Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ATX-táp problémák, meghibásodás
Akkor csak kínlódás lenne javítani, akkor marad egy másik táp beszerzése.
Nem olyan nehéz megjavítani próbaterhelés nélkül.
![]() Elsősorban a szekunder 12 V-os kondenzátort kell megnézni. Lehet, hogy szemmel is látható az elváltozás. Kissé felpúposodik a teteje. Mivel 850 W-os a táp, akár 3 kondenzátor is lehet a 12 V-os ágon. Ma már a legtöbb multiméteren van kapacitásmérő. Ha nem is pontos, azt meglátni, hogy nem 2200 uF, hanem 150...
Az mondjuk becsapós tud lenni, ha felment a kondi ESR-je akkor kapacitásmérővel képes jónak látszani a döglött is. Nem kerül túl sokba kicserélni az összeset (pláne egy egész PC táphoz képest), szerintem egy próbát megér.
Csatlakozom, a multiméteres mérés becsapós lehet, ráadásul nem sok tud 1000µF, vagy afelett mérni. Amit mér meg lehet, hogy nagyjából jót mutat, az ESR mérő meg dobálja rá a kérdőjelet, hogy mi lehet ez az alkatrész? Elektrolit kondenzátor már nem...
Sziasztok! Egy számítógép tápegységről hajtottam meg egy Xiaomi kompresszort (https://mstore.hu/xiaomi-70mai-air-compressor-lite-elektromos-pumpa). A tapegység zöld kábelét fixen összekötöttem a testtel és így egyből elindult, amikor 230V-t kapott. Működött is, de kb a 15-20. használat után már egyre kevésbé akart elindulni a táp. Most már epp csak elindul a ventillátora és rögtön le is ál.
Azt kérdezném, hogy a zöld és a fekete kábelek fix összekötése okozta a táp halálát, vagy egy PC táppal nem lehet meghajtani egy komptresszor villanymotorját. Esetleg van-e valami tanács arra hogyan tudnam meghajtani egy PC tápról a kompresszoromat. Köszönöm előre is!
Valószínűleg a kompresszor túlterheli a tápegységet. Ellenőrizni tudod a dologot úgy, hogy kisebb fogyasztót kötsz a tápegységre.
Köszi a válaszod! Sajnos terhelés nélkül sem indul már el.
Kimenő kondik cseréje szerintem, és az 5 voltot is terheld kicsit.
Szia!
A kompresszorban motor a kikapcsolási indukciós lökéssel nem tesz jót a tápnak. Tegyél sorba a + táppal egy nagy áramú (schottky) diódát. Ellenőrizni/cserélni kellene az optót, a tl431-et, és esetleg a szekunder oldalon az IC-ket, Nem tudom hogy itt hogyan oldották meg a túlfeszültség védelmet, de lehet hogy az is kapott. Van olyan vezérlő ami áganként nézi a kimenő feszültséget.
Sziasztok! Köszönöm a válaszaitokat!
Elvileg hozzájutok egy másik, használt táphoz és azt próbálom majd megkímélni a schottky-val. Az adatlap szerint 7A-es a kompresszorrom. Egy ilyen 10A-es schottky jó lenne? . Rácsavarozhatom a szünetmentes házára belülről? Kell egyáltalán hűteni? Mellékeltem egy részt az adatlapjából. Hogy kell bekötni? Mekkora terhelést adjak az 5V-os résznek? Elég lenne mondjuk a maximum 10-20%-a? A mostani táp javításába sajnos nem tudok belevágni. Azt sem tudom hogy mi az az opto és a szekunder oldali IC-k is kifognának rajtam A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2024
Standby-ból nem indul a tápSziasztok!Van egy cooler master 650-es tápom ami nemrégiben azt produkálja, hogy standby állapotól nem hajnaldó indulni és cicereg. Kb. 15-20 perces áramtalanítás után hibátlanul megy egészen egy újabb alvó állapotig, abból megint nem kel fel. Mit nézzek meg? Köszönöm!
Szia!
A tápban lévő és az alaplapon lévő elektrolitikus kondenzátorokat nézd meg. Ha látsz "púpost", cseréld ki. Tudom, ez olyan felületes megoldás, de néha beválik.
Másik táppal hibátlanul megy. Egyelőre még nem szedtem szét a tápot. Az a baj, hogy nem mindig púposak a rossz kondik lutrira meg nem cserélném ki az összest.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |