|
|
|
|
|
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni!!
Építek egy erősitőt és kéne bele egy hőmegfutás elleni védelem.Az lenne a kérdésem, hogy hol tudok ilyen kapcsolási rajzot találni??!!
Segítségeteket előre is köszönöm!!
Roland |
|
|
Hát, legegyszerűbb a melegedő alkatrészre egy hőmérsékletszenzort építeni (lehet egy 1N4148-as dióda inverzbe kötve, vagy egy NTC ellenállás), amit egy komparátorral lehet figyelni. Ha túlmegy a beállított értéken, akkor a komparátor kimenete állapotot vált, amivel pl. le lehet kapcsolni az erősítőt, vagy indítani ventilátort, stb.
Vagy nem jól értem a kérdést? |
|
|
de-de
Esetleg nem tudnál kapcsolási rajzot?? |
|
|
Valami ilyesmi lenne.
Potival lehet állítani a szintet. Amíg nincs túlmelegedés, addig a kimenet magas szinten van.
Lehet, hogy a 10k-10k helyett más arány kell, ki kell próbálni. Tápnak 5-től 30V-ig bármi megfelel. |
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «
|
|
|
Sziasztok!
egy kapcsolási rajzra lenne szükségem, mégpedig a következő egyszerű dolgot kell hogy tegye. Ha elér egy hőfokot a hűtőborda akkor egyszerűen egy relé lekapcsol.
Jó lenne ha mondjuk ez a hőfok olyan 100fok környékére beállítható lenne. Bármilyen egyszerű megoldás érdekel.
köszi
Zoli |
|
|
Üdv.!
Ha magának a hűtőbordának akarod a hőmérsékletét figyelni, akkor én a helyedben ezt egy TO220-as tokozású diódával tenném, mert ez könnyen rögzíthatő a bordára.
A diódát nyitóirányban elő kell feszíteni és figyelni a rajta lévő feszültséget. Ez kb. 2,2mV-os fog változni fokonként.
Itt van egy rajz, ennek a jobb felső sarkában lévő műveleti erősítős rész kell neked, annyi különbséggel hogy az OPA kimenetére neked kell egy relé.
Bővebben: Kép
Üdv.: Attila |
|
|
Szia!
Erről lenne szó?
Az IC fogja tudni majd kapcsolni a relét? Tud-e elég áramot adni neki.
Nem kéne valami tranzisztoros kapcsolót berakni? Ha igen akkor azt hogy?
A két referencia feszültséggel mit csináljak, oda mit kell kötni?
köszi
Zoli
|
|
|
|
Igen, erre az áramköri részre gondolok.
A műv.erősítő nem biztos hogy meghajtja a relét, ezért kell elé egy tranzisztor a következő képpen:
Az NPN tranzisztor bázisára egy ellenállás, annak a másik vége az OPA kimenetére. A tranzisztor kollektora a tápra, az emittere pedig egy ellenálláson kereszült a földre. A relét pedig a tranzisztor emitterére kell kötni. A relé tekercsével párhuzamosan kell egy dióda is, záróirányban.
Ha nem világos, akkor szólj és rajzolok.
A rajzon R83 és R84 ellenállásokat felejtsd el, egyszerűen szakadást képzelj a helyükre. Azoknak az ellenállásoknak a feladata elvileg némi hiszterézist adni a hővédelemnek, de a konkrét értékeket még nem számoltam ki. Ez a két ellenállás nyugodtan kihagyható.
Az "Uref" nevű pontok összeköttetendőek, és rájuk egy fix, stabil referencia-feszültséget kell kapcsolni. Ez a legegyszerűbb esetben lehet akár a tápfeszültség is, ha az stabilizált. Nálam egy referencia-forrásra van kötve, ezért van a a rajzon a két "Uref" szimbolum. |
|
|
Szia!
lerajzoltam amit írtál, de van még néhány kérdésem, ugyanis nem biztos, hogy jól rajzoltam.
" A tranzisztor....emittere pedig egy ellenálláson keresztül a földre. A relét pedig a tranzisztor emitterére kell kötni"
Tehát tranzisztor, relé tekercse, és utánna ellenállás, vagy tranzisztor emittere egy ellenállással a földre, és ezzel párhuzamosan a tranzisztor emitterére kell a relé egyik lábát kötni?
Én az előzőt rajzoltam.
A tápokkal kapcsolatban van még kérdésem:
Tehát a 6-os vonallal jelölt részre adok mondjuk egy 7812-es ICvel stabilizált 12voltot referencia feszültségnek, az IC-nek meg rendesen +-12Voltot mondjuk zener stabilizáltan? és mivel az IC 8-as lába a plusz táp, így arról szedem le a relé áramát?
köszi
Zoli
|
|
|
|
Idézet: „Tehát tranzisztor, relé tekercse, és utánna ellenállás, vagy tranzisztor emittere egy ellenállással a földre, és ezzel párhuzamosan a tranzisztor emitterére kell a relé egyik lábát kötni?
Én az előzőt rajzoltam.”
Nem, nem így gondoltam. A rajzodon lévő R7-es ellenállás, a D2-es dióda és a relé párhuzamosan legyen kötve, tehát mind a három alkatrész párhuzamosan. Ezek egyik vége a földre legyen kötve,a másik vége pedig a tranzisztor emitterére.
Idézet: „Tehát a 6-os vonallal jelölt részre adok mondjuk egy 7812-es ICvel stabilizált 12voltot referencia feszültségnek, az IC-nek meg rendesen +-12Voltot mondjuk zener stabilizáltan?”
Igen. De az IC-nek nem kell +-12V, elég csak szimpla tápfeszültség is. A stabilizált feszültséget előállíthatod 7812-vel is, de mondjuk egy TL431 esztétikusabb lenne. Egyetlen ellenállás kell csak a TL431 mellé.
Na de nem akarlak összezavarni, rajzolok neked egy komplett kapcsolási rajzot nemsoká! |
|
|
Csak ma jutottam el oda, hogy megrajzoljam. Erre gondoltam:
Bővebben: Rajz
Használd egészséggel!
R2 értékét csak megtippeltem, nem számoltam pontosan utána. De nem lövünk vele nyulat, csak én szeretem ha egy osztó úgy van méretezve hogy a trimmer kb. pont félállásban kell hogy legyen. De 1k-val is bőven jó. |
|
|
Szia!
köszönöm a rajzot!
A TL431 az mi? Még nem is hallottam róla, mire jó?
Azt látom hogy valamilyen zener de miért 3 lába van?
Ez valami állítható zener?
A Vcc legyen valami 12volt stab feszültség azt annyi?
Ha mondjuk 12volt stabot kap az áramör, és a relé behúz, akkor feszültségesés jöhet létre. Ez nem zavarhatja meg a működését és a precizitását az áramkörnek?
Elég szerinted a 12 voltra egy síma Zener stabilizálás?
És még egy utolsó kérdés:
Az R9 1K miért kell oda?
köszönöm
Zoli
|
|
|
Üdv.!
Pontosan! Jól kitaláltad; a TL431 gyakorlatilag egy "állítható zéner". A feszültsége egy bizonyos határok közt állítható. Jelenlegi kapcsolásban nem változtatható a feszültsége, de itt most nem is kell.
Ha megnézed az adatlapját, ott írnak róla bőven.
Igen, a VCC legyen mondjuk 12V.
Nagyon jó meglátás hogy a relé behúzásakor leeshet a feszültség ami zavart okozhat. Erre való a csillagpont.
De mivel az osztó és a dióda nem a VCC-re van kötve (ami eshet), hanem egy úgy nevezett referencia-forrásra emiatt nem kell a feszültség-eséstől tartanunk. Miért? Azért, mert a referenciaforrás kimenete független ettől a feszültség-eséstől. És egyébként sok mástól is, például a hőmérséklet változásától is. Ezért nevezzük "referenciának".
Megjegyzem, hogy a relé áramfelvétele által okozott feszültség-esés továbbra is problémákat okozhat, mégpedig a GND vezetéken. Ez a nyák megfelelő huzalozásával elkerülhető. Ide kell a csillagpont...
A 12V-nak nem kell atomstabilnak lennie, egy zener stabilitása elég. De én egy 7812-t tennék oda.
R9 a tranzisztor miatt kell oda. Ja de most hogy belegondolok végülis elhanyagolható a relé miatt. De én ettől függetlenül nem hagynám ki.
Üdv.: Attila |
|
|
Köszi az infókat, asszem így már értem, hamarosan megépítem, és ha valamiben elakadok akkor majd kérdezek.
üdv.:
Zoli
|
|
|
|