Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Zsombi!
Nagyon jól tudom, hogy neked a mozgás nem olyan egyszerű, ezért is írtam, hogy ha egyszer véletlenül pesten jársz. Példának okáért ha elkirándulnátok anyukáddal a Vasúttörténeti parkba, akkor onnan már egy nagyon rövid séta a HQelektronika. Kellemest a hasznossal ![]() A másik, amit írtam neked, hogy ott van a szíjhossz számoló segéd az itteni segédprogramok között, az jól számol hosszúságot. Ha meg tudod mérni mekkora átmérőkre kell raknod és a közepek milyen messze vannak egymástól, akkor ad neked egy jó értéket. Az alapján pedig akár rendelhetsz is házhoz tőlük (vagy bárhonnan).
Lehet, hogy holnap megpróbálunk egy hang cuccokkal foglalkozó helyi üzletet a szíjakkal ‒ nem tudom megmutatni, mert nincs rajta a Google térképen és az utcakép is csak 2023-as ‒, elvisszük a készülék szíjait, hogy ilyeneket adjanak, utána meglátjuk, hogyan tovább.
Igen, ez egy jó módszer.
"Ilyet kérek -csakhát ennél azért jobbat" ![]() Valóban célravezető egyéb alkatrészeknél is -ha rátermett kereskedővel találkozol.
Megpróbáljuk majd odaadni a szíjakat, hogy ez alapján kérünk újakat, vagy ha nem tud adni, akkor legalább javasoljon, hogy hol próbálkozhatnánk.
Vagy 20...25 éve, egy akkori kollégám behozta a magnóját, és próbáltuk megjavítani. Kiderült, hogy azért nem megy, mert az ékszíjak megnyúltak benne, cserélni kellene. Pont akkoriban nyílt a munkahelytől pár percnyire egy nagyobb üzlet, hatalmas, Ékszíj Szaküzlet felirattal a bejárata felett, javasoltam is a kollégának, hogy ugorjon be hazafelé, mutassa meg milyen ékszíj kell, aztán legközelebb beépítjük amit kapott.
Nos eljött a "legközelebb", és a kolléga elmesélte, hogy amikor kitette az asztalra a kis "befőttesgumi méretű" ékszíjat, hogy ilyen kellene, az eladók majdnem összepisilték magukat a röhögéstől. Ugyanis teherautó ékszíjakra szakosodtak ![]() ![]() ![]()
Nem kizárt, de egészen ritka lehet amikor ténylegesen ékszíjat használnak a magnókban. Ez egy jellemző keresztmetszetű hajtás, ahol a teljesítmény átvitel az elsődleges cél (azért ilyen, mert viszonylag nagy az érintkező felület, de ehhez nem tartozik jelentős szélesség, és a feszítés mértéke lényeges eleme a hajtásláncnak).
Magnókban inkább lapos keresztmetszeteket lehet látni, illetve ahol kevésbé lényeges a pontos áttétel, ott kör keresztmetszetű "befőttesgumikat". Illetve én már láttam (és csodálkoztam rajta) négyzet keresztmetszetet (mint egy gyufaszál), ami élére állítva végezte a hajtást.
Ebben is négyzet keresztmetszetű volt a szíj. Sok magnóban pedig valóban lapos szíjak voltak, és olyan, enyhén domború futófelület a tárcsán, hogy a szíj magától a tárcsa közepén akar futni, és nem ér hozzá a szélső peremhez (vagy egyáltalán nincs is perem).
Topik kereséseÜdvözlet!Nem túl régen (pár hete?) valakinek volt egy problémája egy szerszámgéppel, talán egy felsőmaró, aminek a triakos-tirisztoros fordulatszám szabályozója rakoncátlankodott. Mivel hasonló problémába futottam bele, keresem a topikot, de nem találom. Valaki emlékszik rá esetleg, hogy melyik topikban volt ez a szál?
Itt: Bővebben: Link.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |