Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádiós adó-vevő modulok
Lapozás: OK   35 / 35
(#) pucuka válasza suszitibi hozzászólására (») Ápr 28, 2015 /
 
Láttam, de az csak egy másik topik (téma)
A kódoló áramkör csak csökkenti, de nem oldja meg a zavarás problémáját. Ha az azonos frekvenciájú távirányítóval ott billegsz a szomszéd kapuja előtt, és nem tudja a kaput nyitni, megrázó élményben lehet részed, ha rájön az okára. Az igaz, hogy a kaput nagy eséllyel nem fogod tudni kinyitni, de lehetetlenné tenni a gazdájának igen.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2015
(#) bbalazs_ válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 28, 2015 /
 
Ugy tudom, a 433 szabad felhasznalasu. Igy legalis teljesitmenyen belul hasznalva a szomszed kevest tehet.
(Az mas kerdes, hogy termeszetesen targyalni lehet az esetleges zavarasrol, mar csak a bekes egymas mellett eles miatt is).
(#) pucuka válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 28, 2015 /
 
Nem, olyan nincs, hogy szabad felhasználású.
Egészen pontosan ún harmonizált frekvencia(sáv), ahol a vonatkozó szabványoknak, előírásoknak bizonyítottan megfelelő készüléket, (ilyenek ezek az RF modulok is) minden további kötöttség nélkül használhatsz. Csakhát az előírások tartalmazzák azt is, hogy mit, hogyan vihetsz át az adott sávban.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 28, 2015 /
 
Ide is beteszem, egy hivatalos tájékoztató az SRD -kről. (kis hatótávolságú eszközök)
(#) bbalazs_ válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 28, 2015 /
 
Ez a puskaporszarazsagu jogi szoveg elvette az eletkedvemet is.
De annyit latok, hogy x erosseggel 10% alatti kitoltessel, y erosseggel (par dB) pedig akar 100%-ig elmehetek, csak beszed alapu adovevo nem uzemeltetheto.
Tehat a szomszed kapuvevoje mellett teljes JOGI biztonsagban iranyithatom kis hatotavolsagu modellemet.
(#) suszitibi hozzászólása Ápr 28, 2015 /
 
A régebbi hozzászólásokból kiderül, hogy a vevő, mindig összeszed valamit. Tehát folyamatosan veszi a szemetet. Azt írtátok, ezért kell kódolás, egy led működtetéséhez is. Ha ez így van, akkor a gyerekem autója is szemét, mert más a kódolása, tehát nem zavarhatja a szomszéd nem létező kapunyitóját. Ezért működhet egymás mellett több modell, azonos frekvencián.
(#) pucuka válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 29, 2015 /
 
Nem tudom, miből érzed a puskapor szagot, a KRESZ -ből is érzed?
Valamit félreolvastál. Az ominózus táblázatban sem a játékvezérlőknél, sem a modellirányítóknál nem szerepel a 433 MHz. A távirányítás pont a kapu, autó ajtó, riasztó, stb. -re vonatkozik. Sajnos pontosan kell olvasni, azt, és csak azt kell érteni, ami oda van írva, nem többet, és nem kevesebbet. A jogi szabályozás célja, hogy a lehető legtöbben használhassák rádiós eszközeiket egymás lehetőleg legkisebb zavarásaval.
suszitibinek is:
A kresz szabályai üres úton is érvényesek, a rádiós eszközöknél sincs olyan szabály, hogy ha más nem használja, te használhatod. Az okfejtésed is hibás, két modell azonos frekvencián azért működhet, mert az adók, és a vevők nagyjából azonos helyen vannak. Ha egy vevő közvetlen közelében azonos frekvencián adó működik, a vevő igen nagy zavarást szenved, esetleg le is blokkol. Ezért nem lehet eltérő alkalmazásokat ugyaqnabban a sávban használni.
A vevő igen, mindíg vesz valamit, ha mást nem zajt biztosan. (a vezetékes összeköttetéseknél ilyen azért nem nagyon van, a zaj, és zavar viszonyok kézben terthatók, a vezetéknélkülieknél a vevők mindíg teljes érzékenységgel működnek, ezért a zajviszonyok nem kézben tarthatók, viszont számolhatók. A rádiós vevők elég buta jószágok, az információt a zajból nem ők válogatják ki, hanem a következő fokozatban a dekódoló áramkörök. A zajból is hasonló jelet produkálnak, mint a valódi információból, csak épp a reendszertelenségük miatt értelmezhetetlent.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2015
(#) nedudgi válasza suszitibi hozzászólására (») Ápr 29, 2015 /
 
Adatátvitel esetén, ha zavar van, a protokoll meg tudja ismételtetni a jelet, nem dől össze a világ, legfeljebb morogsz magadban.
Egy kapunyitó esetén xxx próbálkozás után átmehet a jel, bosszantó, de belefér.
Egy folyamatszabályzás esetén, ha nincs értelmes jel, a vezérelt eszköznek el kell döntenie, hogy mit csináljon: álljon le, vagy folytassa egy következő hibátlan parancsig. Ha zavar van, ilyenkor rossz esetben addig működhet, amíg el nem fogy az üzemanyag.
Zavar okozhatja a szaggatást is.
(#) suszitibi hozzászólása Ápr 29, 2015 /
 
Most frekvenciától függetlenül, ha van két x frekvenciájú egyforma adó vevő modulom és a HT párosnak más címet állítok be, akkor nem fognak működni egymás mellett?
A szaggatás más téma, de lehet, hogy mégsem. Már próbáltam külön tápot, de az is csak épp javított, csak közvetlen közel volt jó.
A relével bármit csináltam, nem lett jó a helyzet. Érdekes, leddel az is jó volt.
Most egy dc dc konverterről megy minden, még a motor is, amit egy BD243 kapcsol. A bázis ellenállása 100R. Ha kihagyom, akkor szaggat, ha nagyobbra cserélem, lassan gyorsul a járgány. Pedig nyomatékos motorja van, 9,6 volton, még a szőnyegen is kapar. Ja a feszültség most 5 volt.
A konverter és tranzisztor, nem melegszik, de a motor jóval többet bírna. Ha viszont szétválasztom a tápokat, kb. egy métertől távolabbról már szaggatva megy. El nem tudom képzelni, mi lehet a gond.
Kérdésem, ezt az adót tehetem nagyobb feszültségre? Az adatlap szerint semmi különös nincs benne. LM358 és tranzisztorok.
Csatolom a képet, melyik az. Ha megemelhetném az össz feszt, akkor lehet jó lenne, csak félek, hogy kinyírom a vevőt.
(#) foxi63 válasza suszitibi hozzászólására (») Ápr 29, 2015 /
 
Szia!
Ha van adatlapod, akkor ott le is van írva a max. feszültség is. Ezeknek a moduloknak akár 50-100m ról is üzemelniük kell, ha nincs akadály közöttük (épület stb.) Valószínűleg nincs stabilizálva a vevő
tápja és a motor megrángatja ,vagy a szénkefe olyan nagy zavart bocsájt ki,hogy kiüti a vett jelet.
Próbáld meg motor helyett egy pár Ωos 10W-os ellenállással a motort helyettesíteni...
üdv. Foxi
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2015
(#) pucuka válasza suszitibi hozzászólására (») Ápr 29, 2015 /
 
Ha egymás mellett vannak az adók, és a vevők, akkor nem annyira zavarják egymást, de ha kersztben vannak, akkor nagyon.
(#) suszitibi válasza foxi63 hozzászólására (») Ápr 29, 2015 /
 
A vevő már az elején stabilizálva volt, a dekóderrel együtt. Azóta már diódás, pufferkondis megoldás is volt. A kérdés az, mi köze a meghajtó tranzisztor bázis ellenállás értékének ahhoz, hogy milyen távolságon kezd el szaggatni?
A motoron rajta a 3 zajszűrő kondi. Amint átkötöm 5-ről 9,6 voltra, már nem jó. Amúgy már külön tápról, elemről is tápláltam a vevőt, de akkor is szaggat. Gondolom a 2800-as akkuk nem gyengék neki. Most, hogy minden 5,5 voltról megy, így a legjobb, ezért gondoltam a közös fesz emelésre.
(#) suszitibi hozzászólása Máj 1, 2015 /
 
Megoldódott a problémám, a HT12D kapcsolatjelző kivezetése miatt rendetlenkedett. Most kihagytam és tökéletes a dolog.
Segítséget kérnék, modell vezérléssel kapcsolatban. Ha modell autót szeretnék építeni, hány csatornás vevőt, adót vegyek. Egy csatorna tud előre és hátramenetet, mint a servo vezérlésnél?
Ha egy servot és egy 3 fázisú motort szeretnék, elég a két csatorna?
Az adó tudja a servo és motorvezérlő kitöltési kódját?
(#) zilahi hozzászólása Máj 2, 2015 /
 
Sziasztok!
Én egy olyan adót és hozzá vevőt szeretnék építeni ami 50Hz-es négyszögjelet tud sugározni és venni. A hatótávolsága elég, ha 10 méteren belül van. A jel nem hang, hanem digitális jel. Az adó lehet összetettebb, de a vevő a lehető legegyszerűbb legyen. Lehet az adó és a vevő PIC-es is!
Az ötleteket köszönöm.
(#) pucuka válasza zilahi hozzászólására (») Máj 2, 2015 /
 
Ha előállítasz egy 10 ms/10 ms 10101010 sorozatot, 50 Hz -et fogsz kapni, igaz az RF modul adatként fogja átvinni, de ez ne zavarjon. Hogy mivel állítod elő az 101010 bitmintát, az teljesen mindegy.
Az adót, és a vevőt legjobb, ha készen veszed, ha nincs szaktudásod, és műszereid hozzá.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2015
(#) zilahi válasza pucuka hozzászólására (») Máj 2, 2015 /
 
Egy picit félre értetted a kérdést ( vagy én nem írtam le jól).
A jelet nem kell előállítani, mert az adott. Azt a jelet szeretném rádióhullámon továbbítani, ami majd (a vevő után) egy chip-et fog irányítani. A chip is adott, csak a jelet kell továbbítani.
(#) pucuka válasza zilahi hozzászólására (») Máj 2, 2015 /
 
Ha irányítani kell, akkor mi az az 50 Hz?
Az RF modulok adatokat tudnak átvinni, az adatsebességet az adott sávban használható sávszélesség, és a modul lehetőségei korlátozzák. 20 ms körüli jelsebesség nem számít gyorsnak, sőt, úgyhogy az nem lehet gond.
Az RF moduloknak az adónál DATA bemenetük, a vevőnél DATA kimenetük van, Tehát velük soros, asszinkron adatátvitel valósítható meg, az ehhez szükséges protokollokat a vezérlőnek kell tudnia.
(#) zilahi válasza pucuka hozzászólására (») Máj 2, 2015 /
 
Ezt nem értem:
Idézet:
„Ha irányítani kell, ...”

A rádiózásban kezdő vagyok, ezért lehet, hogy nem 50Hz, hanem más, de azt tudom, hogy a jelsebességnek gyorsabbnak kell lennie, mint 20 ms. (mellékeltem a képet)
Tudnál mellékelni egy kész kapcsolást vagy IC-t?
(#) pucuka válasza zilahi hozzászólására (») Máj 2, 2015 /
 
Ez nem 50 Hz, és nem is négyszögjel. Ez egy korrekt jelcsomag, ezt egyszerűen betolod az RF modul adójának (persze megfelelő jelszinten, pl. 5 V, 3,3 V) DATA bemenetére, és ha minden jól megy a lényeges adatokat megkapod a vevő modul DATA kimenetén.
A preamble az az a bizonyos bevezető 101010, ami a vevő éledéséhez kell, ezt valószínűleg nem fogod megkapni, vagy csak egy részét, de a lényeges adatokat igen.
A HEStoréban találsz különböző sávokra RF modulokat, nézegesd az adatlapjaikat.
Bővebben: Link
(#) zilahi hozzászólása Máj 2, 2015 /
 
Köszönöm a helyesbítést.
Melyik az a frekvencia, ami a legjobban megfelel?
Pl.: ez megteszi Bővebben: Link
(#) zilahi válasza pucuka hozzászólására (») Máj 2, 2015 /
 
És ez egyben akkor adó is és vevő is?
(#) pucuka válasza zilahi hozzászólására (») Máj 2, 2015 /
 
Igen, megfelel, a modul adó, és vevő is, kétirányú, oda vissza kapcsolatot lehet vele létrehozni. Üzembiztos adatátvitelhez elengedhetetlen, valahogy tudnia kell az adónak, hogy az adatcsomag célba is ért, nemcsak elküldtük a nagy felhőbe.
Azt majd az adatlap tanulmányozásából is láthatod, hogy kifejetetten mikrovezérlők kapcsolatára tervezték, mind az adók, mind a vevők beállításait is a mikrovezérlődnek kell intéznie.
(#) zilahi hozzászólása Máj 2, 2015 /
 
Tehát erre így még nem lehet a jelet ráküldeni, még úgy sem hogy a feszültségét a jelnek a kellő szintre beállítom. Egyet nem tudnál ajánlani, amihez nem kell mikrovezérlő, önmagában jó?
(#) pucuka válasza zilahi hozzászólására (») Máj 2, 2015 /
 
Az adatcsomagod összeállításához, dekódolásához amúgy is szükséged lesz mikrovezérlőre.
De lehet kapni "butább" modulokat is, olcsóbbak is.
(#) zilahi hozzászólása Máj 2, 2015 /
 
Példát tudnál ezekre a "butább" modulokra.
(#) pucuka válasza zilahi hozzászólására (») Máj 2, 2015 /
 
Az oldalon az első négy pl. De nézegesd végig mindegyiket, adatlapokat, aztán guglival, HOPE termékek, de van jónéhány gyártó, vagy keresgélj, pl. ebay.
(#) zilahi válasza pucuka hozzászólására (») Máj 2, 2015 /
 
Köszönöm a válaszokat.
(#) zenetom válasza zilahi hozzászólására (») Máj 2, 2015 /
 
Szia!
Például: Bővebben: Link
(#) dckiller hozzászólása Máj 13, 2015 /
 
Sziasztok!

Szeretném megkérdezni hogy több száz méter(akár 1 km) távolságra,
van-e valami rf adó vevő pár amivel tudnék vezérelni külső eszközt?

Köszönöm a válaszokat
(#) foxi63 válasza dckiller hozzászólására (») Máj 13, 2015 /
 
rfm12bp -> 500mW 3km min.

van itt ilyen topik rfm12bs néven komplett programokkal.
üdv.: Foxi
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2015
Következő: »»   35 / 35
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2015. Máj, 28. Csü
23:53:36
Jelenleg 301 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu