Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2551 / 2551
(#) mek-elek válasza Dióda hozzászólására (») Máj 11, 2025 /

Ha el tudod képzelni, a puffert rakd össze, mondjuk 2200µF-okból csillagpontos elv szerint. És, ha még dekadikus csökkenő értű kiegészítő kapacitásokkal is kiegészíted csak jobb hangzást érhetsz el...
(#) Dióda válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 11, 2025 /

Igazándiból csak azért agyalok mert láttam már 2x150wattos végfokot 6800mikrós pufferrel.
Kérdés hogy a quad mit lépne rá ha csak 4700-at kapna?
Hangja szerintem sokat nem válltozna tőle és az amperenkénti 1000mikró is meglenne a csökkentett táp miatt csak ne búgjon mint a hegesztőtrafó.
(#) reloop válasza Dióda hozzászólására (») Máj 11, 2025 / 1

Szia!
Rakd össze nyugodtan, ha bármi búgást tapasztalsz gyere a QUAD405 témába és orvosolni fogjuk.
A kérdésed általános részére válaszolnék, mikor kell a sok puffer.
Az elsődleges cél, hogy a táphullámosság völgyfeszültségét minél magasabb szinten tartsuk, ezáltal nagyobb kimenő teljesítményt érhessünk el torzítás nélkül.
Azok az erősítők is pufferigényesek melyeknek rossz a táphullámosság-elnyomásuk, főleg ha nagy nyugalmi áramuk is van.
Az amatőr gyakorlatban látok a búgás miatt aránytalanul túlpufferelt erősítőket, ahol a hiba közönséges földhurokra vezethető vissza, a simább táp csak azért kell, hogy a földhurokban kisebb hibajel keletkezzen.
(#) mek-elek válasza Dióda hozzászólására (») Máj 11, 2025 1 /

Látni sok mindent lehet... Azért ez nem csak a búgásról szól.
(#) Dióda válasza reloop hozzászólására (») Máj 11, 2025 /

Érthető hogy a tápszűrésnél a hullámosságot tartjuk kordában a nagy pufferekkel.
Természetesen a nagy puffer a jó ezt már szerintem mindenki tudja de én is túlzásnak látok egy-két tápegység felépítést.
Mivel az adott esetben egy alultáplált szobai erősítőről van szó így a felesleges túlpufferezés nem túl gazdaságos és ha az ökölszabályt alkalmazzuk akkor még így is túl lessz pufferezve a trafó teljesítményhez mérten egy picurit.
Persze ebbe beleszól a végfok brumm elnyomó képessége is .
A földhurok egy másik probléma bár én alapból dibox-on keresztül kényszerülök hajtani minden erősítőt sajnos de az más tészta.Ami lényeg hogy készüléken belül ne legyen földhurok mert az már bajos főleg a quad-nál az még gerjedékennyé is teheti.

Az 1000 µF/ 1 A ökölszabályt úgy értelmezem, hogy az a csúcsáramra vonatkozik, tehát nem függvénye a trafónak, sokkal inkább a terhelő ellenállásnak és a Quad405-nél a szokatlanul magas maradékfeszültséget is figyelembe venném.
A témájában körüljárhatjuk mekkora áramot célszerű választanod a dumper fokozat meghajtásához. Ez is hatással lehet a búgás mértékére.
Ne menjünk el amellett sem, hogy az alacsony pufferkapacitás a kivezérléssel arányosan 100 Hz-cel modulálhatja a kimenő jelet, ami olyan bársonyosan meleg hatást kelt, hogy az ember mind a két fülét megnyalja utána

A lényeget majd elfelejtem, ismered a kapacitás-sokszorozót?
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2025
(#) Hp41C válasza reloop hozzászólására (») Máj 11, 2025 /

Ne felejtsük el azt sem, hogy állandó 1A terhelésnél az 1000µF puffer 10V ripple feszültséget eredményez. ld: segédprogram
Érdekesen alakul majd annak a kapacitás sokszorozónak a munkapontja, ha a 3.5A-es terhelő áram (30V és 8 ohm terhelés) esetén ~7V -tal csökkenti az első 4700µF -os puffer feszültségét.
(#) reloop válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 11, 2025 /

Nem olyan vészes a helyzet, a terhelés váltakozó áramú, a kitöltési tényezője 50 % alatti.

A felhasználó bőven elégedett, ha a névleges 40 W-os erősítőjéből 10 W kijön, szobai körülmények között az is nagyon hangos.

Van aki azt preferálja, hogy egészen közelről se érzékeljen búgó hangot a hangszóróban. A kapacitás-sokszorozó ehhez hatékony eszköz.
(#) firstman válasza Dióda hozzászólására (») Vas, 12:03 /

Az AB International, (és így a Cerwin Vega is) ekkora puffereket használt a képen látható teljesítményekhez. A hifire tervezett erősítőkben mindig többszörösét használják a szükséges kapacitásnak. Hogy ennek mennyire van értelme, az más kérdés.

Caps.png

(#) mek-elek válasza firstman hozzászólására (») Vas, 13:14 /

"Hogy ennek mennyire van értelme, az más kérdés. "
Kiegészíteném: kinél mennyirével. Nos ez a lényegi része a dolognak szerintem. Mert akinek nem inge, minek erőltesse magára...
(#) tomi1990120 válasza reloop hozzászólására (») Sze, 11:38 /

Szia.Azt szeretném kérdezni hogy van egy hűtőbordám és nemtudom hogy elég lenne e egy sztereo vf6-hoz,nemtudom mennyire melegedik a vf6 ez lenne a borda.
(#) reloop válasza tomi1990120 hozzászólására (») Sze, 12:41 /

Szia! Szemmel láthatóan elegendő.
(#) tomi1990120 válasza reloop hozzászólására (») Sze, 13:01 /

Köszönöm a gyors választ.Tegnap összerektam mind a két végfokot egyet le is teszteltem és működik.
A hozzászólás módosítva: Sze, 13:01
(#) reloop válasza tomi1990120 hozzászólására (») Sze, 13:23 /

A nyugalmi áramot, majd üzemmeleg bordánál állítsd 50-100 mA-re.
(#) tomi1990120 válasza reloop hozzászólására (») Sze, 13:39 /

Élesztésnél 22-ohmos ellenállást használtam ha jól emlékszem 2.2v-ot kell beállítani vagyis addig tekerjem a trimmert míg annyi nem lesz.Nem gondoltam volna hogy ennyi erő van benne nem hasonlítható az előző kapcsoláshoz amit megépítettem abban egy lm1875-volt mint kiderült hamis és még a +/-25v sem bírta.
(#) reloop válasza tomi1990120 hozzászólására (») Sze, 13:48 /

A beállításra jól emlékszel.
Következő: »»   2551 / 2551
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem