Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Hello! Elsőként nézd meg, hogy a tranyók jól érinkeznek-e a foglalatba, meg hogy benne van-e mind.. (Ha jól emlékszem, ebben foglalatba vannak.)
Köszi a tippet (igen, mind foglalatban van), de sajnos (?) mind benne van, és a megmozgatásukra sem történt változás. Volt, amelyik lazán volt, de az sem javított a helyzeten.
Ha az "X bemenet" állásban behozom középre a pontot, akkor az "eltérítés" állásban a bal szélső helyzetbe tér ki - kb. jó helyre, ahonnan indulnia kellene. "Single" állásban a Reset-re sem indul, a LED nem kezd világítani. A fényerő növelésére a "halvány"-ból, mintha tovább csökkenne a fény - miközben X bemenet esetén helyesen működik a fényerő, és elég nagy fényt is el lehet érni. Akkor most jön rajz bogarászása...
Szia! Nekem azt mondták, hogy ezeknek a szkópoknak kicsit gyenge pontjuk volt a táp. Érdemes lenne megméregetni hogy rendben van-e mind. Szerencsére nekem az rendben van. Nálam más volt a hiba, nekem a nagyfesz táppal volt a gond. (Belepiszkálások, sikertelen vagy csak félsiker javítások stb...)
De vigyázz, mert van benne 110 voltos egyendelej is.
A +- 15V-ot és a +110 V-ot néztem (nem mértem, csak néztem [egy másik] szkóppal...), és szinte biztos, hogy rendben vannak, mert az eltérítések jól működnek.
A -40 V-ot még nem néztem... A nagyfesszel sincs baj, mert egészen nagy fényerőt is be lehet állítani (Jó állapotú a cső... ![]() A két időalapban átcseréltem a tranzisztorokat (TR504-505-506 <> TR515-516-517), de semmi változás. Ami furcsa nekem (szkóppal néztem a feszültségeket, tehát csak körülbelüli értékek!) - TR505 teljesen ki van nyitva! A bázisán kb. 0.7 V, a kollektorán csak pár 0.1 V (kb. a szaturációs feszültsége). - Ez természetesen a TR506-ot teljesen lezárja, mert az emitterén 3V körüli a feszültség. Az "A VAR" nevű potival szépen lehet állítani a TR504-es FET áramát, mind a drain, mind a source feszültsége változik - de annyit nem, hogy a TR505 leültetése megszűnjön. Mindjárt megyek és multiméterrel megérem a feszültségeket pontosan. - R525 - P504 ellenállását megmérem (úgy tűnik, nem kell kiforrasztani, elég kiszedni a tranzisztorokat a foglalatból a méréshez). - Megmérem TR506 emitterében lévő ellenálláslánc feszültségeit. Mi állítja ott be a +3V-ot? Mert a TR506 biztosan nem, mert teljesen le van zárva... Minden egyéb, ami csatlakozik az ellenállásokhoz: bázis, gate vagy komparátor IC bemenete - egyik sem olyan, amitől elvárnám, hogy beállítsa a fix 3V-ot... Esetleg a TR510-TR511 differenciál-erősítő? De az is a bázisával kapcsolódik az ellenállásokra... (Ha így lenne, akkor az R615-ön kb. 0.023V esik - kérdés, hogy az ki tudom-e mérni?) - Mit érdemes még megnéznem? Ránézésre nem piszkáltak bele korábban, illetve a (most már nyugdíjas) kolléga, aki valószínűleg régebben használta ért az elektronikához, tehát esélyes, hogy nem rontott el semmit még jobban. Valószínűbb, hogy a hiba jelentkezésekor félretette (későbbi javítás céljából) és használt helyette egy sokkal újabb szkópot.
Szia,
A C547, C548, TR523 közös pontján meg van a + 5 volt? A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2025
A -40V nincs teljesen rendben... +2.6V
![]() Ezt nem hiszem el!!! ![]() Mi az első lépés hibakeresésnél? "Nézd meg a biztosítékokat!" Persze, hogy megnéztem - szemre... Azután az előbb meg is mértem: A -40V-é szakadt... Kicseréltem... Működik!!! ![]() Vannak kontakthibák kapcsolóknál (pl. a bemeneti AC/GND/DC), de alapvetően minden rendben van! Mindenkinek ilyen (egyszerűen javítható) hibát kívánok! ![]() TR-4657 javításaSziasztok! Hozzám került egy TR-4657 tipusu oszcilloszkóp , ami bekapcsolás után mikor megjelenik a két zöld vonal , eleg labilis Bővebben: Link - re katintva egy kis vibeóban megnézhető a hibája , segítséget szeretnék kérni tőlletek , mégpedig abban hol kezdjem a hibakeresést , a tápegység feszültségeit mértem azok látszólag rendben vannak .A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2025
Szia
Az első képen a rácsmegvilágító izzók potméterénél a 4 dióda közül a felső nincs felpúposodva? (lehet, hogy csak árnyék) A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2025
Ez 50Hz brumm lenne? Időalap állítással lassítással? megnézhető a frekvenciája. Tápegység feszültségeinek szűrését is jó lenne nézni, ehhez másik szkóp kell. Vagy multiméter AC módban.
Hello
A 120v, +-15v megvan? Ezeknek pontosnak kell lenni. Nem tudom mit értesz a labilitás alatt. Ha a vonalvastagságra gondolsz akkor a FOCUS áramkör él kell megnézni az ellenállásokat nem-e szenes vagy poros. Ha a sugár fényerejére akkor a kioltó áramkörnél ( UNBLANKING AMPLIFLIER). Mivel ez a szkóp valódi kétsugaras ezért kettö van benne.
Szia. A link alatt egy kis videó van , hogy mit is csinál , mit értek labilisnak.
Bizonyára van lehetőség hálózatra szinkronizálni. Ha arra állítva a kép "stabil" lesz (értsd: a fényes vonal melletti halvány, össze-vissza vonalakból valami határozott lesz), akkor ez hálózati brumm.
Ettől még lehet más hiba is, de azt csak ezután...
Szia. Lényegében a fókusz is , meg a fényerő is folyton ugrál , elmegy , és mind ez össze vissza , hol csak a fókusz , van mikor a fénye hol eltűnik hol kifényesedik , és mindez úgy hogy hozzá sem érek.
Hello! Lehet, hogy a nagyfeszültség ingadozik. Ha esetleg valami jelet vizsgálnál, látnád is hogy a kép méret is változik. Mert a fényerő, a fókusz és a méret is függ a nagyfesz értékétől.
Heló! Pont az imént néztem a kalibráló jelét , és a négyszög jel ott is van , a mérete viszot ugyan az a fényerő , és a kontraszt változása mellett is.
Sziasztok! Még mindig a TR- 4657es szkóppal kinlódok , beszereztem pótalkatrészeket , a táp részébe is a tranzisztort ami bele való lenne , BU 806 , de ha belerakom , és a vizszintes erősítő nyákjárol leveszem a csatlakozót akkor megvan a 120v , és a -40v is szépen be lehet állítani , de amint viszadugom a csatlakozókat a tranzisztor , és a vele egy egységet alkotó ic ua723 egyböl tönkremegy , és egy olyan 160v körüli feszültség lessz a 120 helyett a -40 pedig leesik -34V körülire ha ismét leveszem a csatlakozókat akkor a -40v az megvan , de a 120 az addig nincs mig újra ki nem cserélem a tönkrement alkatrészeket , ha a Bu 806 helyére egy egy BUV 48 , és egy BC 301 párost teszek be akkor viszont ugyanúgy megvanak a feszültségek rádugott csatlakozókal is , de a BUV 48 olyan meleg majdmeg fő , valakinek lenne esetleg tanácsa vagy ötlete mi lehet a hiba .
Keressed meg, hogy mi eszi az áramot...
Szia egyszetüen nem boldogulok a szkópal , már egy pár db bu806 ot , és egy jó pár UA 723 ict sikerült tönkretennem de nem találom mi lehet a hiba , a vizszintes erősítő panelz kivettem mindent átméregettem rajta de látszólag semmi hiba nincs rajta , mégis ha leveszem a csatlakozót a nyákrol , és nem kap áramot megvanak a feszültségek , ha viszateszem a bu806 rövid időn belül tönkremegy és a -40V is leesik -33V ra , ha esetleg valakinek lenne ötlete hol kutakodjak kérem segítsen már , köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2025
Ha ebben a topic-ban rákeresel a 2N4240-re akkor találsz pár bejegyzést EMG szkóp táphibájáról.
Ezek szerint a 2N4240 egy 300V-os tranzisztor (V ceo), míg a BU806 egy 200V-os darlington... TR-4302 oszcilloszkópSziasztok!Vettem egy TR-4302 típusú oszcillosynnchroscop-ot. Jól is műkődött, de pár óra használat után a függőleges jel erősítője nem akar erősíteni és ezért olyan picit mozdul a sugár, hogy alig látni. Kérem ha valakinek van valami ötlete, hogy, hogy lehetne megjavítani, vagy hogy hol lehetne szerelőt találni hozzá kérem szóljon. Előre is köszönöm mindenkinek aki időt áldoz rám.
Nem ismerem a típust, de az ilyen régi masinák tipikusan kontakthibásak (is) szoktak lenni. A függőleges osztó előlapi kapcsolóját mozgasd meg párszor, közben figyeld a jelet. Mozgatásra tisztulhat, azaz javulhat.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |