Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Aluminium alapú PCB
 
Témaindító: LewisB, idő: Aug 7, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) LewisB hozzászólása Aug 7, 2007 /
 
Sziasztok!

Olvasgattam pár kínai PCB gyártó oldalán, és nagyon soknál megjelenik a kínálatban az aluminium alapú PCB. Ezen gyakorlatilag mit takarna? Az üvegszálas FR4 helyett alumíniumot használnak hordozóként (és mondjuk árnyékolást vagy ilyesmit cisnálna), vagy pedig a hordozú az marad a régi, csak a vezetőréteg lesz az aluminium, és akkor erre lehet rápakolni a cuccot? Ilyen esetben érdekes lehet a forrasztás, hacsak nincs alapból aranyova a végső felület. Egyébként meg a réz nem sokkal jobb vezető mint az alu? Ha jól tudom ezért kell rézkábeleket használni az új építésű és felújítás alatt levő otthonokban

ALUPCB.jpg
    
(#) Dudus válasza LewisB hozzászólására (») Aug 7, 2007 /
 
A linket beraknád az oldalról ahol olvastad?
(#) LewisB válasza Dudus hozzászólására (») Aug 7, 2007 /
 
Gyakorlatilag bármelyik kínai nyákgyártó kínál ilyet.
Itt van egy: http://www.abp.net.cn
(#) Frankye válasza LewisB hozzászólására (») Aug 7, 2007 /
 
Nem semmi! Megnéztem, mondom, kinagyítom a képet. Erre nyit egy oldal, amin ugyan ez a kép van. Na, ráklikk a kére, erre megnyitja ugyan azt az oldalt mégegyszer...
Internet by China...
(#) LewisB hozzászólása Aug 7, 2007 /
 


Egyébként valami közelebbi?
(#) pokot válasza LewisB hozzászólására (») Aug 7, 2007 / 4
 
Alu nyákot főleg nagyobb teljesítményű smd alkatrészek alkalmazásánál használnak,itt az alu a hordozó és remek hőszigetelő.ilyen módszerrel készülnek pl a közismert STK sorozatú hibrid-IC-k is,de az újabb autók LED-es ködfényszórójának nyákja is ALU alapú
(#) LewisB válasza pokot hozzászólására (») Aug 7, 2007 /
 
Most már ezt is tudom THX :worship: Amúgy nem hővezetésre gondoltál hőszigetelés alatt?
(#) pokot válasza LewisB hozzászólására (») Aug 9, 2007 /
 
igen, remek hővezető.Nyelvbotlás volt
(#) san398 hozzászólása Jún 6, 2014 /
 
Elég régi a téma! Mostanra sokkal jobban elterjedt ez a technológia, sok helyen használják. Kérdésem az lenne, hogy milyen buktatók, hibaforrások fordulnak, fordulhatnak elő a gépi forrasztás (hőkemencés) technológiánál. Akinek van akár nagy akár kis üzeni tapasztalata ilyen téren kérem ossza meg. Köszönöm
(#) dara válasza san398 hozzászólására (») Jún 6, 2014 /
 
Nekem csak hazilagos javitasi tapasztalatom van,van egy rezsom,bekapcs 1-es fokozatra ra a nyak,kb 200fokra melegiti,inentol kezdve pakaval leforraszthato a rossz alkatresz,es vissza a jo alkatresz.A rezso miatt odafigyeles szukseges a csuklo belso felulete egesi serulesek elkerulesere nagyon oda kell figyelni.Tobb darabot javitottam mind sikerult.
(#) Saggitarius válasza san398 hozzászólására (») Jún 7, 2014 /
 
En benne vagyok, de egyenlore csak egyszer fordult elo minosegi gondunk (delaminating) egy beszallitoval. Mi 2 retegu nyakkal hasznalunk alu alapu MCPCB-t, amit nem olyan egyszeru eloallitani mint a sima egyoldalasat. A "raeros" osszeszerelest nekunk a Flextronics illetve Connor Winfield Bővebben: Link vegzik, azaz nem hazilagos gyartas, mivel ipari felhasznaloknak keszulnek a termekeink.
Eddigi felmeresem szerint Magyarorszagon igazabol 2 retegut nem is igazan gyartanak. Mivel Irorszagban elek es tavaly kellett valtanunk az 1 retegesrol a 2 retegesre, felajanlottam korulnezek a magyar gyartoknal. Sajnalattal kellett rajonnom, 1., Magyarorszagon nincs meg kiforrott technologia ra 2., a sima FR4 nyakgyartas is nagyon draga, valamint mennyisegi gyartast sem tudnak vallalni aranylag rovid idore (nem experessz 1-2 naposra, hanem 5 naposra gondolok)
(#) san398 hozzászólása Jún 10, 2014 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek a választ!
Ha lenne másnak is tapasztalata akkor megköszönöm!
(#) Saggitarius válasza san398 hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Ha esetleg valami konkret kerdesed van, meg tudom kerdezni a beszallitot. Milyen jellegu felhasznalasra lenne? (mivel tobbfele MCPCB letezik)
(#) san398 válasza Saggitarius hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Az eredeti hozzászólásomben van a konkrét kérdés:
"milyen buktatók, hibaforrások fordulnak, fordulhatnak elő a gépi forrasztás (hőkemencés) technológiánál."
pl.
hőprofil beállításnál mit lehet elszúrni és az ebből adódó hibák mik lehetnek stb.
(#) ilulacika hozzászólása Jún 18, 2014 /
 
Sziasztok!
Engem is elkezdett érdekelni az alu nyák és a kérdésem az lenne hogy ezek a "lemezek" mennyire hajlíthatók illetve hengeríthetők?
Válaszotok előre is köszönöm.
(#) pucuka válasza ilulacika hozzászólására (») Jún 18, 2014 /
 
Van ennél nagyobb probléma is. Az alu a levegőn azonnal oxidálódik. Otthoni körülmények között semmi esélyed foglalkozni vele. Persze labor, vagy gyártási körülmények között olyan környezetet lehet biztosítani, amilyenre csak szükség van.
(#) ilulacika válasza pucuka hozzászólására (») Jún 18, 2014 /
 
Igazából a panel gyártását egy erre szakosodott céggel végeztetném és utána a kész panelt hengeríteném meg.
(#) kaqkk válasza ilulacika hozzászólására (») Jún 18, 2014 /
 
Hengerítésnél az anyag egyik oldala nyúlik, a másik zömül ,tehát a kész kimaratott nyákon az összes alkatrészláb máshová kerül mint a terven.Ha ic-t is tervezel rá gondold át valószínűleg nem fognak a lábai passzolni a forrszemekre.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2014
(#) pucuka válasza ilulacika hozzászólására (») Jún 18, 2014 /
 
Léteznek ilyen "hajlékony nyákok", leginkább szalagkábel kivitelben. Én még alkatrészt nem láttam rajtuk. A vezetőréteg is mikronos vastagságú. Ez a hajlékony nyák technológia, mikroelektronikai termék, annak is a csúcsa, nem hiszem, hogy találnál kivitelezőt ehető áron bárhol is.
(#) Alkotó hozzászólása Júl 6, 2022 /
 
Szeretném megérteni hogyan működik és készül az alumínium hordozót tartalmazó nyomtatott áramköri lemez.
Elsősorban az okozza nekem a problémát, hogyha a hordozóréteg valóban alumínium -vagy valami ilyesmi- (mert ezt tételezem fel), akkor az aligha tekinthető szigetelőnek. És ha ez valóban így van, akkor a panelektől elvárt alapvető szigetelési képesség hiánya kizárja a panelként való felhasználhatóságot.
(#) mex válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 6, 2022 /
 
Nekem van ilyen alu-nyák lemezem. Lényege: az alu lemezre van ragasztva a pár tized mm vastagságú üvegszálas hordozójú rézfóliás lemez. Maratni körülményes az alu miatt, forrasztani a jó hővezetőképesség miatt nehézkes, szóval nem amatőrbarát.

Egyébként valószínűsítem, hogy akad Nálad is tönkrement ledes "izzó" panel. Az is alulapon kialakított nyomtatott áramkör, ott is előtűnik a szigetelő lemez némi kapargálás után a védőfesték alatt.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2022
(#) Ge Lee válasza mex hozzászólására (») Júl 6, 2022 /
 
Úgy úgy, az összes izzó formájú LED ilyen hordozón van. Ha megkapirgálja az ember rajta a festéket akkor előbújik alóla az üvegszálas lemez rajta pedig a réz réteg.
(#) Alkotó válasza mex hozzászólására (») Júl 6, 2022 /
 
Ez így egészen racionálisan hangzik, de ha jól értem, akkor itt a furatgalván (oldalak közti átkötés) nem járható opció?
(#) Gafly válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 6, 2022 / 1
 
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem