Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM rádióvevő TDA7000-rel
Lapozás: OK   15 / 15
(#) Raspun válasza pucuka hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
De akkor az első linken hogy működhet 120 MHz-ig?
(#) Raspun válasza Raspun hozzászólására (») Szept 29, 2014 /
 
Vagy csak a rezgőkör 70-120 MHz de igazából nem megy addig?
(#) pucuka válasza Raspun hozzászólására (») Szept 29, 2014 /
 
A katalógus adat azt jelenti, hogy addig biztos működik, felette már nem biztos. Ha 120 MHz -ig használod, lelked rajta, de ha nem működik, nem reklamálhatsz, ill. nem jelenti azt, hogy hibás az áramkör.
(#) Raspun hozzászólása Szept 29, 2014 /
 
De a tda7000-et nem teszi tönkre?
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2014
(#) pucuka válasza Raspun hozzászólására (») Szept 29, 2014 /
 
Miért tenné tönkre. Tönkretenni csak feszültségek helytelen alkalmazásával, vagy rövidre zárogatással lehet.
Csak egyszerűen nem biztos hogy működik, ugyanis a keveréshez megfelelő szint tartományban levő oszcillátor teljesítmény szükséges, ami sok összetevőtől függ. pl rezgőkör jóság, oszcillátor rezgő képessége, tápfeszültség, stb.
(#) xule hozzászólása Szept 29, 2014 /
 
Ugyan 7088-as van egy frekvencia kijelzős minirádiómban, annyira érzékeny , hogy hallani a frekimérő kopogását ! És persze a 500 kHz-et simán átugrik az adók között . Ezt is árnyékolni kéne ? És valahol még egy kis szűrést belerakni ? És ha jól tudom , a kis értékű KF miatt a kapacitásdióda rásegít csökkenteni a löketet , így fér bele , ezért nem lehet elérni az adástechnika teljes minőségét az ilyen rendszerű vevőknél .
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2014
(#) xule hozzászólása Szept 29, 2014 /
 
A tda7088-nak mi az utódja , mert már kifutó termék ?
(#) Qju válasza xule hozzászólására (») Szept 29, 2014 /
 
(CD9088, D7088, YD9088) ? Bővebben: Link

( a file 2.2MB lenne

Én egy ilyet próbálok összerakni Bővebben: Link csak az smd forrasztást gyakorlom előbb. És egy kis ónszívó harisnyát kell szereznem, mert nagyon bénázok.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2014
(#) Raspun válasza pucuka hozzászólására (») Szept 30, 2014 /
 
A potenciométerrel lehet hangolni nem?
(#) pucuka válasza Raspun hozzászólására (») Szept 30, 2014 /
 
A kapacitás diódát igen. A forgókondis megoldást nem.
(#) Raspun válasza pucuka hozzászólására (») Szept 30, 2014 /
 
Ja arra a 70-120Mhz-ra gondoltam. Azért kérdeztem mert abban van L1 ami változtatható.
(#) pucuka válasza Raspun hozzászólására (») Szept 30, 2014 /
 
Régebben voltak induktív hangolású FM vevők, de annak volt rendes mechanikája. A skálahúr áttételen keresztül mozgatta a vasmagot a tekercsben. De szerencsére ez már a múlté.
(#) Raspun válasza pucuka hozzászólására (») Okt 1, 2014 /
 
De itt azzal is lehetne hangolni nem?
(#) pucuka válasza Raspun hozzászólására (») Okt 1, 2014 /
 
A rezgőkör rezonancia frekvenciáját változtathatod a kapacitás, és az induktivitás változtatásával is. Csak az induktivitás folyamatos változtatgatása mechanikailag sokkal nehezebben oldható meg, mint a kapacitásé, bár végül is mindkettő folyamatos hangolása (állomáskeresés) megoldható mechanikusan, és elektromosan is. Csak a kapacitásé egyszerűbb.
(#) xule hozzászólása Okt 20, 2014 /
 
Még egy hasonló fm vevő néhol még elérhető : tda7021 ez is 3v körüli tápról még stabilan megy. Ezt próbálta már valaki ?
(#) xule hozzászólása Jan 10, 2015 /
 
Nemrég taltam a tda7222 am/fm ic-t. Ráadásul sztereó és 2 V-on már stabil és szuper rendszerű . Szerintem ez már megüti a mértéket. Ehhez varicap hangolással kis méretben is összehozható jó készülék csak urhra 3Vról? Sajnos csak kézzel tudnám a panelt tervezni. Ha megadom a méretet amkor tud valaki tervet adni?N
(#) xule hozzászólása Feb 26, 2015 /
 
Az automata hangolású tda7088 szerű ic-k hangolásához a bb909 helyett megfelel a bby40 is 3 voltra?
Mintha kontakthibás lenne az egyik rádiómban.
(#) pucuka válasza xule hozzászólására (») Feb 26, 2015 /
 
Jobb híján beteheted, de a sávátfogással valószínűleg gondod lesz. Hasonlítsd össze az adatlapjaikon levő C/U karakterisztikákat.
(#) xule válasza pucuka hozzászólására (») Feb 26, 2015 /
 
Ha nem jön össze melyikkel lehet helyettesiteni ami kapható ?
(#) xule hozzászólása Feb 27, 2015 /
 
Vagy egy kis feszültségnövelés (tranzisztoros segédtáp)segithet és illesztés ?V
(#) pucuka válasza xule hozzászólására (») Feb 27, 2015 /
 
Ha nekem lenne rá szükségem, kikeresném egy jónéhány üzletben kapható varikap adatlapját, és összehasonlítgatnám, hogy melyikek paraméterei állnak legközelebb.
De általában a varikapok körül is szokás soros, párhuzamos kondikat alkalmazni, amikkel be lehet állítani a kezdő, és vég frekvenciákat. Csak az AFC körül nincsenek ilyenek.
(#) Simsone hozzászólása Márc 16, 2015 1 /
 
Sziasztok . Megépitettem a tda7021 fm vevőt, nagyon szépen szól és szerintem eléggé érzékeny is.Egy szélessávú antennaerősítőn gondolkodom /teleszkóphoz /, hogy még érzékenyebbé tegyem, mikrovolt körüli értékben, vagy alatta-. urh fm mikrofon vételére szeretném használni. Mivel az adó teljesítménye kicsike - növelni meg nem akarom, így érzékenység fokozását kellene a vevőnél minél jobban fokozni igy nőne a hatótáv is .bonyolult vevőt nem tudok csinálni /müszerezettség stb. ?/ ez az út jónak látszik, de gondolkodtam szuperregeneratív vevő megépítésén. Nem tudom, hogy mi a jobb megoldás. egyszerű és minél érzékenyebb fm vevő kéne . Készen nem akarom mert a saját mindíg kedvesebb.
Kérlek Titeket segítsetek, melyik a jobb választás? : szélessávú erősítő tda.-hoz /milyen ?/ vagy szupreg vevő megépítés

Előre is KÖSZÖNÖM.
(#) pucuka válasza Simsone hozzászólására (») Márc 16, 2015 /
 
Ne erőlködj, nem fog menni. Az URH sávban az érzékenységet a zaj korlátozza. A jel/zaj viszony viszont a sávszélességtől függ, ami mono FM vétel esetén 180 kHz. Ez az áramkör minden lehetőséget kihasznál, amit csak lehet. Ha nem elég érzékeny, akkor beállítási hiba lehet.
(#) Simsone hozzászólása Márc 21, 2015 /
 
Sziasztok! Nekem egy kérdésem lenne melyik vevő az érzékenyebb - a tda7021 ic-vel megépített fm vevő, vagy az oldalon levő /és általánosságban/ - szuperregeneratív vevő ? Az biztos,hogy hangminősségben az ic. sokkal jobb, de ez műsorvételre van tervezve. 4 mikrovolt ? Vajon a szupreg ..?.. mikrovolt érzékenységet tud és egyáltalán veszi -e az fm jeleket ? Csábitó az egyszerüsége, kevés alkatrészigény.
Igaz ez elmondható az egytokos ic vevőről is./tda7000. esetleg előkörrel ?/ Ez a problémám, ha tudtok válaszolni előre is KÖSZÖNÖM !
/elnézést, hogy kicsit eltértem a tárgytól/
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2015
(#) balog hozzászólása Okt 16, 2015 /
 
szerintetek megépíthető ez a kapcsolás és ha igen akkor esetleg megtudnátok nekem mondani hogy a sima C-vel jelölt kondik értéke mennyi lehet vagy mitől függ az értéke?
(#) pucuka válasza balog hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Megépíthetőnek megépíthető, de minek.
Két azonos értékű elektrolit kondit szembefordítva akkor szokás kényszerből összekapcsolni, ha már végképp nincs más megoldás. Az elkók helyes működéséhez előfeszítő egyenfeszültségre van szükség. Létezhetnek olyan esetek, amikor nincs egyenfeszültség, csak váltóáram folyik a kondikon. Ez az eset hangváltók esetén, amikor már másfajta kondiból nem áll rendelkezésre megfelelő kapacitású, és akkor így helyettesítik az unipoláris elektrolit kondit.
Ezesetben ilyenről szó sincs, tehát teljesen felesleges a szembe fordított elkó használata, ráadásul 2,2 µF fólia kondi létezik, és nagyságrenddel jobbak a paraméterei.
Egyébként is igen érdekes az egész projekt. Sztereóról szó sincs, nincs az áramkörben sztereo dekóder, és hangfrekvenciás bemenetből is csak egy van (kivezérlés jelző is csak egy). Hiába a bonyolult kapcsolás, attól még nem lesz sztereo. A TDA7000 - ből sem jön ki olyan, akkora sávszélességű jel, hogy dekódert lehessen utánna kötni.
Én biztos egy egyszerűbb kapcsolást építenék meg, asatlapokból összeollózva.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2015
(#) balog válasza pucuka hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Rendben köszi a választ szerintem nem ez lesz akkor hanem egy egyszerűbb
(#) ELKO26 hozzászólása Ápr 28, 2017 /
 
Tud ajánlani avalak egyszerű erősítő kapcsolásokat?
Pl 841,Lm387...
(#) sany válasza ELKO26 hozzászólására (») Ápr 28, 2017 /
 
Persze, a Google tele van vele.

LM386
TDA2822
741

És még sok más ...
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2017
Következő: »»   15 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem