Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 7 szegmenses kijelzők meghajtása számítógépről
Lapozás: OK   3 / 4
(#) digimann válasza Marty McFly hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
Hali!

Fölösleges pénzkidobás annyi 7805-ös... Egyébként miért kell neked ennyi kijelző? 3 példányban építed meg, vagy csak 3 időzóna lesz kiírva? Esetleg ugyanaz 3szor?

A Ksanyi által ájánlott IC beszerzésében nem tudok infót adni, de szerintem 7805 minden valamire való elektrós boltban van zsákszámra
(#) Marty McFly válasza digimann hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
Értem! Akkor soronként teszek egyet! És akkor az csak 3db! Egyébként egy ilyen lessz belőle!
(#) Ksanyi válasza Marty McFly hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
Szia kumi!
A Hornos Kft.-nél rendelhető!
(#) Marty McFly válasza Ksanyi hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
Köszi! megtaláltam, de nem mertk rendelni belőle ameddig nem tudom az árát!
(#) Ksanyi válasza Marty McFly hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
Van egy jó és egy rossz hirem!
Találtam ilyen IC-t itt:http://www.elektronikai-alkatresz.hu/Kosar.asp?Kosar=&CikkID=1940&ArTipus=1
A rossz hir az ,hogy náluk ez a tipus 7698 Ft.
Ennyiből egy 4x20 karakteres kék háttérvilágitásos LCD
is kijön akármilyen PIC-el együtt+további szükséges alkatrészek.
Azonban nem biztos,hogy mindenhol ennyi,de már a nagyságrend is szomorú.
(#) Marty McFly válasza Ksanyi hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
ÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ! Ez azért durva! Akkor inkább maradok az előző kapcsolásnál ami PIC-el működik! Amit digiman ajánlott!
(#) Marty McFly hozzászólása Jan 26, 2008 /
 
Egy db kérdésem maradt! Adott ez a kapcsolás! Egy PIC-el ezt lehet 1-1 be helyettesíteni? Ha nem akkor mit kell módosítani a kapcsoláson? Jah és milyen típusú PIC lenne ide jó?

7segg.png
    
(#) Ksanyi válasza Marty McFly hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
Egy Pic simán meg tud hajtani LED-et,de mivel itt túl sok lábról van szó a csatolt kapcsolás maradna és ehez
jönne még egy PIC. Még a 16F84-nek is van annyi portja,ami elég a vezérléshez, ha mindenképpen a 7szegmens kijelzővel akarod megcsinálni,akkor is.
(#) Marty McFly hozzászólása Jan 26, 2008 /
 
Szóval akkor ide mindenképp AVR kell? Valaki tud AVR-t programozni? Természetesen kifzetném, csak anyi hogy 3 db ba be kéne égetni a progit amivel meghajtja a kijelzőket, meg a progit összedobni hozzá!
(#) digimann válasza Marty McFly hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
Hello!

Ha az AVR-es dolog érdekel, keress meg msn-en, de sztem meg lehet oldani pic-el is ugyanúgy...
(#) Marty McFly válasza digimann hozzászólására (») Júl 10, 2008 /
 
Hello! Amit még régebben beszéltünk erről a kijelzős dologról annak most lenne az ideje, hogy megvalósítsuk! Ha érdekel még az üzlet keress meg msn-en!
(#) Marty McFly hozzászólása Júl 12, 2008 /
 
Adott ez a kapcsolás amit mellékeltem! És adott egy LPT port amiről majd kapná a jelet! A kapcsolás 3x lenne elkészítve és nem a képen látható kettő, hanem 12db kijelzővel darabonként! A bementi 10kOhmos ellenállásokat kicserélem 1kOhmosra! Neki merjek ugrani, vagy esetleg van ennél is egyszerűbb megoldás?
(#) digimann válasza Marty McFly hozzászólására (») Júl 15, 2008 /
 
ez sorosportra csatlakozik, és kell bele mikrovezérlő is...
(#) zenetom válasza Marty McFly hozzászólására (») Júl 15, 2008 /
 
Nekem nem akarja megnyitni a képet, blokkolja a tűzfal :wow3:
(#) Marty McFly válasza digimann hozzászólására (») Júl 15, 2008 /
 
Te írtad még fentebb hogy néhány ellenállást kell kicserélni és akkor jó LPT re. Mikrovezérlőnek meg ott van az ATtiny! Így akkor mégse jó?
(#) Marty McFly hozzászólása Júl 26, 2008 /
 
Hi all!
Kicsit megbonyolítanám a dolgot Az szeretném ha pontosan úgy nézne ki a gépezet mint a mellékelt képen! A kettősponttal elbánok! A problémát az AM PM LED-ek jelentik, és a 14 szegmenses kijelzők meghajtása jelenti! Brmilyen segítséget szivesen venék!
(#) Marty McFly hozzászólása Júl 27, 2008 /
 
Volna egy elképzelésem, a 14 szegmenses kijelzők meghajtására! Mi lenne ha a CD4511-re 2x re főzném fel a 14 szegmenst, és így 2x7 lenne! Úgyis 16 kijelző mehetne a 74HC154-re, és nekem csak 13 db kell! Akkor felhasználnám mind a 16 ot, és az első 3 az 2x7szegmensnek lenne kezelve, közbe meg 14 szegmenses! Szerintetek ez így megoldható lenne?
(#) szilva válasza Marty McFly hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Szia Marty... ő.., izé, Clint!

A két db 7-szegmenses meghajtót hiába rakod egymás mellé, azzal még a 14 szegmensesen az alakok kijelzése nem oldódik meg. Oda vagy valami EPROM-os megoldás, vagy inkább mikrovezérlős kellene. Ennyi kijelző meghajtásához amúgy is célszerű lenne valami mikrovezérlőben gondolkodni.
(#) Marty McFly válasza szilva hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Úgy godoltam hogy először az egyik 7 szegmens utána a másik 7 szemens, és így állna össze a 14! Minden sort külön AVR irányítana! Kicsit visszább van egy kapcsoási rajz amiből indultam! Vagy ez így nem lehetséges?
(#) szilva válasza Marty McFly hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
A 2db 7 szegmensesből sehogy nem fog olyan alak összejönni, mint ami pl. a képen is látszik. A 7 szegmenses meghajtó IC-kbe bele vannak égetve a számok alakjai. Neked itt nem számok, hanem karakterek kellenek, ehhez valamiféle karaktergenerátort kell építeni.
(#) Marty McFly válasza szilva hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Nem úgy gondoltam! A 7 szegmensesnek 8 lába van, egy az anód vagy katód, a másik 7 pedg az egyes szegmensekhez tartozó lábak! úgy oldanám meg hogy a demux kétszer is uganazt az anódot vezérelje, és a maradék 14 lábat osztanám 2x 7 re, és úgy fűzném fe a dekóderre! Látszólag 2db 7 szegenses de a valóságban 1db 14 szegmenses!
(#) szilva válasza Marty McFly hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Én ezt értem, Te viszont azt nem érted meg, hogy "az OCT" felirthoz tartozó alakokat a 7 szegmenses dekóder IC-ből nem fogod kiimádkozni sehogy. Nézd meg a 4511 adatlapját, hátha akkor világosabb lesz a probléma!

Pl. itt vannak dolgok kivesézve: Bővebben: Link

(#) Marty McFly válasza szilva hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Én egy olan nem hivatalos megoldáson töröm a fejemet, hogy a dekóder úgy kapnáa jelet a karaktermegjelenítésre, hogy a képen látható módon először a pirossal jelzett 7 szegmens közül vilan fel a megfelelő, majd a zöldön jelzetten! Az AVR-be égetett progival vagy esetleg a szgép szoftverével, meg lehetne oldani sztem hogy a betűt fordítsa le a megfelelő szegmensek felvillntására, s így az IC azt "hinné" hogy 2 b 7 szegmensest vezérel, közben pedig kirakja a megfelelő karaktert!

kép.JPG
    
(#) Marty McFly hozzászólása Júl 27, 2008 /
 
Vagy az IC csak bizonyos karakterek dekódolására képes? jaj asszem értem már! Akkor viszont szereznem kell 14 segmens dekódert!
(#) szilva válasza Marty McFly hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Igen, erről van szó, ráadásul csak a 0-9 szémjegyeket dekódolja.
(#) Marty McFly válasza szilva hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Délután már nézelődtem de nem igazán találtam 14 szegmenses dekóder IC-t! Ebben tudnál nekem segtíeni?
(#) szilva válasza Marty McFly hozzászólására (») Júl 28, 2008 /
 
Ilyet én sem láttam még, valószínűleg azért, mert ezeket leginkább csak mikrovezérlőkkel hajtják meg.

Ha pl. nem használsz dekódert, hanem a mikrovezérlőből közvetlenül 8 lábbal (7 szegmens+1 tizedespont) hajtod meg a szegmenseket, akkor működhet a te javaslatod is, azaz kettébonthatod a 14 szegmenses kijelzőt, de csak akkor, ha van a két szegmenscsoportjának két külön közös pontja (anódja vagy katódja) is.
(#) Marty McFly válasza szilva hozzászólására (») Júl 28, 2008 /
 
Én is ilyesmin gondolkoztam! A demux 2 lábát össze kötném így hiába lépne ugyanannál a kijelzőnél maradna, és be tudná fejezni a műveletet! Mondjuk egy PIC-et raknék a dekóder helyére, és bele programoznám a szükségs plussz karaktereket! Vagy 2-es megoldás, PIC-el 14 szegmens dekóder, és utána a 14 ből csak 7 a többi kijelzőn, bár így túl kicsi lennne a kitöltési tényező! Inkább az elsőnél maradok! Vagy harmadik lehetőség, programozni 14szegmens dekódert PIC-ből, és párhuzamosan felfűzni a 7 szegmens dekóder IC 4 bitjére, és a 14 szegmensesen az menne! Melyik volna a leghatékonyabb?
(#) szilva válasza Marty McFly hozzászólására (») Júl 28, 2008 /
 
Ha nem tudod a 14 szegmens közös pontjait szétválasztani, akkor nem megoldás a 2 muxláb összekötése. Akkor mindenképpen 14 bites szóval kellene a szegmenseket meghajtani. Ez még jó is lehet, mert a 7 szegmenseseknél meg párba kell fogni őket, és egyszerre kettőre írni. Talán egy 28 lábú PIC-be beleférne a 14 szegmenskimenet + a digitkijelölés.
(#) Marty McFly válasza szilva hozzászólására (») Júl 28, 2008 /
 
Tényleg! Nem is rossz ötlet! Holnap megpróbálok összeütni valami kapcsolási rajzot! Egy apró kérdés! A 2 demuxláb összekötése miért nem jó? Jah és ha marad szabadon demuxláb azt hogyan lehetne befogni az AM PM ledekre? Én úgy képzelném el hogy úgy kezelné őket mintha 2 sgmenses kijlzők lennének, és így azokból is egyszerre csak az egyik világít a dekódertől föggően! Viszont nem vene e túl sok időt ha egy ciklusban csak egy leddel foglakozik?
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem