Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   735 / 735
(#) elektrorudi válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Kedd, 9:03 /

Én úgy emlékszem, hallottam egy BNV-n. Remélem nem keverem a dolgokat, de mintha a Musical Enciklopédia-val együtt lett volna kiállítva (az Enciklopédiára jobban emlékszem, márcsak a külső megjelenése miatt is). Arra még emlékszem, hogy lenyűgözve álltam előttük, hogy ilyen tiszta és szép, mélyre és magasra menő hangokat még soha életemben nem hallottam. Édesapám, alig tudott elrángatni a csoda elöl. Hozzáteszem, hogy akkoriban, otthon, a csúcsot a szovjet táska lemezjátszó és a középhullámú rádió adta. Nekem, még magnóm sem volt.
Mindez kb. 50 éve lehetett.
A dóm sugárzó, talán az első próbálkozásaik között lehetett, ami a kereskedelembe került.
Téged mi vitt rá, hogy éppen ezt? ...és éppen most?
(#) Fats Domino válasza uniman hozzászólására (») Sze, 18:09 /

Tehát ez egy marhaság! Jól gondolom?
(#) veroka válasza Fats Domino hozzászólására (») Csü, 16:41 /

Igen.
(#) Gafly válasza veroka hozzászólására (») Csü, 19:59 /

(#) Fats Domino válasza veroka hozzászólására (») Csü, 20:55 /

De a lapos, asztallap szerű lengő, mágneses mezőben mozgó membrán nélküli hangsugárzó , az ugye létezik?
(#) veroka válasza Fats Domino hozzászólására (») Csü, 21:20 /

Membrán nélkül aligha, valaminek meg kell mozgatnia a levegőt. Ez csak simán, elektromos töltéssel nem fog menni, borzasztó kicsi lenne a hatásfoka és rettentő nagy energiát kellene belepumpálni.
Membránosnak több fajtája is van: a szalag vagy ribbon hangszórók, és van a Sony Flat Diaphragm nevű hangszórója.
Amire te gondolhatsz, az a ribbon sugárzó. A Sony megoldása tulajdonképpen 4 vagy 5 párhuzamosan kapcsolt lengőtekercses hangszóró amik egy nagy lapos membránt mozgattak. A szalagsugárzók viszont (elvileg) koherens mágneses térben mozgó, elektromosan feltöltött fóliából állnak.
Egyik megoldás se váltotta be a reményeket.
A hozzászólás módosítva: Csü, 21:23
(#) tki válasza veroka hozzászólására (») Csü, 22:12 /

Ami azt illeti, akár lengő asztallapból is lehet hatékony hangsugárzót csinálni. Ezen a videón sokáig röhögtem magamban annak idején: https://youtu.be/zdkyGDqU7xA?t=697 Az a pici izé a képen a hangszóró és max. 5 W-tal szólt egy jó nagy térben, meg lehet hallgatni a felvételen.
(#) tki válasza tki hozzászólására (») Csü, 22:25 /

Az is piszok jó, mikor megszór cukorral egy lapot vizualizálni, hogyan rezeg, a végén pedig kész hangrendszert mutat be. : -) Mondjuk, nem biztos, hogy kellene.
A hozzászólás módosítva: Csü, 22:33
(#) Fats Domino válasza veroka hozzászólására (») Pé, 5:48 /

Igen, valami hasonló.
Erről azt olvastam, hogy egy amerikai mérnök – – kidolgozott egy olyan hangszórót, egy mélynyomót ,amelynél a mágnes is, a tekercs is, a membrán is síkban volt kiterítve, hangdobozt nem igényelt és hatalmas mennyiségű levegőt volt képes megmozgatni
Technikai adatai:
Méret: 1260 x 1260 x 70 mm
Súly: 75 kg
Frekvencia-átvitel: 8 Hz-450 Hz +/- 3 db
Alsó határfrekvencia : 2 Hz Érzékenység: 95 dB
Maximális terhelhetőség: 400 W
(#) veroka válasza tki hozzászólására (») Pé, 15:01 / 1

A kérdés az volt, hogy membrán nélküli hangszóró létezik-e. Persze az asztallapot is meg tudod szólaltatni, kérdés hogy ekkora membrántömeggel milyen lesz mondjuk az impulzusválasz. Vagy hogy mennyire fog rezonálni a saját frekvenciáján. Nekem nem kéne, de kisérletnek érdekes.
(#) Tomi20 válasza veroka hozzászólására (») Pé, 16:09 / 1

Szia

Igen, plazma hangszóró. Egy Tesla tekercset hanghullámmal molulálnak, és a kisülés hangja adja a zenét.
(#) veroka válasza Tomi20 hozzászólására (») Pé, 20:08 / 1

Az igazán pattogós muzsika lehet...
(#) elektrorudi válasza Fats Domino hozzászólására (») Szo, 16:10 /

Ha ez igaz lenne, és működne, akkor tele lennének vele a boltok.
...de nincsenek.
(#) tki válasza veroka hozzászólására (») Szo, 18:22 /

Valószínűleg pont azért nincs (teljes) akusztikai rövidzár az említett lapoknál, amit nyílt térben elhelyezett membránnál, hangszórónál szoktak emlegetni, mert összevissza van rezonanciájuk térben és frekvenciában, így aztán itt ilyen, ott meg olyan a kioltás... Ezzel a hifinek lőttek is. : -) Gondolom. Ehhez képest meglepő, hogy mennyire szólnak. Sőt az előbb említett mélysugárzónál is kell lennie valamilyen trükknek...
A hozzászólás módosítva: Szo, 18:24
(#) teddysnow válasza elektrorudi hozzászólására (») Szo, 18:30 /

Idén a HiFi Show-n, a retró sarokban volt kettő. Érdeklődésemre a gazda elmondta, hogy ez egy olasz hangfal pár, nem szól igazán jól, ezért nem is volt sikeres. Működött, felhangosította, hallgathattam.
(#) elektrorudi válasza teddysnow hozzászólására (») Szo, 18:56 /

Pár éve, a Limar Audio-nál volt szerencsém Martin Logan hangfalat meghallgatni. Lenyűgöző volt, ahogy megszólalt. No de a mélyhangokról, egy-egy kb. 80-100 literes hangdoboz gondoskodott! Az akusztikai visszacsatolás miatt, nyitott rendszerrel, nem lehet mélyre menni, még akkor sem, ha valahogy megoldanák a membrán nagy kitérését, ami a kellő mennyiségű levegő megmozgatásához elengedhetetlen.
Szóval, a magam részéről, kacsának tartom a hírt.
Következő: »»   735 / 735
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem