Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Azt elfelejtettem,hogy végignéztem a panelt hibás forrasztás, vezetősáv vagy bármi ilyesmi hibát keresve...amit úgy itéltem javítottam illetve mozgatás,kocogtatás nincs hatással a hibára.
Ez a komparátirkénti bekötésnek nagyon kicsi az esélye, de nem kizárt. Inkább az a valószínű, hogy valami hiba van a tápellátásban. Példa:
Minden kettös opamp 2X15V tápról megy, de tokonként van egy-egy 47-100Ω a tápágakba kötve, ez miatt marad csak 14V. Azon az opampon azért nem mérsz pozitív tápot, mert zárlatos lehet. Keverő erősítőben találkoztam olyannal, hogy eltűnt a teljes féltáp. Közel 60 darab opamp közül kellett megtalálni, melyik zárlatos. Kis okoskodással azok jöhettek számításba, amelyek invertáló kapcsolásban működtek. A neminvertáló bemenetük direkt a jelföldre volt kötve. Más esetben a zárlat a pozitív és negatív táp között lenne. Nálad esélyes, hogy a gyanús opamp hasonló betegséggel küzd. Ettől még szólhat, mert nem minden opamp van a fő jelútban, lehet limiter, vagy girátor, de lehet jelszint érzékelő az automatikus bekapcsoláshoz. Ezek nélkül is működhet, csak valami funkció kiesik. Ha ezt az opampot kicseréled, kiderülhet a hiba. Első körben ha nincs azonos tipus, az sem gond. Nekem dögivel volt lassú zajos duál opampom. Hibafeltáráshoz megfelelt. Majd ha biztosra mentem, akkor vettem eredetit, vagy jobbat. Neked hirtelen szinte minden duál opamp megfelel ami lábkompatibilis.
Köszönöm ez elég nagy segítség, legalább van némi támpontom merre induljak el. Az a fura,hogy igazából minden működik...az auto bekapcsolás,a frekvencia vágása is... Nem hiszem, hogy lenne még csak hasonlóm sem itthon neten is csak hq-nál találtam ilyen tokozással. Talán még annyi, hogy max frekvenciára tekerve mintha lenne egy nagyon minimális búgás... Délután csinálok képeket mi merre is megy.
Azért nem használnak litzét, mert a 400kHz környékére eső áramhullámosság nem nagy, a tekercsen átfolyó áram nagy része a 20Hz-20kHz tartományban van, ezen belül többnyire a mély hangok hordozzák a legtöbb energiát (tehát az áram zöme bőven 1kHz alatti lehet).
Nyilván litze huzallal tekercselve lehet nyerni valamennyi hatásfokot, de nem ezen fog múlni. A kivezérlés nélkül is melegedő vasmag viszont szerintem sem szerencsés dolog, ugyanis az azt jelenti, hogy ilyenkor is van jelentős teljesítményfelvétel, (hiszen valamitől mégiscsak meleg lesz az a vas). Ráadásul érdemes úgy méretezni, hogy a tekercs mágnesező árama éppen át tudja tölteni a FET-ek kapacitását, így kivezérlés nélkül ZVS-ben megy, és olyan lesz mint egy rezonáns táp.
Ha a melegedést nézzük,a házimozi erősítőm csak bekapcsolva semmi más egyéb fűt rendesen mint valami A osztályú...Nem szerencsés én sem szeretem amikor bármilyen alkatrész indokolatlanul meleg de ha ilyen...Ez a d osztályú végfok valószínű a javíthatatlan kategória, működik amíg működik jobbat nem tudok.Eddig ahogy tesztelgettem és volt hajtva is ugyan úgy működik... kérdés a trafó huzal szigetelése meddig bírja és mikor lesz zárlatos.
Remélem látszik belőle valami.
Végül 5darab van benne...Háromnál a negatívhoz képest meg van a +/-14v táp bármelyik másik lábra mérve 0v. A negyediknél a pozitív lábon -12.7V és az összes lábon kint a +tápfesz. Az ötödiknél jó a táp az egyik oldalon 0.2v a kimeneten a másikon 13v...
Értem. Végülis csak rosszul gondoltam. De köszönöm.
Amit telefonon látok, hogy mind az 5 kettős opamp tápsínei össze vannak kötve. Ezt még meg kell néznem asztali gépen, ott több optikai szerkesztésre van lehetőségem. Igazából jumperek (átkötések) szakítják csak meg a tápsíneket. Ezeket kikapcsolt állapotban multiméter folytonosság méréssel meg kellene vizsgálni.
Az rca csatlakozó mögötti két párhuzamos a "hibás". A táp ott van mindegyiken ahogy kell,viszont az egyiknél a ki és bemeneteken is ott a fesz,a másiknál csak az egyik oldalán. Szakadt vagy zárlatos zénert, tranyót nem találtam rajta. Lehetséges, hogy csak csere elég lenne ? Azért fura,hogy kettő nélkül sem mutat semmi hibát csak néha a pattogó hang.
Az opampok tokozása ne zavarjon, ha kilapítod egy dil8 tok lábait, 4 lábat be tudsz forrasztani, másik négyet meg vezetékkel bekötöd. Ilyen "L" tokom nekem sincs itthon, csak akkor veszek, ha már biztosan kell.
Nem tudom mennyire megy a visszarajzolás, vagyis az áramköri lapból kapcsolási rajz készítés, de a problémás részletet kellene visszarajzolnu. Vagy azt a részt élesebben legotózni mindkét oldalról.
Sajnos nekem itt már kimerült a tudásom... Ha gondolod tudok róla képeket csinálni... Bárkit próbáltam senki nem akar még csak ránézni sem, így sem, hogy nem a d osztályú részével van gond.Legalább megpróbáltam hátha mielőtt menne a kukába.
Úgy gondolom a bekapcsoláshoz van köze ennek a kettőnek. Ha jól sejtem komparátorként normális a kimeneten dc is... Kikapcsolva sehol nem mértem zárlatot vagy szakadást rajtuk.
A felső szalagkábel a magas jelszintű bemenetről jön,a középső az off-auto-on kapcsolós panelról.
Az U1 IC úgy néz ki, hogy ő egy sztereó erősítő. A kimeneteik egy-egy ellenálláson keresztül közösítve van, azaz monó jelet kever ki a két csatornából. Ha ennek az egyik fele meghal, a másik teljes értékű maradhat. Viszont a halott csatorna kimenete valamelyik tápfeszre van kiülve, ami miatt az eddig nagyon jó tápzaj elnyomású opamp már nem nyomja el a tápból érkező zajt, hanem teljes mértékben hozzákeveri a bemeneti jelhez. Ez a tápzaj eredhet az éppen kapcsolgató szint érzékelő komparátorként bekötött opampból is. Ennek az IC-nek a 4-es és a 8-as láb (ezek a tápbemenetek) kivételével 0V-on kell lennie minden lábnak.
Az az ic pont rendben van nem mértem rajta sehol dc-t csak a tápokon. Az U141 és D110 aminek a kimenetein viszont mérni különböző feszültségeket.Működik az auto bekapcsolás is, egyedül a hangfal bemeneteket nem próbáltam. Az a furcsa, hogy a hangján szinte semmit nem venni észre nem torz nem zúg, bár talán ha teljesen kicsavarom a potit 150hz-re mintha lenne egy nagyon kicsi búgás...Ha tegyük fel meghalt az ic vagy hangban vagy valamelyik funkcióban jelentkeznie kellene nem? Talán még azt vettem észre,hogy hidegen gyakrabban csinálja mint amikor már megy egy fél órája legalább.
Még valami:
Az opampokat logikai vizsgálattal meg lehet tesztelni. Van a nem ivertáló bemenetük, nálad ezek a 3 valamint az 5 lábak. Ezekhez tartoznak az invertáló lábak, nálad a 2 és a 6 lábak. Aztán vannak a kimenetek, 1 és a 7 láb. A logika így szól: Ha a nem invertáló bemeneten nagyobb a feszüktség mint az invertálón, akkor a kimenetnek a pozitív tápon kell lennie. Ha a neminvertáló bemeneten kisebb a feszültség mint az invertáló bemeneten, akkor a kimenetnek a negatív tápon kell lennie. Ha nem jön ki a matek, akkor ha jó az opamp, melegnek kell lennie, mert valami külső zárlat okozza a bajt. Ha nem meleg, akkor hibás az opamp. A hideg- meleg pattogás lehet még kondenzátor hiba is.
Köszönöm! Rámérek majd,csak ezen a két ic-n mértem feszt a másik háromnál a tápon kívül egyik ki vagy bemeneten sincs.
Megmértem az ic-ket,csak ezen a kettőn mérni dc-t a többinél a tápok kivételével nincs.
1láb -12.6V 2láb 0.6V 3láb 0.5V 5láb 0V 6láb 0V 7láb 13.8V 1láb -0.3V 2láb 0V 3láb 0V 5láb 0.5V 6láb 14.3V 7láb -13.2V
A logika szerint az IC-k nem bizonyulnak hibásnak. Megpróbálom a fotó alapján kisilabizálni a kapcsolást.
Néztem az IC-ket. Az a kettő nagy valószínűséggel az időzítést és az automata bekapcsolást intézi. Viszont a billegésnek nem illene beleszólnia a hangba. Két dolgot vettem észre, egyik az tervezési hiba, a másik pedig hibás tervezés. Szóval az egyik komparátorként használt IC billenési sebessége nincs lassítva, ezért ránthat a tápon. Másik, hogy az opampok tápjainak szűrőkondenzátorai ott vannak az áteresztő tranzisztorok mellett, ami alatt amúgy is kissé pirult a nyák. Feltételezhető, hogy ezek az elkók kiszáradhattak. Ezeket cserélném először. A gyors billenés talán nem is fog utána pattogást okozni, mert annyira nincs közel a jelúthoz. Ha mégis, az is megoldható.
Igen valóban kissé pirult a nyák,valami történhetett régebben már ott... Szerintem a fekete elkók pont azok amik ott vannak már cseréltek, és a kékek lehetnek a gyáriak. Még azt megpróbálom, hogy áthidalom a frekvencia állító potit, néha mintha köze lenne hozzá illetve a tengelyéhez érve búg kicsit megnyomva már nem... de már ezt sem tudom. Annyi mindent megpróbáltam volt amikor negyed óraig semmi már kezdtem örülni aztán újra...
A freki állító poti is lehet probléma, egy tisztítás ráfér.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |