Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-tervező programok

Témaindító: (Felhasználó 449), idő: Nov 10, 2005
Lapozás: OK   31 / 31
(#) Alkotó válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 29, 2025 / 1

A lábak alatti szigeteket tetszőleges méretűre állíthatód néhány kattintással, és egy másik néven lementheted, azaz megmarad az eredeti is.
3 lábat találomra átállítottam 2x0,6 mm-re.
(#) tki válasza sakrafi hozzászólására (») Szept 29, 2025 / 2

Érdekes, hogy itt, a fórumon mennyire kevesen emlegetik a KiCAD-et, pedig megérdemelné...
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2025
(#) Honda130 válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 29, 2025 /

Holnap megpróbálom. Egyenlőre meg kell tanulnom rendesen használni ezt az alkatrészt. Nem trudom, miért nem tudom betenni, de menni fog.
Most lefekszem, mert 12 órában dolgoztam ma.
Köszönö! Szia!
(#) Honda130 válasza tki hozzászólására (») Szept 30, 2025 /

Javasolták nekem többen is. Csak az a helyzet, hogy nem magyar és ezért próbálkozom inkább az Eagle-vel. Amúgy azt is ltettem. Ez a program, ha magyar lenne, szá.omra is penge lenne szerintem.
(#) Ge Lee válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 30, 2025 / 1

Az SL-ből találsz magyar változatot, szerintem jóval egyszerűbb és gyorsabb a használata mint az eagle-nek. De talán bármely szoftver magyarosítható ha valaki olyan aki ért a szoftverekhez megírja hozzá. Vannak olyan szoftverek ahol ez csak annyiból áll, hogy ki kell venni az adott nyelvi fájlt, megfelelő környezetben átírni magyarra, visszamásolni és kész.
(#) sakrafi válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 30, 2025 / 1

KiCAD magyarBővebben: Link
(#) niedziela válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 30, 2025 / 1

Minden programot meg kell tanulni kezelni.
A kickad sem kivétel, az sem fog egyik pillanatról a másikra menni.
Ha valamikor a jövőben bonyolultab rajzokat is szeretnél késziteni, tanuld meg az eagle-t.
(#) tki válasza niedziela hozzászólására (») Szept 30, 2025 /

Leginkább az ingyen elérhető library-k, alkatrészrajzok mennyisége számít, azok az igazán értékesek, ill. szerkesztés során azért lehetnek haladóbb funkciók vagy korlátok egyikben, amik a másikban nincsenek.

Nem tudom, most melyik hogyan áll, az évtizedek alatt még hobbistaként is végigmentem vagy 6-8 nyáktervezőn a fenti okokból. Sőt utoljára (szintén már évekkel ezelőtt) ezért kezdtem használni az RS-Components DesignSpark-ját a hatalmas méretű könyvtára mint titkos fegyver miatt (nem csoda; alkatrészkereskedő cég). Csak később azzal szembesültem, hogy ott is pénzért adnak már sok mindent, ami fontos, így jött a KiCAD - korábban meg ahhoz nem volt elég alkatrész, de az elmúlt.
(#) tki válasza tki hozzászólására (») Szept 30, 2025 / 1

Mondjuk, amiket most írnak a DesignSpark-ról, hogy mennyire ingyenes, nincs kizárva, hogy rosszul tudom, talán volt egy átmeneti állapot annak idején, de az biztos, hogy valami korlát miatt kellett átszoknom másra.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2025
(#) tki válasza tki hozzászólására (») Szept 30, 2025 / 1

De azt hiszem, mégsem tévedtem: https://www.rs-online.com/designspark/subscriptions-pricing-page : -) Jó az a KiCAD.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2025
(#) niedziela válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 30, 2025 / 1

Ha nem tévedtem nagyot akkor igy.

LR34.lbr

(#) moltam hozzászólása Feb 10, 2026 /

Seetrax ranger

Helo.
Valakinek nincs meg esetleg ez a Seetrax ranger nevű tervező szoftver? Elvileg ez egy kapcsolási rajz, nekem jó lenne jpg formátumban is akár screenshotolva.

mitsu.rxl

(#) niedziela válasza moltam hozzászólására (») Feb 10, 2026 /

(#) moltam válasza niedziela hozzászólására (») Feb 10, 2026 /

Regisztráltam, letöltöttem, mondja 30napos ingyen licenszhez regisztráljak még egy plusz helyre, erre otthagytam...

Holnap ránézek mit lehet tenni.

Semmi alternativ forrás nincs
(#) Lacika válasza moltam hozzászólására (») Feb 11, 2026 /

Kicsit szerencsétlenkedtem a kínai felsőbbrendűvel, jó hosszúra sikeredett....
A legvégét bemásolom ide:

Ez egyértelműen egy LPKF Ranger2 XL PCB projektfájl, ami tartalmazza:
1. Alkatrészlista és hálózati információk
Látható alkatrészek:
IC-k: 74137, 74157, 74HC157A, HC157DM, OPA340
Tranzisztorok: 2SD2422, 2SB1020, 2N2222A, 2N2907A, 2SC2562
Diódák: BZX84C, MA3556
Kondenzátorok: C0805, C1206, CAP-A, CAP-D
Ellenállások: R0805, R1218
Csatlakozók: DSMA, JMPR

2. Autóipari ECU tervezés
A fájl alapján ez egy Mitsubishi autóipari ECU (Engine Control Unit) terv:
33920-70E10 - Mitsubishi alkatrészszám (valószínűleg)
O2_HEATER, INJP, INJN, IDLE, FP_RELAY, EGR - motorvezérlő jelek
4th January 2008 - a terv frissítve (2008. január 4.)
J Holland - tervező neve

3. 10 oldalas sematikus rajz
A fájl végén: "Page 1 of 10" - ez egy 10 oldalas sematikus terv.
Most mi a helyzet?
A fájlok valódi tartalma:
1E3, 2EA - ASCII szöveges fájlok (ezek lehetnek log fájlok vagy metaadatok)
366, 407, 4FC, 5E0, D7C1 - PDP-11 UNIX/RT ldp formátum (ez az LPKF saját bináris formátuma!)

Megnyitási lehetőségek
1. Egyetlen reális esély: LPKF CircuitCAM régi verzió
Mivel PDP-11 formátum, csak LPKF szoftver érti.
# Windows XP
# 2. LPKF CircuitCAM / ProtoMat szoftver keresése
2. LPKF szoftver beszerzése
LPKF támogatási oldal: kérvényezd a régi szoftvert
Mérnök kollégák: valakinél lehet még régi telepítő
Internet Archive: esetleg fent van régi verzió

Összefoglalás
Mit tudunk? Következtetés
Mitsubishi ECU terv 2008-as autóipari PCB
10 oldal sematikus Komplex tervezés
PDP-11 bináris LPKF saját formátum
Nem lehet megnyitni. Kivéve LPKF szoftverrel Windows XP kompatibilis kell hogy legyen.
(#) kivancsi4 válasza Lacika hozzászólására (») Feb 11, 2026 /

jonit pont németországból
(#) Lacika válasza kivancsi4 hozzászólására (») Feb 11, 2026 / 1

???
(#) moltam válasza Lacika hozzászólására (») Feb 11, 2026 /

Köszönöm a segítséget, neked is niedziela hogy ránéztél. Igen ez egy suzuki ecu rajz lenne amit a mitsubishi electric gyártott, innen van: Bővebben: Link Valahogy sikerült a döglött linket elérnem talán internet archive de már nem emlékszem, leástam a net mélyére rendesen. Egy hasonló ecut alakítanék át írhatóra, nagy segítség lenne de végül is ahogy nézegettem menni fog enélkül is. Legalábbis remélem Azért még kutatok majd kicsit.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2026
(#) Lacika válasza Lacika hozzászólására (») Feb 12, 2026 /

Közben rájöttem, de ez nem az. Ezt linkelte "niedziela" fórumtársunk is a gyártó XL Designer oldaláról. Vegyük úgy, hogy ez egy alternatív letöltési hely.
Wine alá lehet telepíteni, (linuxom van).
Seetrax XLD Lite (free) --- nem nyitja meg a fájlt.
Seetrax XLD --- licenc kódot kell neki beírni anélkül nem hajlandó beolvasni a fájlt ....
Ranger 2 XL Demo --- nem telepíthető

Viszont, ezek mind 2024, 2025 programok.
Kipróbáltam a LPKF CircuitCAM 2024-ben kiadott verzióját, de a fájl megnyitásakor kompatibilitási hibára panaszkodik.....
Ide az LPKF CircuitCAM 2008 előtti verziója kellene.

Felrakom ide azt az .rxl fájlt ha már egyszer sikerült kicsomagolni, hátha így több szerencséje lesz valakinek vele ...
(#) kivancsi4 válasza Lacika hozzászólására (») Feb 12, 2026 /

Szia.
Próbáld mitsu.rxl fájlt megnyitni Atom-al. Ott az első sort a tartalomnak nézd meg alaposabban.
Seetrax XLD Lite (free) a telepítés után megnyitva, a nyitott mappára kattintva(sárga ikon), tallózva a fájl helyéig. Megnyitni.Ott a figyelmeztetéseket, hogy mit nem talál megköszönni(Ok gomb), majd balról fent a mappákba belenézni.
Nincs nyomtatott áramkör, de van ott egy pár kapcsolási rajz.

LinuxMint20.2 Wine(már elkezdtem a 22.3-ra az áttérést egy másik merevlemezen.)
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2026
(#) Alkotó válasza moltam hozzászólására (») Feb 12, 2026 /

Ha nem a rajzkészítés mikéntje érdekel, hanem a rajzon lévő információra van szükséged, akkor célszerű lehet megkeresni egy Suzuki szalont. Ezekben általában szerviz is van, és ott szépen megkérni őket, hogy mutassák meg a rajzot. Nekem elég jó tapasztalataim vannak, készségesek szoktak lenni, habár még rajzot nem kértem eddig.
Másik lehetőség, hogy a világhálót hívod segítségül, ahol elég sok információ elérhető.
(#) moltam válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 12, 2026 /

Az ecu belső kapcsolási rajza sosem volt nyilvános egyik gyártónál sem, még az ic k tranzisztorok többségét is átcímkézik hogy nehezebben legyen beazonosítható, plusz van sok asic amiről szintén nulla infó.
(#) moltam válasza kivancsi4 hozzászólására (») Feb 12, 2026 /

És igen. Megvannak a rajzok, köszönöm. A program nyák tervező tudtommal, de a nyák lényegtelen most, aki a visszafejtést végezte ebben rögzítette a kapcsolási rajzot.
Következő: »»   31 / 31
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem