Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   30 / 122
(#) Ricsi89 válasza szotyy hozzászólására (») Dec 23, 2010 /
 
Szóval akkor rádión csak sistereg? Akkor elvileg a végfok jó. Nem lehet, hogy a másik Fm sávon keresgéltél? Ha jól emlékszem, akkor az Fm2-nek is benyomva kell lennie(vagy nem). Jah és van benne zajzár is, ami ha nincs adás, akkor elnémítja a nagy sistergő hangot és csak csendben van az erősítő. A mute? gombbal ezt is ki lehet kapcsolni és akkor erőteljesebb sistergést kell hallanod amikor nincs adás. A 4 Ohm-os hangszóró meg jó hozzá.
(#) shalafi.66 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 23, 2010 /
 
Határeset, a táp, de főleg az áramkorlát ezt kicsit másképp gondolják (anélkül még akár jó is lehetne, kicsit magasabb DF-al).
(#) Ricsi89 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Dec 24, 2010 /
 
Nekem kint a műhelyben is 4 Ohm-al szól persze nem teljes hangerőn. Ésszerű határok között hallgatva lehet használni ezzel is.
(#) szotyy válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 24, 2010 /
 
A fm2 próbálom meg a 1 is, a mute nincs be nyomva. És a sistergést akkor adta ki amikor a hátuljára a tape1 és 2 próbáltam be vinni zenét, akkor sistergett, rádión nem sistereg , a ledek világítanak hogy van állomás.
Kellemes karácsonyt!
(#) szabi_zoli82 hozzászólása Dec 24, 2010 /
 
Sziasztok! Legelőször is Boldog Karácsonyt Kívánok mindenkinek! Nem találtam topikot konkrétan RT6303S típusú tunerrel kapcsolatban, de már láttam hogy mások is írtak, így én is bepróbálkozom itt. A szokásos elhangolódásos probléma jelentkezett a tuneremnél még régen, a napokban szántam rá magam a javításra. Az UP01, 02, 03, 04, 56, 60, 73-as trimmereket kicseréltem, és egy elég komoly gonddal szembesültem. A sáv eléggé elcsúszott, a 89.9MHz a 100MHz környékén van. Tehát szinte teljesen megfordult. Ez mitől lehet? Lehetséges hogy a már elhasználódott trimmerek csúszkáján nem jó feszültségeket és ellenállásokat mértem? Mert az újakat azok alapján állítottam be. Vagy az okozhat ilyen hibát ha a 470Kohm-os potik 500Kohm-osak és a 470ohm-os 500ohm? Nem kaptam már megfelelő értékűt, csak ilyeneket. Vagy ebben az esetben más feszültségeket kellene beállítani? Közületek valaki esetleg feljegyezte hogy a csúszkán milyen feszültségeknek kell lennie? Olvastam hogy esetleg a varicapokkal kapcsolatos kerámia kondikat sem árt cserélni, de én egyenlőre sáv elcsúszásával küzdök, a többi majd utána következik ha szükséges lesz. Esetleg valamelyik IC távozott az örök félvezető mezőkre? Ha az UP73-at tekerem, akkor az adóról elhangolódik, és szépen vissza tudom hozni ha visszafelé tekerem. Ez normális így? Illetve a forgókondi végén lévő poti az FM hangolásért felelős? Vagy milyen célt szolgál? Nem vagyok otthon a rádiótechnikában (sem) ezért kérdezem. Köszönöm a segítséget! Üdv: Zoli
(#) laci6662 válasza szabi_zoli82 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Szia!

Az alábbi weboldalon le van írva bővebben, hogyan tudod a trimmereket beállítani, remélem ez segít:
Bővebben: Link

Ha megkérhetlek majd írd le legyszi részletesen mire jutottál az elhangolódással, mert én már több hasonló hibás modul javításával is próbálkoztam (trimmerek, varikapok, kerámiakondik uA3089 cseréje stb.) de sajnos egyik sem hozott érdemi eredményt, max. kisebb javulást tudtam elérni, de nem lett pontosan frekvencia stabil egyik sem.

Sok sikert!
Üdv: Laci
(#) szabi_zoli82 válasza laci6662 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Szia!

Köszönöm, megpróbálom. Már ott tartok hogy a komplett IC garnitúrát cserélem, de még ezt a beállítási leírást kipróbálom. hátha sikerül. Remélem a kettő készülék tipus között a tuner nem tér el egymástól. Ha jutottam valamire, írok. A kerámia kondik cseréje is felötlött bennem, majd kiderül mire jutok így. Annyit itt olvastam a Varicapokkal kapcsolatban, hogy azok össze vannak válogatva, tehát nem lehet olyan egyszerűen cserélni őket. Nem tudom ki írta ezt, de nyilván nálam okosabb.
Üdv: Zoli
(#) laci6662 válasza szabi_zoli82 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
A tunerek 100%-ban egyformák az RA6363-ban és az RT-6303-ban.

A varikapok tényleg (elvileg) össze vannak válogatva, de ha hibás akkor ennek ellenére is ki kell cserélni, de csak legvégső esetben.

Az IC-ket pedig ha van lehetőséged a helyedben visszatenném az eredetieket, mert valószínűleg nem azokkal lesz a gond, és főleg a TDA cseréjénél újrahangolás lenne szükséges, amit megfelelő műszerezettség hiányában szinte lehetetlen pontosan elvégezni.
(#) szabi_zoli82 válasza laci6662 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Szia!
Na eddig arra jutottam, hogy ugyan a sáv nagyon el van csúszva, de megvan minden adó aminek nagyjából meg kellene lennie. Itt nálunk a Rádió Szentes a 106.1MHz-en van, azt szinte a sáv végén meg tudtam fogni. A sáv elején a 87.6MHz-es Gong rádiót elfelejthetem, nem fér bele úgy is mint a 107.3MHz-es MR3-at. A legelső adó a 91.6-on az MR1. Ez a kettő szélső ez elég gyengén jön, de ez betudható a panellakásnak illetve a drótnak, ami ugyan hosszú, de nem sok köze van az antennához. Majd holnap megpróbálom feldugom a Yagimra, és megnézem mit produkál. Sajnos nem egy helyen van a műhelyem és a Hi-Fi. A közötte lévő adók egy része kis teljesítményű kereskedelmi illetve a nagyobbak is. Pl MR2 és NEO FM. Ezekkel nincsen baj. Lényeg hogy talán jó lett a beállítás. De nem iszok előre a medve bőrére. Az IC-ket nem akarom kicserélni, csak ha nem lesz más megoldás. Az általad linkelt beállítási leírás alapján sikerült a beállítás. Az FM modul 1-es lábán én 10.8V-ot állítottam be, így lett ilyen. 11V-tal nem volt tökéletes. Nagyon ügyesen lehet állítani a kimenőjelet a potikkal. nyilván műszerrel finomabban lehetne beállítani, de azok nem vannak. Ügyesen meg van tervezve a készülék, csak a sávot kicsire tervezték. Kellett volna az a plusz 4.5Mhz. Nagyon sok adó jött be az elmúlt kb 30 év alatt. Az elhangolódás is megszűnt, legalábbis az elmúlt 30 percben nem mászott el, pedig direkt gyengébb adót kerestem. Ha a 22nF-os kerámiákat kicserélem javulhat még ennél jobban a hangolás? Vagy ha azok már félig halottak lennének észrevettem volna? Te meddig jutottál az általad javított készülékekkel? Üdv!
(#) laci6662 válasza szabi_zoli82 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Én a sávot meghagytam ahogy gyárilag volt 87.5-104.5MHz-ig nem állítottam feljebb, ezzel nem volt gond.
Hanem az elhangolódás szinte semmit sem javult, ugyan úgy hangolódott az összes modul szinte mint előtte. (Itt én most elhangolódás alatt a szépen lassan fél óra-óra alatt való elmászást értem, nem a hirtelen elhangolódást amit egyébként szintén szoktak produkálni ezek a Vidik, ez a könnyebbik eset mert általában valamelyik trimmer, vagy hangoló poti okozza).

Az AFC-t kikapcsoltad, és úgy nézted a hangolódást (A jobb legszélső folyamatos hangolás kapcsolót elfordítva a hangolópálcával)?
Ha az AFC be van kapcsolva nem látod mit csinál, mert mindig utánállítja ahogy hangolódik elfele amíg tudja, aztán hirtelen átugrik egy másik közeli adóra (ez akár több órát is igénybe vesz)

Az IC-ket nem kicserélni gondoltam, hanem írtad, hogy már kicserélted és erre írtam, hogy jobb lenne ha visszatennéd legalább a TDA-t meg a uA-t mert ahhoz van gyárilag behangolva a tuner, és pl. az is okozhat ilyet amit írtál, hogy a sávszéleken gyengül az érzékenysége, netalántán torzít a modul.
De végül is ha megfelelő antennával jól működik így is a teljes sávban akkor maradhatnak a csere IC-k.
(#) szabi_zoli82 válasza laci6662 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Nem azt írtam hogy kicseréltem az IC-ket, hanem hogy ott tartok hogy cserélem őket. De ezt a lépést azért sem léptem meg, mert még nem kaptam itt választ, és még nem vettem meg őket. Így minden a gyáriban van. Az AFC-t néztem, hát eddig be volt kapcsolva. De ez azért sem hiszem hogy nagy gond, mert az régen is be volt kapcsolva és mászkált. Persze én a trimmerek cseréjét megejtettem. A készülék összes ELKO-ja ki van cserélve, és az összes forrasztás át van nézve. Már csak ez a baj, de remélem ez is megoldódik. Majd most AFC nélkül kiderül mit produkál, és megírom a tapasztalatokat. Annyit szeretnék még kérdezni, hogy te próbálkoztál-e a memória rész módosításával, hogy mind az 5 memóriahely a CCIR sávot tudja? Mit kellene ahhoz módosítani hogy így működjön? Köszi!
(#) laci6662 válasza szabi_zoli82 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Jah bocs, félreértettem a dolgot, akkor semmi gond rendben lesz így szerintem.

A uA3089 11 lábán mérted a feszt ahogy a leírásban van, és ha igen rendben megvolt a 9,3V?

Az RT-6303S mind az 5 programja tudja mind a 2 sávot, attól függően, hogy az FM2 kapcsolót vagy az FM1 kapcsolót nyomod meg, ugyan olyan poti van az 5 programnak egyébként, a normaváltás a tunerben történik tranyókkal.

Majd írd le légyszi mit tapasztaltál AFC nélkül.
Üdv: Laci
(#) bekeipeter válasza laci6662 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Az elhangolódást nem a tuner és nem is a KF körben kell keresni!!!
Nem ott van a kutya elásva!
Az AFC kör a ludas!!!
Az FM modulban lévő UC67 kondenzátort cseréld ki kerámiára. Az alaplapon lévő HR11-12 ellenállásokat forraszd ki a közvetlen rá csatlakozó két vezetékkel együtt. A modul 4-5 lába közé forrassz belülről egy 100 Ohmos ellenállást, a 4-es és a test közé pedig egy 100nF-os kerámia kondit. Ezek után javulni fog a helyzet!
(#) Ricsi89 válasza bekeipeter hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
No ezt kipróbálom én is, mert nekem is hangolódik folyamatosan, minél többet megy. Bekapcsolás után gyorsabban, és után egyre kevesebbet mászik.
(#) laci6662 válasza bekeipeter hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Ha ki van kapcsolva az AFC akkor nem valószínű, hogy az AFC körben lesz a hiba szerintem....

Plusz, pl. nálam másik modullal működik tökéletesen a tuner, szóval biztos, hogy a modulban van a hiba.
(#) Istvan0815 hozzászólása Dec 28, 2010 /
 
hello nekem is lenne egy kérdésem ezzel a típussal kapcsolatban a jobb oldal szól de a bal oldal recsegve szól a végfok jó mivel leteszteltem lehet potméter hiba? Én ara gyanakodtam mert az éles a mély és valamilyen szinten a hangerő (ez még nagyjából jó) elég gyengék.
(#) szabi_zoli82 válasza laci6662 hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Szia!
AFC nélkül megy már több mint 4 órája, és még stabil. Közben még pluszban azt is megcsináltam amit bekeipeter nevű kedves kolléga javasolt. Illetve részben. Mert a HR11-12-es ellenállásokat nem találtam meg sem a rajzon sem a készülékben. Hogy azok hol lehetnek...!? Rájöttem hogy a programok valóban működnek FM2-ben is, csak a feliratozás kavart meg, mert ott szerepel 3 mellett az OIRT is. De lényeg hogy jó. Az UC67-es 1µF-os kondi remekül helyettesíthető 1206-os tokozású SMD kerámiával. Természetesen a 3089-es IC lábán ott a 9.3V. A hangolás nem változott az előzőekhez mérten, de nem mászkál el. Nekem így megfelel. Te jutottál valamire?
Üdv!
(#) szabi_zoli82 válasza Istvan0815 hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Szia!
A végfokot hogy tesztelted le? A hiba sokrétű lehet. Persze ebbe a potihiba is beletartozik. Lehet hidegforrasztás, de végfokhiba is. De persze a nálam okosabbak meg tudják mondani. Nekem mind a 6303s-es tunerben, mind az EA6383s-es erősítőmben nagyon sok forrasztási hiba volt. Ezeket első körben mindenképpen szükséges ellenőrizni mielőtt vadul szétbombázod hibát keresve. Ennyit tudok hirtelen mondani.
(#) Istvan0815 válasza szabi_zoli82 hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
A végfokot úgy teszteltem le mivel a panelok kiszedhetősek csatolói vannak ki vettem a bal oldali végerősítő panelt(amelyik oldal nem szól) és áttettem a jobb oldali helyére a jobb oldali végerősítő panelt(ami szól) pedig a bal helyére.De mivel így megcserélve is a jobb oldal szól így gondolom a végfok kizárva.azon a panelon vannak a vég tranyók is tehát azok is át lettek rakva.
Ezen látszik hogy szétszerelhető:videoton Ra 6363
(#) szabi_zoli82 válasza Istvan0815 hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Tudom hogy kiszedhetőek, szerencsére ezek a készülékek könnyen javíthatóak a modulrendszerű tervezésnek köszönhetően. Csak a kipróbálás módjára voltam kíváncsi. Milyen jellegű a recsegés? Csatlakozó vagy modul mozgatásra változik-e? Az elkokat azért érdemes lenne cserélni a készülékben. Eléggé kiszáradhattak már. Nekem nem nagyon van több ötletem ilyen késői órán.
(#) laci6662 válasza szabi_zoli82 hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Szia!
A HR11-12 a tiedben nincs, az az RA6363-ban van, biztos a topik címe miatt nézte a kolléga a 6363-as rajzát, nálad HR02-HR10 elvileg az elnevezése ugyanezen ellenállásoknak, de örömmel olvasom, hogy így is stabilan működik, úgyhogy szerintem nem érdemes hozzányúlni.

Én mostanában egyrészt idő hiányában nem foglalkoztam vele, amiket írtam még régebben hónapokkal ezelőtti javításkor tapasztaltam, másrészt van működő modulom így azt tettem a rádióba, van egy olyan érzésem, hogy ebben meg valamelyik fix. ellenállás hőfokfüggése lesz a bűnos, de majd meglátjuk.

A te tiedben az UD95 UD81 jelű diódák be vannak forrasztva, vagy csak át vannak kötve huzaldarabbal? (Azért kérdezem, mert elvileg ez is szerepet játszana a varikapok hőfokfüggésének kompenzálásában, és az enyémben nincsenek benne...)

Üdv: Laci
(#) laci6662 válasza Istvan0815 hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Jól gondolod, nem a végfok lesz a hibás, abból amit a tesztről írtál ez kiderül.

Ha a potikat tekergetve nem változik a hiba, (nem szűnik meg vagy gyengül a recsegés) akkor valószínűleg nem azokkal lesz a gond.

Ha a mélyek gyengék és halkabban is szól azt pl okozhatja valamelyik kis csatoló ELKO kiszáradása is (persze ez csak egy ötlet), ez az ELKO akár lehet az alaplapon is (kis 1u - 2,2u-s axiális kondik) vagy a szabályzómodulon valamelyik. Ha van másik szabályzómodulod én a helyedben próbára kicserélném és akkor azt ki tudnád zárni.

Természetesen még nagyon sok más is okzohatja (előfok hibája stb.) de így hirtelen ezek jutottak eszembe, ezeket tartom a legvalószínűbbnek, ha esetleg rendelkezésedre állna szkóp azzal könnyű lenne végigkövetni a jelet fokozatról fokozatra és lehetne látni hol torzul.


Üdv: Laci
(#) alexander válasza piros1 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Szeretném megköszönni az RA 6363S javításához a segítséget. - Az általad feltett fényképek nélkül nem boldogultam volna.

Sikerült a skálahúrt felfűzni. Én nem vagyok műszerész, nem ment könnyen. Néhány tapasztalatot leírok, hátha valaki hasznát veszi:

1. Egyben -tehát a skálahúr folyamatosságának megbontása nélkül - gyakorlatilag lehetetlen visszafűzni. Erre rájöttem, és a megkötésnél elvágtam, majd visszakötöttem. Így egy kicsit rövidebb lett, de működik. Később jöttem rá, hogy a fehér műanyag rugós feszítőnél egyszerűen le lehet akasztani, majd visszatenni.

2. A skálamutatót a jobboldali állásba helyeztem, és a hangolóegységet is a jobboldali állásba kell tekerni. Így kell felfűzni. Először ezt is fordítva csináltam.

3. Mindenesetre csak akkor érdemes hozzáfogni a felfűzéshez, ha valaki előtte alaposan megnézi a korábban Piros1 által becsatolt képeket, és megérti a mechanizmusát. Nem olyan bonyolult az egész: felől megy két párhuzamos zsinór - az egyiken van a skála-mutató - a másikon a rugó, a fehér műanyag feszítő szerkezettel. Alól a zsinórok keresztezve mennek. Az egyik a lendkerék tengelyére van alulról feltekerve, a másik a hangoló-egység tengelyére, ugyanígy.
(#) piros1 válasza alexander hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Örülök, hogy sikerült megcsinálni a készüléket.
(#) David 3g hozzászólása Jan 5, 2011 /
 
Sziasztok. Aszt hiszem nem baj ha ide is írok. Jó múltkórjában eldurrantak az ellenállások a Videotonomba mármint a végfokba. Az lenne a kérdésem hogy a Tranzisztorokat vagy mást bánthatott ez a hiba ? Elég az ha ellenállásokat cserélek?
(#) David 3g hozzászólása Jan 6, 2011 /
 
Valaki?
(#) shalafi.66 válasza David 3g hozzászólására (») Jan 6, 2011 /
 
Ha már az emitterellenállás füstöl/szakad, akkor egyrészt nem jó értékű olvadóbiztosíték van az erőlködőben, másrészt, szinte biztos h. zárlatba ment vmelyik végtranyó. Hogy előtte mi van, azt meg csak akkor tudod, ha végigméred, de egyszerűbb az összes TO-92 tranyót kihajítani, és cserélni (+még a visszacsat. kondit, gyanús ellenállásokat).
(#) David 3g válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Értem. Akkor ha Tranzisztorokat és ellenállásokat kicserélgetem elméletileg mennie kell. Saba Erősítővel kapcsolatos kérdésemet feltehetem itt ? Mert a Saba fórumba nem foglalkoznak velem.
(#) shalafi.66 válasza David 3g hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Esetleg még a többi félvezető is mehet, pl. diófák. Nem kell az összes ellenállást, csak ami gyanús kívülről.
(#) David 3g válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Értem. köszönöm szépen. Még valaki Saba dologban segíthetne
Következő: »»   30 / 122
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem