Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Plazmavágó építése házilag
Lapozás: OK   40 / 40
(#) mpisti válasza Tibo 23 hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
(#) hulala válasza Tibo 23 hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Az AWI hegesztés teljesen más kategória azaz csak messziről hasonlítható össze a plazmavágással mondom ezt úgy hogy tudom vannak több funkciós inverteres gépek (pld. CT416). Normál trafósban még eddig nem láttam kombi gépet mert gondolom drágább lenne azon okoskodni mint az invertereseknél, hogy a 3 darab egyforma főtrafó párhuzamosan ill. sorosan vannak kötve a szekunder oldaluk. A plazmavágó pisztolyodban fix az elektróda pozíciója. Ami mozgó elektródás rendszerű ( angolul: blowback) azokhoz nem kell HF-es gyújtókör. De mellékelem a centrál csatlakozó bekötését is mely alapján talán jobban megérted a működését. Az is lehet, hogy eredetileg a munkakábelben lévő pilot vezeték sarus vége közvetlenül volt rácsavarozva a HF-es egység kimenetére. Nekem volt egy Rehm gépem amelyen ugyancsak nem volt centrál hanem közvetlenül volt csatlakoztatva a munkakábel így valószínűleg neked is ez a megoldás volt- látván az eredeti törésgátló kivezető védőhüvelyt.
(#) hulala válasza hulala hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Még valami ami fontos. Mellékelem egy Trafimet S45-ös blowbeck rendszerű plazmapisztoly fényképét. Azon láthatod, hogy ott is fontos kellék a pilot vezeték ( fekete) mert anélkül nem gyújt a fej valamint a két tüskés érintkező (két fehér vezeték) bekötése is fontos a kapcsoló gomb áramkörébe bekötni mert ez életet menthet ugyanis elég veszélyes játékszer a plazmavágó.
(#) Tibo 23 hozzászólása Ápr 16, 2023 /
 
Koszonom a reszletes tajekoztatast.A szabványos centralaljzat bekotese meg jol johet.
Amennyiben kiiktatnam a pilot gyujtast a liftes gyujtassal kellene a gepnek mukodni?Vagy ez esetben is atkotesek lennenek szuksegesek?Vagy ez nem ilyen egyszerü?Termeszetesen koppintos pisztolyra cserelés eseteben?
(#) mpisti válasza Tibo 23 hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Ez a gép nem működik érintő gyújtással csak kizárólag HF gyújtás alkalmazásával. Ha már van HF-es munkakábeled, badarság lenne a HF rész nélkül próbálkozni. Annál a kábelnél ami neked van a HF gyújtás a működés alapfeltétele.
(#) hulala válasza Tibo 23 hozzászólására (») Ápr 17, 2023 /
 
Szerintem minden lényeges dolog le lett írva a működéshez így tovább szétvariálni a témát felesleges. Amennyiben nem tudod megoldani akkor érdemes lenne egy szervizes szakemberre bízni.
(#) Tibo 23 hozzászólása Ápr 17, 2023 /
 
Tobb szervizes szakemberrel beszeltem.Mint irtam is maga a gyartoval Trakis.Meg annyira sem ismerik a gepet mint az itt hozzaszolok.Ugy 5-6 ezeret orankent elkernenek azert,hogy vagy fog müködni vagy nem.
(#) Tibo 23 hozzászólása Ápr 17, 2023 /
 
Addig amig a gep nem ad hajlamot a mukodesre nem tudok befektetni tobb penzt.
Arra gondoltam,hogy a plazmavago epitese hazilag cimszo alatt egy kesz gep nem okozhat problemat egy magamfajta laikusnak.
Kozben ugy gondolom valami meg is van ebben a gepben egy olyan ami nem egy megszokott szisztema.Sem a lehetseges valaha central csatlakozo,sem a jelenlegi fix bekotesu kabel utal erre.Nincs hely aho hianyozna egy vezetek is.Minden a helyen van,ha csak nem egy hozzam hasonlo szerelte mar elottem ezt a gepet.Itt valami mas vezerles van kitalalva.A gep beindithato a magneskapcsolo kezi mukodtetesevel de tovabb nem mentem.Egyetertek azzal,hogy eletveszelyes is lehet a kiserletezes a Hf gyujtas miatt.Ezert gondoltam arra,hogy Hf nelkul elesztem fel.Ha eljutnek oda,hogy bekapcsol a gep es ivet fog akkor egy szervizet is megerdemel.
Koszonom a segitsegeket.
(#) mpisti válasza Tibo 23 hozzászólására (») Ápr 18, 2023 /
 
Szia!
Semmi extra nincs a gépben. Mint ahogy korábban írtam -és az első fotódon is látszik-, van a gépben a "CV" jelű sorkapocs, a gép annak rövidre zárásával be kell hogy kapcsoljon. Ide kell kötni a munkakábel start vezetékeit, amit a markolaton levő gomb benyomása zár rövidre. Ekkor bekapcsol a a gép és megindul a HF generátor. Ez a start állapot. Ilyenkor a HF hatására a vágópisztoly serleg és a vágóelektróda között kialakul az ún. pilot ív, aminek az áramát az a nagy ellenállás korlátozza ami jól látszik a fotódon. Egyedül a pilotvezeték helye nem tisztázott, de nem lenne baj ha készítenél néhány fotót a HF egység kivezetéseiről, talán segítene.
(#) hulala válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 18, 2023 /
 
Igen, egyértelműnek tűnik a dolog. A vezérlő kártyáról nem fogják ok nélkül kivezetni két vezetéket csak azért, hogy két zavarszűrő kondenzátort bekössenek. A másik pedig mivel a HF egységnek a pilot bemenete adott így a kimenete is logikus és nem tesznek oda sem ok nélkül két anyát - a felsőt meg csak azért, hogy lekontrázzák az alsót közte egy alátéttel. De közben megtaláltam a Rehm gépen lévő munkakábel kivezetéséről a fényképet is.
(#) Tibo 23 hozzászólása Ápr 18, 2023 /
 
Tisztelt MPisti.A cv sorkapocs rovidrezarasaval a gep fotrafo magneskapcsolo nem kapcsol.Ez a resz parhuzamosan a nagyfesz jellel ellatott kapcsologombbal,parhuzamos.Mind a nyomogomb mind a rovidzaras azt eredmenyezi,hogy a HF resz 44-42 sarojainak pontjai kozott nagyfesz ativeles van ami tobb ezer voltot feltetelez ha a levego atutesi feszultseget 10Kv/cm veszek alapul.Itt a szikrakoz 4mm.Tehat itt 4000 volt korul van ami ovatossagra int.Bar a TV malomtekercsenel a nagyfeszultseg mar baratkozott velem ami kis szurasnyomot hagyot hatra az erintkezo feluleten.Ha jol emlekszem ez 25 KV koruli.
Itt is lehet,hogy kicsi az aramerosseg,de nem ez a fo tema
A gepen nincs egy olyan hely ahol latszana az,hogy ott volt egy kontaktus a pisztolykabel csatlakozo reszeinek barmilyen formaban.Ha en valahonnan kikotok egy vezeteket ideiglenesen nem csavarom vissza a csavarokat erobol.
(#) Tibo 23 hozzászólása Ápr 18, 2023 /
 
Ez a panel vezerelheti a segedaramkoroket.Az egyik rele a gyujtast a masik a levegot.Hogyan? ez rejtej szamomra meg.
(#) Tibo 23 hozzászólása Ápr 18, 2023 /
 
Ismetelten nagy tisztelettel koszonom a faradozasokat a hozzaszolasokat.
Forum helyett a mindentudas egyeteme lenne a megfelo jelzo,ahol en vagyok a diak.
(#) mpisti válasza Tibo 23 hozzászólására (») Ápr 18, 2023 /
 
Időm engedi megkeresem a "nagyobb testvér" a PL 50/80 kapcsolási rajzát, abban szerintem ugyanez a vezérlőkártya van, csak nem tirisztoros hanem átkapcsolós a gép.
(#) Tibo 23 hozzászólása Ápr 18, 2023 /
 
Tisztelt,MPisti!
Bekotottem a pisztoly kapcsolo reszet az altalad emlitett CV sorkapocsba az elektroda vezeteket a Hf kozepso 44-es kivezetesehez.
A gyujto iv zarja az aramkort bekapcsol a foaramkor,kialakul a munkaaram es a levego ep szelep is bekapcsol.A levego meg vegzi a feladatat.
Valami aramvaltotol kapott jel hatasara alkuhat ki a vezerles automatikusan.
Persze ez a butitott magyarazat altalam.Biztos van erre szakszeru valasz is.
Az a lenyeg,hogy van iv,bekapcsol a gep.
Megtudtam a gyartotol,hogy -Nagykoros-gyartotta Angol exportra ezt gepet de dokumentacioban nem segitettek.
Viszont ha elviszem a gepet 10 ezer forint rezsioraberert segitenek

Nincs az a szo amivel megkoszonhetnem a segitseget
Ugy tudom csak meghalalni a forumozok segitseget,hogy tovabb adom,majd a tapasztalataimat.
(#) hulala válasza Tibo 23 hozzászólására (») Ápr 18, 2023 /
 
Erről volt szó. Mi innen távolról nem tudjuk helyetted bekötni így ezt neked kell. A középső csavar is egyértelmű volt a HF-es gyújtás tetején mert más nem lehetett.Az meg, hogy meg volt húzva a második anya az nem releváns mert lehet úgy gondolkodott az illető aki kikötötte- nehogy elhagyja a anya "magát" inkább meghúzta kulccsal. A vezérléshez pedig a becsatoló tekercs belsejébe helyezett reed relé "okosítja "mikor alakul ki a fáklya és ennek alapján kapcsolja le a HF-es gyújtást- ez elég gyakori megoldás. A pilot áram kikapcsolását pedig egy másik érzékelő de az már a testkábel körébe van elhelyezve.
(#) mpisti válasza Tibo 23 hozzászólására (») Ápr 18, 2023 /
 
Örülök a sikerednek. Használd egészséggel.
(#) hulala válasza Tibo 23 hozzászólására (») Ápr 19, 2023 /
 
Esetleg olyan kéréssel lehetne fordulni hozzád, hogy a vezetéket követve megmondanád hányas számú csatlakozóra van bekötve a relés vezérlő kártyán a két kapcsolószál a pisztolyról (CV) illetve a kisebb transzformátorról induló két szál tápvezeték? Talán ennyivel is több infó ragadna meg írott formában itt a fórumon.
(#) Tibo 23 hozzászólása Ápr 19, 2023 /
 
Ez nem az en sikerem a Forumban hozzászolok a Ti sikereid.Magamtol esélyem se lett volna.Külsö gyujtás belsö gyujtas,liftes gyujtas,pilot gyujtás Hf gyujtás,még fesorolni is nehéz.Központi csatlakozo,Euro csatlakozo, fix bekötés.
Egy szinten szervizes szakember aki állitolag ismeri ezt a gépet azt mondta ez a gep soha sem muködött rossz konstrukcio.
Több forrasbol leszürve ezek utan nem volt más választásom.
En kb.vagy kétszer ha használom évente a hegesztö, vágo,eszterga,stb.gépeket.Egyre lehetetlenebb a helyzet,hogy valamit is kezdjen valaki ha boldogulni akar.Régen carbid gazfejlesztöm volt,majd carbid hiján dissous palackkal vagtunk,majd propan,most meg ugy néz ki,hogy a Messer is csak berelt oxigén palackot biztosit,át kell térni a levegöre.Ezért választottam a plazma vágást.
Arra már nem tudok beruházni,hogy valami olcsobb bolti gépet vegyek.
Hobbim is a régi gépek,mert ugymint a régi elektroncsöves készülékek látni valamit a müködésböl.Ha átkötök valamit ls nem jo,legfeljebb füstöl,de egy félvezetönél észre sem lehet venni és egy rossz mozdulat és vége.
Nekem még SCH 250 Anod gyartmányu tranzduktoros szabályzasu combinált gépem van MSG CO2 tolo adapterrel.
Nem vagyok iparos, nem javitok.
Ha tudok segitek önzetlenül.
(#) Tibo 23 hozzászólása Ápr 19, 2023 /
 
Ez nem az en sikerem a Forumban hozzászolok a Ti sikereid.Magamtol esélyem se lett volna.Külsö gyujtás belsö gyujtas,liftes gyujtas,pilot gyujtás Hf gyujtás,még fesorolni is nehéz.Központi csatlakozo,Euro csatlakozo, fix bekötés.
Egy szinten szervizes szakember aki állitolag ismeri ezt a gépet azt mondta ez a gep soha sem muködött rossz konstrukcio.
Több forrasbol leszürve ezek utan nem volt más választásom.
En kb.vagy kétszer ha használom évente a hegesztö, vágo,eszterga,stb.gépeket.Egyre lehetetlenebb a helyzet,hogy valamit is kezdjen valaki ha boldogulni akar.Régen carbid gazfejlesztöm volt,majd carbid hiján dissous palackkal vagtunk,majd propan,most meg ugy néz ki,hogy a Messer is csak berelt oxigén palackot biztosit,át kell térni a levegöre.Ezért választottam a plazma vágást.
Arra már nem tudok beruházni,hogy valami olcsobb bolti gépet vegyek.
Hobbim is a régi gépek,mert ugymint a régi elektroncsöves készülékek látni valamit a müködésböl.Ha átkötök valamit ls nem jo,legfeljebb füstöl,de egy félvezetönél észre sem lehet venni és egy rossz mozdulat és vége.
Nekem még SCH 250 Anod gyartmányu tranzduktoros szabályzasu combinált gépem van MSG CO2 tolo adapterrel.
Nem vagyok iparos, nem javitok.
Ha tudok segitek önzetlenül.
(#) Tibo 23 hozzászólása Ápr 19, 2023 /
 
Tisztelt,Hulala.
Megnézem,csak kell kis idö,mert a vezetékek kábelcsatornában vannak vezetve.Mind a kettö vezeték fehér szinü es több feher vezeték is megy,nehéz követni az utját.Én nem is probálkoztam vele.Ez lett volna a következö lépés.
(#) hulala válasza Tibo 23 hozzászólására (») Ápr 23, 2023 /
 
Előre is megköszönném ha megtennéd. Igen, valószínűleg csak úgy lehet végig követni a vezetéket ha le veszed a műanyag csatorna fedelét.
(#) Tibo 23 hozzászólása Ápr 25, 2023 /
 
Tisztelt,Hulala!
A CV jellel ellátott sorkapocsbol a kettö vezetéket nem lehet pontosan követni szemmel.Kimértem,de csak az egyik vezeték megy e a relés panel csatéakozojához.A masik vezeték a tirisztort vezérlö panel csatlakozojához mehet,de azt nem azonositottam be.Az meg,hogy hanyas számu csatlakozás,nincs jelölve.A relés panelhoz nem megy csak az egyik vezeték ez biztos.Hogy müködik a vezérlés rajz nélkül kérdéses.
Nem értem miért nem lehet hozzáférni a dokumentáciohoz.Külföldi gyártoktol már kértem dokumentáciot inverteres hegesztöröl és elküldték az összes rajzot amit kértem.
Lehet ez a tirisztoros technika anno ujnak számitott.Most már nem igen használják,hisz sokkal modernebb lehetöségek is vannak már.
(#) hulala hozzászólása Jún 10, 2023 /
 
Cebora Plasma Prof 120. A fényképen kiemelném a kettő párhuzamos gázszelepet a gyújtás könnyítés okán.

009.jpg
    
Következő: »»   40 / 40
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem