Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM rádióvevő TDA7000-rel
Lapozás: OK   14 / 15
(#) sany válasza fecameca hozzászólására (») Nov 14, 2013 /
 
Ilyen varikap varikapot használok.
(#) fecameca válasza sany hozzászólására (») Nov 14, 2013 / 1
 
Jó ez, olyan 10 V körüli hangoló feszültséghez. Lehet, hogy 5 V-ra is jó,majd kiderül. adatai:Ha már tudod a vételi frekvenciát, akkor derül ki, mit fog át? A kici kínai rádiókban 3 V alatt nem tudom, mit használnak, mert SMD mind, és nincs rajtuk semmi. Amit a vasmagról írtam az nagyon megkönnyíti a dolgodat, az igaz, hogy különböző frekvenciákra különböző színjelölésű vasmagok vannak, de a tapasztalatom az, hogy egy zsebrádió roncsból kiszedett hangolómaggal is ugyanolyan jól megy az oszcillátor. Ha lassan mozgatod a tekercsben, akkor hallanod kell valahol az adókat. Legalább 4-5 adó kellene, hogy legyen a közelben, ha fülre hangolsz, hogy tudd, hogy merre jársz a frekvenciában? Ha már tudod, hogy jó sorrendben jönnek, és sikerült őket beazonosítani, azután a helyükre tenni őket már nem gond. Ezután hangold az antenna kört egy gyengébb adónál a legkisseb zajra. Az én emlékeim szerint a két tekercs közel teljesen egyforma, a képeden nem annak látom. Így szerepel a leírásban?
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2013
(#) sany válasza fecameca hozzászólására (») Nov 14, 2013 /
 
Innen van a kapcsolás.
/ Amit írtatok azt még nem próbáltam ki majd a hétvégén tudom legközelebb. /
Egyforma tekercseket ír.Megpróbálom a tekercseket elkészíteni egyformán.
Így 2 csatorna jön be ahogy jelenleg be van hangolva. Az MR2 Petőfi a 98.8 Mhz -en és a Gong rádió a 87.6 MHz -en.
A 87.6 Mhz a potméter kb fele állásában és a 98.8 Mhz pedig a potméter háromnegyed állásában jön be.
Tudok bontani hangolómagot rádióból, milyen színjelöléssel próbáljam meg esetleg? Hátha azt könnyebben tudom hangolni, mint a tekercset.
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Nov 15, 2013 /
 
Mivel a "KF frekvencia" 70 kHz, eléggé egyforma tekercs kellene a bemenetre, és az oszcillátorba is. Mivel nem ismerjük az oszcillátor külső elemeinek kapcsolását, elég nehéz nyilatkozni. Ha úgy van ahogy a rajzon, az elég parasztos megoldás, semmi hangolási lehetőséggel, valami olyan megoldásra lenne szükség, mint ami az adatlapon van, a varikapot a forgókondi helyére applikálni.
A bemeneti tekercs ha sokmenetes, lényegében mintha ott sem lenne. Bár lehet, hogy mint egyenáramú rövidzár beavatkozhat a bemeneti fokozat egyenáramú beállításába. Az adatlapi rajzon kondenzátoros jelbecatolás van, ettől nem érdemes eltérni. Ha rezonáns a bemeneti kör, akkor meglehet, hogy nem elég a sávszélessége.
Mivel a sany -nak nincs műszere, bátorkodtam javasolni a számolgatós, méretező megoldást, mert ezzel legalább a közelébe kerülhet a jó megoldásnak.
Ezen túl pedig az sem ártalmas, ha megtanulja hogyan kell egy meghatározott sávot átfogó rezgőkör hangolását kiszámítani.

Bocsi, leginkább sany -nak szól.
(#) sany válasza pucuka hozzászólására (») Nov 15, 2013 /
 
Lehet, hogy nem a legjobb áramkört választottam kezdésnek.
Arra gondoltam, hogy egyenlőre hagyom a varikap diódás hangolást és ilyen módon forgókondenzátorosra módosítom az áramkört. Majd kiszámol kiszámolom az 56 nH szükséges menetszámot.
(#) fecameca válasza sany hozzászólására (») Nov 15, 2013 /
 
Ott 5, és 6 menetet írnak 0,7-08 mm CuZ huzalból 5 mm átmérőn. A vason ne sokat gondolkozz, jó a Sokol rádió KF-ből kivett, de valami rossz Videoton rádió vagy tévé roncs M4-es vasa is megfelel, csak ferrit mag legyen. Az oszcinál nem érdekes még annak a határfrekvenciája sem, a sárgára festettek a legmagasabb frekvenciájú magok, utána a kékek jönnek, (A japán zsebrádiók KF tekercs serlegeinek a színeit felejtsd el, azok nem azt jelentik, hanem, hogy melyik hullámsáv hanyadik tekercse!) a legtöbbjük amúgy is színtelen, kopasz, még menetesnek sem muszáj lennie, a fojtótekercsek sima, egyenesfalú rúd vasa is tökéletes, a végső behangolást vagy a menetek nyomogatásával végzed, vagy benne hagyod a vasat ott, ahol a legjobb, és egy csepp méhviasszal, paraffinnal, vagy a melegítős Pattexszel rögzíted. Ha a 87,6 MHz középen jön, akkor vagy tekerj rá 1 menettel többet, vagy ragassz bele vasmagot. Ha a Varicap nem megy fel 108 MHz-ig, vagy kössél kettőt párhuzamosan, (persze akkor csökkenteni kell a menetszámot), vagy válassz másik típust. Telepes készüléknél a hangolófeszültség növelése korlátokba ütközik, 28-33 Voltról már biztosan átvinné az egész sávot. Ilyenkor nagyobb kapacitásút kell választani, ha csak 5 Voltról, vagy még kevesebbről hangolod.
(#) sany válasza fecameca hozzászólására (») Nov 15, 2013 /
 
Holnap kipróbálom.
(#) sany válasza sany hozzászólására (») Nov 15, 2013 /
 
Kicsit gyorsan írtam, bocsánat a helyesírási hibákért.
(#) sany válasza fecameca hozzászólására (») Nov 16, 2013 /
 
Sikerült behangolnom, igaz még nem tökéletes ,de nekem már is is jó.
Találtam itthon tekercset ,menetes ferritmaggal (talán Videoton TV -ből való). A bemeneten lévő tekercset elkészítettem 0,7 mm -es rézhuzalból, 5 mm átmérőre 5 menettel. Az oszcillátor tekercse helyett betettem a ferrites tekercset. Addig állítgattam, amíg a 87.6 MHz a potméter szélső állásában be nem jött. Most így ez a csatorna jön be elsőre hangosan, kristálytisztán. Nagyon picit kell tolni a potméteren. Nem hangolódik el. Egész este hallgattam.
De a 98.8 MHz vételéhez a potméter felénél tovább kell menni, majdnem háromnegyed részéig. Az adás itt is nagyon tiszta. Ezután a csatorna után már nem jön be semmi.
Mi lehet ennek az oka? Lehet a varikap dióda tényleg nem a legmegfelelőbb?
A most betett varikap diódával párhuzamosan kötöttem egy másikat, de ekkor egyik csatorna sem jött be, pedig tekergettem a ferritet a tekercsben.
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Nov 16, 2013 /
 
Sohase köss párhuzamosan diódát. Varikapot pláne nem. Az adatlapjából ki tudod nézni, hogy hogyan változik a hangoló feszültséggel a kapacitás, elvileg jónak kéne lenni. Soros, párhuzamos kapacitásokkal (trimmerekkel) be lehet állítani a hangolási határokat. Ha nem sikerül, talán az induktivitás nem jó.
(#) sany válasza pucuka hozzászólására (») Nov 17, 2013 /
 
Rendben. Teszek bele trimmer kondenzátorokat és megnézem.
(#) fecameca válasza sany hozzászólására (») Nov 17, 2013 /
 
Rosszul írtam. Ahhoz, hogy a 87,6 a szélére kerüljön, nem növelni kell az induktivitást, hanem csökkenteni. Mert így, ha az középen jön, a legnagyobb kapacitásértéknél jóval alatta vagy, de gondolom rájöttél erre magadtól. Varicapot meg keresni kell másikat.
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Nov 17, 2013 /
 
Nincs a varikappal semmi baj, egy kicsit nagy az átfogása. Azért ez megoldható soros párhuzamos kondikkal, és ha ez trimmer, kényelmesebben lehet hangolni. A soros kondival a végkapacitást lehet csökkenteni, a párhuzamossal a kezdetit.
Nem is tudom minek a 5 menetes tekercsbe vas, levegős tekercset amúgy is könnyebb hangolni. Meglehet BB105 lehet jobb lenne.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2013
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Nov 17, 2013 /
 
Azért írtam neki a vasat, mert amíg keresgél, nem kell a tekercset összevissza nyomorgatni. Hamarább megtalálni vele az adókat. A vas kiszedéssel párhuzamosan tologathatja össze a meneteket is, de az én tapasztalatom, hogy amelyikben a vas benne van, azokkal kevésbé gerjedékeny, valószínűleg azért, mert a vas összébb tömöríti a mágnesteret is. Varicapokat párhuzamosan még soha nem kötöttem, csupán ötlet volt, hogyan lehetne a kapacitását megnövelni, de elvileg nincs semmi akadálya, hiszen záró irányban vannak. Ilyen alkalmazásban már nem sok köze van a diódákhoz, ugyanis nyitó irányú igénybevétel ezeknél nem létezik. Ha nagy lenne az átfogása, akkor bejönne neki minden, inkább arra panaszkodna, hogy nagyon sűrűn jönnek be az adások egymás mellett, néhány milliméteren belül.
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Nov 17, 2013 /
 
Persze záró irányban van, de attól még nem szakadás. Aktív eszközök párhuzamos kapcsolása mindíg rizikós, soha nem tudni hogy fog elsülni, bárhogy is igyekszünk kivédeni.
Trimmerekkel is lehet keresgélni, de sokkal jobb megoldás, ha kicsi számolgatunk, és csak azután keresgélünk. Nem szabad sajnálni némi számolgatást a siker érdekében.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2013
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Nov 17, 2013 /
 
Lenne még egy kérdés: forgókondenzátoros hangolásnál a varicapot benne kell hagyni az AFC miatt. Azt egy ellenálláson keresztül fel kell a - tápfeszre kötni, hogy minimális induló kapacitása legyen? Az enyém TDA7088, a gyári panellel együtt.
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Nov 17, 2013 /
 
Ebben az áramkörben van belső AFC, ami a hangolást is végzi. Nem tudom minek bele forgókondi. A Reset gomb nyomogatásával lehet a megfogott állomásról tovább léptetni.
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Nov 17, 2013 /
 
Szerintem meg az AFC nem belül van, hanem az IC16. lábról a varicapra kötött 5,6 Kohmon keresztül hangolja. A Conrad-os készletnél azt írja, ha minél kisebb ellenálláson keresztül hangoljuk a varicapot, az AFC annál gyengébb lesz, ott a hangoló potenciométer és a varicap közt egy kapcsoló is van a megtalált adó "rögzítésére". A forgókondit a házba előzőleg beépített szinkrodin/szupreg vevőktől örökölte, ha már egyszer belefúrtam, és csavaroztam, minek vegyem ki? Legalább most független a tápfeszültségtől, és nem lesz olyan hamar kontakthibás, mint egy rossz potenciométer. A Scan gombbal a Kossuth adó minimum 8 gombnyomás, akkor már hamarább megtalálom, ha van manual tuning. A reset és scan megoldás eleinte érdekes, de a sáv tetején levő adóknál már nem olyan praktikus. Ez egy csak fülhallgatós rádió volt olyan elemmel, ami nagyon drága. Most hangszóróval szól, és akkumulátorról táplálom.
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Nov 17, 2013 /
 
Akkor legyen már itt egy rajz a 7088-ról is. A példa kedvéért pont egy forgókondis. Az általam említett 5,6 K hiányzik belőle, lehet, hogy az csak a varicap hangolásnál kell az bele.
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Nov 17, 2013 /
 
Én leginkább a gyári adatlapot szoktam nézegetni.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2013

TDA7088.pdf
    
(#) sany válasza pucuka hozzászólására (») Nov 17, 2013 /
 
Szerintem a kis rádióm így marad. Így is nagy sikerélmény, hogy sikerült megépítenem.
De ha lesz időm ,akkor mindenféleképpen ki fogom próbálni a trimmer kondenzátoros megoldást.
Sajnos 60 km körzetemben nincs elektronika bolt így nem tudok venni diódát. De ha internetről rendelek elektronikai alkatrészt, akkor rendelek majd varikap diódát is.
(#) sany válasza pucuka hozzászólására (») Nov 17, 2013 /
 
Köszönöm a segítséget mindkettőtöknek!
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2013
(#) Raspun hozzászólása Szept 23, 2014 / 1
 
Ez szerintetek milyen frekvencián működik?( a rajz)
(#) pucuka válasza Raspun hozzászólására (») Szept 23, 2014 /
 
Nem szerencsés dolog, hogy ugrálsz a topikok között. A kérdéseidnek elsőre ezt a helyet kellett volna megtalálnod, miután rájöttél, hogy mégis inkább IC -vel építed. A "(rajz)" alá linkelhettél volna valami rajzot is, vagy legalább csatolhattad volna.
(#) Raspun hozzászólása Szept 23, 2014 /
 
Az "ez"-nél van a link csak rossz Ez a jó.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2014
(#) vargaf válasza Raspun hozzászólására (») Szept 23, 2014 /
 
Szia!
A megépített kapcsolás a rajzon megadott 70-120 MHz frekvencia tartományban működik.
Üdv.: Feri
(#) Raspun válasza pucuka hozzászólására (») Szept 23, 2014 /
 
Miutàn rájöttem hogy mégis ezzel az IC-vel építem meg egyből idejöttem.
(#) Raspun válasza vargaf hozzászólására (») Szept 23, 2014 /
 
Bocsi az rossz link.
(#) Raspun válasza Raspun hozzászólására (») Szept 24, 2014 /
 
Nekem mondjuk 70-120 MHz lenne jó.
(#) pucuka válasza Raspun hozzászólására (») Szept 24, 2014 /
 
Javaslom, hogy a tervezési fázisban, hogy mivel mit szeretnél építeni, lehetőség szerint minden alkatrésznek szedd elő az adatlapját, és alaposan tanulmányozd. Különösen érvényes ez a legbonyolultabb alkatrészre, a TDA7000 IC -re. Mindjárt a második oldalon láthatod a működési tartományt: 1,5 - 110 MHz. Lehet hogy pár MHz -el megy tovább is, de ez korántsem biztos.
Ettől kezdve ezen sávhatárokon belül tusz dolgozni, amit legfőképp az oszcillátor hangoló elemei határoznak meg. (mettől meddig hangolható) Ehhez kell igazítani a bemeneti rezgőkör sávhatárait is, egyszerű hangolatlan rezgőkörrel a bemeneten, az érzékenység eléggé sávhatárolt lesz.
Következő: »»   14 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem