Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Az egész kis autó vs. nagy autó témához csak annyit tennék hozzá, hogy ezt a családban pont első kézből tapasztalták rokonaim.
2005-ben vettek egy új Ford Fiestát, mert hát "már mindenkinek kezd modern autója lenni, meg akkor ez kiszolgál életünk végéig". Na az utóbbi biztosan igaz lesz, az idén 20 éves autóban van szűk 50 ezer km, és 80 év felettiek már, alig utaznak.. (Azt el kell ismerni, hogy ilyen kevés km-rel és garázsban tartva nagyon megbízható, csak azt kellett rajta cserélni, ami anyagában öregszik: gumikat leginkább..) Na most a Fiesta tipikusan nem egy nagy autó. Nem is kifejezetten erős: 1.2-es szívóbenzin, kb. 70 lóerő. (Mai szemmel már nem is annyira modern.) Pláne ha minden ülésen van utas, és a csomagtartóban is két bőrönd, eléggé meg kell gondolni egy-egy előzést. Nagyapám tulajdonképp 1-2 év után eljutott oda, hogy az előd Peugeot 205 Junior-t jobban szerette. Pedig az csak ötvenpár lóerős volt, a szűk 1 literes, karburátoros motorjával. Mégis fürgébb volt, és másfél literrel kevesebbet fogyasztott, mint a "modern" Ford. És miért? Mert üresen csak 800 kg volt, nem 1100, ráadásul áramvonalasabb is a formája... Na ilyenkor elgondolkodom rajta, hogy modern, takarékos motorral, és hasonló karosszériával mit lehetne elérni.. Ha ez lenne a "piaci igény"..
Nekem is volt régen Ford Fiestám, 1.25-ös benzines, én nagyon szerettem. Akkoriban voltam olyan őrült, hogy ki kellett próbálni mennyi a végsebesség
![]() A hozzászólás módosítva: Sze, 12:31
Az adatot olvastam valahol. De gy kis kereséssel azért a számoltnál szomorúbb a helyzet.
Idézet: „AI-alapú áttekintés A legnagyobb, 20 000 TEU-t (húszlábnyi egység) meghaladó konténerhajók teljes terhelés esetén körülbelül napi 250 tonna üzemanyagot fogyasztanak, ami jelentős üzemanyag-igényt mutat a hatalmas méretű hajók esetében” Tehát a fogyasztás az általad számolt ötszöröse. Valamin a személyautók jelentős része nem tesz meg 10000km-t évente. Rengeteg a második- harmadik jármű egy családban és akkor a hobbi autókról nem is beszéltünk amik szinte nem is mennek, de regisztrálva vannak. Szóval ezt kiszámolni nem tudod. Egyébként is a dolog lényege, hogy veled izmoznak az autód szennyezésén és ha nem szennyeznél semmit azt sem lehetne észrevenni az össz szennyezés tengerében. ![]()
A válaszodban konténerhajó van, ha konkrétan legnagyobb tanker-t kérdezel más választ fogsz kapni. Sok autó kevesebbet megy, sok meg többet, magyarorszagon 2010-es adat szerint 12500 km volt az éves átlag, 2014-ben 16300 km. És a 100g/km is erősen alsó hangon van, de nem is ez a lényeg. Pontosan nem lehet kiszámolni, de a nagyságrendet azért remélem érzed 7 vs. 20000.
Egyébként meg a olajkutak, a tankerek, az olajfinomítók meg a benzinszállító kamionok kibocsátása közvetve mind hozzáadódik az autó kibocstásához, mert azok nélkül mozdulni sem tudnának. Illetve ha nem lennének benzines autók azok (egy jelentős részére) nem lenne szükség.
Semmiféle számolgatással nem lehet bebizonyítani, hogy a személyautók szennyezése jelentős mértékű lenne az egyébhez képest.
A hajók és mozdonyok leginkább dízelek és kétüteműek.
![]() Ez egyébként így van.
Most már tényleg legyen vége ennek a témának!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |