Fórum témák
» Több friss téma |
Ez bőven elég hozzá. De mint írtam, nem szoktak minden leágazást külön kondenzátorral megszűrni.
Három fázis 400 HzSziasztok!Elég speciális megoldásra lenne szükségem, szerintetek mivel tudnék csinálni egy 36 voltos 3 fázisú 400Hz-es tápegységet?
Elsétálsz a legközelebbi bontóba, és veszel hozzá egy generátort.
Repcsiken eléggé járatos, biztosan akad bontott példány. Ámbár a három fázis az már ott is ipari áram.
Ha elég már mW akkor valami PIC analóg kimenetére ráprogramozol 3db szinusz jelet..
![]()
Kis teljesítmény elég, négyszögjel nem nyerő?
Teljesítménytől függ, de akár egy műveleti erősítős háromfázisú generátor, annak kimeneteire három darab irs2092 alapú PWM végfok. Az Aliról 2600Ft darabáron megveheted. Ennek kell mondjuk egy 2X60VDC tápegység. A végfokok tudnak legalább 5A-t, így ha a tápegység bírja, 3X36V/3X5A azaz 5-600VA (csúcsokban 1/1,5kVA) kakaót.
De nem tudom mekkora áramot szeretnél, valamint mennyire stabil feszültséget. A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2025
A neten egy ilyenre bukkantam:
Bővebben: Link Arduinórol táplálja ha jól értettem, 3 db négyszögjellel, 120 fokos fázistolással, ezen gondolkodom, mi a vélemény? A motor nem túl nagy méretre, nem ír a net semmit, egy katonai giroszkóp, de szerintem 500 mA talán a teteje a fogyasztásának.
Ilyen kis áramra még egyszerűbb. Először is kell egy DC tápegység. Ha lakásban használod, akkor sima trafó+egyenirányító+pufferkondenzátor. Terepen vagy kocsiban kicsit macerásabb, de az sem megoldhatatlan. 500mA áramra sima olcsó analóg erősítő, akár TDA7293 (94). Elé meg akár arduinó, vagy akár az említett műveleti erősítős háromfázisú generátor.
A linkelt kapcsolás négyszögjeles.
Egyébként van bármi hátrányom a négyszögjelből? Mert nem túl nehéz a megvalósítása az egésznek, csak demonstratív céllal kellene hogy menjen a giroszkóp, nem kell folyamatosan.
Üdv! Nem menne el Steinmetz-kapcsolással?
Arra szerintem jó a négyszög.
Hozod Békéscsabára?
A négyszögjel háromfázisú motor táplálására igazából használható, de a magas harmonikus tartalom melegíteni fogja a motort. Viszont egyszerű LC szűrőt lehet kötni a motor elé, ami kiszűri a harmonikusok nagy részét, így minden baj nélkül üzemelni tud róla. Esetleg még lehet nézni, mekkora a minimális feszültség ahol már stabilan elindul. Talán már 3X20VAC is elég neki, ahol már a négyszög harmonikusai biztosan nem melegítik túl a motort.
Ha jól értem, nem terepre kell, tehát a hálózati táplálás megoldható.
Szia!
Biztosan jó lenne, csak 400Hz kellene nem 50, így mindenképp kell elé elektronika.
Lehet hogy elég, de 36 volton éri el a max fordulatszámot ami nagyon komoly, 25 ezer körüli amit olvastam... Ha jól emlékszem persze
Ez van a kozepében Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2025
Ez is egy lehetséges megoldás, ha jól emlékszek egy Hobbielektronikában volt.
Valami régebbi Rádiótechnikában is volt 3f trekiváltó. Ventillátort hajtottak vele. Nagyon egyszerű volt, a kornak megfelelő felszereltséggel (germánium tranzisztorok?).
Érthető. A fordulatszám 24000 rpm alatt van kicsivel, mivel aszinkron a motor. Maradnék a három fázisú szinuszos generátornál három analóg végerősítővel.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2025
Közben próbáltam értelmezni a motor működési feltételeit. Mivel terhelés gyakorlatilag csak a csapágyak súrlódása és a közegellenállás ami ráadásul eredetileg a hidrogén gázban elhanygolható, nem szükséges 3X36V. A feszültség nagysága csak a felpörgés idejét határozza meg. A fordulatszámért a frekvencia a felelős.
A továbbiakhoz még egy kérdés felmerült. Az egész műhorizont működését szeretnéd, vagy csak a giromotorét. Azért kérdeztem, mert az egész műhorizontot nem ismerem, így nem tudom hogy van e benne más elektronika aminek kell a 3X36V. Ha csak utóbbi a cél, akkor sokkal tágabbak a határok. Akár növelni is lehet a fordulatszámot egy kis játék érdekében. Az, hogy lineáris vagy PWM, vagy hogy szinusz vagy négyszögjel, az szabadon választható. Inkább az a kérdés, melyik kivitelezése áll közelebb hozzád. Nekem a szoftveres megoldások mindig nehezebbek mint az analóg dolgok, de a mai generációnál ez éppen fordítva van. Mindenképpen először azt kell eldönteni, melyik rész okoz nagyobb nehézséget egy ilyen háromfázisú jel generálásakor, illetve melyik nem. Tegyük fel, hogy transzformátor tekercselés nem gond, anyag is van a műhelyben, de az áramkör tervezés nehéz. Ekkor a következőt csinálnám. Mobil telefon applikáció, esetleg youtube videó segítségével 400Hz szinusz generálás. Egy egyszerű 60 fokos fázistoló RC tag, valamint egy két ellenállásból álló feszültség osztó. Eddig egy kondenzátor, illetve három ellenállás a felhasznált elektronikai alkatrész. Ezt rákapcsoljuk egy sztereó erősítőre. Lehetőleg ne a három millás fateréra, hanem valami noname akármire. Olyan kellene aminek a tápja 2X50V körül van, hogy meglegyen a 36 effektív. Most van két fázisunk. A harmadikat a kettőből egy transzformátorral élő lehet állítani.
Csináltam egy szimulációt. Egy 400 Hz-es szinusz jelet két felé vettem, +/- 30 fokban eltolva majd a kimeneteket felerősítve megkapjuk a kettő fázist. Most két darab 1:1 arányú trafót alkalmaztam, de más megoldás is lehetséges.
Szia, én sem vagyok mai "csirke" de pár évvel ezelőtt belekóstoltam a mikrovezérlők világába, szép apránként tanulgattam, ma már szinte minden elérhető a neten hozzájuk.
Találtam is egy mintaprogramot, ami 3 db 400 Hz es négyszögjelet küld ki az arduino kimenetére, 120 fokos fázistolással.
A négyszögjelet lehet simítani, a kimeneteket kell 36V eff. értékre erősíteni.
A simításban kérnék segítséget, az erősítés a fentebb linkelt kapcsolással elvileg tökéletes, egy videóban giro motort hajtanak vele, ugyanúgy az arduino adja a vezérlést.
Hsz A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2025
Megint elvesztem a lineáris dolgokban, de ha tudsz induktivitást készíteni, gyönyörűen kihangolható a négyszög szinusz formára.
Nagyon szépen köszönöm, nem akadály tudok persze, a három 100 ohm ellenállás a terhelést hivatott szimulálni?
Ezek 33mH értékek? Most nézem az nem kevés A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2025
Igen. A soros 4,7 Ohmokat meg bele lehet tervezni az induktivitás DC ellenállásába. Mondjuk jó lenne viszonylag pontosan (+/- 10%) értékre belőni a tekercseket.
A linken 30VDC tápról megy, azaz 3X36V rms helyett 15V rms csak a kimeneti jel nagysága. Ha ügyes vagy, ezzel a szűrővel növelni is lehet a kimeneti feszültséget, azaz az alap színuszt. Egy antenna hangoló hasonmása 400Hz-re. Ha ekkora tekercsek gondot okoznak, bizonyos veszteséggel sima RC szűrőt is lehet használni,de akkor a tápfeszt 30VDC helyett 50-70VDC-ig is emelni lehet. Az IRF540 100V-ig rendben van. A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2025
De a motor tekercselése nem mondható ohmikusnak és terhelésföggően változtatni kell(ene) azon RLC tagokon is.
Amit mondasz, az így van. De elég tág határokon belül mindenféle impedanciát aggattam a kimenetre, és relatív kis változás történt. A szinuszjel 10% torzítás alatt maradt. Persze az lenne az igazi, ha a teljes felpörgéskor mérnénk rajta jelalakot.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |