Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alesis QS7 FlashRAM-kártya feszültségszintek
Lapozás: OK   1 / 1
(#) kaszarobert hozzászólása Aug 22, 2007 /

Van egy qs7-es szintetizátorom. Önmagában is ritkaság, hogy a neten, egy profi szintetizátornak megtalálható a kapcsolási rajza, így gondoltam nem árt megosztani másokkal, nekem lenyűgöző élmény olvasgatni...
A problémám a következő: Flashram kártya kell a készülékbe. Ma már ennek az ára fillérek lenne, de...
1996-ban csak 5 voltosat lehetet kapni. (ma már 3 voltosak a kártyák) Egyébként egy pcmci os átalakítóval
tökéletesen használható lenne egy 5voltos flashram, de annak ára horribilis 8M=40000Ft.
Hogyan tudnám a 3voltosat 5-re felhúzni, mivel nekem úgy tűnik teljesen láb és méretkompatibilisek illetve megteremteni annak a feltételét, hogy az ötből három volt legyen. A kapcsrajz 2. oldalán látható a pcmci-os csatlakozó kiosztása a 7_10_0136 nevű alkatrésznél! Elvileg ide csatlakozik a pcmci-os átalakító melyben a flashram van. (Type1 tipus)
Segítségeteket előre is köszönöm!
KapcsrajzKapcsrajz
(#) titi válasza kaszarobert hozzászólására (») Aug 22, 2007 /

Hali!
Tehát jól értem, a szinti 5V-os kártyát kezelne de te 3V-os kártyát akarsz rákötni?
Akkor ajánlom az alábbi adatlapot.
De ha nem nagy a kártya fogyasztása, akkor lehet egyszerübben egy soros ellenállás, és egy 3,3V-os zéner alkalmazásával.
(#) kaszarobert hozzászólása Aug 24, 2007 /

Ez egy csodajó kis feszültségstabilizátor IC de szerintem az, hogy a kártya tápját leveszem 3 voltra még nem elég...
(#) Stadi válasza kaszarobert hozzászólására (») Aug 24, 2007 /

Egy 3.3V-5V szintillesztő kell Neked, hiszen az adatvonalakat is illeszteni kell. Mostanában mobiltelefon-kijelzős kapcsolásokat nézegettem, ott sok helyen egy sima ellenállással rákötötték az 5V-os kimenetre a 3.3V-os bemenetet. De jobban jársz egy ilyesmi megoldással: Bővebben: Link. (Én nem próbáltam ezt a kapcsolást, de a közeljövőben meg fogom építeni.) Amúgy az általad említett kártya Compact Flash? Mert ez számomra nem derült ki egyértelműen.
(#) sirály12 válasza kaszarobert hozzászólására (») Aug 24, 2007 /

Neked egy un. level translator ic kell.

Mondjuk egy ilyen: Link
Bár ez csak 2Mbps-es lehet lassú lenne ehhez.
Ennek 1.6V-tól 5.5V-ig minden jó.

Olyat keress, amelyik bidirectonal-os.

De van a maximnál gyorsabb is.

Nézd meg őket, aztán válassz.

Link
(#) Lucifer válasza kaszarobert hozzászólására (») Aug 24, 2007 /

Nem bizony.

Derítsd ki mely lábakon merre megy az adat.
A szintiből jövő 5 voltos adatvezetékekre tegyél egy-egy ellenállásosztót 2:3 arányban. Pl. 20 K 30 K Az ellenállások közös pontját kösd a kártya bemeneteire. A kártyából kimenő 3 Voltos jelek pedig be fogják billenteni a szinti kapujait.

Továbbá figyelmedbe ajánolm a Microchip 3 V tips 'n tricks nevű doksiját.
(#) kaszarobert válasza Lucifer hozzászólására (») Aug 25, 2007 /

Köszönöm az ötleteket, egy kis ideig eltart míg feldolgozom őket

Egyébként normál Compact Flash kártyáról van szó, melyet egy pcmcia adapterrel illesztek a szintetizátor Type I tipusú bemenetére. Az eredeti kártya valszeg egyben egy pcmcia- os lehetett... (A Roland márkaboltban ajánlották)

Ez az ellenállásosztós osztós ötlet elgondolkodtatott. Mivel a háromvoltos kártya is jónak tűnik mikor csatlakoztatom a géphez, de nem tudok rá adatot írni. Illetve a gép kezeli csak semmilyen adat nem olvasható róla. És én naívan nem értettem, hogy az 5-tel mért nem jó, hisz az bőven megvan 3-om.
Viszont a nulla szint, meg ha pl. kettő volt akkor az egy 3vkártyánál magas egy 5vkártyánál alacsony szintnek számít.

(#) Lucifer válasza kaszarobert hozzászólására (») Aug 26, 2007 /

Tehát ez gyk. egy PCMCIA-s CF foglalat.
Ilyet láttam készen több helyen is mindkét irányba (PDA-ba PCMCIA kártya, illetve notiban CF verzióban is.)
Az a nagy kérdés, hogy a notikban vajon a 3 Voltos rendszerű-e a PCMCIA port illetve a CF kártyák 3 Voltosak -e.

Ezen a képen pl. semmi illeztgetést nem látok.
Szóval a notik illetve a CF kártyák valószínűleg egy jelszintűek. Valószínűleg 3 Voltosak, de minjárt szétkapom a kártyaolvasómat, és mondok okosabbat.

Szóval kell a a szintillesztés. Mondjuk az mivel az adatvonalak kétirányúak az ellenállásosztó nem lesz jó.
(#) Stadi válasza Lucifer hozzászólására (») Aug 26, 2007 /

A linkelt képen egy IDE-CF átalakító van, feltehetően notebookhoz, ami viszont 5V-os. Ettől még lehet a NYÁK másik oldalán egy 3.3V-os stabilizátor.

Nekem van normál IDE-hez CF átalakítóm, az floppy tápcsatiról veszi az 5V-ot, és van rajta egy 3.3V-os stabkocka. Jumperelhető 3.3V-ra és 5V-ra. Viszont szintillesztés az egy darab sincs rajta. Ebből az következne, hogy a 3.3V-os CF kártyák is 5V toleránsak. Azért bele kellene kukkantani valami hivatalos CF specifikációba, hogy ez tényleg így van-e. Pl. watt oldalán van egy, de most lusta vagyok beleolvasni.

Szóval szerintem fölöslegesen szeded szét a kártyaolvasódat.
(#) Lucifer válasza Stadi hozzászólására (») Aug 26, 2007 /

Gyorsabb voltál mint én. Még nem találtam meg az olvasót A képnek rosszat szúrtam be, de már nem tudom módoítani. Watt oldalán van egy CF
doksi. abban kell megnézni. meg van okosan variálva, a 29. oldali táblázat regél róla.
(#) Lucifer válasza Lucifer hozzászólására (») Aug 26, 2007 /

Most látom te is írtad a watt oldalát.
Bocs... Meg kellene tanulni olvasni.
(#) Stadi válasza Lucifer hozzászólására (») Aug 26, 2007 /

Ne izgulj, néha nekem se megy.
(#) kaszarobert hozzászólása Aug 26, 2007 /

Belátom tényleg nem jó az ellenállásosztó a fenttiek miatt. De talán sokkal egyszerűbb a megoldás mint az összes adatkábelt kétirányú kapukkal csatlakoztatni...
Ez a cf specifikáció nagyon hasznos anyag! Olvasgatom...
(#) Stadi válasza kaszarobert hozzászólására (») Aug 27, 2007 /

Hát aszerint a speckó szerint:

Idézet:
„CompactFlash and CF+ products shall operate correctly in both voltage ranges as shown in
Table 7: Input Power above.”

Tehát minden kártyának működnie kell 5V-on is és 3.3V-on is...

Honnan tudod, hogy a Te kártyád nem megy 5V-tal?

Mekkora kapacitású az a CF kártya? Nem lehet, hogy túl nagy a szintinek? Ezek a PCMCIA flash kártyák emlékeim szerint nagyon kis kapacitásúak voltak, ilyen 32-64MB körüliek max. Esetleg ha nem formáztattad le a szintivel, akkor a FAT32 vs. FAT16 problémába is belefuthattál.

Idézet:
„Illetve a gép kezeli csak semmilyen adat nem olvasható róla.”

Itt a gép = a szinti vagy a PC? PC-s kártyaolvasóval próbáltad a CF kártyát?

Esetleg valami ilyen kártya való bele gyárilag: Bővebben: Link?
(#) kaszarobert hozzászólása Aug 27, 2007 /

8Mbájtos kártyát tettem bele a pcmcia átalakítóba... (Délután rakok fel képet hozzá) Ha pl egy laptopba dugom ezt bele, akkor az látja ezt, mint "lemezmeghajtó". De a kártyát a szintibe kel behelyeznem A szintiben viszont nem lehet közvetlenül kezelni, hanem a szintit pc-vel csatlakoztatva a pc-n futó soundbridge szoftverrel, tudom az adataimat ráírni a kártyára. A szoftver felismeri a kártyát (Ha kiveszem a szintiből hibát jelez, ha benne van fut!) elkezd vele kommunikálgatni, és elvileg csodaszépen feltölti rá az adataimat. Csak az valójában nem kerül rá a kártyára.

Ha nem a 3v->5v-tal van a gond, mert kompatibilisek, akkor másfele kell keresgélnem a hibát...

találtam valami ilyet:

Bővebben: Link

Talán ez megoldást jelenthet: Bővebben: Link

De csak ha maga a szinti látja a kártyát.

Amúgy meg keresgéltem, és mindenki azon kesereg, hogy akármivel próbálkozik, az Alesis és a SoundBridge csak és kizárólag azokkal a kártyákkal műxik, amiket az Alesis-től lehet megvásárolni.

Szerintem felejtős. Az ilyen gyártókat be kellene perelni, de minimum nem venni tőlük semmit.
(#) kaszarobert hozzászólása Okt 1, 2007 /

Egy picit elakadtunk, azthiszem. Most sok a dolgom is...
Szerintem valami memóriaidőzítési probléma lehet. Megpróbálok szerezni, egy másik cf kártyát bele...
(#) kaszarobert hozzászólása Okt 29, 2007 /

Gondolom a kutyát sem érdekli már a problémám, bár az eddigi segítségek is nagyon jól jöttek!

Részben, hogy mire jutottam eddig:

Találtam egy nagyon jó kis szervizkönyvet a készülékhez, ugyanott ahol a kapcsrajz volt, ezen, megtudhatom, hogy milyen ic-kből épül fell, illetve milyen fejlesztéseket, hibajavításokat eszközöltek a terméken, tesztparancsok stb...
szervizkönyv

A szervizkönyvben utaltak arra, hogy amd által gyártott flashramokat ajánlanak, melyeknek az elérési idejük kellően gyors.(Szerintem ezt a mai flashek lazán hozzák) Az amd flash belső felépítésének kapcsrajza itt:
amdshematic

Így hát áramköri szinten lassan minden adott, lesz a probléma megoldásához...

Másrészt tanulmányozgatva a kapcsrajzot a következő kérdés merült fel bennem, mikor az ad átalakító után a hangátviteli láncban sok-sok Tl084-es műveleti erősítőt véltem felfedezni...
Lásd kép:
Szerintem a 084 es műveleti erősítők már eléggé elavultnak számítanak, tapasztalatom szerint van egy jellegzetes hangja. Itt most a d/a átalakító utáni pufferelést végzi. Az analóg hangátviteli lánc egyetlen kulcsfontosságú tagja! Esetleg lecserélhető lenne-e valamilyen más fetbemenetű műveleti erősítőre?

pl:
5534, NE3352 ,OPA2228 ??

Találtam is egy linket, egy másik fórumon, pont erről beszilgetnek, ha jól értelmezem:
(#) kaszarobert hozzászólása Okt 31, 2007 /

Egy két kép:
(#) kaszarobert válasza kaszarobert hozzászólására (») Okt 31, 2007 /

Még a szintihez való Amd flashmemória belső felépítéséről!Bővebben: Link
(#) kaszarobert hozzászólása Nov 4, 2007 /

Na tovább vizsgálódtam, és észrevettem, hogy egy Hitachi h8 mikroprocesszor dohog a gépben. Sajnos nem a /300-as hanem /540-es de valószinűleg kompatibilis...
A H8-as processzoros rendszerek a mai napig fejlődnek. Akár próbapanelt is rendelhetnék innen: Bővebben: Link, mely soros porton csatlakozhat szghez, és arrol programozhato a flashmemóriája.
Egy teljes fejlesztői rendszer letölthető innen:
Ez teljesen ingyenes csak regisztráció szükséges

Programozni c-ben lehet. Majd ezt kel lefordítani egy fordítóval mely ellenörzi a kompatibilitást! Találtam egy feltöltőprogit, mellyel soros porton keresztül tölthető fel a program a flashmemóriába. Namármost, csak csatlakoztatom a szintetizátort a géphez, és akár újraírhatnám a programját?
(#) kaszarobert hozzászólása Okt 1, 2008 /

Na végre találtam egy cikket, hogy miért kisérletezem hiába a mai cf kártyákkal+pcmcia adapterrel. E szerint (ha jól értelmeztem) nem ata csatolófelületű, hanem lineáris? memóriakártyát kellene szereznem, abból is a kettes szériát, vagy amd-t. Erről azért jó lenne egy kicsit több infó

(#) kaszarobert válasza kaszarobert hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

Talán ez lesz a megoldás:
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem