Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   346 / 562
(#) nyt válasza Jóska84 hozzászólására (») Márc 9, 2013 /
 
Szia Jóska.
Tudok neked adni u57-es magot. Hétköznap mindig kővesden vagyok.
(#) Jóska84 válasza nyt hozzászólására (») Márc 10, 2013 /
 
Érdekelne a dolog privátban meg is beszélhetnénk
(#) zotya93 hozzászólása Márc 13, 2013 /
 
Sziasztok
Van egy hegesztő inverterem és szeretném kicserélni rajta a test és munka kábeleket vastagabbra és hosszabbra is eredetileg a test kábel kb. 1M a munkáé pedig kb. 1.5M szeretném őket lecserélni legalább 2.5-3 Méteresekre. Ettől a hegesztőnek lehet valami baja ???
Köszönöm !
(#) erdgab válasza zotya93 hozzászólására (») Márc 13, 2013 /
 
Nem hinném,hogy valami baja lehetne ettől a kábelcseréből,nyugodtan cseréld le.
(#) zotya93 válasza erdgab hozzászólására (») Márc 13, 2013 /
 
Köszönöm
(#) FLEXTER hozzászólása Márc 14, 2013 /
 
Sziasztok ti hogyan számoljátok ki a menetszámot és az átmérőt a hegesztő trafohoz ,etd59-es a vasmag(linket vagy valamilyen képleteket kérnék)
(#) Ge Lee válasza FLEXTER hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Le lett már néhányszor írva: n= 1/ 4(2) x B x A x f vagy n= U x tbe / dB / A
Minden alapmértékegységben (V, Hz, T, s, m2 ).
A huzalban pedig 6-8A/mm2 áramsűrűség megengedhető, de ha a ventilátor közvetlenül hűti a trafót akkor több is.
Ha olvastál volna akkor most 2 hsz-el kevesebb lenne a topik, meg a képletek is érthetőbbek lennének mert némi magyarázó szöveget is találtál volna...
(#) berobbantam hozzászólása Márc 17, 2013 /
 
Sziasztok
Elég rég írtam be a topicbaHelyzetjelentés.A max kimenő áramot még mindíg nem sikerült beállítanom.Egyszerűen nincs mivel megmérnem az áramotAmi viszont pozitívum,hogy a gép azóta is kifogástalanul működik.Fél gáznál még nem nagyon kelett feljebb tekernemMost ismét lenne egy tőlem megszokott bagatell kérdésemTudom volt már téma csak most nem találom az istennek sem.Szóval két inverterrel lehet egyszerre egy vasszerkezeten dolgozni?Az egyik 1 140 amperes frónius a másik az én macim.És egyiket sem szeretném ellőni.Hagyományos trafónál nem nagyon variáltunk anno.Felakasztottuk a két testet és mindenki a sajátja körül heggesztett.De itt nem merem megreckírozni háttértudás nélkül
(#) mpisti válasza berobbantam hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Egész nyugodtan használd a két invertert egyszerre. A lényeg,hogy a test mindkét inverter esetében a géphez tartozó munkaterületen legyen, és ne legyen kontakthiba a testcsatlakozási ponton.
(#) TRACONIC hozzászólása Márc 22, 2013 /
 
Tisztelt,Fórumlátogatók.

Inverteres hegesztőnél hogyan alakúl ki az eső jelleggörbe elektródás hegesztésnél?
Üresjárat 65v munkafpont,meg kb.20V.Valamint hegesztéskor az Áramerősség erősen függ a fogott ívtől,annak hosszától,vagyis nem vagyok megelégedve az inverteres elektródás hegesztővel.
Vajon inverteres CO2 hegesztőnél ez másképp van-e,mivel itt közel vizszintes a diagram és állandónak kell lenni a feszültségnek.

Köszönöm a segítséget.
Tisztelettel?TRACONIC
(#) Ge Lee válasza TRACONIC hozzászólására (») Márc 23, 2013 /
 
Úgy, hogy abban a pillanatban amikor a pálcát az anyaghoz érinted elkezd nőni az áram. Egészen addig nő, amíg el nem éri a szabályozó által beállított értéket. Mivel a szabályozás áramgenerátoros jellegű, a szabályozó igyekszik ezt az áramot tartani. Ezt a kitöltési tényező csökkentésével éri el (pwm), ami által a szekunder feszültség is csökken.
A CO esetén más a helyzet, ott a szabályozó feszültséggenerátoros üzemben működik egészen addig, amíg el nem ér egy adott áramhatárt.
(#) berobbantam válasza berobbantam hozzászólására (») Márc 23, 2013 /
 
Sziasztok
Nos ma megvolt a macim vizsgamunkája.Összedobtunk egy 6x6-os színt tetővel csatornával cakk pakk.Kb másfél kiló elektródát evett meg.Kollégák véleménye a frónius-hoz képest.Ívet fogni könyebb és nem fújja annyira a vasat hasonló áram melett.A hőkioldó sem oldott le ebbe a tavaszi jó időbenSzóval nagyon hepi vagyok.Még azt a fránya lakatfogót hajkurászom de egyre inkább úgy látom nem lesz
(#) Temela válasza berobbantam hozzászólására (») Márc 23, 2013 1 /
 
Lakatfogó az, amivel a lakatot fogják?

További szép estét!
(#) TRACONIC hozzászólása Márc 23, 2013 /
 
Köszönöm Ge Lee!

Át lehet-e alakítani egy áramgenerátoros inverter hegesztőt, feszűltséggenerátorossá?

Láttam egy gépet melyen ez egy kapcsolóval megoldott.

Ennek az volt a hátránya,hogy kis dob való hozzá.kb 1kg,na meg az,hogy előzőleg már vettem ugyanazt az alapgépet CO2 tudás nélkűl. 30ezer a különbség ami a mechanikát és a pisztolyt illeti nemis sok és ezt a gépet szerintem tudtam volna használni az MSG tólóegység előtt amihez 5kg huzal is jó!
(#) TRACONIC hozzászólása Márc 23, 2013 /
 
Tisztelt,FLEXTER!

A primer tekercs keresztmetszetét a szekunder teljesítmény függvényében számolnám ki.

A szekunder teljesítményt osztanám a primer feszűltség 3.2szeresével.-80%-os hatásfokot figyelembe véve-Én csak4A/mm2 áramsűrűséggel számoltam ebben az esetben vörös réznél.
Nincs hűtés stb.és a bekapcsolási idő is 100% lehet.
(#) Ge Lee válasza TRACONIC hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Át lehet alakítani, de ahhoz a trafón is változtatni kell. Szorosabb csatolásúra kell megcsinálni, illetve a szabályozás miatt rá kell hagyni valamennyit, ezért mondjuk 20-30%-al magasabb szekunder feszültség kell.
Nem kísérleteztem még ezzel, de a kacsolóüzemű tápos tapasztalataim alapján azt mondom, hogy meg lehet ezt csinálni feszültségszabályozás nélkül is, csak valamivel több puffert kell használni. A lényeg úgyis az áram szabályozás, azt nem lehet megkerülni mert akkor tönkremennek a félvezetők. Amikor a huzal az anyaghoz ér zárlat keletkezik, és egészen addig zárlat van amíg a csepp le nem olvad. Ennek az értékét az áramszabályozásnak kell kordában tartani, függetlenül attól hogy a feszültségszabályozás mit akar.
Megfelelő mennyiségű primer pufferrel és szoros csatolású trafóval feszültségszabályozás nélkül is lehet olyat építeni, aminek alig lesz feszültségesése.
(#) csinga hozzászólása Márc 24, 2013 /
 
Üdv.
Neki láttam egy én összekombinált csodának a mellékelt tervrajz szerint.
Segítséget kérnék a snubber ügyben.
Ha snubber ellenállást bekötöm forrósodik, a jelek eléggé tüskések 60wattos izzóval teszteltem eddig,ellenállás nélkül tökéletesek a jelek.
Mellékelem a képeket.
A snubber ellenállás szükséges-e oda?
Várom az ötleteket és válaszokat, hogy élesben is ki tudjam próbálni.Bővebben: Link Bővebben: Link
(#) csinga hozzászólása Márc 24, 2013 /
 
Még egy pár kép.
(#) BarnaPili válasza csinga hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Jól látom,hogy a főtrafód TV eltérítő tekercs harang alakú vasmagja?
(#) csinga válasza BarnaPili hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
igen!
(#) Ge Lee válasza csinga hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
A kipróbálását élesben két okból sem javaslom. Az egyik, hogy a 494 nem árammódú szabályozó, ezért ez a kapcsolás ebben a formában nem lesz jó (vagy nem lesz kimenőáram, vagy ha igen, akkor akkora, hogy füst lesz belőle). A másik, hogy félhidas elrendezéssel egyébként sem jó hegesztőt építeni, mert akkora lesz a primer áram, amit az IGBT-k nem fognak bírni. A snubber melegedése természetes, oda jóval nagyobb ellenállást szoktak rakni (47-150 ohm), és nincs is feltétlenül szükség rá.
Használj UCC3808-at.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
(#) csinga válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Az ic 1-es lábán kialakított áramszabályzás, akkor mi!?Bővebben: Link
Ezen az oldalon is tl494-el van a kapcsolás
(#) Ge Lee válasza csinga hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Ha engem kérdezel, egy vicc. Ha füst lesz a vége, ne mond hogy nem szóltam. Ha ez ebben a formában jó lenne akkor a gyártók is alkalmaznák, és nem tennének bele drágább vezérlőket.
(#) cimopata válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Ha jól tudom pont Te készítettél TL494-el állítólag 2kW-os tápot amit akár hegesztésre is javasoltál itt a témában. Furcsa hogy most ilyen véleményen vagy.

Egyébként meg tudom erősíteni hogy 494-el remekül működő áramszabályozott tápt lehet készíteni. Én Push-pull tápot csináltam aminek aktív áramszabályozott kimenete volt és gyönyörűen megfogta az áramot a beállított értéknél. Kapcsolás tehnikán múlik a dolog.

Üdv.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
(#) Ge Lee válasza cimopata hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Arról képek is vannak, tehát nem állítólag készítettem, viszont abban nincsen áramszabályozás. Lehet csinálni a 494-el is, csak nem így. Ha meg tudod erősíteni akkor erősítsd meg (illetve magyarázd el nekem), hogy a kérdező által feltett rajzon mi fogja meg a csúcsáramot.
(#) csinga válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Nem gyári hegesztőt akarok csinálni
Itt van egy videóBővebben: Link
6 voltot raktam a 25 ohm-os ellenállásra párhuzamosan az áramváltó szerűséghez és közben tekergetem a potmétert. A szkóp zsinór a szekunderen van.
Szerinted akkor most mi történik?
(#) Ge Lee válasza csinga hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Volt egy jó kis hegesztős pwm videó, de nem találom. A pwm-nek így kellene kinézni. Ez hegesztés közben szépen látszik is a szkópon ahogy a vezérlő szabályozza a kitöltést (a videón nem, mert ott kézzel van állítva). Vitatkoztam erről régebben SPafi-val, aztán amikor kipróbáltam beláttam hogy igaza van. A kapcsolás amit építeni készülsz az nem tud a csúcsáramra szabályozni, aminek az lesz a következménye hogy tönkre fog menni, mert hiába van az áram átlagértéke szabályozva, a rövid áramcsúcsok nagyon nagyok lesznek, amiket a félvezető már nem visel el. Ha alaposan túl van méretezve a főkör, és alacsonyabb a kivett átlagáram akkor túlélheti, mert rövid időre elvisel az IGBT a névlegesnél jóval nagyobb áramcsúcsot is, de ugye nem illik így méretezni, főleg nem hegesztőt. Ha majd túl leszel már néhány hegesztőinverter építésén ( 0db tönkretett félvezető mellett) és azok működnek is megfelelőlen évek múlva is akkor vitázhatunk, de addig részemről ezt itt lezártam.
(#) cimopata válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Nagyon kis felbontású a kapcsolás, de annyi ki tudtam hámozni, hogy a fótrafóval sorosan kötött áramváltó transzformátor diódás híddal egyenirányítva van. Ezzel a módszerrel gyönyörűen lehet mérni a primer áramot és késlekedés mentes pontos eredményt ad.
Ha jól látom az van visszavezetve a TL494 hibaerősítőjébe. Ha a hibaerősítő hurokerősítése jól be van állítva akkor szépen megfogja a primeráramot.
(#) csinga válasza cimopata hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
A tesztet 60 wattos izzó sorba-kötve a hálózatra csináltam.
Snubber ellenállással az izzó ég, az nélkül csak a pufferelés idején.
Snubberel 23 voltot mértem a kimeneten az nélkül 28v, a feszültség sokszorozót még nem kötöttem be.
A gate feszültség digitális m méterrel 5,8 volt szkópon 16,.. pp
A főtrafó vasmag légrést nem hagytam.
A Snubber ellenállás izgat miért fórosodik, tetem bele 47 ohmost is de az eredmény ugyan az.
Vasmag miatt vagy légrés kellene?
Az ellenállások 10watt-osak.
(#) cimopata válasza csinga hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Snubbernek az a dolga hogy melegedjen

Viccet félre téve, egy kapcsoláson pontos snubber értéket kár megadni, mivel más nyáktervvel más induktivitások kapacitások alakulnak ki az áramkörben amihez más snubber érték szükséges.

Mit értesz melegedés alatt? 50-70-100 °C ?

Szkóppal kell rámérni a snubber körbe és ott látszik, hogy mennyire kell R-C körrel beavatkozni.
Lehet hogy feleslegesen alacsony a vágási fekvenciája ez esetben ne az ellenállást növeld hanem a kondit csökkentsd így a melegedés is csökkenni fog, viszont a lengések amplitúdója nőni fog.
Ezt a növekedést kell figyelni hogy milyen jellegű a változás, hogy túlfeszültség szempontjából még ne jelentsen veszélyt a félvezetőkre.
Következő: »»   346 / 562
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem