohmos, kvázi autóhangszórók) vannak itt-ott az álmennyezetben. Nem úgy indult, szóval nem vesződnék 100V-os átalakítással, minden hngszóró függetlenül lefut egy központi helyre. Így "zónákra" lenne osztva az épület, egy ilyen zóna max. 2 hangszóró párhuzamosan kötve ha kell.
Egy csatorna így legrosszabb esetben 2 ohmra dolgozna (nem hidalva ezt el kell viselnie ugye?).
Nem cél a nagy hangerő, mint kiderült néhány Wattal már jól meghajthatóak ezek a hangszórók egy kellemes hangerejű háttérzenéhez.
Két panelem van, ahogy elnéztem ez a gyári ajánlás egy az egyben.
Quad mono-ban használnám őket, minden kimeneten 220µF pufferkondi (elegendő ez?)
Néhány kérdésem lenne. Nagyjából végigfutottam a topicot, de előfordulhat hogy szerepelt már valamelyik dolog - elnézést előre is ha átsiklottam, de talán nem lesz haszontalan átismételni.
1. Standby- kérdés. Ha jól veszem ki, akkor tápra kell kötni soros 10k és párhuzamos 10µF kondin keresztül (lényeg, hogy “magas” szinten legyen, nem fontos akkor az 5V?). Érdemes betenni a koppanásgátlós kiegészítést (én sajnos nem látok az ICn MUTE bemenetet…), vagy esetleg már ez az RC-tag késleltet valamennyit?
2. DIAG láb. Az ide bekötött LED, ha jól értem azért hasznos, mert amennyiben világít, valami belső zűrzavart jelez, illetve túlvezérlést. Ezek szerint pl. Error/Clip felirattal előlapra lehet érdemes kitenni.
3. Tápegység. Azt írják valahol, hogy mivel ez eredetileg autós környezetbe tervezett IC, az alacsony tápfesz miatt sok áram szaladgálhat rajta….ne spóroljunk a tafóval, pufferrel.
Mit jelen ez pontosan? Szerintem pont az eredetileg autóba szánt használat miatt nem nagyon forog 230-as tápról receptszerű megoldás a neten. Trafónak (mivel 2 panelt is kell táplálnom) min. 200VA-eset gondolnék, de lehet nem túlzás a 250 sem. 12V-ra gondoltam (ajánlottak halogén lámpákhoz való Indel-t, gondolom gyártmány nem kritikus, ez éppen 11,5V szekunderű volt). Egyenirányítás-szűrés után ez olyan 16-16,5V lenne, ami szerintem nagy biztonsággal belefér a max. 18V tápfesz határba.
Graetz-híd, vagy diódák….na abból mit tegyek be? Mi lehet itt a max. áramerősség, amire számítanom kell? 1N5403-akat nézegettem, de talán egyszerűbb egy megfelelően nagy hidat betenni.
Kondik. Puffernek 10.000-20.000 µF / 40 vagy 63V? Vagy érdemesebb párhuzamosan többől megcsinálni (mint egy kondi-bank)? Mondjuk 4 x 10.000 mikro?
És utána tegyek-e hidegítésnek 100-470nF-ot? Ha igen oda milyet?

Mindenféle választ-ötletet-felvetést előre is nagyon köszönök!
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2017
(#) Csabu82 hozzászólása Okt 26, 2017 /
 
Sziasztok!

Vagy egy régi Tda 7375 stereo erősítőm szeretnék róla meghajtani egy mély ládát amiben csak egy hangszóró van, hídba tudom kötni valahogy a kimenetet? szeretném egy potméterek szabályozni mekkorát értékű kell és hova kell kötni?
Segítséget előre is köszönöm
(#) Kovidivi válasza Csabu82 hozzászólására (») Okt 26, 2017 /
 
Ez a végfok IC két db. hidalt véget tartalmaz, maximum párhuzamosítani tudod a kimeneteket, de nem nyersz vele sokat.
(#) ROBESTON válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 29, 2017 /
 
Idézet:
„Ez a végfok IC két db. hidalt véget tartalmaz”

Bocsáss meg... De aki nem nagyon ismeri a TDA7375 és pl TDA7377 4db végfokot tartalmaz és abból ketőt, ketőt, lehet hídba kötni. Nem egy nagy teljesítmény, de egy szobát behangosítani ez is tud.
Számítógépes külső sorrund felépítményeknél is használnak ilyen tipusú ic-t, és autórádíókban is.
(#) abstrax hozzászólása Nov 9, 2020 /
 
Sziasztok!
Kissé alszik a TDA7375 topic, van esetleg valakinek újabb tapasztalata ezzel az IC-vel megépített erősítőkben?
Megint építés előtt állok, voltak érdekességek az első szériával, nem tudom, lehetne-e javítani még valamit akár a kapcsoláson, akár a kivitelezés részletein...
Főként a táppal nem vagyok még mindig megelégedve.
Végigolvastam a topicot kb. elejétől a végéig.
Ha van valamelyikőtöknek esetleg friss (vagy korábbi) építési tapasztalata ezzel a típussal, szívesen vennék egy kis eszmecserét.
Üdv.
(#) abstrax hozzászólása Nov 11, 2020 /
 
Sziasztok!...Tehát a konkrét nyűgjeim....első rész.
1. Standby és Diag lábak. A Standby-t ha úgy hagyom, akkor nem fog működni, igaz? Ezért mondjátok, hogy 10k-val mehet a tápra. Nekem 11,5V AC-ből lesz, szóval 16V DC körülre fog adódni (max. egy kicsit afölött terheletlenül). Azt is írtátok, hogy +5V kell neki, hogy "magasan" érezze magát, mini hifikben a proci kapcsol ide 5V-ot.... oké, tehát ezt felhúzzuk "high"-szintre, tápfesz felé.
Diag: ha jól értem ezt mindenképp érdemes egy előlapi piros? LED-re kivzetni (ERROR/PROTECT, vagy Overload-felirattal mondjuk), mert ha bevillan vagy folyamatosan világít, akkor gáz van, clip-pel a végfok vagy nagyon torzít....esetleg beoszcillál, gerjed...? Kérdés, hogy 16VDC tápnál mekkora előtét ellenállást rakjunk a LED mellé - 1k itt kevés lesz, talán 1,5k körülre kell módosítani... Rendes piros leddel (10mA és mondjuk 1,7V Vf-fel számolva). Mondjuk ezek már tényleg apróságok.
2. Táp. Ugye itt is elhangzott már sokminden. Én azt hallottam, hogy 1db 7375-höz 100VA-es (toroid a legjobb) 11,5 max. 12V os szekunderű trafó javasolt. Mennyi lehet reálisan a minimális terhelhetőség? 60VA-es már elvinné vajon? Adatlapból mondjuk ha azt nézem, hogy szolidan 7-8Watt csatornánként szorozva 4-gyel, az még csak 32W - legyen a hatásfok mondjuk 60%, ekkor elvileg 53-54VA vagyis egy 60-as trafó már elvinné, ha nem használjuk teljes kivezérlés környékén. De ha már magasabb tápfeszt választunk a 12 vagy 14,4V-nál (eredetileg ugye autós IC lenne ez), akkor lehetséges, hogy 70-80Watt körülit ki lehet préselni beblőle, akkor viszont már jogos a 100VA-es trafó. Nagy kérdés a kimeneti áram mértéke még emellett... jópár Ampert tippelek. Visszatérve a szekunder feszre..11,5V DC-ből gyök2-vel szorozva 16,26V jönne ki, de 12-nél már 16,97...ez már elég közel van a 18V-os mximumhoz, vajon bevállaható ez még biztonsággal?
A táp különben úgy folytatódna, hogy jó bőven mért puffer mező (10-20.000µF), de lehet, hogy elkelne neki több is. Mennyi lehet csúcs-kivezérlés környékén a tok maximális áramfelvétele, a maximum körüli tápfesznél?
Graetz-hídból milyet érdemes használni? 15A-es elegendő, vagy legyen inkább nagyobb, és hűtőfelületen?
Volt aki Schottky-diódákat írt, ezek gyorsak, érdemes ilyesmik felé elmenni?
Hidegítő kerámiák a pufferelkók után párhuzamosan? Ugyebár ez végfok, ide nem kell feltétlenül stabilizálni? Ilyen áramokra különben is érdekes lenne, hogy mivel.
Másik idevágó kérdés.... ugye érdemes az előfokhoz külön tápot csinálni (tehát ne a végfokéról vegyük le és stabilizáljuk)? Lehet, külön kis trafó, puffer és 78/79xx vagy LM317/337 ha szofisztikáltabbat szeretnénk.
3. Földelések. A tápon volna egy jó kis "csillagpontosnak" tekinthető földelési csomópont. Kábé a pufferek negatív feléről jönne minél rövidebben vastag csíkokon vagy méginkább vezetéken. A végfok panelek földjeiről is ide jönnénk a NYÁK-okról. Kérdés: ide kötendő majd az audio-föld is? Tehát pl. a bementi csatlakozókról, vagy a hangfalcsatik negatív (fekete) kábelei is? A kisjelű bemeneteket árnyékolt kábellel kötném be nyilván. Itt olyat olvastam, hogy az árnyékoló harisnyát csak a panel felőli oldalon szabad földre kötni, hogy ne legyen majd földhurok.... ezek szerint ott nem jöhet a hangfrekis jel hidegpontja. Akkor kössem be inkább 2-ér plussz árnyékolt kábellel? + melegpont ("piros"), hidegpont (fekete), és plussz az árnyékoló harisnya, amit akkor csak az egyik végén földelünk?
Előlapi kapcsolókat-potikat érdemes árnyékolttal bekötni, vagy eseteg elegendő egy normálisabb szigetelt vezeték is? (végülis a NYÁK-rajzolat sem árnyékolt ugye)...
4. Még konstrukciós dolgok...hűtőbordák. Vajon kb. mekkora lenne az ideális a 7375-ökhöz? Néztem Internetes fotókat, kínai kitekről ott mondjuk van ami nevetségesen kicsi. Én eddig külön lerögzítettem őket az alaplaphoz (készülék alja), felettük kivágtam a fedlapot és lerácsoztam valamivel, hogy ki tudjon menni a meleg levegő.
Szabad olyat csinálni, hogy az IC-t (szigetelten persze) a fém hátlaphoz csavarozzuk és még arra plusszaban jön bepasztázva kívülről jön egy borda? Lesz így rendes hőátadás, illetve szokákos ez így? Láttam pár gyári végfokon is, hogy hátul kívülről vannak a hűtőbordák, nem belül, perforált fedő alatt.
Ha fémházba kerül az erősítő...mondják a csatlakozók-potik szigetelt felszerelését (fémháztól elszigetelten). Ezt pl. a jobb RCA-aljzatoknál (pl. Kácsánál kapható, 2 műanyag gyűrűs változat) meg lehet tenni. De mi a helyzet a billenőkapcsolókkal, potméterekkel? Ezeket hogyan lehet szigetelten felszerelni? még ha nagyobb is az átvezető furat nekik, mi biztosítja, hogy sehol sem fog hozzáérni a fém házhoz? Vagy hogyan van ez a gyári cuccoknál megoldva?
Próbáltam minden kétséges dolgomat most összeszedni, de nem kizárt, hogy fog még eszembe jutni pár dolog...hirtelen ennyit akkor.
És nagyon köszönöm előre is az építő hozzászólásokat, megfejtéseket!
(#) reloop válasza abstrax hozzászólására (») Nov 12, 2020 / 1
 
Szia!
ST-BY, 7-es láb. A bemenő áram 0,1-5 mA lehet. Feltéve, de meg nem engedve: 1-50V-ig jó a 10k felhúzó ellenállás. A 7-es lábhoz kapcsolódó elkó értéke arányos a bekapcsolási késleltetéssel. Ha a megelőző fokozat, például hangszínszabályzó, lassan éled, amitől koppan a hangszóró, a kondi akár 47-220 µF értékűre is választható.
A diagnosztikai lábat nem szokás használni. Ha szükségesnek érzed az adatlap 5.8 fejezeténél találsz útmutatót.
A tápot ebben az esetben nem arra méretezzük, hogy a használat során ne égjen le, hanem a dinamikacsúcsokban ne essen túl sokat a feszültsége. Ha nem cél a csúcsteljesítményen "döngetés", 50 VA-es terhelhetőségű trafó elegendő. Döngetés - 100 VA
Az áramfelvétel maximuma csatornánként 3,5 A. Ez nem jelent feltétlen 14 A-t, függ a hídkapcsolástól és a hangszóró-impedanciától. Az egyenirányító azért legyen legalább 15 A terhelhetőségű és rendelkezzen hűtéssel! Praktikusan KBPC35.
A test (és a táp) csillagpontot az erősítő panelre ültetett 1000 µF forrpontjánál kell kialakítanod! A testnél például külön ágon érkezik a kondi forrpontjába a táp test, az IC teljesítményföld (8) és a jelföld (9). Ez utóbbihoz kötendő a bejövő jelvezeték hidegpontja.
Készülékházon belül szalagkábelt használok a jel továbbítására. A négy ágból kettő föld és egy-egy meleg vezeték.
A tapasztalat azt mutatja, rengeteg kellemetlenségtől óvod meg magad, ha az előfok teljesen független tápról megy. Ez lehet a toroidra utólagosan feltekert segédtekercs, vagy akár egy NYÁK-trafó.
A fémház nyugodtan eshet a borda és az IC közé. Ne legyen rajta festék és sík legyen!
A konstrukció lehetőleg kettősszigetelésű szabvány szerint készüljön. A fémház a csillagpontból, vagy a bementi RCA-tól kapjon testet. Előbbinél az RCA-t szigetelten fogasd fel Bővebben: Link
(#) abstrax válasza reloop hozzászólására (») Nov 15, 2020 /
 
Szia! Köszönöm szépen az értékes hozzászólást!
A 7-es lábon a standby-nál a bekapcsolás ilyen irányú késleltetéséről nem is volt tudomásom, de pontosan az előfokom lassabb "észhez térése" miatt fogok ezen változtatni.
A Diag-ot végül azért használnám, mert félig-meddig (furán hangzik az ilyen autós-IC-s fokozat esetében), de kissé "iparibb" felhasználásra szánnám a 8-csatornás végfokokat (háttérhangosítás), így lehet hasznos lesz a túlvezérlés vagy hasonló kalamajkák láthatósága az előlapon, legalább IC-nként lebontva.
A táppal kapcsolatban, értem az alapelveket, "döngetve" biztosan nem lesz ilyen felhasználásban, de megintcsak a nem házi igénybevétel lehetősége miatt javaslatodra valószínűleg az egészséges túlméretezés mellett döntök (100VA/IC).
A barátomék kívánsága az lett végül, hogy ne is legyenek párhuzamosított hangszórók a rendszerben, hanem minden egyes csatorna mindössze 1-1db 4 Ω-os 2-utas, álmennyezetbe épített autóhangszórót fog hajtani. Erre én csatornánként néhány Wattot már elégségesnek tartok a meghallgatások alapján, így semmilyen soros-párhuzamos hangszóró kötésekre, és az ezzel járó impedancia változások figyelésére nem lenne szükség, illetve hídkapcsolást sem alkalmaznánk.
Egyenirányító a javasolt 35A-es lesz, IC-nként 1-1db, hűtve.
A földelést átgondolom és odafigyelek a panel bekötésére is. A szalagkábel nagyon jó ötlet, olyan kuszaság szokott már lenni belül nekem sok esetben, ez biztosan segíteni fog.
Igen, még talán az egyik Sipos-könyvben olvastam anno, hogy amatőr körülmények között hasznosabb különválasztani az elő- és végfokozatokat (táp szempontjából mindenképpen, de lehet hogy fizikálisan is jobb a külön doboz?)…valószínűleg egy NYÁK-os Makrai trafót kap az előfok. Utóbbi különben egy 8-as DA (Distribution Amplifier - szétosztó erősítőnek lehetne fordítani) lenne, ahol még 2 külön forrás közt is választani lehetne, hogy melyik zónában melyik zene szóljon. Nem vészes kapcsolás ez sem (műveleti erősítős fokozat), csak mivel kisjelű, nem szeretném ha mindenféle brummot meg zavart összeszedne vagy káros áthallások keletkeznének a csatornák közt.
Ezzel kapcsolatban akkor a bemenetek felszerelése is világosabb már az általad leírtak fényében. A hűtőborda kialakítása még függeni fog a doboztól (méretek, belső hely, stb.), de bőven fogom azt is mérni a folyamatos várható üzem miatt. Ventillátortól ódzkodnék, azt egy idő után cserélni kell, takarítani, stb.
Ha közérdeklődésre tarthat számot, szívesen felteszem a NYÁK-tervet, illetve fotókat is az építésről. Hátha kiszúrtok rajta további hibákat, vagy nem szerencsés megoldásokat, mindannyiunk okulására…
Köszönöm még egyszer a tippeket!
(#) reloop válasza abstrax hozzászólására (») Nov 15, 2020 / 1
 
Számíts arra, hogy a páros csatornák (2, 14 lábak) fázist fordítanak, ezért ide ellentétes polaritással kösd be a hangszórót, különben a mély tartomány az akusztikus kioltás által veszendőbe megy.
(#) abstrax válasza reloop hozzászólására (») Nov 15, 2020 /
 
Huh, igazad van! Megnézve a blokkdiagrammot az adatlapon, valóban így van! Ezt eddig nem is figyeltem. Igaz is, hiszen a hídhoz látszólag nem kell sehol fázist fordítani, ebből már gyanúsnak kellett volna lennie, hogy eleve tokon belül történik ez meg....tahát valóban, ha a 4 független "Quad-Mono" - néhol tévesen Quad Stereo-nak aposztrofált - változatot építjük meg, ezesetben valóban a 2. és 4. csatorna ellenfázisban jönne ki....érdekesen szólhat így, lehet nem értettem volna, mitől ilyen "elvizezett" a hang...
Nagy köszönet az észrevételért!
(#) reloop válasza abstrax hozzászólására (») Nov 15, 2020 / 1
 
A kimeneti csatoló kondenzátorok számát le lehet felezni.
A kimenetek féltápon vannak és a híd üzemi lehetőség miatt a kimenetpárok között nincs számottevő egyenfeszültség-különbség. Csak az FR, FL hangszórókat rajzoltam át, hogy könnyebben értelmezhesd a módosított változatot. A kisebb teljesítményű autós fejegységekben is így járnak el. A kép Laci66 jóvoltából.
(#) abstrax válasza reloop hozzászólására (») Nov 15, 2020 /
 
Valóban, de hogy ez mekkora ötlet! Köszönet érte, és Laci66-nak úgyszintén!
Már tervezem is át a NYÁK-ot....
(#) Lacaboy hozzászólása Feb 17, 2022 /
 
Sziasztok! Tudja valaki mi a különbség a tda7375 es a tda7375A között?
Következő: »»   15 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem